Hiánypótló képzések a szépészet ágazatban

A mestervizsgára felkészítő tanfolyamon találkoztak, s már akkor szóba került közöttük, hogy a szépségipar területén olyan tanfolyamokat kellene indítani, amelyek átfogó ismereteket adnak mindazoknak, akik munka mellett szeretnének egy új szakmát kitanulni. Az ötletükkel megkeresték a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát, ott is Piacsek Lászlót, aki örömmel vette a felvetésüket.

A felnőttképzésen belül induló tanfolyamok egyike a sminkes és szempillaépítő, amelynek lebonyolításában ketten – Gerebicz-Bujdosó Zsuzsanna és Vitéz-Peterácz Renáta vesznek részt.

– Mind a ketten 2021-ben szereztük meg a mesterlevelünket, ott alakult ki közöttünk egy szorosabb kapcsolat – kezdi beszélgetésünket Gerebicz-Bujdosó Zsuzsanna kozmetikus mester. – Már ott megfogalmazódott bennünk, hogy a kozmetika speciális területeire csak rövidebb képzéseket indítanak, amelyek keretében még az alapok elsajátítására sincs igazán lehetőség. Idén aztán valóra is váltottuk az akkori elképzeléseinket, több hónapig tartó, 800 órás – az elméletet és gyakorlatot is magában foglaló – tanfolyamok indulhatnak a kamara segítségével. Magam az elméleti képzésben veszek részt.

 

A tanfolyamok elvégzése személyes megjelenéshez kötött, személyre szabottan történik. A tervek szerint az elméleti képzésnek a kamara adna helyet, amelynek keretében a bőrtípusok megismerésétől, a színelméleten át a pigmentek használatáig mindenről átfogó ismereteket szereznének a résztvevők. A sikeres végzést követően a résztvevők egy tanúsítványt kapnak, amellyel vizsgaközpontban vizsgát tehetnek, mely alapján képesítő bizonyítványt, szakképesítést szerezhetnek, és ezekkel egy újabb lehetőséget is kapnak arra, hogy több lábon állhassanak.

– Mind a szempilla-építéssel foglalkozókra, mind a sminkesekre nagy a kereslet, nemcsak a magánemberek körében, hanem a filmesek, tv-csatornák, színházak is keresik a jó szakembereket. E mellett olyanoknak is lehetőséget teremt ez a képzés, akiket nem vettek fel az egyetemre, mert ezzel egy szakképesítést szerezhetnek. Jó lenne, ha a későbbiekben a smink-készítés és a szempillaépítés bekerülhetne a Szakmajegyzékbe, mert akkor azok a tehetséges fiatalok és felnőttek is megszerezhetnék a képzettséget, akik nem tudják kifizetni a képzés díját – ad hangot véleményének.

A sminkesek gyakorlati képzése az Audrey Szalonban történik majd, Vitéz-Peterácz Renáta kozmetikus mester irányítása mellett.

– Kiscsoportokban, azoknak az anyukáknak már korábban is indítottam sminktanfolyamot, akik a gyesről visszatértek a munka világába. A nappali arckikészítéssel kezdtük, aztán fokozatosan megtanulták azt is, miként tudják az esti, az alkalmi sminkjüket maguk is elkészíteni.

Mint mondja, nagyon örült annak, hogy az általuk évekkel ezelőtt megálmodott tanfolyam valósággá válhat, mert a sminkelésről ilyen formában sehol nem lehet tanulni. A gyakorlati képzés során – amelynek a tananyagát ő maga állította össze – nagy hangsúlyt kapnak a bőrtípusok, valamint az, hogy bármilyen smink csak tiszta, tonizált, hidratált bőrre kerülhet fel. Természetesen a sminkeléshez használatos anyagok összetétele, valamint az ehhez használt eszközök alkalmazása is terítékre kerül.

