Tíz év alatt fogalom lett a Mischler Cakes

Tulajdonképpen nem is cukrászmûhellyel, hanem a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz éttermének üzemeltetésével indult a mára már három cukrászdát, cukrászmûhelyt, valamint brunchozót magában foglaló Mischler Cakes története. Aki már járt valamelyik egységében – a pécsi Árkádban vagy az Erkel Ferenc utcai cukrászdában –, megtapasztalhatta, hogy a tulajdonosoknak a tartalom mellett a forma is fontos: az élmény ugyanolyan lényeges, mint a finom ízek. Miszler Miklós cégvezetôvel folytatott beszélgetésünkben a siker összetevôi között az állhatatosság, a kitartás és a meglátás képessége mellett a szerencse is felbukkan.

Miszler Miklós
— A kamara épületében üzemeltettük a Fókusz éttermet, amelynek konyhája a korábbi jogszabályi elvárások alapján egy jókora területen helyezkedett el, de ezt a mindennapi mûködésben, illetve a rendezvények lebonyolításakor nem használtuk ki. Ahhoz, hogy pénzügyileg jobb eredményt tudjon felmutatni a vállalkozás, felmerült annak az ötlete, hogy a gasztronómia vertikumát kiszélesítve cukrászattal is foglalkozzunk. Itt alakítottuk ki az elsô cukrászmûhelyünket, amely egy szerencsés helyzetnek köszönhetôen nem sokkal késôbb már a pécsi Árkádban megnyitott kávézónkat-cukrászdánkat is ellátta termékekkel. A lokalitás rendkívül fontos szempont a gasztronómiában. Az Árkádban naponta 35–40 ezer ember fordul meg, ráadásul az Interspar elôtti rész egy különösen látogatott hely, így az ott létrehozott cukrászdánk igen hamar kedveltté vált.

— Hogyan kellett kialakítani a kínálatot, miben voltak újszerûek?

— Ez egy nehéz kérdés volt, mert rengeteg féle ember megfordul ebben a térben, így nem könnyû mindenki számára megfelelô minôséget kínálni. A saját értékrendünkre tettük a fókuszt, azt tûztük ki célul, hogy természetes alapanyagokkal, állati tejtermékekkel fogunk dolgozni, valódi csokoládékat használunk. A vendégek igényeire szabva egy rendkívül széles szortimentû süteménykínálatot biztosítottunk, amelyben nagyon egyszerû sütemények is helyet kaptak, ezek közül több ma is megmaradt, mert keresik ôket. És voltak francia desszertek is, amelyek még kevésbé voltak elterjedtek, mint manapság. A széles kínálatot a mai napig megtartottuk, mert ez bevált.

— Aztán néhány évvel késôbb még egy Mischler-egység nyitott meg az Árkádban.

— 2015-ben kezdtük el a kis cuki üzemeltetését a földszinten, és öt év alatt már látszott, hogy jó úton járunk, elég jelentôsen megnövekedett a termelésünk, így szûkössé vált a cukrászmûhelyünk. Ezért új hely után kellett nézni. A bérlemény helyett egy saját cukrászüzemet akartunk  megvalósítani, a nagy álmom az volt, hogy a cukrászüzem mellett legyen egy cukrászdánk, így a lehetô legfrissebb termékekkel tudjuk ellátni az üzletteret. Az Erkel Ferenc utcában találtunk egy valamikori trafóépületet, amelyhez sok fantázia és annál is több pénz kellett, hogy elnyerje a mai formáját. Közben a Covid-idôszakot követôen megkerestek az Árkádtól, hogy van egy vendéglátóhelyként bérbe vehetô üzletük. Ez lett a 2021 ôszén megnyitott Mischler Cukrászda és Bisztró, amelyben egyszerre valósítottunk meg egy cukrászdai kínálatot egy melegkonyhás étteremmel. Ilyen a mai napig nincs Pécs viszonylatában, de országos szinten is ritkaságszámba megy ez a fajta koncepció. Ez idô alatt is folytak az Erkel utcai nagy volumenû fejlesztés  munkálatai, de a rendkívül gyorsan dráguló építôanyagárak megnehezítették a beruházást. 2022 tavaszán azonban azt is meg tudtuk nyitni.

— Mennyire volt tudatos ez a fajta cégépítkezés?

— Amikor elindítottuk a kis cukrászdát, akkor már valahol a fejemben ott volt, hogy elôbb-utóbb lesz egy saját üzletünk, de magam sem gondoltam, hogy 10 évre rá egy három egységbôl álló konglomerátummal fogunk rendelkezni. Bár önmagamat ismerve mindig hajt valami, hogy elôrébb jussunk, és hogy új dolgokat valósítsunk meg. A mai napig van egyfajta tudatosság a mûködésünkben, tudjuk, hogy milyen irányba tartunk, és ebbôl próbáljuk meg a legjobbat, a legtöbbet kihozni. Emellett egy erôteljes piaci odafigyelésre volt szükség ahhoz, hogy mindezt el tudjuk érni. De ugyanilyen fontosak az emberi és üzleti kapcsolatok, hogy legyen egy jó barátom, aki fölhívja a figyelmemet egy ingatlanra, illetve a véletlenek, a szerencsés szituációk szintén a siker összetevôi között szerepelnek.

— Merre tovább, mit szeretnének megvalósítani?

— Idén január elsejétôl elkezdtünk mûködtetni az Egyetemvárosban egy brunchozót, tehát folyamatos a bôvülés. Vállalkozásunknak van egy kereskedelmi lába, ott is egy igen sikeres bôvülést tudtunk megvalósítani az elmúlt idôszakban. A jövô tekintetében a vendéglátás területén pécsi vonatkozásban a saját pozícióink erôsítése a fô célkitûzés, de nem zárom ki, hogy más nagy vidéki településen vagy a fôvárosban szélesítjük a portfóliónkat.
K. T.