Továbbképezzük munkatársainkat – versenyképességünk megőrzése a cél

Elsősorban villanyszereléssel, speciális szakképesítést igénylő napelem-rendszerek telepítésével foglalkozik a magyarbólyi székhelyű Solar-Napelem Kft., melyet 2012-ben alapított a tulajdonosa. A cég szorosan kapcsolódik a napelemes rendszerek nagykereskedelmi értékesítésével, tervezéssel, engedélyezéssel és komplett kivitelezéssel foglalkozó Solar-Pécs Napelem Kft-hez.

– Korábban nem foglalkoztunk tanulóképzéssel, azonban ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk fontos, hogy továbbképezzük a dolgozóinkat – mondja a Solar-Napelem Kft. projekt menedzsere, Boros Tibor. – A megújuló energiához kapcsolódó iparágak egyre nagyobb teret hódítanak, rohamosan fejlődnek. Mind többen az energiaellátásukat napelemmel oldják meg, a cégünk pedig kifejezetten napelemek szerelésével foglalkozik. Ahhoz, hogy megőrizzük az ezen a piacon elfoglalt helyünket fontos, hogy a munkatársaink magasan képzett szakemberek legyenek.

Mint mondja, számukra is problémát jelent, a képzett szakemberek hiánya. Ennek megoldására korábban arra gondoltak, hogy a hagyományos iskolarendszerű képzésben résztvevő, nyolcadik osztályt végzett, vagy érettségizett tanulókkal foglalkoznak. Miután nem volt jelentkező, úgy döntöttek, hogy a cégnél már évek óta dolgozó, de nem szakirányú végzettségű munkatársaik továbbképzését, számukra a második szakma megszerzését támogatják, tanulószerződést kötnek velük.

– A munkatársaink örültek a lehetőségnek. Hárman vállalkoztak közülük arra, hogy a felnőttoktatás keretében esti tagozaton továbbtanuljanak – folytatja tovább. – Mindannyian évek óta a cégnél dolgoznak, elégedettek vagyunk a munkájukkal, de miután nem szakképzettek, csak bizonyos részfeladatokat végezhetnek el, önállóan nem szerelhetnek napelem-rendszereket. Fontosnak tartottuk a versenyképességünk megőrzése érdekében, hogy villanyszerelő képesítést szerezzenek. A képzés ideje alatt a munkabérükön felül tanulószerződéses bérben is részesülnek, valamint munkaidő kedvezményben, hogy részt tudjanak venni az elméleti órákon. Ezen felül mindegyikőjüknek egy-egy napelemes rendszert ajándékozott a cég. A gyakorlati képzésük a cégen belül folyik Magusics Pál villamosmérnök kollégánk felügyelete mellett, aki napelem-parkok és napelem-rendszerek tervezésével foglalkozik.

Kitért arra is, nyitottak rá, hogy amennyiben a cég dolgozói közül mások is vállalkoznak arra, hogy képezzék magukat és újra beüljenek az iskolapadba, a felnőttoktatás keretében másodszakmát szerezzenek, akkor velük is tanulószerződést kötnek. Fontosnak tartják, hogy a munkatársaik folyamatosan fejlesszék a tudásukat, naprakészen ismerjék a megújuló energiához kapcsolódó technológiákat, alapanyagokat, rendszereket.

– Az elsődleges célunk a cég szakember-utánpótlásának kinevelése, e mellett az, hogy megőrizzük a piacainkat, versenyben maradjunk. Elképzelhető, hogy az épületgépészet egy másik irányába is elmozdulunk, napelemmel gazdaságosan működtethető berendezések – klíma, hőszivattyú – telepítésére, beüzemelésére is vállalkozunk. Ebbe azonban már a saját magunk által kinevelt munkatársakkal vágnánk bele – ad betekintést az elkövetkezendő időszak terveibe Boros Tibor.

Sz.K.