Pályaválasztási nap a Széchenyi Gimnáziumban, Szakgimnáziumban

2018. december 1-én széleskörű kínálattal szervezte meg az iskola a saját diákjai számára a pályaorientációs napot.

22 meghívott vendég, közel 40 előadás, üzemlátogatások, önismereti tréningek, érettségi után tanulható OKJ-s képzések, szakmák, egyetemi szakok, nyelvvizsgák, vállalkozóvá válás útja, módja és még számtalan témában hallhattak előadásokat a diákok egész délelőtt.

A programok rendkívül színesen lettek összeválogatva, a diákok a saját érdeklődésüknek megfelelően választhattak az előadások közül. Népszerűek voltak az önismereti tréningek, a pályaorientációs tesztek, hiszen ezek a kiinduló pontjai a hamarosan meghozandó döntésnek. Fontosnak tartották, hogy egy külső szakember segítségével összegezzék önmaguknak a képességeiket és érdeklődésüket.

A cég-, és üzemlátogatások esetében a Hauni Hungária Kft., a Dunántúli Napló szerkesztősége és a Baranya Megyei Levéltár nyitotta meg a kapuit, hogy valós munkakörnyezetben tapasztalják meg a diákok, hogy miként működik egy cég, egy vállalkozás.

A Pécsi Tudományegyetem 2 kara is képviselte magát a rendezvényen, a Műszaki és Informatika Kar általános kari tájékoztatót tartott, valamint külön előadás hangzott el az építész szakma szépségeiről. A Természettudományi Kar Földrajz Tanszékéről érdekes előadást hallhattak a diákok a világ legszebb helyeiről.

A Széchenyi Szakgimnázium képzési kínálatában az informatika mellett a rendészet és közszolgálat is szerepel, ezért az iskola kiemelten fontosnak tartotta az ez irányú továbbtanulási lehetőségek bemutatását is. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karáról, valamint a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájáról érkezett előadó. A gyakorlati életből Viola Zoltán százados érkezett, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet biztonsági tisztje, aki a büntetés-végrehajtás mindennapjairól tartott előadást az érdeklődőknek. A nap színesítésére és az érdekesség fokozására a Pécsi Kutató-Mentő-Tűzoltó Egyesület kötéltechnikai eszközök, elsősegélynyújtás, újraélesztés kipróbálására ösztönözte a diákokat, de meg lehetett nézni egy tűzoltóautót, egy roncsból való szabadítási akciót és egy mentőkutyás bemutatót is.

A jól szervezett és élményekben gazdag programokkal az iskola diákjai fel tudták mérni képességeiket, készségeiket és érdeklődésüket, mely hozzájárulhat az ésszerű továbbtanulási és foglalkozási döntéseik meghozatalához.

A nap eseményeit az alábbi képgalériában is megtekinthetik: