A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.05.15.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.05.15-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

11.000 vállalkozás indította újra tevékenységét május 11-én Albániában

Anila   Denaj Albánia  pénzügyminiszterének  bejelentése  szerint  Albániában  11.000  vállalkozás  indította  újra tevékenységét a két hónapos kényszerleállás után május 11-én, és mintegy 22.000 alkalmazott állt ismét munkába. Munkavégzéskor fontos a biztonsági intézkedések betartása, a távolságtartás, a fertőtlenítés, a kesztyű-és a maszkhasználat.

 

Az EBRD előrejelzése szerint az albán GDP 9%-kal fog csökkeni 2020-ban

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint az albán GDP 9%-os visszaesésére lehet számítani 2020-ban, elsősorban a turizmusnak, a külkereskedelemnek és a hazautalásoknak való kitettség miatt, melyekre rendkívül negatív hatással van a koronavírusjárvány-helyzet. Ugyanakkor a Bank 2021-re gyors fellendüléssel számol, becslésük szerint 12%-os lehet a GDP növekedés.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában – frissítve

Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Szerdától megnyitják a magyar-osztrák határt

Hosszú  tárgyalások  után  sikerült  megállapodni  az  osztrák  hatóságokkal,  így  szerda  reggeltől  megnyílik a Jánossomorja és Andau, valamint az Alsószölnök és Neumarkt közötti határátkelő a személyforgalom előtt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd este a Facebook-oldalán. Hozzátette, hogy a Jánossomorja és Andau közötti átkelő 5 és 21óra között, az Alsószölnök és Neumarkt közötti átkelő pedig 7 és 19 óra között lesz nyitva.

 

Újra járnak a vonatok Győr és Bécs között

Az osztrák vasút az ausztriai regionális közlekedés teljes körű újraindítását tervezi május 11-től –írja a MÁV. Így változik az EURegio forgalomban közlekedő vonatok menetrendje is. Május 11-től az EURegio járatok ismét a meghirdetett alapmenetrend szerint közlekednek Győr–Hegyeshalom–Bruck a.d. Leitha–Bécs között.

 

Sebastian Kurz szerint hamarosan megszűnhet a határellenőrzés az osztrák magyar határon

Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, intenzív tárgyalásokat folytat a szomszédos keleti országokkal a határellenőrzés megszüntetéséről. A német, svájci és lichtensteini határon hamarosan lazítás jöhet, Olaszország irányába viszont  nem  oldják  még  fel  a  korlátozásokat  az  átkelőkön. Kurz  elégedettségét  fejezte  ki  azzal összefüggésben, hogy június 15-étől megszűnik a határellenőrzés az osztrák-német határszakaszon. Hangsúlyozta: jelenleg azon dolgoznak, hogy Svájccal és Liechtensteinnel is megszülessen a megállapodás a határnyitásról.

 

Hatalmas segélycsomagot hirdetett a vendéglátóipar és a turizmus számára az osztrák kancellár

500 millió eurós segélycsomagot hirdetett az osztrák kormány a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón. A vendéglátás az osztrákok lelkének, identitásának a része, jellegzetessége az országnak -mondta Kurz. A kancellár arról is beszélt, hogy az ágazat számára nagy kihívást jelentett a koronavírus-járvány. Emlékeztetett arra,  hogy  a  részmunkaidős  foglalkoztatással munkahelyeket mentettek meg; a nyitvatartási korlátozások idején pedig az állam magára vállalta a működési költségek 75 százalékát.

 

Osztrák munkaügyi miniszter: mérséklődött a munkanélküliség Ausztriában

Mérséklődött a munkanélküliség Ausztriában április közepe, a válság tetőzése óta 39 ezren helyezkedtek el – jelentette ki Christine Aschbacher munkaügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón, Bécsben. A koronavírus-járvány következtében Ausztriában a munkanélküliség március közepétől kezdett drasztikus növekedésbe, áprilisban a munkanélküliek száma 571 477-en tetőzött, ami 58 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. A május 11-i adatok szerint 549 662 főt tartanak nyilván munkakeresőként – ismertette Aschbacher. Főként a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók veszítették el az állásukat – mondta a munkaügyi tárca vezetője.

 

Utalványokkal indítják be a bécsi vendéglátást

Michael Ludwig, Bécs polgármestere az újranyitás jegyében számos intézkedést hirdetett meg, írja aheute.at. Az egyik közülük, hogy minden bécsi háztartás utalványokat kap, amelyeket a helyi éttermekben, bárokban, sörözőkben, kávézókban költhetnek majd el a bécsiek. Összesen kilencezer olyan vendéglátóhely lesz, ahol beválthatják majd őket. Michael Ludwig elmondása szerint a turisták még egy ideig távol fognak maradni Bécstől, ezért így, a helyiek segítségével lehet újraindítani a vendéglátást a városban.

 

Tirolban már a turizmus újraindításán dolgoznak

Tirol várhatóan őszig kidolgozza a turizmus fellendítésére vonatkozó javaslatát – jelentette be Günther Platter tartományi vezető egy online sajtótájékoztatón kedden. Közben a tartományi ülésen döntés született arról,  hogy további 15,3 millió eurót különítenek el a helyi turizmus talpra állítására. A tartományi vezető ugyanakkor arról is beszélt, hogy új szemléletre van szükség a helyi turizmusban. Eszerint a jövőben nem szeretnének túlzott mértékű “partiturizmust”, vagyis olyan vendégeket, akik rövid időre csak azért jönnek, hogy egy jót bulizzanak” – tette hozzá.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Koronavírus: már egy hete gyengül a járvány Belgiumban –Benelux körkép

Belgiumban már egy hete lefelé ível a járványgörbe, a koronavírus-fertőzés terjedése lelassult -nyilatkozott a hétfői hivatalos sajtótájékoztatón Yves Van Laethen, a belga kormány járványügyi szóvivője. A közegészségügyi szolgálat friss statisztikái szerint vasárnapról hétfőre 62-ten haltak meg a vírus okozta megbetegedésben, ez enyhe javulást jelent a hétvégén elhunytak számadataihoz képest. Huszonnégy óra leforgása alatt 60 beteget vettek fel kórházi ápolásra, ugyanakkor 55-en gyógyultan hagyhatták el az egészségügyi intézményeket. Jelenleg 2222 fekvőbeteg van az országban, közülük 478-an szorulnak intenzív ápolásra. Összesen több mint 53 ezer fertőzöttet tartanak számon. Hétfőn a korlátozási enyhítések második szakaszukba léptek, kinyitottak az ország boltjai, kereskedelmi egységei.

Hollandiában a helyi sajtó arról tájékoztatott hétfőn, hogy a járvánnyal összefüggésben 16 haláleset történt egy nap alatt, ami 47 százalékos csökkenést jelez a múlt héthez képest. A közegészségügyi hatóság adatai szerint újabb 36 embert utaltak be kórházi kezelésre, és 161 új fertőzést azonosítottak. Az országban hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az iskolák, valamint a szépség és masszázsszalonok is.

Luxemburgban hétfői hivatalos mutatók szerint nem nőtt sem az új fertőzések, sem a halálos áldozatok száma. A félmillió lakosú nagyhercegségben is megkezdődtek a korlátozásenyhítések, megnyitották kapuikat a kereskedelmi egységek és az oktatási intézmények.

 

Belgiumban „koronabuborékokkal” lazítanának a korlátozásokon

Vasárnaptól minden belga háztartás vendégül láthat egy másik háztartásból legfeljebb négy embert –innentől kezdve ez a két háztartás, maximum nyolc ember alkot egy koronabuborékot, melynek tagjai innentől kezdve rendszeresen találkozhatnak, de csak ők, és mást nem szabad beengedni a buborékba. A szigorú kijárási korlátozások enyhítésének első fokozataként bevezetett szabályozást a miniszterelnök, Sophie Wilmès jelentette be még a múlt héten, az időzítés pedig nem véletlen, ugyanis Belgiumban most vasárnap ünneplik az anyák napját. A belgákat azonban továbbra is arra biztatják, ne öleljék vagy pláne puszilják meg szeretteiket, tartsák a másfél méteres távolságot, és lehetőség szerint szabadban vagy teraszokon találkozzanak, ha ez megoldható.

A szabályozás viszont nem mindenkinek egyértelmű, mint ahogy az is sokaknak okoz problémát, hogy a nyolc fős buborék egyáltalán nem képezi le azt, ahogy az emberek valójában társasági életet élnek. A Guardian cikkében megszólalóknak például  dönteniük  kell,  hogy  rokonokat,  szülőket,  nagyszülőket,  esetleg  a  gyerekek  barátait válasszák-e,  hiszen a következő egy hónapban (a szabályozás június 5-ig érvényes) csak az egy választott család tagjaival találkozhatnak majd. Ugyancsak nehéz helyzet elé állítják a nagycsaládosokat, illetve az újraházasodókat is, akiknek több kapcsolatból születtek gyerekeik. A szakemberek egyébként azért javasolták a négy fős maximumot, mert megbetegedés esetén ez a kontaktkövetési kapacitás felső határa jelenleg az országban. Hasonló szabályozás van egyébként jelen Németországban is. Belgium a koronavírus által jobban sújtott európai országok közé tartozik: vasárnapig több mint 53 ezer megbetegedést, és 8656 halálesetet regisztráltak a 11 és fél milliós országban.

 

Félelmetes pusztítást okoz a koronavírus egy kis európai országban

Hetek óta Belgiumban jelentik a legtöbb koronavírus okozta halálesetet a lakosság arányában a nagyobb országok közül, az alig 11,5 milliós európai ország olyan epicentrumokat is megelőzött, mint Olaszország, Spanyolország vagy az Egyesült Államok. A drasztikus számokat a belgák főleg statisztikai módszertanbeli különbségekkel okolják, hiszen olyan idősotthonokban történt haláleseteket is a koronavírusnak regisztrálnak, melyek esetén csak a gyanúja merült fel a fertőzésnek. Ennek ellenére tényleg felkészületlenül érte a belga idősotthonokat a járvány és csöppet sem nevezhető kedvezőnek a helyzet az országban, amely júniusra a kormány tervei szerint már teljesen újranyitna. Elmérgesedett a járvány Belgiumban?

