A naprakész tudás mellett még állást is kaphatnak a diákok az IÁKK-ban

A 2023 márciusában alapított Informatikai Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. (IÁKK) célja, hogy olyan junior fejlesztőket képezzen, akik a végzésüket követő egy, maximum két hónapon belül munkába állnak és már az oktatásuk során is naprakész, cégspecifikus tudást kapnak. Az országban az informatika és távközlés ágazatban elsőként alapított képzőközpont működtetői elkötelezettek az utánpótlás-nevelés és az informatikai szakmák lehető legmagasabb szintű képzésének megteremtése mellett. Fejlődésüket, elismertségüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy a képzőközpontban tanulók létszáma folyamatosan nő és már nem csak baranyai iskolák duális képzőpartnerei. A munkatársak által kifejlesztett képzési programok szintén egyedülállók az országban. Az IÁKK tevékenységét a kamara Baranyai Szakképzési Díjjal ismerte el.

 

– Az informatikai cégek korábban is részt vettek a duális szakképzésben, de az, hogy egy-egy cég saját tematika mentén oktatja a diákokat, nem volt produktív. Ezért 11 cégtulajdonos megalapította az IÁKK-t. Minden félévben a cégtulajdonosok igényei és tapasztalatai alapján frissítjük a tantervet, így tudjuk követni a piaci elvárásokat. Mivel a mesterségesintelligencia-bumm kellős közepén vagyunk, néhány hónap alatt kialakítottunk egy tantervet, ami alapján oktattuk a diákjainkat, jócskán megelőzve ezzel a budapesti versenytársakat is – mondja Zsenák István, a képzőközpont vezetője.

A képzőközpontot alapító cégek a végzés előtt néhány hónappal kiválasztják a diákokat. Ha nekik is szimpatikus az adott cég, akkor meghatározzák, hogy a szakmai vizsgán kívül még milyen ismereteket kell elsajátítaniuk a foglalkoztatáshoz. Ez jellemzően valamilyen nemzetközi bizonyítvány. Az IÁKK ezekre is felkészíti a diákokat.

– E modell sikere egyrészt a szakmai tartalmon múlik, hiszen az IÁKK-ban minőségi oktatásban részesülnek a tanulók. Nálunk alapvetés, hogy az oktató egyben gyakorlati szakember, aki tisztában van a legújabb technológiákkal. Emellett azért is választanak bennünket, mert mindenféle innovatív eljárások irányába nyitottak vagyunk. A jövőben területileg is szeretnénk bővülni, már nem az első budapesti iskola keresett meg minket, ezért várhatóan egy éven belül lesz egy budapesti site-unk is. Egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan mely szegmensekben fogja felborítani a mesterséges intelligencia az IT-ipart, ezért mindenképp nyitni kell ebbe az irányba. Nemcsak a tananyagunk vonatkozásában, hanem pedagógusoknak és a szakképzésben részt vevő oktatóknak, valamint külső cégeknek is biztosítunk kurzusokat az MI témájában.

K.T.