A Hallgatói Karrierút programban vesz részt a Prodiák Iskolaszövetkezet, a Prohuman cégcsoport tagja

A Prohuman Zrt. 2023. augusztusában stratégiai együttműködést írt alá a Pécsi Tudományegyetemmel. A cégcsoport diákmunka üzletága kifejezetten a tanulók és a hallgatók munkalehetőségeire koncentrál, ezért az együttműködés folytatásaként és megerősítéseként a Prodiák Iskolaszövetkezet olyan megállapodást kötött az egyetemmel, amelyben együtt dolgozzák ki a Hallgatói Karrierút programot. Ennek segítségével a diákok releváns munkatapasztalatot szerezhetnek már a tanulmányaik mellett, ezzel betekintést nyerve a munkaerőpiaci ismeretekbe.

Fotó: Csortos Szabolcs

A megállapodás eredményeként a Pécsi Tudományegyetem a Prodiák Iskolaszövetkezet befogadóintézményévé és tagjává is vált. Az együttműködés keretében folyamatban van egy hosszútávú és előremutató program kialakítása. A Prodiák Iskolaszövetkezet a diákmunka területén 12 éves tapasztalatot tud felmutatni, valamint gyakornoki divízióval is rendelkezik, ami az egyetem javára is válik. Ma Magyarország 2. legnagyobb iskolaszövetkezeteként többezer diákot foglalkoztat országosan partnereinél.

A pécsi székhelyű HR-Rent Kft. szintén a Prohuman cégcsoport tagja, ezáltal a Prodiák Iskolaszövetkezet munkáját és szolgáltatásait is támogatja Pécsett és a régióban. Az együttműködésben így a Prohuman Zrt., a Prodiák Iskolaszövetkezet, valamint a HR-Rent Kft. munkatársai közösen vesznek részt.

„Az együttműködés számos előnnyel jár a munkavállaló diákok és a partnercégek számára is. A munkáltatók egyre inkább nyitottak a hallgatók és pályakezdők foglalkoztatására, amihez hasznos szakmai segítséget kapnak az együttműködés által, továbbá olyan munkavállalók tudnak csatlakozni a cégükhöz, akik a diákmunka által szereztek tapasztalatot a munkaerőpiacon. A rendezvények és egyedi programok a munkavállalók mellett a vállalatok támogatására is szolgálnak.” – mondta el Tóth Rozália, a Prodiák Iskolaszövetkezet operatív igazgatója az együttműködésről.

Ilyen többek között a Hallgatói Karrierút program is, amelyet az iskolaszövetkezet a PTE Oktatási Igazgatóság Karrier Irodájával, a Hallgatói Szolgáltatási Központtal, valamint a Gazdaságkapcsolati igazgatósággal együtt alkotott meg. A projektben létrejön egy mentorálási rendszer, amely során a Prodiák Iskolaszövetkezet és a PTE munkatársai workshopokkal, tanácsadással, ügyintézési segítséggel látják el a hallgatókat. A vállalati partnereknek pedig olyan platformokat teremtenek, amelyek során a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztására fektetnek hangsúlyt. A visszacsatolási rendszerrel a foglalkoztató cég visszajelzést adhat a hallgató munkájáról, ezzel is biztosítva a három fő szereplő részére az együttműködés előnyeit.

A stratégiai megállapodás egy újabb platform többek között a regionális munkaerő-megtartás, a további gazdasági növekedés és a munkaerő-utánpótlás szempontjából, amelyek mind kitűzött céljai a szereplőknek.

A Prohuman Diákmunkáról

A Prohuman Diákmunka, szervezeti formában Prodiák Iskolaszövetkezet szolgáltatásainak szakmai hátterét az ország legnagyobb HR-szolgáltatójával, a Prohuman Zrt-vel kialakított stratégiai együttműködés biztosítja, amellyel több mint 20 éves HR-szolgáltatás területén szerzett tapasztalatot integrál a rendszerébe. Az iskolaszövetkezet a klasszikus diák-, retail és fizikai diákmunka mellett gyakornoki divízióval is rendelkezik, és több, mint 12 éve foglalkozik diákok foglalkoztatásával. Ma Magyarország 2. legnagyobb iskolaszövetkezete a BBJ listán, és a legnagyobb árbevétellel rendelkező önálló iskolaszövetkezet (2022. évi eredmények alapján).  Az országos irodahálózat segítségével éves szinten több mint 10 000 diákot foglalkoztat fizikai és szellemi pozíciókban egyaránt. Árbevétele 2023-ban meghaladta a 8 milliárd forintot.