– Nagyon fontos szerintem az is, hogy empatikus és jó kommunikációs készséggel rendelkezzen az, aki sminkes szeretne lenni, hogy megértse a vendég igényeit és pontosan el tudja magyarázni a vendégnek, hogy mit miért csinál, hogy az elképzelése és az elkészülő smink lehetőleg minél közelebb legyen egymáshoz, s valóban szebbé tegye. Hiszen a legnagyobb elismerés az, amikor a vendég belenéz a tükörbe és mosoly ül ki az arcára a látottak miatt. Ennek érdekében megtanítom a résztvevőket arra, kinek milyen színek állnak jól. A gyakorlati képzés kiscsoportokban zajlik majd, amelyen egyszerre nyolcan vesznek részt, váltakozva végzik egymáson az arc előkészítését és a sminkelést – hangsúlyozza.

 

 

Kozmetikusoknak sminktetováló képzés indul

Önálló tanfolyam keretében szervezik meg a Sminktetováló képzést kozmetikusoknak, Bosznay-Feuerbach Angéla kozmetikus mester, Sminktetováló vezetésével.

– Magam 25 éve foglalkozom sminktetoválással, számtalan képzésen vettem részt, külföldön és belföldön is. Minden technika érdekelt, amit lehetett, elvégeztem. Mindezek hozzásegítettek saját technikám kialakításához, folyamatos fejlesztéséhez. Ezen a mai napig is dolgozom nap, mint nap, hiszen folyamatos változás alatt élünk, fontos a fejlődés – kezdi beszélgetésünket. – A sminktetoválás az életem nagy részét kitölti, szerves része a mindennapjaimnak és a gondolataimnak. Fontos számomra, hogy a vendégeimnek és a tanítványaimnak a lehető legjobbat tudjam nyújtani.

 

Véleménye szerint a sminktetoválás készítése hatalmas felelősség a kozmetikus részéről, hiszen nem egy festővásznon, hanem élő embereken, élő szöveten dolgozik. Ismernie kell a bőr szerkezetét, a bőrtípusokat, tudnia kell pontosan diagnosztizálni, fel kell ismernie az esetleges egészségügyi problémákat és nem utolsó sorban pontosan fel kell készítenie, tájékoztatnia kell a vendéget a sminktetoválás megfelelő otthoni ápolásáról.

– Fontosnak tartom a sminktetoválás oktatásánál a technikai tudás mellett ezeknek az ismereteknek az átadását is, mert úgy érzem, ma már a bőr és az egészségvédelme méltatlanul háttérbe szorult. A munkám során mindig a legjobb minőségű anyagokat használom, odafigyelek a maximális higiéniára, és ezt elvárom a munkatársaimtól és a tanulóimtól is – hangsúlyozza.

Szólt arról is, hogy az általa összeállított képzési program fontos eleme, hogy a gyakorlatban ismerjék meg a résztvevők a sminktetoválás minden részletét, mozzanatát. E mellett arra is rávezeti a résztvevőket, hogy nem mindegy, mit juttatnak a bőrbe és az mennyi ideig marad ott, mindezt márkafüggetlenül. Hisz abban is, hogy mindenkinek a saját technikai tudásának, keze erősségének, stílusának megfelelően kell gépet, tűt és pigmentet választania.

Kitért arra is, hogy a tanfolyam elvégzéséhez kozmetikus végzettséggel kell rendelkezniük a jelentkezőknek. Az elméleti képzésen – amelynek a kamara ad helyet – a bőr működésétől kezdve, a pigmenteken át egészen a higiéniás feltételekig, valamint a munkakörülmények kialakításán át mindenről szó esik. A gyakorlati képzés keretében az első időszakban csak latex-lapokon gyakorolnak majd a résztvevők, megtanulják a tetováló-gépek és tűk típusait, használatát, valamint a tetováláshoz használatos pigmentek kiválasztásának feltételeit. Ha már magabiztosan megy a választás, és megfelelő tudással rendelkeznek, akkor élő modellen végezhetik el a szemöldök, szemhéj és szájtetoválást, természetesen oktatói felügyelettel. A gyakorlati oktatás kiscsoportokban a Beauty Box Szépségszalonban folyik majd. A tanfolyam végeztével a résztvevők vizsgát tehetnek, s megszerezhetik a Sminktetováló szakképesítést.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara felnőttképzési engedélyszáma: E/2020/000151 felnőttképzési nyilvántartási száma: B/2020/006151.

Sz.K.