Ésszel és kézzel építettek az „Épít-ésszel” verseny döntősei

Tetőcserép felrakása, állvány szerelése, csempemozaik lerakása és még sok más gyakorlati feladat várta a Épít-ésszel építőipari szakmaismereti verseny döntőseit.

10 standnál kellett játékos, ügyességi feladatokat megoldaniuk a csapatoknak. A céglátogatások során elsajátított ismeretek mellett a döntős feladatok megoldásához logikát, kézügyességet és a csapatmunkát is be kell vetni.

Dél-Dunántúli Építőipari és Technológiai Klaszter támogatásával megrendezett egy hónapja tartó, 3 fordulós versenyre 44 csapat nevezett a megye 30 iskolájából. Szakmai elmélet és gyakorlat egyaránt megjelent a versenyben. Üzem,-és céglátogatásokra is eljutottak a versenyzők az alábbi cégekhez: O és R Kft, Lafarge Cement Magyarország Kft, Kalatherm Kft, Duna-Dráva Cement Kft, Terrán Tetőcserép Gyártó Kft, Jaf Holz Ungarn Kft, valamint meglátogatták a PSZC Pollack Mihály Szakgimnázium tanműhelyét is.

A döntőn kifejezetten az építőiparban használt alapanyagokkal, eszközökkel, tevékenységekkel találkoztak a gyermekek a feladatokon keresztül. Valódi téglából kellett falat építeniük az IMG Építő Kft standjánál, majd egy hungarocellt kellett méretre vágni. A Kőház Zrt -nél állványzatot szereltek a csapatok, majd tetőcserepet kellett szakszerűen felrakni. A Nyáry-Terv Kft építés tervező programmal és mérési feladatokkal tette próbára a csapatokat. Burkolási feladat várta a gyerekeket a Murexin standjánál, majd laminált padló szakszerű lerakásával és fa alapanyagok vizsgálatával folytatták a feladatokat a Jaf Holz Ungarn Kft-nél. Kültéren MB-Bau Kft segítségével a versenyzők hőkamerás vizsgálatokat végeztek a környező épületeken. A rendezvénynek otthont adó PSZC Pollack Mihály Szakgimnázium festő, mázoló feladattal tette próbára a csapatokat.

A verseny rendkívül szoros volt, az alábbi helyezések születtek:

Iskola neve: Csapat neve: helyezés
Beremendi Általános Iskola és AMI Felhőkarcolók 1.
Sombereki Á.I ÉS AMI Korekt bau 2.
Berkesdi Fekete István Ált. Iskola Berkesdi Építészek 3.
Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskolája Kis építészek 4.
Pécsi Kovács Béla Általános Iskola archi – tech – team
Bükkösdi Általános Iskola Összedőlünk 5.
Pécsi Belvárosi Általános Iskola Kő-Mívesek 6.
Vásárosdombói Általános Iskola és AMI Bubik
Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskolája Maestro 7.
Szederkényi Általános Iskola Betonszemek
Beremendi Általános Iskola és AMI AπtACE 8.