Kiemelt szerepet kap a kkv-k informatika fejlesztése az Információtechnológiai Bizottság stratégiájában

A régió kis- és középvállalkozásainak informatikai fejlesztése, az IT-munkaerőpiac regionális megerősítése, az IT szakmai közösség erősítése a régióban – ezek a főbb fókuszterületek, amelyekkel mandátuma alatt a következő négy évben kiemelten foglalkozik a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ICT Bizottsága. Elkészült az aktualizált stratégiájuk, amelyről Lengvárszky Szabolcs bizottsági elnököt kérdeztük.

 

– Az Információtechnológiai Bizottság tagjai között többen már az előző kamarai ciklusban is szerepet vállaltak, így számíthatunk a tapasztalataikra. A munka megkezdésekor ezúttal nem töltöttük ki a bizottsági taglétszám felső határát, szándékosan, úgy gondolkodtunk, hogy amikor elkészül a stratégiánk, olyan tagokkal egészülnénk ki, akik azonosulni tudnak ezzel és további tudást, értéket tudnak hozzátenni. A bizottság összetétele vegyes, igyekeztünk az informatika több területét képviselő szakembereket magunkhoz vonzani. Újdonság, hogy a Pécsi Városfejlesztési Zrt. is csatlakozott a bizottság munkájához. Koncepcióként fogalmaztuk meg, hogy a párhuzamosságok helyett a partnerségeket fogjuk keresni, tehát azokra a területekre, ahol már van jól működő szervezet, támogatóként fogunk csatlakozni, ezzel erősíteni tudjuk egymást.

Fontos megjegyeznem, hogy stratégiánk nem merőben új koncepció, jelentős mértékben alapszik az előző kamarai ciklusban működő ICT Bizottság elgondolásain, annak egyfajta frissítéseként határozható meg. Ezért lesznek olyan programok, projektek, amiket továbbviszünk, mert úgy értékeltük, hogy sikeresek, másokat továbbfejlesztünk, és egy-két új elemet is bevezetünk.

– Melyek az új stratégia fő elemei?

– A stratégiánk három pillérre támaszkodik. Az első a régió kkv-inak informatikai fejlesztése, a digitális tudás terjesztése, az IT-szemlélet erősítése a régióban. Az elmúlt négy évben legfőképpen az IT-munkaerőpiac regionális megerősítésére fókuszáltunk. Azt gondoljuk, hogy ez a terület jó irányba állt, mert egyre több fiatal látja a jövőjét az informatikában vagy az ágazathoz kötődő szakmákban. Ez persze nem jelenti azt, hogy már nincs dolgunk e téren, továbbra is fontos területként tekintünk erre. A korábbi stratégia kiértékelésének eredményeként a következő négy évben azonban a régió kkv-inak informatikai fejlesztésére kell helyeznünk a hangsúlyt, hiszen az informatika olyan, mint a véráram, a gazdaságban az informatikai fejlesztés, a digitalizáció kérdése már nemcsak versenyelőnyt jelent, hanem létkérdéssé vált. Ha ezekkel nem vesszük fel a tempót, nem ismertetjük meg, tartjuk naprakészen ezekkel a lehetőségekkel, jó gyakorlatokkal a cégeinket Baranya megyében, akkor nem a versenyképesség, hanem egyáltalán a létezés lesz az alapkérdés. Az európai uniós mérések, a DESI index (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) szerint ebben is elmaradásban van Magyarország az uniós átlaghoz képest, ezért is gondoltuk azt, hogy ez az első és legfontosabb, amire fókuszálnunk kell.

A stratégia második pillére az IT-munkaerőpiac regionális megerősítése. Továbbra is fontosnak tartjuk az ágazati képzőközpont támogatását, a pályaorientációs céllal indított elsősorban középiskolásoknak szóló IT és Ti programsorozatunk folytatását és fejlesztését, illetve az informatikatanárok szakmai támogatását. Ez utóbbinál az Ivetár  (Informatikai Vezetők Társasága) által alapított TanIT-díj projektben veszünk részt, ahol keressük az év informatikatanárát, idén 3. alkalommal.

A harmadik pillér pedig az IT szakmai közösség erősítése a régióban. Azt gondoljuk, hogy jelentős IT-közösségek létrehozása helyett a már elindult kezdeményezéseket kell feltérképeznünk és segítenünk.

– Milyen formában valósulhat meg a stratégia?

– Az első pillérhez, a kkv-k segítéséhez kapcsolódóan tervezzük, hogy idén pilot jelleggel, ha sikeres lesz, akkor pedig a következő években rendszeresen megszervezünk egy „IT-napot” elsősorban nem az informatikai cégek számára, azzal a céllal, hogy tájékozódhassanak, miként tudják igénybe venni a jelenlegi informatikai eszközöket, módszertanokat, hogy azok még hatékonyabbá, sikeresebbé tegyék az üzleti tevékenységeiket, hogyan tudhatják biztonságban a cégüket az informatika világát egyre jelentősebb mértékben eluraló kibertámadásokkal szemben. Ezt erősítendő a bizottság támogatásával elindítottunk a Dél-Dunántúli Gazdaságban egy cikksorozatot is, amely szintén az aktuális IT témákat helyezi a középpontba.

– Melyek azok a legnagyobb kihívások, amelyek a kkv-kat érintik a digitalizációval kapcsolatban?

– Ami a vállalkozások IT felkészültségét illeti, jelentős részük már használja a különböző digitális rendszereket, viszont sok esetben azokat nem tudják megfelelően az előnyükre fordítani. Leginkább három új fogalom, az üzleti informatika, a mesterséges intelligencia, és a kiberbiztonság köré szerveződnek azok a feladatok, amelyekben támogatásra van szükségük. A mesterséges intelligencia már nem a jövő, hanem a jelen, a kiberbűnözés mellett pedig már nem lehet elmenni. Sok vállalkozást érint a most aktuális kiberbiztonsági nyilvántartásba vételi kötelezettség, de akikre nem vonatkozik ez a szabályozás, azok között is jócskán vannak olyanok, akik szeretnék, hogy cégük biztonságban legyen. Fontos energiát fordítani az üzleti informatikában rejlő lehetőségekre, hiszen ennek a felhasználásával rendkívül széles spektrumon lehet kimutatásokat, üzleti folyamatokat támogatni, amivel árbevételt, üzleti hatékonyságot lehet növelni, költségeket csökkenteni. Ezek olyan eszközök, amelyekről sokaknak még csak információjuk sincsen, ezeket szeretnénk bemutatni az IT-napon és a cikksorozatban is.

– Említette a más szervezetekkel való együttműködéseket, e téren mi segíthetné elő a stratégia megvalósulását?

– Ahogy említettem idén újdonság, hogy tagként megjelent a bizottságban Pécs városa is képviselettel. Ami pedig a partnerségeket illeti, azok nem korlátozódnak a megyére, például elindult egy párbeszéd a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Informatika Klubjával is. Szeretnénk a következő négy évben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai Kollégiumával is erősíteni a kapcsolatot, hogy minél közelebb kerülhessünk az informatikát érintő információkhoz, a bürokratikus döntéshozási mechanizmusokhoz. Ez irányba már tettünk is lépéseket.

K.T.