DDGK Benchmarking ülés- Házigazdánk a HIDROFILT Kft.

Egy újabb fontos lépést tettek meg a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) tagjai a harmonizált együttműködés irányába február 20-án Nagykanizsán a Hidrofilt Kft.-nél megrendezett 63. Benchmarking ülésen. A DDGK a hagyományos benchmarking ülését ezúttal kibővítette szakterületi fórummal is a tagok igényei alapján, melynek témája „Klasztertagjaink szoftverhasználatai” volt.

A februári ülésen házigazdánk új klasztertagunk a Hidrofilt Kft. volt, aki 2020. januárjában lépett be a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterbe. A Benchmarking ülésen Borsos Krisztina a Hidrofilt Kft. ügyvezetője köszöntötte az ülés résztvevőit, majd egy rövid prezentációban bemutatta a társaságot.

A Kft.-t 1990-ben alapították, 100%-ban magyar tulajdonban van, 2018-as árbevételük több mint 4,5 Mrd Ft-volt, dolgozói létszámuk közel 150 fő. A Hidrofilt csoport fő tevékenysége vízkezelő rendszerek tervezése, gyártása, telepítése, beüzemelése, karbantartása, távfelügyelete, üzemeltetése, alkatrész és vegyi-anyag ellátása – ivóvízkezelés, technológiai vízkezelés, energetikai vízkezelés, hűtővíz kezelés, ipari szennyvízkezelés, talaj remediáció, nagy tisztaságú víz előállítása, élelmiszer, üdítő, -és italgyártás, galvánipari öblítővizek visszaforgatása, hulladék lerakó csurgalékvíz kezelés, üveggyári hulladékvizek visszaforgatása, öntözővíz kezelés.

A nagykanizsai gyártóbázissal és érdi irodaházzal, raktárral rendelkező Hidrofilt Kft. export tevékenysége erősítésére leánycégeket alapított Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban. Innovatív technológiáinak köszönhetően a Hidrofilt csoport széles körű referenciákkal rendelkezik számos szektorban (ipar, mezőgazdaság, szolgáltatás, kutatás-fejlesztés). A régióban piacvezetőként Európában, Ázsiában, Afrikában, Észak – és Dél-Amerikában is telepített vízkezelő rendszereket.

Az ülés résztvevőit körbevezették a cég teljes telephelyén és megtekinthették a különböző üzemegységeket (hegesztő üzem, összeszerelő részleg, műanyag üzem). Az üzemlátogatás után egy rövid ebédet követően a klaszter tagjai rátértek a szoftverhasználataik megtárgyalására, úgymint pl. vállalatirányítási rendszerek, tervezőprogramok, termelésirányítási szoftverek, levelező rendszerek, projekt menedzsmenthez kapcsolódó konkrét szoftverek előnyeire, hátrányaira.

A fórumtéma kiválasztásánál az alapkoncepció az volt, hogy feltérképezzék, ki milyen szoftvert használ a tervezésben, vállalatirányításban, számlázásban, levelezésben, milyen adattárolási módszereket használnak (felhő, szerver), milyen tapasztalataik vannak az egyes szoftverekkel kapcsolatban, melyek azok, amelyeket szívesen ajánlanak, vagy óva intenek tőle. A téma megbeszélésekor alaposan kivesézték a tagok az általuk használt szoftverekkel kapcsolatos tapasztalataikat, aktív tapasztalatcsere valósult meg. Elmondták egymásnak újító ötleteiket, praktikus tanácsokat, tippeket adtak egymásnak a használattal, de még a könyvelésével kapcsolatban is, nem utolsó sorban kölcsönös szoftverhasználat bemutatót ajánlottak fel egymásnak miután teszt szoftvereket általában nem kínálnak a piacon. A fórum megkönnyítette azon tagok dolgát is, akik éppen szoftver vásárlás előtt állnak.

Az ülés az aktuális klaszter ügyek egyeztetésével zárult.

Bővebb információk a Hidrofilt Kft.-ről: https://www.hidrofilt.hu/hu