Kamarai javaslat a jövedéki adóról szóló rendelkezés módosítására

Magyarországon a NAV 2018-as adatai alapján több, mint 20.000, magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezést tart nyilván az adóhatóság, melynek csak kis része 7 000 körüli van használatban, melyek alkalmasak tiszta szesz előállítására. A jelenlegi járványveszély miatt számottevően megnőtt a kereslet a kézfertőtlenítők iránt, melyek egyik alapanyaga a tiszta szesz (a WHO általi ajánlott kézfertőtlenítő recept 70 %-os alkoholtartalmat ír elő) hiánycikknek számít.

A vállalkozások jelzése alapján, átállnának a hiánycikk tiszta szesz hazai gyártására, de annak jövedéki adója azonban annyira magas, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg a tiszta szesz előállítása, mivel a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják azt megvásárolni és a fertőtlenítő készítmények árába azt beépíteni.

A veszélyhelyzet idejére javasoljuk a jövedéki adóról szóló rendelkezések olyan módon történő megváltoztatását, mely szerint a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke, hogy az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások egyrészt a tiszta szesz előállításával munkát tudjanak adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítsák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

Javasoljuk továbbá a NAV által lefoglalt szeszes italok bevonását a kézfertőtlenítő gyártásba: a szeszes italok tiszta szeszé történő alakítását követően szintén alkalmasak lehetnek kézfertőtlenítő alapanyagnak.

 

Pécs, 2020. március 23.

 

Kamara Hivatala

Rabb Szabolcs