Elkötelezettség a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. tevékenysége a száraztechnológiával működő faipari laptermék gyártása, felületkezelése, valamint értékesítése. A vállalkozás elkötelezett a kiemelkedő környezetvédelmi projektek iránt. A gyártástechnológiák folyamatos korszerűsítése keretében 2022-ben megvalósult a „Bag Filter-projekt”, amely során megújult a biomassza tüzelésű kazán füstgáztisztító rendszere. A 2023. óta alkalmazott új fa-hulladékhasznosító eljárás révén aktívan részt vesznek a körforgásos gazdaságot és a fenntartható fejlődést segítő folyamatokban. A cég tevékenységével hozzájárul a vármegye környezetvédelmi helyzetének javításához is. A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. tevékenységét a PBKIK Baranyai Környezetvédelmi Díjjal ismerte el.

– Vállalatunk Magyarország egyetlen MDF- és HDF-lemezterméket előállító nagy múltra visszatekintő cége, elkötelezett a fenntarthatóság és a környezetvédelem mellett. A KRONOSPAN technológiája „BAT-nak megfelelő” (Best Available Techniques), azaz a legjobb elérhető technikákat alkalmazza a környezeti hatások minimalizálása érdekében. A technológiai fejlesztések és az anyaghasználat során kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság. Élen jár a cég az új környezetbarát technológiák kifejlesztésében és bevezetésében, ennek egyik innovatív megvalósítása a 2022-ben elkészült „Bag Filter-projekt. A cég nagy hangsúlyt fektet a faalapanyag és a másodlagos nyersanyagként hasznosított hulladékfa teljes körű feldolgozására is – mondja Lindenlaub Zsolt műszaki igazgató.

– Miért köteleződött el a vállalkozás a fenntarthatóság, a környezetvédelem mellett? Ennek milyen jelentősége van a gazdasági életben?

– A fenntarthatóság iránti elkötelezettség a KRONOSPAN számára nem csupán egy üzleti stratégia, hanem egy alapvető érték. A cég felismerte, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak a vásárlási döntéseik során, és előnyben részesítik azokat a termékeket, amelyeket felelősségteljesen állítanak elő. A KRONOSPAN ezen igényekre válaszolva olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek a legmagasabb fenntarthatósági elvárásoknak. A fenntarthatóságnak van egy másik nézőpontja is, ez pedig a társadalmi felelősségvállalás (CSR). Éves szinten sok ezer fát ültetünk, támogatjuk az oktatást és a helyi közösségeket. Kiemelten fontosnak tartjuk a szemléletformálást is, és számos programot szervezünk a környezetvédelem és a fenntarthatóság népszerűsítése érdekében. A fenntarthatóság nem csupán egy trend, hanem egy elengedhetetlen feltétele a jövőbeni sikereknek.

K.T.