Vezetői Információs Rendszerek: a vállalkozások kulcsa a sikerhez

A modern vállalkozások számára a hatékony és gyors döntéshozatal elengedhetetlen a versenyképesség megőrzése és növelése érdekében. A vezetői megérzések, intuíciók mellett egyre fontosabbá válik a gyors és hatékony adatvezérelt működés, ezért a modern cégvezetés már a KKV-k körében is egyre kevésbé képzelhető el az új generációs Vezetői Információs Rendszerek használata nélkül.

 

De konkrétan miben és hogyan segítik ezek a rendszerek a vezetőket és munkatársakat?

Vigyázat, a saját gyakorlatunkból származó, valós példák következnek!

Gyakorlati példa 1.

Gondoljunk csak bele, mennyire fontos egy nagykereskedelmi cég vezetőjének tudnia, hogy melyik partnernél melyik termékcsoport és termék a legnépszerűbb vagy éppen a legkevésbé népszerű. Emellett lényeges információ az is, hogy hogyan alakult az egyes régiók, üzletkötők, partnerek, termékcsoportok és termékek forgalma az előző hónapokhoz, az előző év azonos időszakához vagy a tervekhez képest.

Mindezt pedig ne egy havonta egyszer, kézzel készített, „végtelen” excel táblából kelljen nagy nehezen “kihámozni”, hanem akár egy naponta, teljesen automatikusan frissülő vezetői műszerfalra ránézve lehessen a szükséges információkat kb. azonnal megszerezni.

Egy hazai piacvezető nagykereskedelmi KKV pl. odáig fejlesztette vezetői információs rendszerét, hogy a 32 belföldi és külföldi értékesítője minden reggel fél 8-kor e-mailben megkapja a saját műszerfalát, ahol pontosan látja, hogy napi, heti, havi és éves szinten hogy áll a saját értékesítési tervéhez képest, hol, mely partnereknél és termékeknél van elmaradásban és személyre szabott javaslatokat is kap arra vonatkozóan, hogy mit kéne tennie ahhoz, hogy a tervét teljesítse. És mindezt 100%-ban az automatizált és mesterséges intelligenciával felokosított vezetői információs rendszer valósítja meg, emberi beavatkozás nélkül.

 

Gyakorlati példa 2.

Egy nagy baranyai gyártó cégnél már évek óta használnak egy olyan komplex vezetői információs rendszert, ami folyamatosan mutatja az egyes gyárak, gyártási egységek, gépek és műszakok kihozatali %, selejt %, gépóra, gép elhasználódási arány és egyéb gyártási mutatóit. Az információk részben a kollégák által rögzített adatokból, részben pedig közvetlenül a gépekből származnak. A műszakvezetők napközben is látják a főbb mutatókat, a közép- és felső vezetők pedig automatikusan kapják azokat a heti, havi és éves riportokat amiben az információs rendszer automatikusan kiemeli azokat az elemeket ahol probléma van vagy ahol veszélyes trend kezd el kibontakozni.

 

Gyakorlati példa 3.

Egy pécsi székhelyű építőipari és épületgépész cégcsoportnál folyamatosan látják a vezetői műszerfalakon a projektekre elszámolt saját munkaidő, alvállalkozói teljesítés és egyéb erőforrás és költség információkat. Ezeket össze tudják vetni a tervezett értékekkel és a projektre befolyó bevételekkel is. A rendszer teljesen automatikusan képes az általános költségeket felosztani az egyes projektek között, így a projektek eredményessége szinte napi szinten követhető, a szükséges korrekciók, beavatkozások pedig kb.azonnal megtehetők.

Röviden összefoglalva, a modern Vezetői Információs Rendszerek segítségével a vezetők gyorsan és megfelelő (vizuális) formában hozzáférhetnek a szükséges információkhoz, ami lehetővé teszi a gyors és megalapozott döntéshozatalt. Az adatok elemzése és a trendek azonosítása révén a vezetők könnyebben és pontosabban tudnak reagálni a piaci változásokra és a versenytársak lépéseire.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az információk előállítása és a megfelelő időben a megfelelő helyre való eljuttatása akár teljesen automatikusan, emberi beavatkozás nélkül történik meg, egy ilyen Vezetői Információs Rendszer bevezetése és működtetése pedig ma már egy kisebb KKV-nak is megfizethető és akár hetek alatt megtérülő, abszolút jövőbe mutató befektetés tud lenni.

Magyar Krisztián

iNFOgyár

www.infogyar.hu