Nem elég az egészséges élelmiszer, fontos a közösségi élmény is

A Pécsi Kosárközösség hiánypótló szolgáltatást nyújt a termelők kínálati és a lakosság keresleti oldala között a rövid ellátási lánc megteremtésében, fenntartásában és dinamikus bővítésében. Teszik ezt annak érdekében, hogy a helyben termelt konyhai alapanyagok, hagyományos és új receptek alapján friss és vegyszermentes alapanyagból készített termékek a lehető legrövidebb és legegyszerűbb úton jussanak el a felhasználókhoz. Munkájuk szerves része a fogyasztók edukációja a fenntartható és ökotudatos élelmiszer-előállítás és -fogyasztás területén. A kamarai irodaházban működő raktáruk és átadóközpontjuk hetente már több, mint 200 vásárlót szolgál ki. A Pécsi Kosárközösség munkáját Az Év Kereskedője Díjjal ismerte el a kamara.

 

– A Pécsi Kosárközösség egy átlátható rendszer alapján működik, emellett fontos szerepet kap a személyesség is. A közösség tagjai, a vásárlók megismerik a gazdákat, hogy milyen termesztés-technológiát, növényvédelmet alkalmaznak az élelmiszerek előállítása során. A kosárközösség sikeréhez az is hozzájárul, hogy egy relatíve kényelmes rendelési lehetőséget teremtünk a vásárlóinknak, hiszen összecsomagolva tudják átvenni a megrendelt termékeket. Fontos a közösségi élmény is, a pénteki átadónapon sokan itt találkoznak az ismerőseikkel és a hasonló értékeket követő vásárlótársaikkal – mondja Radnóti Zsolt, a Pécsi Kosárközösség szervezője.

– Az indulástól kezdve miben változott a kosárközösség működése, és merre fejlődhet tovább?

– A Pécsi Kosárközösséget működtető Közelítő Egyesület a gazdák és a vásárlók összekötésén túl a szolidáris élelemrendszerek fejlesztéséért is dolgozik, hogy az egészséges élelmiszer ne kiváltság legyen, hanem alapfeltétel az élethez. Az évek alatt egyre több gazda csatlakozott hozzánk egy színesebb termékkínálattal, ezért is igyekszünk minél hatékonyabbá tenni a működésünket. Elkészült a honlapunk, ez a korábbinál átláthatóbb és kényelmesebb rendelőfelületet tartalmaz, a gazdák számára pedig bevezettünk egy online nyugtázási rendszert. Az idei évben vásárlói csoportok létrehozására fókuszálunk, ezek célja, hogy olyan módon fejlesszünk rövid ellátási láncokat, amelyekben a közösségi részvétel erőforrásai visszacsatornázódnak a termelőkig, hatással vannak a termelésre. A vásárlói csoportok visszajelzéseik révén aktívan tudják formálni a kínálatot, a termesztéstechnológiát, hogy egy átlátható élelemrendszert fejlesszünk, amely képes elmozdulni az ökológiailag fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok felé.

K.T.