Szabadalom védelme Délkelet-Ázsiában

Hogyan lehet megvédeni a szellemi tulajdonokat Délkelet-Ázsiában folytatott üzleti tevékenység során?

Általános megfogalmazásban a szabadalom: olyan találmányok (termékek vagy folyamatok) védelmét jelenti, amelyek általában új módszert kínálnak valami végrehajtására.

A szabadalmazható találmánynak újnak kell lennie, feltalálási lépést kell tartalmaznia, és iparilag alkalmazhatónak kell lennie.

Fontos megjegyezni, hogy az új feltalálás olyan dolgot jelent, amit addig még  nem tettek közzé, ezért az egyik országban már szabadalmaztatott találmány nem szabadalmaztatható egy másikban.

A szabadalmi törvények országonként változóak és szigorúak! A Párizsi Egyezmény szerint egy év áll rendelkezésre, hogy feltalálást követően külföldön is szabadalmaztathatni lehessen a találmányt anélkül, hogy elveszítené prioritását és újdonságát. Ezenkívül a PCT-nek (Patent Cooperation Treaty, azaz Szabadalmi Együttműködési Szerződés) köszönhetően egy nemzetközi szabadalmi bejelentésnek a PCT alapján történő benyújtásával a kérelmezők egyidejűleg bejelenthetik egy találmány oltalmát több különböző országban, ideértve az Délkelet-Ázsiát is, kivéve Mianmar-t. Kérjük vegyék figyelembe, hogy a PCT csak új szabadalmak számára lehetőség, azaz olyan találmányok esetében, amelyeket még nem szabadalmaztattak (vagy más módon még nem tettek közzé).

A PCT rendszer előnyeinek kihasználásáról szóló webináriumot ide kattintva meghallgathatja vagy letöltheti az előadást.

Ha egynél több megye érdekli Délkelet-Ázsiában, akkor fontolóra veheti az ASPEC (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) előnyeinek kihasználását is. Ez egy regionális együttműködési szerződés, amely gyorsítja a szabadalmi bejelentési eljárás lefolytatását.

Ami az ASEAN országos alkalmazásának idejét és költségeit illeti, ne feledje, hogy a 10 ország nagyon különbözik egymástól. Például Szingapúrban általában egy év alatt megszerezhető a szabadalom, míg ugyanez a folyamat 5-10 évig is tarthat Thaiföldön.

A költségekkel és az időkeretekkel kapcsolatos útmutató ide kattintva elérhető.

Tekintettel a téma összetettségére és a szabadalmi bejelentés benyújtásával kapcsolatban felmerülő számos kérdésre, javasolt az előzetes konzultáció egy ügyvéddel vagy szabadalmi ügyvivővel, aki a területtel kapcsolatban alapos ismerettel, kompetenciával rendelkezik és szakszerűen el tudja végezni a feladatot.