Sikeres Innovációs Nap a Pécsi Tudományegyetemen

Nyolcadik alkalommal rendezték meg idén március 20-án a PTE Innovációs Napot. A rendezvény délelőtti szekciójában Dr. Miseta Attila rektor úr köszöntőjét követően Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke tartott előadást a kutatás-fejlesztés és innováció támogatásának kormányzati terveiről, intézkedéseiről, illetve Dr. Gábriel Róbert rektorhelyettes úr ismertette a PTE innovációtámogatási elképzeléseit. A délelőtti szekcióban emellett két panelbeszélgetést hallgathattak meg a rendezvény résztvevői. Az első beszélgetés során az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma fejlesztésének kihívásait vitatták meg a panel szereplői, míg a másodikban a egyetemek tudásalapú gazdaságban betöltött szerepét járták körül a beszélgetés résztvevői, köztük Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A délutáni szekcióban az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakemberei tartottak érdekes előadást az iparjogvédelemmel kapcsolatos kérdéskörökben.

Ezt követően került sor az idei PTE Innovációs Díjak átadására. A díjat 5 kategóriában hirdették meg.

  • A „Legígeretesebb ötlet” kategóriában Dr. Tapodi Antal pályázata nyert (A BFSP1 „splice” variánsait felismerő neo-epitóp antitestek és ELISA „Plate” fejlesztése és létrehozása valamint qPCR-BFSP1 Master mix fejlesztése tumordiagnosztikai célból címmel).
  • A „Legígeretesebb K+F eredmény” kategóriában Dr. Schlégl Ádám pályázata nyert (Egyénre szabott rúdsablon alkalmazásának vizsgálata gerincferdülés korrekciós műtétje során címmel).
  • A „Legjobb prototípusért” járó díjat Jakab Zsófia kapta Intelligens betonpanel pályázata alapján.
  • A „Legjobb applikáció” díját Dr. Veres Balázs „BIOCHEMCITY – Biokémiát oktató alkalmazás fejlesztése mobil eszközökre” pályázata kapta.
  • A „Legjobb design” díjat Dr. Vasváry-Nádor Norbert „Sloth Dance” – Mozgáskorlátozott emberek számára fejlesztett eszközök, adapterek koncepciója nyerte el.
  • A fenti díjakon kívül a KTTK különdíját kapta meg a MIK Építész Szakmai Intézet (Dr. Vasváry-Nádor Norbert, Dr. Rétfalvi Donát, Dr. Borsos Ágnes) The Basket projektje, míg a Doktorandusz Önkormányzat Böröcz Katalin PhD hallgató (Immuno-esszé alapú bioszenzor, mint mikrofluidikai gyorsteszt vakcina hatékonyság ellenőrzésére és/vagy akut fertőzés detektálására) pályázatát részesítette a Különdíjban.

Gratulálunk a győzteseknek!

A nap egyik legizgalmasabb programeleme az innovációs workshop volt, ahol először a befektetők, inkubátorok és akcelerátorok mutatkoztak be röviden, 2 perces pitchekkel. A workshop második felében a kutatók 10 technológiát mutattak be az érdeklődők számára.

A zsűri 3 kategóriában díjazta a legjobb pitcheket.

  • A “Legpiacképesebb projekt” díját Vízvári Zoltán kapta a májobezitást mérő műszer bemutatójára.
  • A “Leginnovatívabb projekt” díját Dóró Éva nyerte el „Gyógyszerfejlesztés állatkísérlet nélkül?” projektjével.
  • A “Legjobb prezentáció” díját Dr. Horváth Orsolya kapta Mammabell projektjének pitcheléséért.

Gratulálunk a győzteseknek! A lebonyolításban Dr. Csapi Vivien és a Simonyi BEDC csapata működött közre.

 

Az egész napos program egyben helyet adott a PTE Innovációs Poszter Szekciónak is, ahol az aktuális egyetemi szellemi termékekről, és igéretes innovatív kutatásokról tekinthetett meg összefoglalókat a rendezvényt felkereső közel 150 vendég.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem KTTK, Czibók Balázs