Az összes teendő egy helyen

A komlói székhelyű a PIER Technical ma már Európa egyik legnagyobb független mentőmellény és világszerte elismert technikai ruházat fejlesztője és gyártójaként ismert. A munkaerő-utánpótlás nehézségeivel azonban hasonlóan küzd, mint a többi hazai vállalkozás. Számukra az is nehézséget jelent, hogy a textiliparhoz kapcsolódó képzések szinte teljesen eltűntek a választható szakmák palettájáról. Központi telephelyük Komlón, Anna aknán található, míg a logisztikai központjukat Altárón, az egykori fürdő épületében hozták létre, Sellyén a mentőmellények gyártása folyik. Partnereik között megtalálhatók az iparág legnevesebb képviselői. Többet között a Regatta, a Helly Hansen, a Besto mentőmellényei náluk készülnek, ahogy az outdoor sport élenjáró márkái az – Ortovox, Mountain Equipment, Tierra – vízálló kabátjai és nadrágjai is.

 

– Miután a világpiac telített a mentőmellényekből, kevesebbet gyártunk, ami sajnos együtt járt a kapacitásaink tervezett csökkentésével. E mellett nem kis problémát jelentett, és jelent a mai napig, hogy egyre drágább a magyar munkaerő, ezért kénytelenek voltunk egyes termékeink gyártását áthelyezni Kínába és Ukrajnába, ezen belül Kárpátaljára, de vannak érdekeltségeink Szerbiában, Romániában, Pakisztánban is – kezdi beszélgetésünket Pidl István tulajdonos ügyvezető. – Jelenleg habos és önfelfújódó mentőmellényeket készítünk többek között a norvég német, francia és holland piacra. Másik fő profilunk a vízhatlan sportruházat, Gore-tex és egyéb funkcionális alapanyagból. Ehhez a termékcsaládhoz, az addig alkalmazott technológiánkon is változtatnunk kellett. Tű és cérna helyett ragasztással és hővel illesztjük össze a lézerrel kiszabott darabokat, amit a hagyományos mellett vezettünk be.

A Gore-tex anyagok különleges vízlepergető tulajdonságokkal rendelkeznek, vízállóak, emellett elvezetik az izzadás következtében keletkező párát, az ebből készült sportruha intenzív testmozgás esetén is kellemes viselet, nagy előnye az is, hogy nem fúj át rajta a szél sem, szinte minden körülmény között – legyen az akár extrém is – megfelelő hőmérsékleten tartja a testet. Ezeket a könnyű tapintású, kettő, vagy három rétegű anyagokat leggyakrabban szabadtéri sportoláshoz felső ruházatnak alkalmazzák, valamint hegymászók, kerékpárosok, katonák részére kifejlesztett különleges termékek esetében. E mellett például kesztyűkben, cipőkben, olyan termékek esetében, ahol a vízhatlanság, a ruhadarab lélegző képessége is fontost.

Mint mondja, ajánlások útján keresik meg őket, ami stabil hátteret jelent a cégnek, mert a ruházati ipar eléggé belterjes, az egyedüli kitörési lehetőséget, a magas minőséget képviselő anyagokból készülő termékek jelentik, valamint a teljes gyártási folyamat felvállalása az anyagbeszerzéstől kezdve a gyártás és a gyártatás megszervezéséig, a kész termékek kiszállításáig.

– Saját termékfejlesztői csapatunkkal valósítjuk meg a megrendelőink elképzeléseit az ötlettől egészen a tömegtermelésig, miközben végig szem előtt tartjuk a legmagasabb vevői elvárásokat és gyárthatósági szempontokat is – folytatja tovább beszélgetésünket. – Negyvenen vesznek ebben részt Komlón, ők azok, akik a megbízó elképzelését ültetik át a gyakorlatba. Elkészítik a kapott látványterv alapján a szabásmintákat, legyártják a prototípusokat. Az anyagbeszerzőink pedig kiterjedt nemzetközi beszállítói körük segítségével megvásárolják a gyártásukhoz szükséges anyagokat, kiegészítőket.

A külföldön létesített üzemeik teljes körű ellátása is a komlói központjukból történik. A különböző helyszíneken a saját technikusaik és minőségellenőreik jelentik a biztosítékot arra, hogy az ott készülő termékek is a legmagasabb színvonalat képviselik. Azonban mielőtt Európa számos országában megtalálható megrendelőikhez kiszállítják azokat, a végső minőségi ellenőrzésre Komlón kerül sor.

Szólt arról is, hogy kihasználtak egy piaci rést is, ami lehetőséget teremtett az előre menekülésre. A vízhez és a téli sportokhoz kapcsolódó termékeik mellett úgynevezett tűzálló, speciális ruhákat is varrnak angol piacra, a speciális erők részére. Ezeket a komlói üzemünkben gyártják, mert szeretnének ott továbbra is legalább 20-25 embernek munkát adni.

– A betanított munkások mellett ruhaipari, textilipari mérnökök, technikusok alkotják a csapatunkat. Őket mi neveltük ki. Vannak közöttük fiatalok is, azonban minden munkatársunk rendelkezik azzal a képességgel, hogy összetett feladatokat oldjon meg. Nap, mint nap újabb kihívásokkal találjuk szemben magunkat, a folyamatos innováció nálunk a mindennapok része. Van úgy, hogy három naponta, hetente újabb és újabb termékek gyártásába kezdünk, ez nagyfokú rugalmasságot igényel mindenki részéről. Ez pedig gépekkel nem oldható meg, csak olyan munkatársakkal, akik a szakmájukat magas színvonalon űzik – zárja beszélgetésünket Pidl István.

Sz.K.