Információkkal, kapcsolatokkal, nemzetközi és innovációs tapasztalatokkal segíti a vállalkozásokat

Dr. Fedor Ferenc munkáját, kőzetfizikai laboratóriumában végzett szakmai munkásságát nemzetközi szinten ismerik, cége, a GEOCHEM Kft. saját fejlesztésű műszerei a földtudományok élvonalába tartoznak. Nemzetközi referenciákat szerzett az Alkalmazott Földtudományi Klaszter számára, mely klaszter a tudományág ismereteit, kutatásait és fejlesztéseit koncentrálja egyetlen szervezetbe. Dr. Fedor Ferenc a szektor nehéz gazdasági helyzete ellenére is azon dolgozik, hogy a tudományos és gazdasági élet e különleges tömörülését egyben tartsa, fejlessze. A kamara Ipari Tagozatának küldötte és az Innovációs Bizottság tagja már több ciklus óta. Tanácsaival segíti a kamarai munkaszervezet nemzetközi üzletfejlesztési és innovációs támogató tevékenységét, szakmai kapcsolati hálójával pedig erősíti az üzleti közösséget. Munkáját a kamara Címzetes Kamarai Tanácsos díjjal ismerte el.

 

– A kamara elnöke, dr. Síkfői Tamás keresett meg azzal, hogy lenne-e kedvem küldöttként is részt venni a kamara munkájában. Mivel Pécsre érkezésem után sok segítséget kaptam a kamarától a vállalkozásom elindításához, azt gondoltam, ezt mások felé viszonozhatom. Igyekszem támogatni azokat a vállalkozásokat, amelyeknek szükségük van kapcsolatokra, információkra. A kamarai tagság nagy előnye, hogy egy adott témakörben információt tudunk kérni a helyi vállalkozásokról, ezáltal könnyebb megoldásokat találnunk az adott problémákra.

– A tapasztalatai alapján a siker érdekében ma mire érdemes figyelniük a vállalkozásoknak?

– Például arra, hogy mindig készítsenek üzleti tervet. Ez sosem lesz pontos, de útmutatóként szolgál. A kiadásokból induljanak ki, folyamatosan vezessék a költségeiket a jövőre nézve is, hogy lássák, minimálisan mekkora bevétel kell ahhoz, hogy életben maradjanak, adott esetben fejlődhessenek, és lássák a gazdasági mutatóikat a jövőre vonatkozóan. Próbálják az adott terület szakértőjét bevonni, találják meg azokat az embereket, akikre valóban lehet számítani, és akik véleményére lehet adni. Fontos figyelni a munkatársakra. A kis cégeknél sokszor a legnagyobb probléma, hogy nem mindig sikerül a feladatok delegálása, ezt meg kell tanulnia a cégvezetőnek. Ha egy vállalkozásnál van innovációs tevékenység, azt először a kollégákkal érdemes elfogadtatni, mert rajtuk keresztül vezet az út a cég fejlődéséhez. Elengedhetetlen, hogy a cégvezető új szemléleteket, ismereteket sajátítson el a cég vezetésével kapcsolatban, ismerkedjen meg a jogász-, a közgazdász- és a bankvilággal, mert anélkül nem fog tudni érvényesülni.

K.T.