Rendszeres résztvevői az állásbörzéknek

Európa legnagyobb autógyárainak beszállítója a Pécsen működő Honsa Kft., ami megalakulása óta, az eltelt negyedszázad alatt, nemcsak Pécs és az ország, hanem a világ vezető nemzetközi autóalkatrész-gyártójává vált csomagtérfedlapok és -burkolat, valamint kalaptartó gyártásában. Termékeik egyedi fejlesztésűek. A gyártásukhoz szükséges technológiákat a cég fejlesztő mérnökei és szakemberei dolgozták ki ennek köszönhetően rugalmasan tudnak a megrendelők igényeihez igazodni. Közvetlen beszállítói a Volkswagen, Audi, Porsche, Jaguar, Land Rover, Seat, valamint a BMW autógyáraknak.

 

A Honsa Kft.-nél a szakember-utánpótlást jelenleg elsősorban hirdetések és fejvadász cég közreműködésével oldják meg, de a munkatársaiktól érkező ajánlásokat is figyelembe veszik. A tevékenységek széles körét kínálják az irodai munkától a fizikain át, a gépkezelőtől a minőségellenőrig, valamint a logisztika, a raktározás és a termelésirányítás területén is.

Dolgozóik jelentős része a környékbeli falvakban él, a munkába járásukat bérelt buszokkal oldják meg. Öt buszjárat érkezik naponta a céghez az Ormánság településeiről, ami csaknem 100 embernek jelent munkalehetőséget, valamint a Máltai Szeretet Szolgálattal is kapcsolatban állnak, az ő ajánlásukra foglalkoztatnak fogyatékkel élőket is.

– Már voltak nálunk szakmai gyakorlaton technikus jelöltek és részt vettünk a kamara által szervezett autószerelő mesterképzésben is – mondja Sáfrán József, a cég koordinációs referense, miközben áthaladunk a üzemcsarnokon, ahol éppen a csomagtérfedlapok gyártása folyik. – A hirdetések mellett rendszeresen ott vagyunk az állásbörzéken is, ezek nagy előnye, hogy személyesen találkozunk a munkát keresőkkel, az üzemet körülvevő kerítésen elhelyezett molinón is folyamatosan találkozhatnak az erre járók az általunk kínált munkalehetőséggel. Természetesen nálunk is lehetőségük van a dolgozóinknak arra, hogy egyes területekre munkatársakat ajánljanak. A munkatársaink nagyrészt a középkorúak közül kerülnek ki, de dolgozik sok fiatal is náluk, van közöttük néhány család is. A hozzánk jelentkezők is ehhez a korosztályhoz tartoznak.

Kitért arra is, az általuk kínált munkalehetőségek jelentős része betanított jellegű, azonban vannak olyan termékeik, amelyekhez elengedhetetlen, hogy a jelentkező egy alapszakmával rendelkezzen. Ők a luxustermékek gyártásában vesznek részt. Szinte folyamatosan keresnek a TMK műhelyükbe a gépek karbantartásához szakmunkásokat, a gép- és termékhibák diagnosztizálására, elhárítására speciális végzettséggel rendelkező technikusokat, valamint egyetemi diplomával rendelkező PLC programozó villamosmérnököket az új gépek fejlesztésére, az egyes gyártási projektek előkészítéséhez pedig projekt mérnököket.

– Saját tréner csapatunk foglalkozik az újonnan érkezők betanításával. Szívesen fogadnánk tanulókat is, de eddig még erre nem került sor. Gépész, mechatronikus, programozó szakmákban tudnánk a gyakorlati képzésüket vállalni. A saját szervezésünkben megvalósuló szakmai képzések mellett targoncavezetői és nyelvi kurzusokat is indítunk, jelenleg ez utóbbi német és angol nyelven folyik. A német nyelvtanfolyamot sikeresen zárók jutalomként, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn egyik előadását tekinthetik majd meg – emeli ki.

Szólt arról is, hogy részt vesznek a közgazdász hallgatók gyakorlati képzésében. Ezen felül a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán termék-fejlesztési mérnök szakán tanulók, valamint a Baranya Vármegyei SZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolában zajló automatikai technikus képzésben résztvevők közül többen is náluk töltötték a szakmai gyakorlatukat, illetve végeztek szakmai feladatokat. Ezen felül diákmunka keretében több egyetemista – főleg külföldi – dolgozik a cégnél.

Sz.K.