Munkahelyi képzések támogatása – Készülhetnek a nyertes cégek a megvalósításra!

A munkavállalók képzésének támogatására kiírt GINOP 6. prioritású pályázatokon számos baranyai vállalkozó indult és nyert. Az eddig megítélt támogatás Baranyában közel 1,2 milliárd forint.


66 baranyai cég már biztosan nyert

A nagyvállalatok (GINOP-6.1.5) és KKV-k (GINOP-6.1.6) számára kiírt pályázati felhívások célja a munkahelyi képzések támogatásán keresztül a vállalkozások versenyképességének támogatása, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő biztosítása, egyúttal a gazdaság versenyképességének megőrzése, elősegítése.

A pályázati lehetőség 2018. decemberében lezárult, az elbírálás viszont még folyamatban van. Baranya megyében eddig 62 kis- és középvállalkozás, valamint 4 nagyvállalat és/vagy többségében állami tulajdonú szervezet rendelkezik a beadott pályázata kapcsán támogatói okirattal, így megkezdheti a tervezett képzések megvalósítását. A cégek a teljes képzési projekt (az előkészítéstől és projektmenedzsmenttől a teljes körű képzési feladatokon át a résztvevők költségeinek elszámolásáig) megvalósítására 100% támogatást kaphattak.

A vállalkozókat a megvalósításban egy monitoring támogató rendszer is segíti.

 

Szakmai monitoring tevékenység

A szakmai monitoring célja, hogy a pályázatban vállalt képzések (a képzési terv, illetve a támogatói okirat szerinti tevékenységek megvalósítása) mind a pályázati felhívásban foglaltaknak, mind a vonatkozó jogszabályoknak maradéktalanul megfeleljenek.

A monitoring vizsgálat során a monitoring szakértők feladata, hogy:

  • elősegítsék a képzések tervezését, megvalósítását és értékelését,
  • segítsék a kedvezményezett által vállalt kötelezettségek teljesítését, a képzések előrehaladásának dokumentálását,
  • előmozdítsák a monitoring tevékenységgel kapcsolatos (felnőtt)képzési fogalmak és dokumentációk (pl. bemeneti feltételek [iskolai előképzettség vagy iskolai előképzettség hiányában bemeneti kompetenciák, szakmai előképzettség, előírt gyakorlat, egészségügyi alkalmassági követelmények], felnőttképzési szerződés, jelenléti ív, előzetes tudásmérés, képzési program, haladási napló, elégedettség, OSAP jelentés) rendelkezésre állását, egységes értelmezését, a jogszabályi normáknak való megfelelőségét,
  • az esetlegesen feltárt hibákra, hiányosságokra felhívják a pályázók figyelmét,
  • a feltárt szabálytalanságok javítására, hiányosságok pótlására vonatkozó javaslatokat fogalmazzanak meg.

A monitoring támogató rendszerről további információ elérhető IDE kattintva.

 

Tájékoztató rendezvény Pécsett

A nyertes pályázók projektjeinek sikeres megvalósítása érdekében a 2019. év során a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országosan tájékoztató rendezvényeket tart. A szakmai monitoring témakörben szervezett tájékoztató rendezvény megtartására Pécsett várhatóan 2019. április 4-én 10:00 órai kezdéssel a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara székházában kerül sor. (További részletek hamarosan.)

A szóban forgó pályázatok népszerűsítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a 2018-as év során országosan 35 tájékoztató rendezvénnyel segítette, amelyeken 1043 vállalkozás vett részt. A pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatásban 18 ügyfélszolgálat (országos hálózat) segítette a cégeket, és összesen 2039 potenciális pályázó részesült személyes tanácsadásban.

A „Munkahelyi képzések támogatása” GINOP-6.1.7-17 kiemelt projekt (szakmai támogató program) weboldala elérhető IDE kattintva.

 

Korábbi kapcsolódó anyagok elérhetők ITT és ITT.