Könnyítés a kiszállítói tevékenységgel kapcsolatosan

A Kormány 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelete alapján egyszerűsödik a kiszállítási tevékenység folytatása a vendéglátósok és a napi fogyasztási cikkeket áruló üzletek számára.

A kormányrendelet értelmében azok az üzletek, akik eddig nem foglalkoztak kiszállítással, most ezt bejelentés nélkül tehetik meg saját hatáskörben, amennyiben az ételszállítás feltételeit biztosítani tudják vagy kiszállítással foglalkozó céggel kötnek szerződést.

A vészhelyzetre való tekintettel a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és
nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

Felhívjuk az üzletek és a vendéglátósok figyelmét, hogy az élelmiszer- és vagy ételszállítás szakmai szabályait továbbra is be kell tartani (pl.: hűtés, csomagolás stb.)

A NÉBIH tájékoztatása az ételrendelés házhozszállításáról itt található:

https://portal.nebih.gov.hu/-/internetes-etelrendeles-hazhozszallitassal

 

A rendelet pontos szövege:

1. Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem veszélyhelyzeti
szabályai
1. §

(1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet (a továbbiakban:
veszélyhelyzet) idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tevékenységet az ott meghatározott feltétellel a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.
(3) A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és
nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.
(4) Az (1) bekezdés szerinti nem bejelentett és nem nyilvántartott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.

2. §

(1) A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható.
(2) A veszélyhelyzet idején az 1. § (1)–(3) bekezdésében meghatározott bejelentés és nyilvántartás nélkül végzett kereskedelmi tevékenység során kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.