Összevont Bizottsági ülést tartottak

Az egyetem és a vállalkozások K+F együttműködési lehetősége volt a téma, az NKFIH, az ITM és a BME felkért előadóinak részvételével.

A kamara Innovációs Bizottsága kiterjesztett ülést tartott október 24-én, a KKV-fejlesztési és az Iparfejlesztési Bizottság, valamint az Ipari Tagozat részvételével. Az ülésen, melyre a PTE Műszaki Informatikai Karán (MIK) került sor, nagy számban vettek részt a Tagok. A bizottsági, valamint tagozati elnökök köszöntője és a 2019. évi beszámolók után a résztvevők három meghívott előadó prezentációját hallgathatták meg.

Elsőként Sebők Katalin-NKFIH kutatás-fejlesztési elnökhelyettes asszony tartott előadást “A vállalkozások és az egyetemek közötti együttműködési lehetőségek az ökoszisztéma pályázatok segítségével” témakörben: bemutatta, hogy az új infrastrukturális rendszer, amit az egyetemen kialakítanak, hogyan tudja egy-ablakos rendszerként támogatni a vállalkozások és a kutatók együttműködését. Ezen kívül elindítják a Területi Innovációs Platformot (TIP), ami ezt kooperációt hivatott elősegíteni országos szinten.

Őt követte dr. Rieger István –BME tudományos munkatárs “Best practice – Egy KKV és az egyetem együttműködésének példája” című prezentációjával. Az előadó elmesélte, hogy a kutatócsoportja hogyan tudott együttműködni egy termékfejlesztésben egy vállalkozással, melynek eredményeként megszületett a végtermék. A kulcs az volt, hogy a vállalkozás felismerte, hogy a szükséges kutatást egyszerűbb az egyetemmel elvégeztetni, melyből annak bevétele származott a piacról.

Végezetül Gulyás Tibor–ITM innovációért felelős helyettes államtitkár úr ismertette az új KFI rendszert és bemutatta az ITM egyetemi innovációs ökoszisztéma stratégiáját, melynek egyik legfontosabb sarokköve a kutatói és ipari kapcsolatok szervezése, dinamizálása és fejlesztése.

Az előadásokat követően a résztvevők kérdéseket tettek fel, megvitatták a hallottakat.

A hivatalos program lezárását követően a Tagok Dr. Maróti Péter vezetésével bejárták a PTE 3D központját.