Hetek óta Belgiumban a legmagasabb a koronavírus miatti halálozási ráta a teljes népesség arányában, pénteki adatok szerint egymillió főre vetítve 735 halálesetet regisztráltak a hatóságok az országban. Belgium több száz fővel előzi még az epicentrumnak számító Spanyolországot (558 halott / 1 millió fő) és az Egyesült Államokat is (232 halott / 1 millió fő). A napokban Donald Trump elnök egy sajtótájékoztatón ki is vetítette a számokat, ami közfelháborodást váltott ki többek közt Belgiumban is. Belgium a nominális halálozási számok listáján a nyolcadik, Brazília és Németország közt foglal helyet, pénteki adatok szerint 8521 ember vesztette életét a járvány miatt.

 

Más a módszertan

A belga hatóságok szerint nincs szó arról, hogy országukban bármely más országnál jobban pusztítana a járvány, ők úgy vélik, inkább az a helyzet, hogy minden más országnál korrektebbül jelentik az adatokat.

„Ez a különbség a közegészségügy és a politikai motiváció közt. […] Mi sokkal korrektebbül jelentjük a számokat”–mondta Steven Van Gucht, belga virológus a BBC-nek.

A belga módszertan többek közt annyiban sajátos, hogy nemcsak azokat a haláleseteket rögzítik a statisztikában, ahol bizonyítottan koronavírus-fertőzött volt az elhunyt, hanem azokat is, ahol csak a fertőzés gyanúja merült fel. Belgiumban eddig több mint 8500-en vesztették életüket a koronavírus miatt, a brit hírcsatorna adatai szerint a halottak 53%-a idősotthonokban hunyt el, de alig 16%-uk esetén állapítottak meg tényleges koronavírus-fertőzést. Ez azt jelenti, hogy több mint 4000 halálesetet regisztráltak a belgák, ahol pusztán a gyanúja merült fel a koronavírus-fertőzésnek, de nem végeztek tesztet a páciensen.

A belga közvélemény egyébként megoszlik a módszertan hatékonyságáról: Sophie Wilmès miniszterelnök úgy véli, hogy aránytalanul sok lehet a fals pozitív az országban a statisztika miatt, a BBC-nek nyilatkozó Steven Van Gucht viszont ezzel ellentétes álláspontot képvisel. A professzor úgy véli, a valós halálozási számok jóval magasabbak lehetnek még annál is, amit a feltételezésekkel kiegészítve jelentenek a belgák.

 

Nem mindenért a statisztika hibás

A BBC felhívja arra is a figyelmet, hogy Belgiumban a régiós átlagnál lényegesen több lakó található idősotthonokban; a nyugat-európai országban 1000 65 év fölöttiből 71-et otthonban ápolnak. Ezzel szemben például Németországban 54, Franciaországban 51, Nagy-Britanniában 44 65 év fölötti él idősotthonban 1000 főből. Mint   ismert,  a  koronavírus-fertőzések  és  a  járvány  miatti  halálozások  szignifikáns  részét  idősotthonokban regisztrálták Európán belül: a Guardian adatai szerint a halálesetek 47-52%-a idősotthonokban történt az európai országokban. Felhívják arra is a figyelmet, hogy rengeteg idősotthonban aluljelenthették a koronavírus miatti halálesetek számát.

Belgium elismerte, hogy nem készültek fel megfelelően az idősotthonokban való járványügyi védekezésre: a személyzet sokáig mindenféle védőeszköz nélkül járt be a különösen veszélyeztetett, ápolásra szoruló idősek közé. Áprilisban aztán széles körben is tesztelni kezdték az idősotthonok lakóit és személyzetét:

A REUTERS adatai szerint a belga idősotthonok lakóinál és személyzeténél együttesen 14%-os koronavírus-fertőződöttséget állapítottak meg.

 

Itt is lazítanak

Bár a járvány még közel sem ért véget, a belgák is a korlátozások enyhítése mellett döntöttek.

Belgiumban március 18 óta tartanak a koronavírus miatti korlátozások, akár sokmás országban, itt is hazaküldték a nem létfontosságú dolgozókat, a lakáselhagyást pedig csak indokolt esetben engedélyezték. Bezártak minden boltot, kivéve az élelmiszerüzleteket. A rendőrség a járőrök mellett drónokat is bevetett, hogy a korlátozásokat betartassák. A korlátozásokat Belgium négy ütemben tervezi feloldani, az első fázis implementációjára a héten került sor. Kinyitnak a varróboltok, újra engedélyezik a sportolást (két főre limitálva), jövő héttől pedig újranyit majd minden bolt, május 18-tól pedig az iskolák is. A kávézók, éttermek és a turizmus csak júniusban indul újra. Például Muylle minisztert nem tájékoztatták a Renault csoportos létszámcsökkentési eljárás megindításáról, aminek általában ilyennek lennie kell, jegyzi Didier Lebbe, a CNE állandó titkára.

 

Brussels Airlines: 1.000 munkahely megszűnése – szociális csőd

A menedzsment bemutatta szerkezetátalakítási tervét: 25%-kal kevesebb személyzet, 10 repülőgéppel kevesebb a flottában. A Brussels Airlines gyorsan akar előremenni. A szakszervezeteknek pedig még sok kérdésük van. A március 21. óta a földre kényszerített nemzeti légitársaság, a Brussels Airlines vezetése bejelentette szociális és működési szerkezetátalakítási tervének felgyorsítását, és számszerűsített célokat is kitűzött: a 4.200 alkalmazott 25% -tól megválik és a flottát 10 repülőgéppel csökkenti (48-ról 38-ra).

“Az összes járat ideiglenes felfüggesztése óta a társaság napi egymillió eurós veszteséget termelt a jövedelemkiesés és az elkerülhetetlen költségek miatt, mint például a repülőgépek bérleti és karbantartási költségei” –állítja a légitársaság menedzsmentje, aki 52 nappal később már súlyos likviditási problémákat lát, és nem hiszi, hogy 2023 előtt visszatérnének a „normális kerékvágásba”.

 

Miért éppen most?

A szerkezetátalakítás a társaság megmentési tervét alkotó három alappillér egyike. A másik kettő a Lufthansa anyavállalat és a Lufthansa csoport többi tagjának pénzügyi támogatása, valamint a belga kormány mentőöve (290 millió eurós átmeneti kölcsön). Tudva, hogy ezen utóbbi két pilléren már hetek óta kemény vita folyik, és hogy túlnyomórészt ezek döntenek majd a társaság rendelkezésére álló pénzügyi eszközök meghatározásakor, meglepő, hogy a társaság  most első helyen mégis a szerkezetátalakítási tervet jelenti be.

“A  viták  folytatódnak a  Lufthansával” – magyarázza  Dieter  Vranckx,  a  Brussels  Airlines  vezérigazgatója,  «a tárgyalások a kormánnyal is folyamatosak, ahogyan a kormány és a Lufthansa vezetése között is. Az egyedüliek, akik semmiről  sincsenek  tájékoztatva  és  akiknek  semmilyen  jövőképük  nincsen,  azok  az  alkalmazottak.  Felelős munkáltatóként normálisnak tartom tehát, ha a hivatalos döntések kivárása helyett inkább az üzemi tanácsot tájékoztatjuk. Minél tovább vártunk volna, annál kevesebb idő maradna a szociális partnerekkel való egyeztetésre, s a megoldások keresésére.» A szociális terv elkészítését május végére ígérik.

 

Hogyan fog lezajlani?

Ezért az ún. „Renault törvény” (A Renault belgiumi gyárának 1997.évi bezárását és 3.100 alkalmazott tömeges elbocsátását követően megalkotott belga törvény, amely szigorú feltételekhez és határidőkhöz köti a nagyobb arányú elbocsátásokat a belga munkaadók számára) eljárás 1. szakaszát (tájékoztatás) hivatalosan, május 12-én, kedden indították el. A menedzsment azt akarja, hogy a tárgyalások május végére befejeződjenek, ami nagyon rövid határidőnek tűnik. De ez megegyezik a vállalat likviditási problémáinak sürgősségi jellegével. “Koronavírus vagy sem, vannak törvények és eljárások, amelyeket be kell tartani” – mondta Anita Van Hoof, a Setca (Szakszervezet) állandó titkára. “Az ember nem tehet semmit. Szinte minden héten volt egy üzemi tanácsülés, ahol a küldöttek megkérték, hogy beszéljenek a megmentési tervben jelzett szerkezetátalakításról, de hiába. Azt mondták nekik, hogy lehetetlen, mert először tudniuk kell, hogy mit fog tenni és lépni a belga kormány valamint a Lufthansa.»

Ezért a szakszervezeteknek és a menedzsmentnek pénteken találkoznia kell még újból, hogy a szakszervezetek benyújthassák kérdéseiket, de a tárgyalásoknak minden bizonnyal nem szabad azonnal megindulniuk. „Nem fogjuk aláírni  azt  a  kollektív  munkaszerződést,  amely  módosítja  a  jelenlegi  munkakörülményeket,  és  amely  az elbocsátásokra vonatkozó megállapodást biztosít az ehhez kapcsolódó finanszírozás garanciája nélkül, tehát anélkül, hogy tudnánk, hogy mennyi pénz érkezik a Lufthansa, és mennyi a belga kormány részéről ”- folytatja Anita Van Hoof (Setca). Tehát még további időre van szükség ahhoz, hogy teljesen felvilágosíthassák a cég 4.200 alkalmazottját, a nekik szóló önkéntes (előnyugdíj, stb.) valamint a nem önkéntes elbocsátásokra vonatkozó ajánlatokról. Ismerve pl. a Lufthansa vezetőjének javaslatát (a pilóták fizetésének 40%-os csökkentése), a szociális megoldások sokfélék lehetnek, így még hosszú tárgyalásokra lehet számítani.

A IATA (Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség) prognózisa szerint az európai légitársaságok  teljes vesztesége elérheti idén a 89 milliárd dollárt, a kereslet 55%-a lesz a 2019.évi adatnak. A légiközlekedésben meglévő minden egyes munkahely további 24 munkahelyet és munkalehetőséget generál, így az ágazat összeomlása összesen 6,7 millió munkahelyet veszélyeztet. Időközben a Brussels Airlines mellett más légitársaságok is jelentettek be tömeges leépítéseket, mint pl.  az ICELANDAIR 2.000, a RYANAIR és a VIRGIN ATLANTIC 3.000-3.000 munkahelyet szüntet meg, a skandináv SAS 5.000, míg a BRITISH AIRWAYS 12.000 dolgozójától készül megválni a koronavírus miatt kialakult gazdasági válság következményeként.

 

A PHILIPS hetente több ezer légzőkészüléket szállít az EU kórházainak

A PHILIPS orvosi légzőkészüléket szállít az Európai Unió kórházainak. A holland elektronikai társaság május 12-én kötött erről megállapodást az Európai Bizottsággal.

