A koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése – második hullám

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, kérdőíves felmérést végez a hazai vállalkozások körében. Az alábbi gyorselemzés a felmérés második , március 19-én indított hullámának 2020. március 31-ig beérkezett válaszain alapul.

 

Az online, önkitöltős kérdőívet 5268 vállalkozás töltötte ki, az elemzés ezen cégek percepcióit, első reakcióit ismerteti a koronavírus járvány vállalati kezelése kapcsán.

Összefoglaló

  • A válaszadó cégek 70 százaléka nagyon kedvezőtlennek látja saját üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan. A járvány terjedésének hatására 71 százalékuk komoly, a cég működését jelentősen akadályozó zavarokat tapasztal.
  • 92 százalékuknál a kapacitáskihasználtság csökkent a járvány előtti időszakhoz képest, 34 százalékuk pedig teljes leállásról számolt be.
    A cégek 61 százaléka egy hónapig vagy annál rövidebb ideig számít a fizetőképessége megőrzésére a jelenlegi helyzetben, külső források bevonása nélkül.
  • A válaszadók nagy többsége (75 százaléka) a kereslet csökkenését érzi a fő akadályozó tényezőnek. 38 százalékuk a rendelkezések miatt kényszerül leállásra, 23 százalékukat a rendezvények betiltása és a nyitvatartási időre vonatkozó korlátozások érintik hátrányosan.
  • A válaszadó cégek 31 százaléka a vállalati tartalékokat élné fel, ha egy esetleges karantén esetén egy hónapig nem lenne bevétele a cégnek. 34 százalékuk érzi úgy, hogy ebben az esetben nem lenne semmilyen lehetősége a fennmaradáshoz.
  • A cégek 89 százaléka nem bocsátott el alkalmazottat a járvány hatására. A teljes munkaidőben dolgozók száma azonban csökkenést mutat a cégeknél, míg a fizetett és fizetésnélküli valamint a táppénzen lévő foglalkoztatottak száma nőtt.
  • Átlagosan a válaszadó, nem egyéni vállalkozásként működő cégek dolgozóinak 43 százaléka esik ki a munkából különböző okokból (pl. rendes szabadság, fizetés nélküli szabadság, karantén). A leginkább érintett ágazatok a közigazgatás, oktatás, egészségügy, szociális ellátás és a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás.
  • A foglalkoztatással összefüggő intézkedések közül a leggyakoribb a fizetett szabadság (34 százalék), a rugalmas munkaidőkeret (30 százalék), a home office (29 százalék) és a fizetés nélküli szabadság (28 százalék) alkalmazása. Minden ötödik cég rendelt el/tervez elrendelni leépítést.
  • Az elbocsátásokban várhatóan leginkább érintett terület a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, a kereskedelem, javítás valamint a szállítás, raktározás, posta és távközlés ágazatok.

A teljes elemzés alább olvasható.

MKIK koronavírus elemzés – második hullám

A korábban megjelent első összefoglaló:

A koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése