Egyedülálló szemlélet alapozza meg Siklós fejlődését

Riegl Gábor polgármester vezetésével Siklós város gyors tempóban, látványosan és fenntartható módon újult meg az elmúlt években. Milliárdos fejlesztési projektek fejeződtek be és indulnak a jövőben, amelyek a városfejlesztés mentén a fiatalok megtartását, a helyi vállalkozások gazdasági lehetőségeinek dinamizálását is eredményezik. Siklós ma már egy színes, a közösségeik együttműködésére támaszkodó, fejlődő és prosperáló kisváros, amely a szűken értelmezett kistérségének vezetője, sok esetben támogatója is. Riegl Gábor munkáját a kamara Than Károly-díjjal ismerte el.

– Sikerünk a tudatos, pontos, precíz tervezésen és a kiszámíthatóságon alapszik. 2020-ban a képviselőtestület egy világos célt tűzött maga elé és egy tízéves fejlesztési koncepciót fogadott el, amelyben egy modern várost álmodtunk meg, amely minden egyes szegletének fejlesztését beleépítettük a programunkba. Nem a pályázati lehetőségekre támaszkodunk, hanem tudatosan keressük a fejlesztéseink forrásait. Két fő irányt határoztunk meg: az egyik a már meglévő turisztikai szerepünk erősítése és a turisztikai látványosságaink modernizálása. A másik pedig a helyi gazdaság fejlesztése, megerősítése, az iparterületek bővítése, és az ezekből származó bevételek fejlesztésekre való visszaforgatása. Történt egy generációváltás is városvezetői szinten az elmúlt években, 2019-ben olyan fiatal, ambiciózus szakemberek kerültek be a testületbe, akik képviselni tudják ezeket a célokat.

– Milyen az együttműködésük a helyi gazdasági szereplőkkel, ők milyen szerepet kapnak a fejlesztésekben?

– A vállalkozóinkkal korábban is jó volt az önkormányzat kapcsolata, ahol lehet, a helyi vállalkozókat kívánjuk előtérbe helyezni a megbízásoknál. Egy helyi vállalkozó mindig egy kicsi pluszt tesz hozzá a munkájához, mert azt valahol a sajátjának érzi. Elindítottuk a vállalkozói kerekasztalt, ami egy igen fontos kezdeményezés, a legkisebb kézműves manufaktúrától a legnagyobb ipari csarnokokat és vállalkozásokat működtető cégekig mindenki részt vesz benne. Időről időre átbeszélve a problémákat igyekszünk megoldásokat találni rájuk. A Covid időszakában igyekeztünk a vállalkozóknál hagyni a forrásokat, így meg tudták őrizni a munkavállalóikat. Az általunk képviselt szemlélet és kommunikáció, a vállalkozóbarát adópolitika reményeink szerint a már meglévő vállalkozóink fejlesztési, illetve az idetelepülő vállalkozók munkahelyteremtési kedvét is meghozza.

K.T.