Az első Pécsett forgatott film után már a következő projektre készülnek

Elkészült az első pécsi gyártású romantikus komédia, a tavaly forgatott karácsonyi témájú film utómunkái épp a közelmúltban értek véget. Most az értékesítése következik, és amint ez eredményes lesz, indulhat is a következő projekt. A maroknyi lelkes filmes-fotós csapat már meg is kezdte egy szereplő-adatbázis létrehozását, több alkalommal castingolták a jelentkezőket. Kovács Tamás fotós, filmes az egyik mozgatórugója annak, hogy Pécs legyen az első vidéki filmfőváros hazánkban, a most befejezett film létrehozásában is aktív szerepet játszott.

Fotó: TSP Art Lab

– Hihetetlen energiákat mozgattunk meg a film forgatása alatt, mindenki nagyon elfáradt. Két hét pihenés után viszont már azt kérdezték a kollégák, mikor folytatjuk. Ebből is látszik, hogy sikerült összehoznunk egy olyan elkötelezett és lelkes csapatot, mintegy 30–35 embert, akikkel hosszabb távon gondolkodhatunk.

– Milyen tapasztalatot hozott ez a projekt a munkaszervezést, a színészekkel, a helyszínekkel, a várossal való együttműködést tekintve?

– Nagyon sok mindent megtapasztaltunk és rengeteget tanultunk. Például azt, hogy sok mindent jobban elő kell készíteni, letisztázni előre, illetve még több embert bevonni a munkába, hogy ne okozzon fennakadást a néha több száz kilót képviselő technika átmozgatása. Arra is ráláttunk, hogy ha valamit ellenszolgáltatás nélkül ajánlanak fel a forgatáshoz, például egy helyszínt, mindenképpen részletesen egyeztessük a feltételeket, mert így kisebb az esélye annak, hogy az utolsó előtti pillanatban visszamondják.

– Hol tart most a projekt?

– Éppen most fejeztük be az utolsó két fázist, a már megvágott anyag fényelését, valamint a hangtechnikai finomításokat, a beszédhangok tisztázását. Ezután következik a korábbi érdeklődőkhöz, potenciális vásárlókhoz való eljuttatása, bízunk benne, hogy mihamarabb sikerül értékesíteni. Ennek sikere erőteljesen befolyásolja a következő projektjeink indulását. Optimisták vagyunk, ezért is kezdtünk el lehetséges szereplőket keresni a jövőbeni forgatásokra. Négy castingon vagyunk túl, szeretnénk kialakítani lehetséges szereplőkből, statisztákból egy olyan adatbázist – mivel már most van négy-öt olyan forgatókönyvünk, amivel el tudnánk kezdeni dolgozni –, amely a leendő projektjeink hátteréül szolgálhatna. Hogy a jövőben könnyen találjuk meg az adott szerepekre a megfelelő embereket. A közösségi médiában, plakátokon hirdettük a lehetőséget, és meglepően sokan jöttek. Ezzel párhuzamosan egy másik csapat helyszíneket kutat fel, ezekből készítünk egy listát, hogy ha bármilyen felkérés érkezik hozzánk, azt a lehető legteljesebb körűen ki tudjuk szolgálni.

– Pécs vonatkozásában milyen jelentősége lehet a jövőben egy filmes gyártóbázis létrehozásának?

– Ezzel csak mindenki jól járhat. Egy korábbi beszélgetésünkben már említettem, hogy 2020-ban 395 milliárd forint volt az éves árbevétel filmgyártásból hazánkban, ha ennek csak egy kis szeletét el tudnánk hozni Pécsre, azzal elégedettek lennénk. A filmforgatások számos ágazatra hatással lehetnek, nemcsak a turizmusra, a vendéglátásra vagy a kereskedelemre, hanem az igényeknek megfelelően a szolgáltatókra, a kisiparosokra és még ki tudja milyen területekre. A vállalkozások adót fizetnek, ami a városnak, illetve az államnak is előnyös. Emellett a város hírnevét is elviszi. Amikor elhatároztuk, hogy elindulunk a filmgyártás irányába, az volt az egyik fő mozgatórugónk, hogy itt van ez a gyönyörű város, számos adottsággal, mutassuk meg. Ezzel a gazdaságába is hoznánk némi felpezsdülést, szerintem ez olyan lehetőség, amelyet érdemes megragadni. A terveink között hosszabb távon egy komolyabb stúdió létrehozása is szerepel, amely új perspektívát teremthet az itt élő szakembereknek is. Kapunk segítséget a városvezetéstől is, így a belvárosi helyszíneken könnyebben tudunk forgatni.

– A jövőben milyen jellegű projekteket szeretnének megvalósítani?

– Elsősorban filmekben gondolkodunk, illetve ha meglesz a stúdió, akkor akár már sorozatokat is le tudunk forgatni. Az financiális és szervezési szempontból sokkal kedvezőbb, mint a szóló film, hiszen folyamatos munkát jelenthet. A stúdióban hatalmas lehetőség van. Emellett a következő 3–5 éven belül szeretnék létrehozni egy olyan platformot, amivel el tudjuk látni a saját projektjeink eszközigényét, hogy ne kelljen a komolyabb berendezésekért Budapestre menni. Ezekkel az eszközökkel Magyarország déli régióját kívánom ellátni, de Észak-Horvátországban, Szlovéniában stb. is gondolkodom, hiszen ott is van filmgyártás.

K.T.