Javaslat a támogatott tevékenységi körök bővítésére – Fogtechnika

A fogtechnikus egyéni vállalkozó helyzete a piacon speciális, működése teljes mértékben a fogorvostól függ: jogszabályi háttér és jogosultságok korlátozása miatt kizárólag fogorvos rendelheti meg a szolgáltatásokat, termékeket. A fogorvos úgy működik a láncolatban, mint kizárólagos forgalmazó, a páciens a fogtechnikusnak közvetlenül nem ügyfele vagy megrendelője; a fogtechnikus szakmában a klientúra kizárólag a fogorvosokból állhat.

A fogorvosok kizárólag alapellátásra szorítkoznak a kormány rendelkezése alapján, a magán szektorban legtöbben teljesen bezártak a járvány idejére, a fogpótlásra szorulók javarészt maguk mondták le az időpontokat, ezért a fogtechnikus működése ellehetetlenült, a gazdaságból akaratlanul kiszorult a járvány következményeként, bevételszerzési lehetősége az előbb említett kiszolgáltatottság miatt is bizonytalan, jelenleg bevétel nincs.

A vállalkozás aktív állapotban maradásának elősegítése a KATA-mentességgel volna célravezető, ahogyan másik 26 szakma – közöttük a fogorvosi járóbeteg-ellátás vagy az egyéb humán-egészségügyi ellátás – esetében, hiszen amennyiben a járvány ideje alatt felmerülne bármi nemű megrendelés a fogorvos részéről, azt nem kellene visszautasítani, bevételt jelentene a vállalkozásnak. Így s fogtechnikus vállalkozások továbbra is önellátó vállalkozásként maradhatnának a gazdaság aktív és termékeny résztvevői.

A fentiek alapján javasoljuk a 61/2020. (III. 23.) kormányrendelete 1. § (8) bekezdésének kiegészítését a fogtechnikus (TEÁOR száma 3250, szakmakód: Fogműves 325003) tevékenységgel, ezzel KATA mentességet biztosítva 2020. június 30.-ig.

FRISS!

2020. április 2-án kamaránk megkapta az értesítést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy a megküldött, a fogtechnikusok KATA mentességére és a kedvezményekre vonatkozó javaslatunkat az MKIK főtitkára hivatalosan is továbbküldte az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak!