„Ha én meg tudtam csinálni, nektek is sikerülhet”

Az árnyékolók és vezérlési rendszerek gyártásával foglalkozó Warema Sun Shading Systems Hungary Kft. pécsi gyár vezetője 2018., az alapítás óta Viczencz Gábor, aki korábban külföldön tanult és dolgozott. Vezetésével a vállalkozás folyamatosan fejlődik, mind létszám, mind termelési volumen tekintetében, valamint új csarnokok építésével. Prémium árnyékolóik egyedi termékmegoldásaival emelik az életminőséget, emellett az okos vezérlési technológiák alkalmazásával az otthonok és az ipari épületek energiahatékonyságának növeléséhez is hozzájárulnak. Viczencz Gábor munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Az Év Fiatal Üzletembere Díjjal ismerte el.

 

– Nagyon fiatalon lettem cégvezető, mégpedig úgy, hogy felkértek erre a megbízatásra. Nem volt szándékom eljönni az előző munkahelyemről, azonban a cégtulajdonosok egy olyan perspektívát tettek le elém, amire nem lehetett nemet mondani. Két év alatt kiderült a német vezetés számára, hogy működni fog az elképzelésük. A legnagyobb próbatételt a Covid időszaka jelentette, amikor német támogatás nélkül szinte teljesen egyedül maradtam vezetőként, senki nem tudott Magyarországra jönni, hogy segítsen nekem. Mivel a Covid évei alatt is növekedtünk, gyarapodtunk, a tulajdonosokban megszilárdult felém a bizalom, biztosak lettek benne, hogy ez a felállás a jövőben is működni fog.

– Hogyan sikerült ilyen jó teljesítményt elérni?

– Egyszerűen sok munkával. Természetesen kellett hozzá az elhivatottság és a jó csapat, ezért a most kapott elismerés nem egyedül az én érdemem, hanem azé a kollektíváé, amellyel együtt dolgozhatom mind Németországban, mind Magyarországon. Összesen 100–120 munkatárs munkája van abban, hogy megkaphattam ezt a díjat.

– Milyen értéke van az üzleti életben, ha valakit Az Év Fiatal Üzletemberévé választanak?

– Azt gondolom, egyfajta felelősséggel jár, hogy példát kell mutatni a jövő generációjának. Ha én meg tudtam csinálni, nektek is sikerülhet. Éppen néhány hete volt egy pályázati elszámolásunk, ahol egy adminisztrációs probléma miatt majdnem kicsúsztunk a határidőből. A kollégáim, akikkel együtt dolgoztam ezen a munkán, egy kicsit bepánikoltak, de azt mondtam nekik, hogy lássák meg a lehetőséget. Kérdőn néztek rám, nem értették, mit akarok mondani. Mondtam, mindennel megleszünk. Persze többletenergiát igényelt, de a végére minden kisimult. Sok munkával, elhivatottsággal, jó csapattal lehet előremenni.

– Kevés olyan iskola van, ahol kész cégvezetőket bocsátanak ki. Hogyan érdemes felvérteznie magát az embernek ezzel a tudással?

– Nekem szerencsém volt, mert az iskoláim mind praktikus tudást adtak. A Budapesti Nemzetközi Üzleti Főiskolán végeztem el a BA képzésemet, utána egy évre elmentem Ausztriába egy mesterképzést elkezdeni, amit végül a Budapesti Gazdasági Egyetemen fejeztem be. Mindenhol azt mondták, hogy mi leszünk a jövő menedzserei, vezetői, és erre is készítettek fel bennünket. Persze az iparágak között lényeges különbségek vannak, én egy építőiparban működő vállalkozást vezetek, amihez az embernek össze kell szednie a tudását. De mindig hagyatkozni kell a józan paraszti észre, emellett megfelelő szakembereket kell maga köré gyűjteni, akiknek meg kell találni azt a legideálisabb helyet, ahol kiteljesedhetnek. Elengedhetetlen a jó kommunikáció, az átlátható működés, és az, hogy a csapatot menedzselve vezessük a céget.

– Fiatal üzletemberként ki ad inspirációt önnek?

– Szerencsém van, mert két olyan német úr a főnököm, akik irányt mutatnak. Az egyikőjük csupán két évvel idősebb nálam, a másik pedig az édesapám lehetne. Tehát van egy fiatal titán főnököm, és van egy idősebb bölcs tanítóm, tőlük rengeteg tanulok és inspirálódom, amit aztán igyekszem a szűk csapatomban is továbbadni.

– Miként fejlődhet tovább a Warema Sun Shading Systems Hungary Kft.?

– A vállalkozásunk 2018-ban indult Pécsett. Akkor egy üzemcsarnokunk volt, most pedig már a negyedikre kérünk használatbavételi engedélyt. Az ebben alkalmazott technológiával képesek leszünk kiszolgálni a német vevőink minden igényét. Az itt végzett munkával megteremtjük a következő évek stabilitását és lehetőségünk lesz mind árbevétel, mind termékszám és darabszám tekintetében növekedni.

– Ehhez milyen hátteret ad a baranyai gazdasági környezet?

– Abszolút kedvezőnek értékelem, úgy gondolom, hogy a tulajdonosok nem hoztak rossz döntést, amikor 2018-ban Pécs mellett tették le a voksukat. A régióban van még munkaerő-kapacitás, úgy vélem, hogy ha jó vállalati kultúrát hozunk létre, akkor mindig fogunk megfelelő munkaerőt találni a régióban. Az elmúlt öt évben sok olyan baranyai vállalkozóval sikerült megismerkednem, akik a következő években támogatni tudják cégünk igényeit. Szerszámgyártás tekintetében is helyi beszállítókkal dolgozunk, reméljük, hogy több együttműködés is megvalósul a jövőben.

K.T.