Több dimenzióban természetközelben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) számos, a környezeti nevelésben kiemelkedő szerepet betöltő bemutatóhelyet üzemeltet, ahol egész évben látogatható programkínálatuk széles palettát biztosít az ideérkező turisták és a helyi lakosok környezettudatos turisztikai nevelésében, ismereteik bővítésében. Folyamatos és látványos fejlesztéseik, szakvezetéses túráik, a gyermekprogramok, az ismeretterjesztő előadások, rendezvények, természetfotós programok hozzájárulnak az idegenforgalom helyi kínálatának sokszínűségéhez és folyamatos fejlesztéséhez. A DDNPI munkáját a kamara Baranyai Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

 

– A Duna-Dráva Nemzeti Park jelentős részben ökoturizmussal foglalkozik, számos helyen többféle módon mutatjuk be a természeti értékeinket. Egyrészt vannak látogatóközpontjaink, amik mindig az adott tájegységhez igazodnak. Ilyen különleges hely például az Abaligeti-barlang, amelyet mint természeti képződményt és a mellette található Denevér Múzeummal az élővilágát is bemutatjuk. Igyekszünk speciális módon, a maga teljességében feltárni a helyi értékeket a hozzánk tartozó, a megyehatáron is átnyúló területeken. A nemzeti park a turizmus egy speciális részét képezi, olyan kínálatot tudunk nyújtani, ami a maga nemében érdekessé teszi az adott térséget vagy a környéket – ismerteti a DDNP egyedi turisztikai palettájának jellemzőit Závoczky Szabolcs igazgató.

– Milyen módon mutatják be a különböző korosztályoknak a látnivalókat?

– A kiállításaink folyamatosan változnak, igyekszünk a technológiára is támaszkodni. Két éve újítottuk meg a legmodernebb digitális eszközökkel a Denevér Múzeumot, most készül a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen egy új, 1500 m2-es látogatóközpont szintén a XXI. századi elvárásoknak megfelelően. Azonban több helyen meghagytuk a hagyományos módot, például egy állattartó telepen, ahol őshonos állatokat mutatunk be, nincs szükség jelentős változtatásra. Azt is tapasztaljuk, hogy a nálunk kirándulók jelentős része inkább szeretne kiszakadni a digitalizációtól terhelt mindennapokból és a természetre koncentrálni, így számukra ilyen körülményeket biztosítunk.

A Covid óta jelentős mértékben megnövekedett a természetbe kirándulók száma, az ország más részeiről is érkeznek hozzánk turisták. Törekszünk arra, hogy naprakész információkat, megfelelő parkolóhelyeket is biztosítsunk számukra, hogy kellemes élményekkel gazdagodhassanak a nemzeti park területén.

K.T.