Az EU országaiban sok ember fertőződött meg a koronavírussal, ami óriási keresletet és igényt eredményezett a légzőkészülékek iránt. Márciusban az Európai Bizottság közös beszerzési tendert hirdetett valamennyi tagállam számára az igények gyors kielégítése érdekében.

Ezt követően hamar szerződéseket is kötöttek különböző uniós gyártókkal, köztük a Philips-szel is. Az elmúlt héten, Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa tájékoztatást adott arról a megállapodásról, amelyet több nagy céggel kötöttek, heti 15.000 db légzőkészülék gyártására vonatkozóan. Más cégek neve egyelőre ismeretlen, mivel a megállapodások még nem teljesen publikusak.

A Philips április elején megállapodást kötött az Egyesült Államokkal is, ennek megfelelően a holland vállalat 43.000 légzőkészüléket fog szállítani 2020-ban az amerikai piacra, 647 millió dollár (több mint 596 millió euró) értékben.

Hogy mekkora értékben kötnek üzletet az EU gyártói, azt még nem hozták nyilvánosságra. A Philips részvényei viszont mintegy 0,33 százalékkal emelkedtek a hír hatására az amszterdami tőzsdén kedden (május 12.) 14.30-kor.

 

A holland kiskereskedők a forgalmi veszteségeik egy részét az ingatlantulajdonosokra akarják ráterhelni

A kiskereskedők  nem  elég  sikeresek  abban,  hogy  megnyugtató  megállapodásokat  kössenek  a  kereskedelmi ingatlanjaik  tulajdonosaival,  a bérleti  díjak  felfüggesztéséről.  Ezt állítja a Detailhandel  Nederland  (Hollandiai Kiskereskedők Szövetsége –100.000 tag), egy, a tagság körében végzett felmérés alapján. A bérleti díj teljes vagy részleges elengedésének tárgyalhatónak kellene lennie.

“Úgy gondoljuk, hogy meg kell osztani a kieső jövedelmeket is, és ez jelenleg nem történik meg teljesen” – mondta az iparági szervezet szóvivője. “Ha egy kiskereskedő csődbe megy, akkor az a bérbeadónak is a problémája lesz.”A szervezet Hollandiában mintegy 250 tagot kérdezett meg a felmérés során, közel 90% -uk kapcsolatba lépett már a bérelt ingatlan tulajdonosával, a koronavírus okozta válság következtében kialakult nehéz helyzete miatt. “A kommunikáció ugyanakkor nagyon nehéz” – mondta a szóvivő. A kapcsolatot kereső boltosok fele már megállapodott a bérleti díjak és a kifizetések csökkentéséről.

“Egyharmaduk elengedte az április és május hónapokra fizetendő bérleti díj 50%-át, további egyharmaduk 50-75%-át függesztette fel a kifizetésnek, míg az utolsó harmad pedig ennél is nagyobb százalékos arányban engedte el a bérleti díj kifizetését.” A Detailhandel Nederland szerint azonban már nem elegendő a bérleti díj felfüggesztése.

“A kiskereskedők rengeteg bevételtől esnek el, és ez még változatlanul így marad. A visszavonásnak tehát tárgyalhatónak kell lennie.” A szervezet úgy véli, hogy ezt egy második támogatási csomagban kell majd megvitatni. “Május végéig tehát a holland kiskereskedők, a holland ingatlantulajdonosok, valamint a Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium és a Holland Bankszövetség képviselői ülnek asztalhoz tárgyalni.”

 

Amszterdam városa segít a bérlőknek pénzügyi problémáik megoldásában

AMSTERDAM  (ANP) – Az amszterdami bérlők, akiknek egyre komolyabb pénzügyi és fizetési problémáik vannak a járvány miatt kialakult válság következtében, az önkormányzattól, a lakásszövetségektől és a szociális szolgáltatóktól kapnak most segítséget. Azt a megközelítést, amelyet egy ideje alkalmaznak a bérleti adóssággal rendelkezőkkel szemben, most meghosszabbítják. A cél, hogy megakadályozzák az emberek kilakoltatását otthonaikból. Sürgősen szükség van azonban intenzívebb segítségre is. Az érintett szervezetek szerint eddig 1.100 lakásbérlő és 1.500 kereskedelmi bérlő jelentkezett a közelgő bérleti hátralék törlesztésének problémájával, amit a koronavírus miatti jövedelemkiesés eredményez. Ezen emberek nagy része azonban igényelhet speciális kormányzati támogatást is.

“A koronavírus okozta válság jelentős következményekkel jár sok bérlő számára, akik elvesztették jövedelmüket (vagy annak egy részét)” – mondta Marjolein Moorman, az ügyben illetékes városi tanácsos. “Nagyon fontos, hogy ebben a nehéz időszakban ne hagyjuk magukra ezeket a bérlőket, és a lehető leghamarabb segítsük őket.” A speciális bánásmód a testreszabásra, az engedékenységre és a (küszöbön álló) késedelmes fizetések korai észlelésére összpontosít. A kiindulási pont az, hogy a lakásszövetkezetek és a bérlők jó kapcsolatban vannak egymással, és hogy a rászorulók gyorsan felkeressék az önkormányzatot, hogy rendezzék a problémát.

 

A Holland Utazási Irodai Szövetség (ANVR) javaslata: június 18-ig nincs külföldi nyaralás

Az ANVR javasolja tagjainak, hogy június 18-ig ne kínálják külföldre szervezett utazásokat, az eddig az időpontig már korábban lefoglalt utakat pedig törölni kell. Az összes országos és nemzetközi korlátozó intézkedésre való tekintettel a külföldi utazások és vakációk szervezése június 18-ig nem lehetséges.

“ANVR-ként már számos alkalommal adtunk tanácsokat a tagjainknak ezen a területen. Ezúttal szándékosan egy korlátozott meghosszabbítást -3 hét –jelöltünk meg. Vannak – bár nagyon óvatos – jelek arra vonatkozóan, hogy addigra ismét lehetséges lesz a külföldi nyaralás és utazás, azonban a június 18-ig tartó utazásokat törölni kell. Az ügyfelek természetesen jogosultak visszatérítésre, de ez az SGR (Holland Utazási Biztosítási Alap) lefedettséggel járó utalvány formájában is megtörténhet, amennyiben azt június 1. előtt adták ki “- mondta  Frank  Oostdam, az  ANVR elnöke. Június elején az ANVR újraértékeli a helyzetet, és szükség esetén új tanácsokkal szolgál majd.

Jelenleg az ANVR még nem tudja teljes bizonyossággal megmondani, hogy 2020. június 19-től lehetséges lesz-e újra utazásokat szervezni és értékesíteni. “Javasoljuk, hogy az utazási irodák forduljanak közvetlenül az ügyfeleikhez, ha szükséges, hogy megtalálják a legjobb megoldást az adott helyzetben.” A kifizetéseket illetően: “Ezen június 19-től kezdődő utakra sok esetben a végső befizetést hamarosan az ügyfélnek kell megtennie. Az általános szabály továbbra is fennmarad, miszerint, ha az év későbbi napjára nyaralást foglaltak le, akkor legkésőbb hat héttel az indulás előtt kell fizetnie a fennmaradó utazási összeget. Mindaddig, amíg az utazásszervező nem törölte ezt az utat. Gyakran kedvezőbb lehet, ha az utat későbbi időpontra foglalják.”

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Bosznia-Hercegovinába be lehet már lépni negatív koronavírus-teszttel

Az országban dolgozó vagy céget vezető külföldiek csak akkor léphetnek be, ha rendelkeznek 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel, illetve meghívólevéllel az adott vállalattól. Az ország többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban május 9-től visszavonták a lakhelyelhagyási tilalmat, és a szükségállapot is megszűnik május 20-ig. A védőmaszkok használata nyilvános helyen továbbra is kötelező. Az ország másik, többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban május 11-től tért vissza az élet a normális kerékvágásba, megnyíltak a hivatalok, elindult a tömegközlekedés, és újranyitnak az óvodák, a fogorvosi rendelők és a vendéglátóhelyek is.

 

Bosznia-Hercegovinában május 15-én ismét összeül a képviselőház

Bosznia-Hercegovinában május 13-ra  2181-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A parlament munkája eddig szünetelt, de május 15-én ismét összeül a képviselőház, hogy az alkotmánybíróságról szóló törvényről vitázzon. A törvénymódosítás kezdeményezői azt szeretnék, ha a testületben többé nem kapnának helyet külföldi, az Emberi Jogok Európai Bírósága által delegált bírók. Az országot emellett a csillagászati áron vásárolt lélegeztetőgépek ügye is foglalkoztatja. Kiderült ugyanis, hogy Szarajevó a piaci árnál jóval drágábban vásárolt gépeket Kínától, ráadásul nem is alkalmasak a koronavírus-fertőzöttek kezelésére.

 

BULGÁRIA

 

Bulgária újraindítja kulturális életét

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kényszerszünet két hónapja után Bulgária újraindítja kulturális életét, de biztonsági rendelkezések figyelembevételével, azaz a vendégeknek tartaniuk kell a biztonságos távolságot, és igazodniuk kell a járvány elleni megkötésekhez. Ismét látogathatók a szabadtéri és zárt terű múzeumok, a galériák, a könyvtárak, sőt, koncertek és egyéb rendezvények is tarthatók szabadtéren, de a férőhelyeknek legfeljebb 30 százalékos kihasználtságával; a 30 százalékos regula vonatkozik a mozikra is.

 

CSEHORSZÁG

 

Vághatják a csehek a centit

Már csak alig két hétig kötelező a maszkviselés Csehországban, május 25-től ugyanis enyhülnek, illetve módosulnak a szabályok. Továbbra is megmarad a kötelezettség viszont a zárt terekben, a közösségi közlekedési eszközökön és a taxikban is. Csehországban már napok óta gondolkodtak azon, mikortól szüntessék meg a kötelező maszkviselést az utcákon és köztereken.

 

Koronavírus: Csehországban hétfőn újra megnyíltak a bevásárlóközpontok

Két hónapos szünet után hétfőn Csehországban újra megnyíltak a bevásárlóközpontok, a vendéglők teraszai, a fodrászatok és más szolgáltatások, amelyek a koronavírus-járvány miatt március közepe óta zárva voltak. Legfeljebb száz ember részvételével lehet rendezvényeket tartani, megnyíltak a színházak, a mozik és részben felújult az iskolai oktatás is, mert az általános-és középiskolák végzős diákjai visszatértek alma matereikbe. A közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések fokozatos feloldását a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett az egyre javuló járványhelyzet teszi lehetővé.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Koronavírusjárvány-helyzet Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában május 13-ra  1674-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Enyhített az éjszakai kijárási tilalmon a kormány, és már nem 16, hanem 19 órától másnap reggel 5-igtilos az utcára lépni az országban, ahol fokozatosan indul újra az élet. Az egészségügyi miniszter megismételte már a járvány kitörésekor is hangoztatott álláspontját, miszerint kétezer fertőzöttre lehet számítani a járvány lecsengéséig.

