Miben segíti Önt a szakképzési tanácsadó?

A gazdaság igényeinek kiszolgálása érdekében meghatározó szerepet kapnak a gazdasági kamarák területi szakképzési tanácsadói.

 

Az egyre súlyosabb méreteket öltő munkaerőhiány ráébresztette a vállalkozásokat az utánpótlás kinevelésének fontosságára, ezáltal több gazdasági szereplő dönt a duális képzésbe való csatlakozás mellett. A tanácsadók a vállalkozásokat segítik a változó jogszabályi környezetben való boldogulásban, az utánpótlás nevelés hátterének megteremtésében.

A tanácsadók egy összekötő szerepet töltenek be a gazdálkodó szervezetek, szakképző iskolák, tanulók és szüleik között. Segítik megtalálni a megfelelő gyakorlati képzőhelyeket a diákok számára, annak érdekében, hogy választott szakmájukat a legmegfelelőbb helyen tudják elsajátítani.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tanulószerződéses tanácsadói közel 400 képzőhellyel tartják a kapcsolatot, melyek száma folyamatosan növekszik. Munkatársaink folyamatosan keresik fel és tájékoztatják a szakképzésbe becsatlakozni kívánó vállalkozásokat. A képzőhelyként történő nyilvántartásba vételen és a tanácsadási tevékenységen kívül a tanulószerződések és együttműködési megállapodások kötésének elősegítése és ellenjegyzése is a feladatuk. Mivel tevékenységük a szakképzés több területéhez is szorosan kapcsolódik, ezért segítséget nyújtanak a képzőhelyek ellenőrzésében, pályaorientációban, valamint mesterképzésben is.

Kamarai munkatársként a szakképzési információkon túl, más gazdasági jellegű kérdésekre is információt nyújtanak és kamarai szolgáltatásokat ajánlanak.

Az iskolákkal és cégekkel kialakult partneri kapcsolat egyre szorosabb, bizalommal fordulnak a tanácsadókhoz kérdéseikkel, megoldandó problémáikkal.