„Mindennap tanulok valami újat”

Schmidt Enikő 2006 óta a kamara munkatársa. A Nemzetközi és Idegenforgalmi Projektiroda vezetője, az Enterprise Europe Network vezető tanácsadója, és a Baranyai Gasztronómiai Klaszter menedzsere, testületi és klubtitkár. Munkáját dinamizmus és céltudatosság jellemzi. Sokirányú képzettségét, kreativitását, kapcsolati hálóját és gyorsaságát a kamara ügyfelei és partnerei érdekében használja, elérve ezzel elismerésüket. Schmidt Enikő munkáját a PBKIK Kamarai Tanácsos címmel ismerte el.

 

– A munkám rendkívül sokszínű, folyamatos pörgést és nagyfokú kreativitást igényel nemzetközi környezetben, így ezt épp nekem találták ki. Mindennap tanulok valami újat a vállalkozók problémáiból és a kollégáktól is, gyakorlatilag folyamatosan képzem magamat. Az életünk összes tapasztalata és tudása kell ahhoz, hogy egy-egy ügyet átlássunk és a helyén kezeljünk, plusz az is szükséges, hogy csapatban jól működjünk.

Sok mindent élek meg sikerként, ezek apró dolgok – ha valaki beszámol valamilyen eredményről –, de ha valamit ki kellene emelni, az néhány olyan vállalkozás, amelyekkel évek óta tényleg „együtt” tudok dolgozni. Ismerem, hogy mivel foglalkoznak, mik a terveik, folyamatos a kommunikáció, így ha bármilyen lehetőség szembejön a munkám során, tudom, hogy kit-mihez kapcsoljak. Az, hogy ennyire megbíznak bennem, komoly siker a mai világban.

– Esetleg felelevenítene egy sikerrel megoldott ügyet?

– Minden ügyünk egyszerre nehéz, érdekes és bonyolult a maga módján. Mivel nemzetközi hálózatban dolgozunk, a munkához való hozzáállás sem egységes, az egyes országok munkakultúrája igen eltérő, ehhez is alkalmazkodnunk kell. Rengeteg határon átnyúló kérdést kapunk munkavállalók kiküldetésével, külföldi munkavégzéssel kapcsolatban. A legizgalmasabbak, amikor nemzetközi csalásnak vélt ügyeket kell felgöngyölíteni, sajnos ebből egyre több van. Furcsa paradoxon, hogy az a siker, ha valami nem sikerül. A legtöbb ilyen ügy ígéretesnek tűnő üzleti vagy külpiacra lépési lehetőségnek indul, aztán kis lépésekben kiderül, hogy a cég is létezik, a személy is, akinek a nevében leveleznek a vállalkozóval, az e-mail-cím is olyan, mintha a cég hivatalos e-mailje lenne, de a külföldi kollégákkal való levelezés során nyilvánvalóvá válik, hogy személyiséglopás áldozata, akinek a nevében leveleztek a vállalkozóval. Nagyon komoly átveréseket és károkozást tudtunk így elkerülni. Annyira gyorsan változik a vállalkozók körül a világ, hogy mindenképpen érdemes segítséget kérni, ha elakadnak valamivel.

K.T.