 

Fokozatos enyhítés Észak-Macedóniában

A kormány közölte, háromszintű tervvel állt elő, amellyel lassan visszavonná a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseket. Először az üzletek nyílnak meg és a kijárási tilalom enyhül, majd néhány munkahelyre is visszatérhetnek a dolgozók a megfelelő elővigyázatossági szabályok betartását követően, végül az összes munkahely megnyílna és a kijárási tilalom is megszűnne teljesen. A vendéglátóhelyek újranyitását egyelőre nem tervezik.

 

Júniusban megtarthatják a járvány miatt elhalasztott választásokat Szerbiában és Észak-Macedóniában

Elhalasztották az áprilisra tervezett parlamenti választásokat Szerbiában és Észak-Macedóniában a koronavírus-járvány miatt, ám az új fertőzöttek számának csökkenését látva a politikusok úgy döntöttek, itt az ideje folytatni a kampányt, a voksolásra pedig júniusban kerülhet sor. Észak-Macedóniában a kormányzó szociáldemokraták szerint mihamarabb meg kell tartani a parlamenti választást az országban, javaslatuk szerint a legmegfelelőbb időpont június 14. lenne.

 

Észak-macedóniai cég fejlesztett ki kontaktkövető appot

Újabb eszközt vet be a magyar kormány a koronavírus megfékezésére azzal, hogy elérhetővé teszi a VírusRadar nevű kontaktkutató appot. Az Androidra és iOS-re telepíthető alkalmazás segít névtelenül rögzíteni azokat a felhasználókat, akik huzamosabb ideig egy helyen tartózkodtak, ígyha bárkinél közülük koronavírus-fertőzést mutattak ki, a többieket is tudják értesíteni a lehetséges kockázatról. Az appot egy észak-macedóniai társaság, a Next Sense fejlesztette ki, és hazájukban már használják az észak-macedón egészségügyi minisztérium támogatásával.  Az  appot  ingyen  ajánlották  fel  más  országoknak,  és  idehaza is  teljes  nemzetbiztonsági átvilágításon ment át az alkalmazás kódja, hogy meggyőződjenek az app biztonságosságáról.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Franciaország: történelmi recesszió

A Covid-19 hatására 5,8%-kal csökkent Franciaország GDP-je 2020. első negyedévében. Szomorú rekord, amire 1949 óta nem volt példa–írja vezércikkében a Le Revenunevű francia pénzügyi magazin. És a legrosszabb még hátravan. Franciaország recesszióba esett. Az INSEE (Francia Nemzeti Statisztikai Hivatal) becslése szerint a GDP 2019 utolsó negyedévében 0,1%-kal, ezt követően pedig az idei év első negyedévében 5,8%-kal csökkent. Ez volt a legnagyobb zuhanás 1949 óta, ami jóval meghaladta a 2009. első negyedévi adatot (-1,6%) valamint az 1968.év második negyedévét (-5,3%) is.

“Több mint négy év gazdasági növekedése vált semmivé egyetlen negyedév alatt” –húzta alá a Crédit Agricole, a világ egyik vezető bankjának tanulmánya.

A világjárvány okozta sokk jóval súlyosabb Franciaországban, mint az euróövezet egészében, ahol a GDP “csak” 3,8%-kal esett vissza. Ennek oka a jobb ellenállás azokban az országokban, ahol a korlátozás kevésbé szigorú, mint például Németországban, amelynek GDP adatait csak május 15-én teszik közzé, vagy mint Ausztriában (-2,7%). Meglepő módon Franciaország teljesítménye rosszabb lett, mint a koronavírus által drámaibb módon érintett Olaszországé (-4,7%) és Spanyolországé (-5,2%)!

Úgy tűnik, hogy ez összefügg azzal, hogy a statisztikai adatokat az említett Franciaországgal szomszédos országok kevésbé pontos módszerekkel gyűjtik, ugyanakkor kevésbé függ össze a turizmus és a repülőgépgyártás ágazatok megroppanásával.

Szinte az összes növekedést befolyásoló tényező Franciaországban problematikus volt az első negyedévben. A háztartások fogyasztása 6,1%-kal esett vissza, amelyet a nem alapvető vállalkozások és üzletek váratlan bezárása indokolt.  Az  állami  és  a  magánbefektetések  11,8%-kal  estek  vissza,  részben  az  építőipar  leállása  miatt.  A külkereskedelem kisebb negatív eredménnyel járult hozzá (-0,2%), mint ahogyan az export csökkenése is (-6,5%), amely részben ellensúlyozta az import csökkenését (-5,9%). Egyedül a készletállomány változása (+ 0,9%) volt pozitív hatással a gazdaság egészére. Úgy tűnik azonban, hogy a legrosszabb még hátravan. A szakértői prognózisok szerint a francia GDP 15%-kal csökkenhet április és június vége között, azaz a második negyedévben.

A kormány előrejelzése szerint a GDP 8%-kal csökken összességében 2020-ban, ami egyre valószínűbbnek tűnik. Természetesen a gazdaság várhatóan újraindul majd az év második felében. A világjárvány terjedése  mellett  ezen feltételezett gazdasági növekedés nagyban függ a franciaországi fogyasztás dinamikájától is.

A Banque de France (Francia Nemzeti Bank) számításai szerint márciusban a lakosság csaknem 20 milliárd eurót halmozott fel a bankszámlákra, szemben az elmúlt évek átlagos havi 6 milliárd eurós megtakarításaival. Ugyanakkor a háztartások hajlandósága arra nézve, hogy ezeket a gazdasági kényszerűségből tett megtakarításokat elköltsék, nagyon bizonytalan egyelőre, a munkaerőpiac esésétől és a munkahelyek elvesztésétől való félelem miatt.

Az INSEE fogyasztói bizalmi index áprilisban 8-ról soha nem látott zuhanással, 95 pontra esett vissza.

A gazdasági fellendülés mértéke a kormányzati támogatási intézkedések nagyságától és hatékonyságától is függ (rövidmunkaidő, hitelgaranciák stb.). Bruno Le Maire gazdasági miniszter már szeptemberre vagy októberre ígéretet tett arra, hogy elkészíti az „egészségügyi válság utáni helyreállítási tervet”.

 

Koronavírus: őrült statisztikai számadatok a bezárt Franciaországból

A  Covid-19 vírus által kiváltott egészségügyi világválság radikális hatással van a franciák viselkedésre és az ország gazdaságára. A hatások fordulópontot jelentenek a távmunka gyakorlatában és az e-kereskedelem fejlesztésében.

Március 17-én kezdődött az az immáron nyolc hete tartó korlátozás-sorozat, amely minden korábbi rekordot megdöntött a francia társadalom számára. Azt lehet mondani, hogy a fogyasztási cikkek felvásárlása már az azt megelőző napon megadta az alaphangot, az IRI (Francia Kutatási és Innovációs Intézet) adatai szerint ugyanis a megszokott szinthez képest 237%-kal ugrott meg. Aggodalmukban tehát a franciák igyekeztek minél jobban készletezni, megtöltötték a bevásárlókocsikat tésztával, liszttel, konzervekkel és fagyasztott készételekkel … ” A visszafogottabb háztartások növelték meg leginkább a felhalmozási kiadásaikat” – hangsúlyozza Sébastien Monard, a Nielsen France marketing igazgatója.

Másrészről a gazdagabb háztartások pedig az orvosságok és gyógyszerek “elővigyázatossági készlete” terén végeztek felhalmozást, jegyzi meg a Medicare. Ez a réteg elhagyta a nagyvárosokat, hogy vidéken keressen menedéket, így a franciák túlnyomórészt a kertvárosi házaikban, apartmanjaikban vagy vidéki házaikban lakva, távmunkát végezve, és napi átlagosan 4 órán 40 perc televízió nézéssel töltik a napjaikat, miközben a lehető legmesszebb elkerülik az orvosi rendelőket. Április16-án 36,7 millió francia nézte Macron elnök beszédét a tv csatornákon, ami 94,4%-os abszolút nézettségi rekord! Szintén rekordnak számít, hogy a franciák március hónapban 20 milliárd euró megtakarítást halmoztak fel, szemben a 6 milliárd eurós havi átlaggal, amit évek óta regisztrált a Francia Nemzeti Bank.

Végül az utolsó szomorú rekord statisztikai adat az állam várható eladósodottága, ami a GDP 115%-át teheti ki az év végéig, s így Brüsszelben méltán számolhatnak a francia GDP 8,2%-os mértékű csökkenésével 2020-ban.

 

Covid-19: jelentős jövedelemkiesés a francia munkavállalóknál

Az  OFCE  (Observatoire  français des conjonctures économiques – francia gazdasági konjunktúrakutató intézet) legfrissebb számításai szerint a részleges munkanélküliség által sújtott munkavállalók átlagosan 410 euró jövedelmet veszítenek a kijárásai korlátozások két hónapja alatt. A részleges munkavállalásra vonatkozó újabb szigorítások miatt a helyzet tovább súlyosbodhat. A világjárvány már eddig is jelentős hatással volt a franciák pénztárcájára. Az OFCE által a közelmúltban készített elemzés szerint a részleges foglalkoztatottak legalább 2,7 milliárd euró jövedelmet, vagyis átlagosan 410 eurót veszítettek a korlátozások elmúlt nyolc hetes időszaka alatt. Az OFCE közgazdászai úgy vélik, hogy a veszteség az egész évre kivetítve 600 euró lehet, ha nettó 1.845 eurós jövedelmet vesznek alapul.

A helyreállítás idején sok vállalat kénytelen lesz majd kiterjeszteni a részleges munkanélküliségre vonatkozó intézkedéseket, különösen minden olyan ágazatban, amelyet továbbra is érint az adminisztratív bezárás, mint pl. a kávézókban és az éttermekben. A Munkaügyi Minisztérium statisztikai igazgatóságának legfrissebb értékelése szerint csaknem egy millió vállalkozás kért már eddig is részleges munkavállalást kb. 12 millió alkalmazott számára.

