Szellemi tulajdonjog védelem Kínában

Mi az a szellemi tulajdonjog, és miért fontos, ha üzletet akar folytatni Kínában vagy Kínával?

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok a találmányok vagy más kreatív alkotások, például szabadalmak, másolási jogok és védjegyek felhasználásával szemben érvényesíthető jogok, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy elismerést vagy pénzügyi hasznot szerezzenek az általuk kitalált vagy létrehozott termékek révén.

Az IP (Intellectual Property – szellemi tulajdon) mint immateriális javak, kulcsfontosságú szerepet játszik a vállalkozások versenyképességében a globális gazdaságban. Az IP az innováció, a kreativitás és a jó hírnév érdekében történő befektetés megtérülésének elsődleges módszere, és különösen a kkv-k szempontjából releváns, mivel üzleti tevékenységeiket olyan területeken nemzetköziesítik, mint Kína.

Amellett, hogy megvédi innovációit a versenytársaktól, az IP-eszközök fontos cash-flow forrásként is szolgálhatnak a kkv-k számára engedélyezési ügyletek vagy szellemi tulajdonjog-értékesítések révén, és jelentős vonzó tényező a befektetők vonzása szempontjából is.

A kkv-knak jó tudni, hogy Kínában különféle típusú szellemi tulajdonjog létezik az immateriális javak védelme érdekében. Vannak védjegyek, innovációs szabadalmak, közhasznú modell-szabadalmak, formatervezési szabadalmak, másolási jogok, üzleti titkok, földrajzi jelzések, új növényfajták, integrált áramkörök elrendezési minták és felhasználói grafikus felületek.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás a szellemi tulajdonjogát védeni tudja Kínában, a legtöbb esetben helyi regisztráció szükséges, és az ország az első regisztrálót jegyzi be.

Fontos kiemelni, hogy Kína, Hong Kong, Makaó és Tajvan külön joghatósággal rendelkezik, tehát különböző rendeleteket alkalmaznak.

Mivel Kína az első regisztráló bejegyzésén alapuló rendszerben működik, az IP-védelem és menedzsment stratégiát egy évvel korábban be kell nyújtani, de legalább olyan szinten el kell készülnie, ami elég a szükséges IP-regisztráció befejezéséhez.

Regisztráció nélkül a legtöbb esetben nem lehet érvényesíteni a jogokat, amennyiben a cég a vállalkozásával rövid vagy középtávra tervezi az együttműködést Kínával/Kínában.

Jogai védelme érdekében erősen ajánlott a vállalkozások számára, hogy regisztrálják magukat és ismerjék jogaikat a vásárokon való részvétel, a potenciális partnerekkel való találkozás vagy az online értékesítés megkezdése előtt.

A kínai piacra történő belépés után korlátozott lehetőség van a megelőző intézkedések meghozatalára, és előfordulhat, hogy a költségek és a vállalt kockázat magasabb lesz.

Nyomatékosan javasolt a cégeknek, hogy keressenek fel ügyvédet, vagy ügyvédi irodát, hogy többet megtudjanak meg a szellemi tulajdonjogok védelméről.

Noha a kínai szellemi tulajdonhoz fűződő kkv-k ügyfélszolgálata nem adhatja ki a szellemitulajdon-jogászok/cégek listáját, de segítséget tud nyújtani a kiválasztás módszerében.

Hogyan segíthetik a kínai szellemi tulajdonjog védelmi KKV-ügyfélszolgálat ingyenes szolgáltatásai Önt vagy cégét?

A kínai szellemi tulajdonhoz fűződő kkv-k ügyfélszolgálatának kialakítása az Európai Unió kezdeményezése, amely támogatja az európai kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) szellemi tulajdonjogainak (IPR) Kínában történő védelmét és érvényesítését.

Ingyenes információkat és szolgáltatásokat nyújt zsargonmentesen, bizalmas tanácsadás formájában e-mailben, telefonon vagy személyesen.

A kínai szellemi tulajdonhoz fűződő kkv-k ügyfélszolgálata képzéseket is nyújt, amelyek során a különféle szellemi tulajdonjogokat fedik le; esettanulmányok; gyakorlati tippek; valamint a megelőzési és végrehajtási stratégiákat mutatnak be.

Ipari és üzleti központú útmutatókat és oktatóanyagokat is kínálnak, amelyek IP-témák szerint foglalkoznak Kína szellemi tulajdonjogával (úgy, mint szabadalmak, védjegyek, másolási jogok), üzleti fókuszaival (úgy, mint technológiaátadás, kutatás-fejlesztés, szerződések felhasználása) és iparágaival (úgy, mint textilipar, gyógyszeripar, tiszta technológia).

Többnyelvű online portáljuk könnyű hozzáférést biztosít az összes EU-kkv számára az információs ügyfélszolgálathoz és annak szolgáltatásaihoz, ideértve az ügyfélszolgálati útmutatókat, e-tanulási modulokat, eseményinformációkat és webinar-felvételeket.

A honlapon podcast-ok, e-könyvek és az infó grafikák is megtalálhatók: http://www.china-iprhelpdesk.eu/.

A kínai szellemi tulajdonhoz fűződő kkv-k ügyfélszolgálata ingyenes hozzáférést biztosít különböző cikkekhez, úgy, mint az Általános szellemi tulajdonjogi útmutatókhoz, a „Hogyan” útmutatókhoz, az üzleti folyamatra vonatkozó útmutatókhoz, az iparágspecifikus útmutatókhoz, amelyeket bárki letölthet a weboldalról.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel a Kínai IP szellemi tulajdon védelemmel kapcsolatban, kérjük írjon a címre.

 

Forrás: http://www.iprhelpdesk.eu/china-helpdesk