Az életpálya tervezés és a karrier tanácsadás jövője

A norvégiai Tromsøban került megrendezésre 2019. június 17-20. között a 9. nemzetközi karrierfejlesztési szimpózium.

A résztvevő szakértők 34 országból érkeztek a rendezvényre. Az országok képviselőin túl olyan nemzetközi szervezetek és intézmények is képviseltették magukat, mint az OECD, az ETF, a CEDEFOP, az Európai Bizottság, vagy az UNESCO.

A kamara képviseletében a 6 fős magyar delegáció egyik tagja Piacsek László, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara humánerőforrás-fejlesztési osztályvezetője volt.

A rendezvényre minden jelentkező országnak egy meghatározott tematika alapján, úgynevezett „országjelentést” kellett készítenie és beküldenie.

A két és fél napos rendezvény szakmai részét pódiumbeszélgetések, szakmai előadások, jó gyakorlatok bemutatása, az országjelentések tartalmának összefoglalása, valamint kerekasztal beszélgetések alkották.

A szimpózium 4 nagy témakör köré szerveződött:

  1. A karrierfejlesztés és tanácsadás kihívásai
  2. A karrierfejlesztés jövője, céljai
  3. A karrierfejlesztés és tanácsadás illeszkedése, kapcsolódása társadalmi szervezetekhez, intézményekhez, stratégiákhoz
  4. A karrierfejlesztés és tanácsadás innovációja

A megtárgyalt témák alapján, a rendezvény eredményeként elkészült egy összegzés, mely 12 ajánlást fogalmazott meg az országok számára.

A résztvevő országok a témák körüljárását és megbeszélését követően saját célokat is kitűztek, mely alapján nemzeti stratégiák, jogszabályok, ajánlások, cselekvési tervek alkothatók meg.

Az ICCDPP honlapja

A szimpózium honlapja

Országjelentések