 

Koronavírus: egyszerre sürget óriási beavatkozást a német, a francia és az olasz vállalati szektor

Békeidőben példátlan állami beavatkozás szükséges a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozásához az Európai Unió három legnagyobb ipari országa, Németország, Franciaország és Olaszország vezető ágazati érdekképviseletének egy közös felhívása szerint, amelyet a Süddeutsche Zeitung c. német lap ismertetett kedden.

A német ipari vállalkozások országos szövetsége (BDI), a francia munkaadók szövetsége (Medef) és az olasz gyáriparosok szövetsége (Confindustria) szerint a koronavírus-járvány “hatalmas, váratlan és tragikus csapás” a gazdaságra és a társadalomra, amelyet csak az eddig ismert kereteket “szétrobbantó” léptékű európai uniós (EU-) és tagállami szintű beavatkozással lehet kivédeni.

Az egyeztetés nélkül indított tagállami válságkezelő programok sora után a kormányoknak össze kell hangolniuk a gazdaság újraindításáról szóló terveiket és a bajba került vállalkozások támogatását szolgáló törekvéseiket -áll az EU legbefolyásosabb gazdasági érdekképviseletei közé tartozó szövetségek közös felhívásában.

Javaslatuk szerint a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetését kell megtenni a válságkezelés központi eszközévé. A költségvetést fel kell duzzasztani, méghozzá a jobb helyzetben lévő tagállamok nagyobb befizetései révén,ami a tagállamok közötti szolidaritást is kifejezné. A szövetségek ezzel elfordulnak attól az elképzeléstől, hogy a  gazdaság  fellendítéséhez  szükséges  pénzt  közös  kötvények  kibocsátásával  szerezzék  meg  az  euróövezeti tagországok – mutatott rá a Süddeutsche Zeitung.

A többi között a német, az osztrák és a holland kormány által elutasított euróövezeti közös kötvény helyett az EU-s költségvetésre építve kell kialakítani egy helyreállítási, újjáépítési alapot. Az EU állam-, illetve kormányfőinek “haladéktalanul” ki kell dolgozniuk egy “bátor” javaslatot erről -sürgeti a BDI, a Medef és a Confindustria.Szerintük még évekig, legalább 2023-ig közpénzből finanszírozott támogatásokkal kell élénkíteni a gazdaságot EU-s és tagállami szinten. Vissza nem térítendő támogatások és hitelek mellett adócsökkentésekre is szükség lesz, és a vállalatok mellett a leggyengébb társadalmi csoportokat is segíteni kell, mert a koronavírus-járvány rendkívüli mélységű válságot okoz.

 

Félelem és óvatosság mellett történt az újranyitás Párizsban

Óvatosak és kivárnak a párizsiak a koronavírus-járvány miatt nyolc hét után véget ért általános karantén feloldása után: hétfőn az utcák még csendesek maradtak, kevesen merészkedtek ki, a boltok mindegyike sem nyitott meg. A francia fővárosban egyszerre volt érezhető a fellélegzés a 55 napi bezártság után és a félelem az ismeretlentől.

A szeles, szürke, fagyos reggelen még csak néhány, szájmaszkot viselő munkába indulót lehetett látni az üres párizsi utcákon, a délutáni napos időben azonban már megjelentek családok, sétáló nyugdíjasok és csapatba verődő fiatalok is az utcákon és a Szajna-parton, a fodrászszalonok előtt pedig elsősorban férfiak várakoztak türelmesen – írja az MTI. Március 17. óta hétfőn hagyhatták el először otthonaikat a franciák igazolás nélkül, de Párizsban még nem sok minden változott az előző hetekhez képest: a híres Champs-Elysées sugárúton vagy az Eiffel-torony környékén csendes volt minden, nem sok embert lehetett látni, a luxusmárkák üzleteiben hiába fertőtlenítettek mindent a maszkot viselő eladók, a vásárlók még nem özönlötték el a boltokat.

“Turistanegyedben vagyunk, de jelenleg nincs erre egyetlen turista sem” – mondta egyikük a francia hírügynökségnek. A karanténból való kiszabadulás örömének nyoma sem volt hétfőn Párizsban, a felmérések szerint az emberek félnek attól, hogy a járvány második hulláma még a nyár előtt elérheti Franciaországot, ahol március 11. óta több mint 26 ezren vesztették életüket a Covid-19 fertőzésben, és még mindig több mint 20 ezren fekszenek kórházban, közülük 2 ezren lélegeztetőgépre is szorulnak.

Olivier  Véran egészségügyi  miniszter  a  BFM  hírtévében  hétfőn  megerősítette,  hogy  amennyiben  a  kijárási korlátozások feloldásával a vírus új erőre kap, a kormány ismét elrendelhet differenciáltan, különböző területeken karaténintézkedéseket, ahogy azt a járvány kezdetén az első gócpontokban megtette.

A fertőzési ráta jelenleg 0,5, míg a kijárási korlátozások március 17-i meghirdetése előtt minden fertőzött legalább három másik embernek átadta a Covid-19 betegséget.

A főváros a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb, úgynevezett vörös zónába tartozó négy régió egyike, ahol június 2-ig még zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg a héten az iskolába járást, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatásban kell folytatniuk a tanulást.

A tömegközlekedési járművekre csak maszkot viselve és munkáltatói igazolással lehet a csúcsforgalmi időkben felszállni a biztonságos távolságtartás biztosítása érdekében, de hétfőn még bőven voltak üres ülőhelyek a metrókon. A gépkocsiforgalom viszont újraindult, az első dugók délutánra már kialakultak.

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést javasolja azoknak, akik számára ez megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis-és középvállalkozásnál.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Horvátország fokozatosan megnyitja a határait

A május 10-i bejelentés alapján Horvátország engedi a belépést azoknak a külföldi állampolgároknak, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba. A bejelentett rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, akik rendelkeznek Horvátországban ingatlannal, vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük email-címen. Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is. Az országban tartózkodáshoz nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt, ugyanakkor be kell tartani a közegészségügyi intézet ajánlásait, valamint a társasági érintkezés szabályait és a szigorú higiéniai feltételeket.

 

Enyhítőintézkedések Horvátországban

Horvátországban május 11-től a lazítások mellett döntöttek a hatóságok, hétfőtől szabadon lehet már utazni az országon belül (kivéve a nagyon fertőzött, Splittől délre található Brač szigetét, amit karanténba tettek), megindult a belföldi légiközlekedés is. Kinyitottak az óvodák, iskolák (elsőtől negyedik osztályig), bevásárlóközpontok és a kávézók is. A korlátozások lazítását azért komoly enyhülés előzte meg: 20 megyéből összesen 6-ban diagnosztizáltak a lazítások reggelére új fertőzöttet, (összesen 11-gyel nőtt az esetek száma), a 14 maradék megyében nem regisztráltak új fertőzöttet.

 

Újabb közkedvelt kirándulóhelyek nyitottak meg Horvátországban

Május 11-én több hét szünet után, ismét megnyitotta kapuit Horvátország 19 nemzeti-és természeti parkja. A parkokat kedvezményes belépő árakkal nyitották meg, elsősorban a belföldi látogatók előtt, ugyanis a lezárt határok miatt még külföldiek nem kirándulhatnak a szomszédos országban. A természeti látnivalókat bizonyos egészségügyi óvintézkedéseket  betartva lehet  bebarangolni: mindenekelőtt  fontos betartani az egymás közötti 2 méteres távolságot.

 

Újraindult a hajóépítés Horvátországban

A koronavírus-járvány miatti leállás óta nem működtek a hajógyárak Horvátországban. A rijekai Maj 3 üzemben indult újra elsőnek a termelés, a Scenic Grouphoz tartozó MKM Yachts épít meg egy új –a megajachtok stílusában tervezett –utasszállítót.

 

KOSZOVÓ

 

A koronavírus-járvány miatt egyelőre nincs lehetőség új választások kiírására Koszovóban

Koszovóban május 11-ről május 12-re  884-ről 895-renőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kis nyugat-balkáni országban a belpolitikai patthelyzet ellenére kampányolás folyik. A kormány még március végén bukott el a bizalmi szavazáson, azóta azonban nem választottak új miniszterelnököt, a köztársasági elnök felkért ugyan egy politikust, hogy vezesse a kormányt, ám lépését az alkotmánybíróság május végéig felfüggesztette, így június előtt biztosan nem lesz új kormánya Koszovónak. A távozó miniszterelnök szerint új választásokat kell kiírni, erre azonban a koronavírus-járvány miatt egyelőre nincs lehetőség.

 

LENGYELORSZÁG

 

Lengyelország tovább enyhít, de a határellenőrzés marad

Tovább enyhít a lengyel kormány a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken, szerdai bejelentés szerint május 18-tól megnyílnak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett. Meghosszabbítják viszont június 12-ig az egészségügyi határellenőrzést. Az éttermek megnyitásáról Mateusz Morawiecki miniszterelnök a sajtóértekezleten elmondta: biztatja a tulajdonosokat a kerthelyiségek megnyitására, de az egészségügyi szabályokat betartva a belső helyiségeket is üzemeltethetik.

 

Még a nyáron megtarthatják a járvány miatt elhalasztott lengyel elnökválasztást

Két héten belül ki kell írni a lengyel elnökválasztás új időpontját, a bejelentéstől számított 60 napon belülre. A lengyel szejm elnökének 14 napon belül ki kell írnia az elnökválasztás új időpontját, a szavazást pedig a bejelentéstől számított 60 napon belül meg kell tartani – mondta vasárnap este Sylwester Marciniak, az országos választási bizottság (PKW) elnöke, miután a testület határozatot fogadott el az ügyben. Lengyelországban vasárnap tervezték megtartani az államfőválasztást, a szavazást azonban a járvány miatt végül nem tartották meg.

 

MONTENEGRÓ

 

Enyhítések Montenegróban

Montenegróban május 11-től helyreállt az egészségügyi ellátás, már nem csak a legsürgősebb eseteket látják el. Emellett a templomokat is újranyitották, az elővigyázatossági intézkedéseket azonban ott is be kell tartani. A parlamenti választásokat július vége és szeptember eleje között tartják meg, addigra minden számítás szerint lecseng a koronavírus-járvány, és még nem jelenik meg a járvány második hulláma.

