A Pannon Filharmonikusok a határokon túlra is elviszi Pécs hírnevét

A Pannon Filharmonikusok Pécs város szimfonikus zenekara. A város és a régió legmagasabb, nemzetközi minőséget szolgáltató kulturális közössége, amelynek a pécsi Kodály Központban tartott minden koncertje kiemelt érdeklődésre tart számot. A zenekar ma már turisztikai vonzerő és a legjelentősebb, Pécs város hírnevét hordozó márkanév. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Pannon Filharmonikusok – Pécs NKft. tevékenységét Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

– A Pannon Filharmonikusok több mint száz művész munkatársat foglalkoztat, akik Pécsett élnek, alkotnak, tanítanak. Ők jelentik a helyi értéket. A műfaj és a minőség, amit képviselnek, nemzetközi. Természetesen koprodukciók keretében számos helyi kórussal, művésszel dolgozunk együtt, ugyanakkor a programok összeállítása és a vendégművészek meghívása elsősorban a nemzetközi zenei szcénából kerül ki. A Pannon Filharmonikusok megvalósítja a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elvét: a régióban élők minden korosztályának kínálunk programot, ugyanakkor hatáskörünk országos, és nemzeti minőségünkben a határokon is túlnyúló feladataink vannak – válaszol arra a kérdésre Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, hogy mi adja meg a zenekar pécsiségét, baranyaiságát, milyen értékek jelennek meg a térséghez kötődően a zenekar munkájában.

– Milyen területekről látogatják a zenekar koncertjeit és hová vitte el tavaly, viszi el idén a zenekar Pécs és a megye hírnevét? Mivel tudja erősíteni a PFZ a márkanevét?

– A márkanevét a megbízhatóságával tudja erősíteni. A komolyzenei életben minden egyszeri előadás. A következő koncert közönségét az előadó minőségi ígérete és a korábbi referenciái adják. A zenekar márkaértéke attól és akkor erős, amennyiben a közönség a koncerteken az elvárton túli élményben részesül. Az ország egész területéről látogatják a koncertjeinket, de az észak-horvátországi területekről is vannak rendszeres koncertlátogatók.

– Milyen a helyi, megyei üzleti közösséggel a zenekar kapcsolata? Miként támogatják egymás munkáját?

– Nagyon széles társadalmi támogatói bázist épített a zenekar az elmúlt évtizedben maga köré. Számos céget tudhatunk magunk mellett, és bízunk abban, hogy ez a jövőben is így lesz. Épp a hetekben szűnt meg a számunka adható TAO, így a vállalkozások újra a hagyományos szponzoráció és mecenatúra keretében támogathatják a kultúrát, ezzel együtt a zenekart. De hasonlóan jó lehetőség, hogy a gazdasági társaságok kvázi cafeteriaként, adókedvezménnyel tudnak a munkavállalóknak jegyet, bérletet vásárolni. A komolyzene a világ bármely táján a gazdasági szféra támogatására szorul, bízom benne, hogy ez hosszú távon Pécsett és a réigóban is a felelős vállalkozói szerepvállalás része marad.

K. T.