Adózói figyelmetlenségből eredő hibák – rehabilitációs hozzájárulás

A rehabilitációs hozzájárulás meghatározása gyakran okoz problémát az érintett adózóknál.

Rehabilitációs hozzájárulást annak az adózónak kell fizetni, ahol a foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 25 főt, és a foglalkoztatott, megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát. Létszámon a KSH szerinti tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell érteni. A hozzájárulás éves összege a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám és a minimálbér kilencszeresének szorzata, amelynek előlegét (25 százalékát) negyedévente kell megfizetni.

A kötelezettség meghatározásánál a leggyakoribb hiba a téves létszám, és minimálbér alkalmazása. További problémákat okozhat, ha a dolgozó a megváltozott munkaképességét későn, több hónap, vagy akár évek múlva jelzi a foglalkoztatójának. Ebben az esetben önellenőrzéssel helyesbíthető a fizetendő összeg.

A rehabilitációs hozzájárulás meghatározásának és megfizetésének részletszabályai a nav.gov.hu oldalon, a 94. számú információs füzetben olvashatók. A témában tájékoztatás kérhető a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán, valamint a hivatal 1819-es számú infóvonalán is.

Forrás: NAV