 

Montenegró júliusra már koronavírus-mentes övezetként akarja vonzani a turistákat

Montenegróban egy hete nem jelentettek új esetet, a fertőzöttek száma 324, az aktív esetek száma viszont már csak 17.    Az  Adria-parti ország a tervek szerint július elsején nyitja meg az idei idegenforgalmi szezont, és “koronavírus-mentes övezetként” akarja vonzani a turistákat. Az illetékesek szerint távolabbi országokból nem valószínű, hogy érkeznek utazók, ám a szomszédos országok turistái még megmenthetik a szezont, az sem zárható ki azonban, hogy bizonyos országokból, ahol alacsony a fertőzöttek száma – például Németországból, Csehországból, Szlovéniából, Szlovákiából és Ausztriából – indíthatnának célzott járatokat a montenegrói tengerpartra.

 

NÉMETORSZÁG

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Németország június közepéig fokozatosan megnyitja a határait

Lazítják a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban -jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben. Ha a járványhelyzet megengedi, akkor június 15-ig felszámolják a határellenőrzéseket. A miniszter a kormányülése után tartott rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel, de csak akkor, ha a járványhelyzet megengedi. A szigorításokat ismét be lehet vezetni, ha felerősödik a járvány.

 

Közegészségügyi vezető: nem erősödik a járvány Németországban

Nem jelenti a koronavírus-járvány németországi erősödését a kórokozó mozgását jelző úgynevezett reprodukciós ráta (R) emelkedése – hangsúlyozta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese rendkívüli tájékoztatóján, kedden, Berlinben. Lars Schaade a becsléssel előállított mutató emelkedése körüli nyugtalanság miatt tartott tájékoztatón kiemelte, hogy az R értékét befolyásolja egy sor tényező, köztük a regisztrált új fertőzések számának csökkenése. Minél alacsonyabb az új esetek száma, annál nagyobb kilengéseket okoz a változása a reprodukciós rátában.

 

A vírus miatti helyzet felértékeli a magyar-németgazdasági együttműködést

Az  elmúlt  hónapok  tapasztalatai  nyomán  a német vállalatok  a  beszállítói  láncok rövidítésének  céljából beruházásaikkal az eddigieknél is erőteljesebben kereshetik a közép-európai lehetőségeket, így még szorosabbra fűzhetik magyarországi kapcsolataikat is –hangzott el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Peter Altmaier, német gazdasági és energetikai miniszter online egyeztetésén. A tárcavezetők a két ország közötti gazdasági  együttműködések  jövőjéről,  kilátásairól  tárgyaltak  a  közelgő német uniós  elnökség  fényében, áttekintették a kormányfők által útjára indított innovációs munkacsoport ügyeinek előrehaladását.

 

A járvány előtt eldőlhetett, hogy halasztják…

A beszállító cégekre hivatkozva a G7 azt írja, hogy már tavalyév végén érezhetően lelassult a német BMW debreceni autógyárának megvalósítása, habár a kapcsolódó állami és önkormányzati infrastruktúra-fejlesztések jó ütemben haladtak. Egy évnél többet is csúszhat a beruházás. Azzal azonban nem számolnak a beszállítók, hogy a gyár egyáltalán nem épülne meg.

 

Drámai kilátások: a német autóipari cégek 40%-a elbocsátásokat tervez a koronavírus-válság miatt

A koronavírus-válság által jobban érintett ágazatok cégeinek 40-60%-a, míg a kevésbé érintett cégeknek az 5-40%-a mondta azt a neves müncheni Ifo gazdaságkutató intézet felmérésében, hogy elbocsátásokat tervez. A felmérés a német tartományok szintjén is mutatja, hogy hol milyen intenzív az elbocsátási szándék: Baden-Württemberg tartományban a cégek 22 százaléka, Bajorországban 20 százaléka tervez elbocsátásokat, az országos átlag pedig 18%-os lett.

 

Merkel: lépni kell, hogy minél sikeresebben védekezhessen az EU a járványok ellen

Az egészségügy területén is meg kell erősíteni az Európai Unió stratégiai szuverenitását, hogy a közösség minél sikeresebben védekezhessen a járványok ellen – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Ki kell dolgozni közös mechanizmusokat, mert a járvány elleni védekezés nemzeti szinten tett lépései befolyásolhatnak közösségi szinten szabályozott folyamatokat. Ezt mutatják például az egyeztetés nélkül bevezetett határigazgatási szigorítások, amelyek hátráltatták a belső piac működését.

 

Mégsem megy neki a német vezetésű Európai Bizottság a németeknek az EKB-s döntés miatt

Bár továbbra is az elvi lehetőségek között szerepel, az Európai Bizottság inkább kötelezettségszegési eljáráson kívül próbál  megegyezni  a  német  kormánnyal  a  karlsruhei  alkotmánybíróság  ítélete  után  előállt  helyzetről –írja a Bruxinfo saját információi alapján. A német elnök által vezetett Bizottság óvatos irányváltásának az lehet az egyik oka, hogy a szóban forgó ügyben sérülne az igazságszolgáltatás függetlenségének uniós alapelve, továbbá az, hogy az alkotmánybíróság döntésének megváltoztatására úgysincs lehetőség, „hiába” indítanának kötelezettségszegési eljárást az ország ellen.

 

A szimbolikus újraindulás után máris kénytelenek csökkenteni a termelést Európa legnagyobb autógyárában

A Volkswagen bejelentette, ideiglenesen, négy napon keresztül kénytelen csökkenteni a termelését legnagyobb wolfsburgi gyárában az európai autópiacon tapasztalható gyenge kereslet miatt. Néhány héttel ezelőtt írtunk be arról, hogy újraindult a gyártás a legnagyobb európai autógyárban, a több mint 6 négyzetkilométeren elterülő, több mint  60  ezer  dolgozónak  munkát  adó  wolfsburgi  Volkswagen-üzemben.  A  világ  legnagyobb  autógyártója fokozatosan indította be termelését, amelynek eredményeként április végére jutott el oda, hogy megkezdhette a gyártást.

 

Enyhe zúzódásokkal megúszhatják a német bankok a koronavírust

Enyhe zúzódásokkal úszhatják meg a koronavírus-válságot a német bankok a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a Bafin elnöke szerint. Felix Hufeld, a Bafin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) elnöke a felügyelet 2019-es éves beszámolója alkalmából a sajtó számára rendezett telekonferencián elmondta, hogy a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válság nem fogja tudni kisiklatni a német  bankrendszert normális működéséből. “A bankszektor rendelkezik a válság kezeléséhez szükséges eszközökkel, még ha kis zúzódásokkal is kerül majd ki belőle” – fogalmazott.

 

Járvány: 8000 alkalmazottjától válik meg a TUI Group

Költségei csökkentésére készül, ezért leépítéseket tervez az újraindulás előtt álló német turisztikai cégóriás, a TUI Group. A koronavírus-járvány miatt bevételeitől elesett, hannoveri központú utazási és szállodai szolgáltató vállalat 1,8 milliárd eurós áthidaló kölcsönt kapott a német államtól. Fritz Joussen vezérigazgató elmondta, németországi szállodáikat  napokon  belül  újranyitják,  de  a  globálisan  meggyengült  piacon  költségbázisuk  30  százalékos csökkentését tervezik.

 

Nagyon fáj a koronavírus a Thyssenkruppnak

Közzétette legfrissebb számait a Thyssenkrupp, a cég csökkenő eladásai mellett az adózás utáni veszteség több mint ötszörösére nőtt a második negyedévben. A társaságnak nagyon fáj a koronavírus-járvány, és a cég arra számít, hogy a működési veszteség a harmadik negyedévben akár az egymilliárd eurót is elérheti. Az árfolyam hatalmasat zuhant ma délelőtt.

 

Az Allianzot is utolérte a koronavírus-válság

Ahogy várható volt, az Allianz nyeresége is nagyot esett a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt az első negyedévben a német biztosítóóriás ma reggelre közzétett gyorsjelentése szerint. A biztosító visszavonta korábbi nyereség-előrejelzését, új tervszámok kiadásával pedig megvárja, amikor már jobban mérhető lesz a pandémia hatása.

 

Több ezer német tüntetett a koronavírus-korlátozások ellen

A legtöbben a délnyugat-németországi Stuttgartban vonultak utcára, kisebb megmozdulásokra került sor Berlinben, Münchenben és Frankfurtban. Stuttgartban ezrek vonultak végig a Neckar folyó partján található Cannstatter Wasenen, ahol gyakran rendeznek fesztiválokat. Egy rendőrségi szóvivő szerint a megmozduláson sokan vettek részt, de a résztvevők nagy része betartotta az óvintézkedéseket. Hatósági becslések szerint a tüntetők legfeljebb tízezren lehettek.

 

Rummenigge milliárdos nézettséget vár a hétvégén rajtoló Bundesligától

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke milliárdos televíziós nézettséget vár a német labdarúgó-bajnokság hétvégi újrakezdésén. „A nagy ligák közül először a Bundesligában indul újra a játék. És mivel a földkerekségen ez lesz az egyetlen bajnokság, amelyet a tv-ben követni lehet, világszerte milliárdos lehet a nézettség” –mondta a Sport Bildnek a sportvezető.

 

OLASZORSZÁG

 

Majdnem mindent újranyitnak Olaszországban

Gyorsítják  az  óvintézkedések  feloldását.  A  régióknak  péntekig  kell  kidolgozni  a  presszókban,  éttermekben, kozmetikai szalonokban, fodrászatokban és strandokon betartandó biztonsági előírásokat.

 

Újranyitásra készül Olaszország

A fodrászatok és kozmetikai szalonok megrohamozása várható május 18-tól Olaszországban a két hónapos zárva tartás után, de a vendégek egyesével való kötelező fogadása megnehezíti az újraindulást. Szigorú óvintézkedésekkel nyitják újra a strandokat is, ahol a biztonsági távolságot a tengerben lubickolók között is be kell tartani a tartományok kedden közölt szabályrendszere szerint.

 

Rekord Rómából: beszakadt az olasz ipar márciusban

Rekordmértékben csökkent Olaszország ipari termelése márciusban, mivel a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében elrendelt intézkedések részeként a nem létfontosságú vállalatok mindegyike kénytelen volt felfüggeszteni működését.

 

Koronavírus: brutális az olasz turizmus vesztesége, százezrek munkája van veszélyben

Az olasz Confcommercio kereskedelmi kamarabecslése szerint az idén 120 milliárd euró bevételkiesés lehet az olasz turisztikai ágazatban. A járványvédelmi korlátozások miatt 420 ezer munkahely szűnhet meg az ágazatban.

