A cégcsoport igényeit is kielégíti a Warema új porfestő üzeme

Hat éve kezdett termékgyártásba Pécsett az árnyékolók és vezérlési rendszerek előállításával foglalkozó, Európában piacvezető Warema. A német cég magyar leányvállalata prémium árnyékolókat, jelentős kétkezi munkát igénylő zsaluziákat gyárt, az okos vezérlési technológiák alkalmazásával az otthonok és az ipari épületek energiahatékonyságának növeléséhez is hozzájárul. A cég dinamikusan fejlődik, mind létszám, mind pedig termelési volumen tekintetében, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy május elején már a negyedik üzemcsarnokukat vették birtokba. Az ebben alkalmazott technológiával német vevőik minden igényét képesek lesznek kiszolgálni.

 

– Négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a pécsi vállalat bővítésének a gondolata, az anyacég úgy döntött, hogy további termékeket hoz Pécsre, ezért létesült a mostani beruházás – mondja Viczencz Gábor ügyvezető. – Motoros ablak-napellenzőt gyártunk, valamint árnyékolókhoz póttextíliákat. A motoros ablak-napellenzőket az összeszerelés előtt festeni kell, mint ahogy a zsaluzia merevítését biztosító alumínium profilt is, ehhez hoztuk létre a negyedik gyártócsarnokban a porfestő üzemünket. A régióban ugyanis nem találtunk olyan vállalkozást, amely az általunk gyártott méretekben és elvárások szerint képes lett volna elvégezni ezt a munkát. Jelenleg próbaüzemben működik ez az egységünk, a cél a vállalatcsoporton belüli igények kiszolgálása.

– Munkahelybővítéssel jár-e ez a beruházás?

– Jelenleg a német építőipar teljesítménye nem éri el a Covid alatti évekét, ennek jelentős hatása van a vállalkozásunkra, így egyelőre mi sem tudtuk úgy növelni a munkavállalók számát, ahogy eredetileg terveztük. Azonban mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez változzon, mind munkavállalói létszámban, mind árbevételben szeretnénk bővülni.

– A pécsi vállalat igen rövid idő alatt szép sikereket ért el. Minek köszönhető ez?

– Egyértelműen a csapatmunkának. Egy jó német és magyar kooperáció eredménye ez a siker. A 2018 és 2021 közötti időszakban végzett munkánk alapján a német tulajdonosunk megelőlegezte az abszolút a bizalmat és saját ingatlanba fektetett Pécsett. Ez is jelzi, hogy elégedett a teljesítményünkkel, azt kérte tőlünk, hogy amennyire tudjuk, töltsük meg élettel a csarnokokat, ők pedig igyekeznek még több munkával ellátni bennünket. Öröm számunkra, hogy a csarnoképítésre, a géptelepítésre is megtaláltuk a lehető legjobb partnereket, a most épült csarnokot látva a német felsővezetés azt mondta, hogy bármelyik német vállalatnál megállná a helyét.

– A siker meghatározó tényezői a munkavállalók. Találnak-e megfelelő kvalitású kollégákat a térségben és miként tudják megtartani őket?

– Nagyon fontosnak tartom a jó munkahelyi hangulatot, a kiváló munkahelyi közeget, amit igyekszünk biztosítani a nálunk dolgozóknak. Kollégáink jelentős része egy kicsit a sajátjának érzi a helyet, ami mind a körülményeken, mind a teljesítményen tükröződik. Emellett a fizetésekkel is igyekszünk régiós szinten a közép élmezőny felé tendálni. Lényeges, hogy a nálunk dolgozókat a lehetőségekhez képest anyagi és erkölcsi értelemben is megbecsüljük. Elengedhetetlennek tartjuk a folyamatos kommunikációt, hogy ők is értsék, mit miért teszünk.

– Miként kötődik a helyi gazdasághoz a Warema? Milyen a kapcsolatuk a helyi vállalkozásokkal?

– Igyekszünk a régióban megtalálni a partnereinket. Kiváló példa erre a most átadott üzemcsarnok, amelyet helyi, a régióban működő vállalkozók építettek, csakúgy, mint az előző három épületünket. A mérnöki tevékenység is pécsiekkel valósult meg, 95%-ban a kivitelezők is, az alvállalkozók is idevalósiak. A munka versenyeztetése során igen sokat nyomott a latba, hogy helyi vállalkozóval kössünk szerződést a porfestő csarnokunk kivitelezésére. Azért is döntöttünk helyi vállalkozás mellett, mert ha bármi történik, őt könnyen és gyorsan elérjük, szemben egy országos generálkivitelezővel. A gyártáshoz szükséges alapanyagainkat javarészt külföldről kapjuk, Németországból, Törökországból, Szerbiából, de ha a munkánkhoz szükségünk van valamilyen eszközre, kellékre, akár acélmunkára, akkor az igényeinket elsősorban helyi beszállítókkal elégítjük ki.

– Hogyan tovább, milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– Igyekszünk tovább is ezzel az intenzitással és minőségben dolgozni, a jövő azonban a fejlődésé. Ahogy említettem, mind volumenben, mind létszámban tervezzük a bővülést, ehhez további területek állnak rendelkezésünkre. A tulajdonosunk nem zárta ki, hogy további csarnokokkal gyarapodjon a pécsi telephely, azonban most első körben a meglévő épületeket kell élettel megtöltenünk, és csak ezek után koncentrálhatunk a további növekedésre.

K.T.