Skill’s válogató Pécsen

2020. január 24-25-én a Pécsi SZC Pollack Mihály Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont a EuroSkills Graz 2020. hazai festő, díszítőfestő válogató versenyének 3 soproni, 4 kaposvári és 5 pécsi tanuló – köztük 5 lány – részvételével.

Első három helyen a soproni tanulók jutottak tovább a következő fordulóba. A Pollack legjobbjai holtversenyben Kucska Márk és Czimmer Bálint lettek az ötödik helyen. Jó hangulatú színvonalas versenyt láthattunk. Minden versenyzőnek, és felkészítőnek gratulálunk!

A festő, díszítőfestő versenyszám hazai szakmai támogatója, fő szponzora a PPG Trilak Kft. A versenyt Horváth József, a PPG Trilak Kft. festőakadémiájának vezetője nyitotta meg. A PPG Trilak Kft. 2011 óta vesz részt támogatóként ezeken a nemzetközi versenyeken. Fő feladatuk a válogatóversenyek megszervezése, lebonyolítása, továbbjutó versenyző kiválasztása, majd felkészítése a nemezközi versenyre.

Az országos selejtező versenyek idén is két helyszínen szerveződnek az országban, egy már lezajlott Budapesten, a másik helyszín 2011 óta rendszeresen a PSZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Ezt az elismerést az iskola a remek képzésével, kitűnő felkészítésével és lelkes szakmai tevékenységével érte el, az elmúlt években már 4 alkalommal sikerült második helyezett tanulót jelölniük a versenyre.

Mindkét válogatóhelyszínről 2-2, szoros eredmény esetén esetleg 3-3 versenyző jut tovább. A válogató következő állomása február 21-22-én lesz a Trilak Festőakadémián, Budapesten, ahol kiválasztásra kerül az az 1 (+1 tartalék) fő, aki az EuroSkills Graz 2020., majd 2021-ben a WorldSkills Shanghai. versenyeken képviselni fogja hazánkat.

A kiválasztott versenyző áprilistól a kamarával közös 120 napos intenzív felkészítésen vesz majd részt szintén a Trilak Akadémián. Ez több napos gyakorlati felkészülésből, mentális felkészülésből, nagyon sok gyakorlásból és bemutatók tartásából áll.

Battyányi József, a Pollack Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának festő szakmai vezetője elmondta, hogy az iskola diákjai annyira motiváltak, hogy már a 9. osztályban jelentkeznek a versenyre.

A versenyzőknek két nap alatt 10 órás komplex feladatot kellett megoldaniuk, melyben volt tapétázás, szerkesztett ábra festés és absztrakt festés is. Az értékelés a versenyszabályzat alapján történt, fő szempont a pontosság, színtartás, szerkesztés és tisztaság volt.

A szárazépítő versenyszám regionális selejtezőjének helyszíne szintén a Pollack Mihály Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola lesz két hét múlva.

A szakmai Európa bajnokságnak idén Graz ad otthont 2020. szeptember 16-20. között, ahol Magyarország előreláthatólag 23 versenyszámban indít versenyzőt.