 

Itt a nagy alku a koronavírus árnyékában: legalább félmillió illegális bevándorlót legalizálnak Olaszországban

Néhány hete már kiszivárgott,  hogy 300-600 ezer  illegálisan  az  országban  tartózkodó  migránsnak  adnának átmenetileg tartózkodási engedélyt és egészségügyi ellátást Olaszországban a koronavírus miatt az országból “eltűnt” külföldi munkavállalók miatt, de ez most már lényegében valósággá is vált: megegyeztek ugyanis a három legnagyobb  kormánypárt  politikusai  a  kérdésről.  Így az  olasz  sajtó  információi  szerint  több  mint  500  ezer, Olaszországban mindeddig tartózkodási engedély nélküli bevándorló jogi helyzete rendeződik.

 

OROSZORSZÁG

 

Putyin feloldotta az országos kényszerszabadságot Oroszországban

Feloldotta keddtől a koronavírus-járvány miatt március 28-án bevezetett országos kényszerszabadságot az összes vállalat esetében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin hétfői televíziós üzenetében közölte, hogy a 65 évnél idősebbek esetében megmaradnak a korábban bevezetett óvintézkedések, de a járványhelyzet megengedi a korlátozások fokozatos  megszüntetését.  Közölte,  hogy  az  eltérő  körülmények  miatt  a  rendelkezések  enyhítésében  vagy szigorításában az egyes régiók vezetése lesz illetékes.

 

Már Oroszországban van a második legtöbb koronavírus-fertőzött

Oroszország területén megszűnt a kötelező kényszerszabadság, és számos üzem működni kezdett, de a 230 ezret meghaladó, koronavírussal diagnosztizált esettel az ország már a második az Egyesült Államok mögött, ami az igazolt fertőzéseket illeti. Moszkvában ismét működni kezdtek kedden a Covid-19-járvány miatt leállított ipari vállalatok és újraindultak az építkezések, miközben az orosz főváros közterületein kötelező kesztyű-és maszkviseletet vezettek be. A kötelező házi karantén előírásai emellett a hónap végéig érvényben maradnak a fővárosban.

 

ROMÁNIA

 

Részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat Romániában

A május 14-én lejáró rendkívüli állapot után is csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat Romániában: a településeken belül nem lesz már szükség a lakás elhagyásának indokát magyarázó, előre megírt nyilatkozatra, de a település elhagyását továbbra is csak indokolt esetekben, az utazás halaszthatatlan voltát indokló előre megírt nyilatkozatokkal engedélyezik – jelentette be május 12-én Klaus Iohannis államfő. A koronavírus-járvány nem csitul, Romániában az ezret közelíti az áldozatok száma, és naponta több száz új esetet diagnosztizálnak. Bár a járvány elleni védekezésben a rendkívüli állapotot a veszélyhelyzet váltja majd fel, nem jött még el a “túlzott lazítás” ideje. Kötelezővé válik a védőmaszk viselése minden zárt térben: munkahelyen, közszállítási járműveken, üzletben. Szintén kötelező lesz a legalább másfél méteres távolságtartás.

 

Elengedi a román adóhivatal a büntetést, csak fizessék be az adót

Romániában elengedik az adótartozások után felszámolt késedelmi kamatot és büntetéseket, amennyiben a cégek rendezik adótartozásaikat december 15-ig. A pénzügyminisztérium arra számít, hogy az amnesztia 2 milliárd lej plusz bevételt hoz az államháztartásnak. Emellett a kormány lehetővé tette a helyi önkormányzatoknak, hogy 50%-kal csökkentsék az ingatlanadót az ingatlantulajdonosoknak, akik igazolják, hogy 50%-kal csökkentették a bérleti díjat az üzletük bezárására kényszerülő bérlőiknek, vagy más engedménnyel segítettek rajtuk. Ez az intézkedés főleg a plázákra és egyéb kereskedelmi központokra vonatkozik. Az egyéni vállalkozókat 10%-os adókedvezménnyel segíti az állam, ha szellemi munkából, mezőgazdaságból, bérbeadásból vagy egyéb tevékenységből származik jövedelmük és június 30-ig benyújtják bevallásukat és befizetik az adójukat.  A kedvezmény a személyi jövedelemadóra, valamint az egészségügyi és nyugdíjjárulékra terjed ki.

 

Május 12-én kilencszázezer alá esett a felfüggesztett munkaszerződések száma

Május 12-én kilencszázezer alá esett a szükségállapot hatályba lépése óta (március 16.) felfüggesztett egyéni munkaszerződések száma – derül ki a munkaügyi felügyelőségtől származó, a munkaügyi minisztérium által közzétett adatokból.  Az  adatok  értelmében  a  kényszerszabadságra  küldött  alkalmazottak  közül  260.201  személy  a feldolgozóiparban  dolgozik,  160.784  a  kereskedelem  és  gépjárműjavítás  ágazatban,  113.219  pedig  a vendéglátóiparban, továbbá 344.355 munkaszerződést bontottak fel az említett időszakban.

 

A járvány hatása: nagyot zuhant az export márciusban

Közel 700 millió euró értékben (5,43 milliárd euróra) esett vissza márciusban az export az előző év azonos hónapjához képest – tájékoztat az Országos Statisztikai Hivatal. Az import is csökkent, ám jóval kisebb mértékben: az említett hónapban 131 millió euróval kevesebbet importáltunk 2019 márciusához képest, így a 2020-as márciusi import értéke elérte a 7,29 milliárd eurót. Ha a csökkenést százalékokban fejezzük ki, akkor a márciusi export értéke 11,3 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos hónapjához képest, az importé pedig 1,8 százalékkal.  Az exporthoz jelentős mértékben hozzájárul a járműipar, amely a kivitel 26 százalékát adja. Ezt az iparágat keményen sújtotta a koronavírus-járvány, a gyártók március közepétől felfüggesztették a tevékenységüket, és csak május elején kezdtek el ismét teljes kapacitással dolgozni.

 

A román építési piac a koronavírus alatt

Dr. Sebastian Sipos-Gug (Ebuild, EECFA Romania) szerint eddig csak néhány jelentős építési projektet halasztottak el Romániában, sőt néhány esetében valójában a tervezettnél gyorsabban haladnak a munkák, például a híd-és útépítéseknél, a kisebb forgalom miatt.  Úgy tűnik, hogy a magánerős felújítási  munkák  is folyamatosak  (a kényszerszabadságon  lévő  munkások  kihasználják  az  időt,  hogy  felújítási  munkálatokat  végezzenek)  és  a barkácsáruházak online értékesítése is jelentősen megnőtt. A folyamatban lévő építési munkákra gyakorolt közvetlen hatás  minimális  volt,  mivel  nem  voltak  kifejezetten  az építési  munkákra  vonatkozókorlátozások. Az építőanyag-ellátás miatt voltak kezdeti aggodalmak, de jelenleg nincs komoly hiány. A befektetések iránti érdeklődés lanyhul, különösen a szálloda és étterem szegmensekben, mely valószínűleg csökkenti majd a keresletet ebben az évben.

 

SZERBIA

 

Szerbia bizonyos feltételekkel újranyitja lassan a határait

A szerb kormány döntése értelmében ezentúl a szerb állampolgárok csak akkor léphetnek be 14 napos karantén-kötelezettség nélkül az országba, ha 72 óránál kevesebbet töltöttek külföldön, vagy ha rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel. A külföldi állampolgároknak mindenképpen szükséges a 72 óránál nem régebbi, negatív teszt, valamint az illetékes kormánybizottság jóváhagyása. Belgrád arról is döntött, hogy június elsejétől teljes mértékben megnyitja a határait Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró felé.

 

Kétszázmillió euró hitel Szerbiának

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja 200 millió eurós hitelkeretet hagyott jóvá Szerbiának, melyet a koronavírus leküzdésére használ fel az ország egészségügyi rendszerében. Az ET Fejlesztési Bankjának kölcsönét a koronavírus-járvány miatt adódott rendkívüli kiadások lefedésére fordítják, áll többek között a közleményben. Ezzel az anyagi fedezettel remélik megőrizni az egészségügyi rendszer stabilitását, és az egészségügyi személyzet védelmét. Az összegből a tervek szerint jut majd egészségügyi eszközökre, gyógyszerekre, orvosi felszerelésre, monitorokra és koronavírus-tesztekre, fókuszban azonban a járvány-és sebészeti szájmaszkok, fertőtlenítőszerek és védőöltözékek szerepelnek. A legújabb jóváhagyott hitellel a Fejlesztési Bank befektetései az országban elérik az 1 milliárd eurót.

 

Ingyenes teszt az országba belépő szerbiai állampolgároknak

Szerbia valamennyi állampolgárának, akik külföldről térnek vissza az országba, ingyenes koronavírus-tesztelésre van lehetőségük –jelentette  be  a  Tanjugnak Mirjana Milenković, a Belgrádi Közegészségügyi Intézet munkatársa. Elmondta, a teszt eredményére néhány napot kell várni. Amennyiben az eredmény negatív, megszűnik az illető 14 napos karanténkötelezettsége.

 

A koronavírus-járvány hatása a szerb ingatlanpiacra

Szerbiában a szükségállapot ideje alatt mintegy 70%-kal  esett  vissza  az  ingatlanpiac  forgalma.  A  hivatalos  adatok szerint az ingatlanárak nem csökkentek, csökkent viszont a készpénzen vásárolt ingatlanok aránya, míg a legtöbben inkább lakást, és nem házat vásárolnának. A szükségállapot március 15-i bevezetése előtt az ingatlanpiac növekvőben volt, a szerződések száma az év eleje óta 11 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

 

A szerb építési piac a koronavírus alatt

Dejan Krajinović (Beobuild Core, EECFA Serbia) szerint Szerbiában az építőipar az egyik legkevésbé érintett ágazat, csak a termelési volumenben és a logisztikai kapacitásban volt észrevehető némi csökkenés a karantén szigorú korlátozásai miatt, de szerencsére a munkák nem álltak meg és a károk minimálisra tehetők. Ennek ellenére néhány projekt megvalósításában késések mutatkoznak, mivel néhány építkezés külföldi munkaerővel dolgozik és az országhatárok lezárásával a külföldi munkavállalók nem tudtak időben utazni-érkezni, tehát ez befolyásolhatja néhány projekt befejezését.

