UltraBalaton 2024 – amikor IT-sok ragadnak futócipőt

Hogy kerültünk ide? Ülő munkát végzek, ezért rendkívül fontos számomra a futás. Hogy miért? Azért, mert nemcsak erősíti az izmokat és az érrendszert, de segít a helyes testtartás fenntartásában is. Stresszcsökkentő hatása miatt ellensúlyozza a mentális terhelést és támogatja az általános egészségmegőrzést és vitalitást is.

 

A fentiek miatt a futás iránti szeretet megvan bennem és kollégáimban is, így amikor februárban a céges csatornán Gábor beírta, hogy “Sziasztok! Keresek egy fő lányt / fiút Ultrabalaton váltó csapatunkba. A táv kb tetszőleges, 5-20 km-ig belefér bármi…” azonnal jelentkeztem.
Igaz, hogy már 2,5 éve nem futottam hosszabbat, de fontosnak tartom a komfortzóna elhagyását, saját magunk elé olyan célok (vállalások) kitűzését, ami nem lehetetlen, de kellően megdolgoztat minket.

A jelentkezést elfogadták, a nevezési díjat befizettem és vártam, hogy egyeztessünk a csapattal és kiderüljön, hogy kikkel, hol és mennyit futok. Nekem ez volt az első ilyen csapatversenyem, így a futáson kívül a többiek és a logisztika is fekete ködként terült előttem.

Felkészülés

A verseny május elején lesz, egyelőre ennyi információm volt, így március végén már elkezdtem izgulni és a táv és pontos dátum ismerete nélkül beállítottam az órámon (Garmin) a 10 km-es edzéstervet, heti 3 edzéssel. Itt felvillant az első piros zászló, mert az edzésterv 10-12 hétre szólt, nekem pedig 4-6 hetem volt valójában. Eldöntöttem, hogy heti 4 edzést tartok, mindig kicsit előrébb leszek, mint amit az edzőm javasol, de így sem jöttek ki a számok.

Ez a kis probléma nem állított meg, mivel azért régen megvolt az edzettségem, inkább csak azért kellett, hogy meglegyen a rendszeresség az edzésben, valami, ami mindig szól, hogy menjek futni.

Mivel időközben kiderült, hogy 12,2 + 6,4 km-t futok, így a 10 km-es cél nem is volt annyira messze a valóságtól, és az utolsó előtti héten kifejezetten megnyugtató volt, hogy a 10 km-et minden gond nélkül, egyben le tudtam futni.

 

Logisztika

Egy 10-12 fős csapat összehúzása, az információk megfelelő áramoltatása nem egyszerű akkor sem, ha együtt dolgozunk. Mi szét voltunk szórva, de 1 Facebook csoport, 2 online meeting, közös spreadsheetek és a StafétApp együttesen segítette a szinkronban tartást. Volt, hogy ez túlzónak tűnt, de valójában elengedhetetlenek voltak valamilyen szempontból. Sok? Igen. Lehetett volna jobb? Igen. A végén jó volt? Igen. 🙂

Ide tartozik a távok elosztása, futóidők megadása, pihenők kalkulálása azoknak, akik többször futnak, a szállás, a váltásokhoz az autók beosztása is. Összességében szerintem kifejezetten jól összehozták a csapatunk szervező emberei, de szerencsére nekik nem ez volt az első ilyen eseményük, így már gyakorlottak voltak.

Amit vittünk

Az én táskámban a következők voltak: 2 váltó póló, egy hosszú futó nadrág és póló, 4 protein szelet, 1 durva zabszelet, 2 liter víz, 2 elektrolitos pezsgőtabletta, 3 fejlámpa (kötelező, vittem pótot), egy henger nyújtáshoz és egy masszázspisztoly.

Gábor táskájában: váltóruha és cipő eső esetére, protein szeletek, sok csoki, egy izotóniás ital, 2 üveg víz és (mint utólag kiderült) egy lemerült fejlámpa. Ez utóbbi okozott némi kellemetlenséget, de a mobiltelefon szerencsére sok mindenre jó.

 

A futás

Minden összeállt, délben indultunk Balatonlellére, ahol az első futásom volt. Az alkalmazásban és a FB-csoportban is tudtuk követni a csapat haladását, így időben kimentem, melegítettem, és indult is a 12 km-em. Meleg volt, ezen kívül rendben ment minden egy kis hasfájást leszámítva az utolsó 2 km-en. Váltottunk, és egy fagyi után indultam is futótársamért a következő váltóponthoz. Ezt követően volt 5 óránk, így átmentünk a következő induló pontunkhoz és a Balaton parton beszélgetve vacsoráztunk, majd vártuk a váltást. Eddigre besötétedett, így a nappali meleget váltotta a friss, esti levegő és előkerült a hosszú felső és a fejlámpa is. Az utolsó futás sokkal jobban ment, mindketten nyugodtabbak voltunk, illetve a nagy meleg sem hiányzott, jobban lehetett haladni.

Minden futást természetesen bemelegítés, majd lassú futásos rajt követett, ezt ajánlom másnak is, ne siess az elején, lődd jól be a tempót. Futás után a nyújtás nem csak jól esett, de szintén szükséges, itt a szokásos nyújtó gyakorlatokon kívül a henger is előkerült, és jó szolgálatot tett.

 

Záró gondolatok

A szervezés, a külső emberek, idegen csapat miatt legközelebb saját Webstar csapattal vennék részt a versenyen. Így is volt csapatépítő jellege, ami szerintem jobban kifejtette volna hatását, ha eleve céges a csapat, egy kicsit kilógtunk most. Ennek ellenére is hatalmas élmény volt a felkészüléstől a futáson át egészen a másnapi izomlázig. Szuper volt, mindenkinek ajánlom.

olt már egy webstaros Rókaűzők-csapatunk, illetve a cégen belül sok az aktív ember, csoport, így járunk falat mászni és tollasozni is, de a futást is mindenképpen szeretnénk újra visszahozni, a mindennapjaink részévé tenni, és csapatszintre emelni.

Már keressük a következő eseményt, ahova már saját csapatként nevezhetünk!

Kovács Bálint Webstar Csoport