 

SZLOVÁKIA

 

Kevés az új fertőzött, tovább lazításokat tervez a szlovák kormány

Várhatóan május 20-tól kezdődhet meg Szlovákiában az új koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett korlátozások feloldásának új, immár negyedik szakasza –jelentette be a szlovák kormányfő. Igor Matovic, aki erről a TA3 szlovák hírtelevízióban beszélt, a korlátozó intézkedések feloldásának folytatását a fertőzéssel  újonnan  diagnosztizáltak  viszonylag  alacsony  számával  indokolta.  A  kormányfő  ugyanakkor hangsúlyozta: a korlátozások feloldásának feltétele, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma alacsony szinten, napi átlagban 25 alatt maradjon. Korábban a korlátozások feloldásának feltételéül azt szabták, hogy a vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga száz alatt maradjon.

 

Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings

Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az új koronavírus okozta járvány az idén súlyos recessziót okoz a szlovák gazdaságban és a szlovák államháztartási helyzet is meredeken romlik. A nemzetközi hitelminősítő Szlovákia hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi “A plusz”-ról egy fokozattal “A”-ra rontotta -az új besorolás kilátása stabil. Az előrejelzések szerint a szlovák hazai össztermék (GDP) az idei év egészében reálértéken 10%-kal zuhan, miután a külső kereslet jelentősen gyengül, és a Covid-19 járvány megfékezését célzó hazai korlátozások a belső keresletet is megterhelik. A hitelminősítő várakozása ugyanakkor az, hogy a szlovák hatóságok május közepétől hozzákezdenek a március 13-a óta érvényben lévő gazdasági korlátozó intézkedések fokozatos enyhítéséhez, a gazdaságban az idei év második felétől fellendülés kezdődik és a szlovák hazai össztermék 2021-ben 6,8 százalékkal nő.

 

Tömeges elbocsátások, stagnáló fizetések

Egyre kevesebb új állás, tömeges elbocsátások, stagnáló bérek –a Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint a koronavírus-járvány már márciusban súlyos csapást mért a szlovák iparra. A Statisztikai Hivatal legújabb felmérése szerint a szlovákiai iparvállalatok gyártása az egy évvel korábbihoz képest csaknem az ötödével esett vissza, az ipar teljesítménye így az előző gazdasági válság kitörését követő időszak, vagyis 2009 májusa óta nem látott szintre zuhant. Az autógyártók bevételei márciusban több mint a harmadával, az elektronikai cégeké pedig csaknem a felével estek vissza, a csökkenő energiafogyasztás miatt pedig a tizedével csökkentek az energiacégek bevételei is. Az élelmiszer-és vegyipari cégek ugyanekkor 10–13, a gyógyszergyártók pedig csaknem 30 százalékos növekedésről számolhattak be. A Nielsen piackutató felmérése szerint március eleje és április közepe között több mint 11 százalékkal nőttek az élelmiszerüzletek és drogériák bevételei is.

 

Május 12-én elindult a gyártás a PSA szlovák autógyárában is

A francia autógyártó, a PSA május 12-én elindította a gyártást a szlovákiai üzemében. Május 13-tól 15-ig  egy műszakban folyik a termelés, a továbbiakról pedig május 14-én döntenek. A Trnavában lévő üzemben Peugeot és Citroen személyautókat gyártanak. A gyárban március 19-e óta állt a termelés a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések miatt.

 

SZLOVÉNIA

 

Csökken a járvány intenzitása, a jövő héten kinyitnak az iskolák Szlovéniában

Tovább csökken a járvány intenzitása Szlovéniában, a héten újraindul a tömegközlekedés és az egészségügy, a jövő héttől pedig kinyitnak az iskolák. Május 9-i rendelkezés szerint újraindulhatott az összes egészségügyi és fogorvosi ellátás. A kormány döntése értelmében május 11-től újraindulhatott Szlovéniában a menetrend szerinti és a különjáratos  autóbusz-közlekedés.  A  buszokon  is  oda  kell  figyelni  a  továbbra  is  érvényben  levő  megelőző intézkedésekre.

 

Egyre több ország nyitja meg repülőterét

Szlovénia megnyitotta nemzetközi repülőterét május 12-étől. A kormány határozata értelmében a ljubljanai repülőtér európai uniós és harmadik országbeli utasokat is fogadhat. A mostani döntés nem érinti a helyi reptereket,  ezekre nem érkezhetnek külföldi utasszállítók, egészen június 12-éig. Továbbra is érvényes az a rendelkezés, amely szerint a szlovén határon átlépőknek hét napra önkéntes karanténba kell vonulniuk. Ezt a szabályt várhatóan május végén, amikorra reményeink szerint a légiforgalom újra beindul, felülvizsgáljuk –mondta a ljubljanai Jože Pučnik Nemzetközi Repülőtér szóvivője, Brigita Zorec.

 

A szlovén kormány idegenforgalmi szektort érintő intézkedései

Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter bejelentette, hogy a válság által leginkább sújtott idegenforgalmi ágazatnak további segítséget nyújt a kormány: várhatóan meghosszabbítják a munkahelyvédelmi intézkedéseket 2020 végéig, társfinanszírozzák a rövidített munkaidőt és további likviditási forrásokat biztosítanak, valamint az áfa-csökkentést fontolgatják a turizmusban. A turisztikai létesítmények újranyitását május második felében, június elején tervezik.

 

Horvátország megnyithatja határát Szlovénia felé

Horvátország  napokon  belül  megnyithatja  határait  a  szlovén  turisták  előtt –közölte  Gari  Cappelli  horvát idegenforgalmi miniszter az N1 kereskedelmi csatornának nyilatkozva május 13-án. Ljubljana szerint azonban még rengeteg  a  teendő addig,  amíg  a  szlovén  turisták  útnak  indulhatnak. Jelko Kacin  szlovén  kormányszóvivő a válságkabinet sajtótájékoztatóján azt mondta: a koronavírus-járvány még tart, ezért összetett feladat a határok újranyitása, erről a kormánynak is döntést kell hoznia, az Európai Unióban a tagállamok erről önállóan határoznak. Bár Horvátországban és Szlovéniában hasonló a járványügyi helyzet, fennáll annak a veszélye, hogy Horvátországban újra elterjedhet a vírus az olasz turisták miatt, aki komphajókkal, valamint vitorlásokkal és jachtokkal érkezhetnek az Adriára. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt 1463-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma május 13-ra.

 

Szlovéniában május 14-től ismét lehet síelni

Szlovénia egyre jobban áll a koronavírus járvánnyal folytatott küzdelmében és ebbe már az is belefér, hogy a héten, május 14-én, ismét megnyitják az ország leghóbiztosabb síterepét, az olasz határon található Bovec-Kanint. A síterep hagyományosan sok hóval várja a síelőket még májusban is, ez az idén sincs másképp.

 

UKRAJNA

 

Az Ukrán Miniszteri Kabinet megnevezte a karantén további enyhítésének dátumait

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter május 13-án elmondta, hogy a kormány kontrolldátumokat jelölt ki a karanténkorlátozásokkal kapcsolatban: ez május 22., június 1., június 11., és így tovább. Hozzátette, hogy a minisztérium  egyértelmű  algoritmussal  rendelkezik  a  korlátozások  beszüntetését illetően.  Közölte,  hogy  az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott rendeletet a karantén feloldásával kapcsolatban a Miniszteri Kabinet soros ülésén fogadják majd el. Ezenkívül ezen a héten mutatják be az óvodák megnyitásával kapcsolatos tervet is.

 

Május 22-e után újraindul a tömegközlekedés Ukrajnában

Az első lépésben május 22-e után helyreállítanák a városi tömegközlekedést (kivéve az iránytaxikat) és a helyi járatokat  (csak  a  járásokon  belül).  Ukrajna  Infrastrukturális  Minisztériuma  elkészítette  a  tömegközlekedés visszaállításának 3 lépcsős tervét –tudta meg minisztériumi forrásból az Unian.net hírportál. Május 29-ét követően újraindulnak a megyén belüli buszjáratok. Továbbá a helyi vonatjáratok 50%-a és 42 távolsági járat, mint az Intercity+ és az Éjszakai expressz: a nyugati régióban 11, a déliben 10, dnyeperi régió 6, keleti 12, azov melléken pedig 3. Szintén május 29-e után indítanák a belföldi légi járatokat is. A második lépcsőben június 9-ét követően indítanák a megyék közötti és nemzetközi buszjáratokat, az iránytaxikat is beleértve. Június 12-e után már az összes helyi és távolsági vonat járat közlekedni fog, de csak napközben. A harmadik lépcsőben a karantén megszüntetését követően teljesen beindulna nemzetközi és szezonális vonatforgalom, valamint a légi forgalom azokkal az országokkal, melyek megnyitották nemzetközi reptereiket.

 

KAZAHSZTÁN

 

Május 13-tól az ország további 7 városába indítanak belföldi járatokat

Belföldi járatokat indítanak az alábbi városokban: Simkent, Aktau, Uralsk, Zsekazgan, Balhas, Urdzsah és Zajszan. Ezt a döntést ma a koronavírus terjedésének megakadályozásáról szóló bizottsági ülésén hozták meg, amelynek elnöke a Kazah Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Yerala Tugzhanov.

 

Vonatok indítása a Kazah Köztársaságban: útvonalak és egészségügyi követelmények

A személyszállító vonatok indításáta Köztársaságban 2020. június 1-jétől kezdve, szakaszokban, a lakosság igényeinek figyelembevételével és a régiók járványügyi helyzetétől függően kezdik  meg. A jegyek eladása2020. május 15-én kezdődik.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Az elnök új támogatásokat jelentett be a vállalkozók számára

Az új intézkedések magukban foglalják az adómentességet, az adók késedelmes fizetése esetén kiszabott szankciók leírását, a vámmentességet, a kölcsönök kamatának részleges fedezését és az alacsony jövedelmű családok támogatását.

 

Szamarkandban szigorítanak a korlátozásokon

Többek közt, a élelmiszerboltok és a gyógyszertárak ingyen kell, hogy biztosítsanak maszkokat, valamint kesztyűket a látogatók számára. Továbbá szigorították a be-és kiutazást a városból a 25 ellenőrző ponton keresztül.

 

Egész Üzbegisztán területén továbbra is fennálló karanténkorlátozások kerültek meghatározásra

Az összes régió járványügyi biztonsági szintjétől függetlenül számos kötelező követelmény és korlátozás maradt fenn. A távolság fenntartására és a kézfertőtlenítők használatára vonatkozó általános követelmények mellett a „zöld” zónákban a polgárok bármikor használhatnak gépjárműiket matricák nélkül; a “sárga” és a “piros” zónákban -7:00 és 10:00 óra között, valamint és17:00 és 20:00 között. Ezenkívül továbbra is fennállnak a régiók közötti járatok végrehajtására vonatkozó korlátozások.

 

KÍNA

 

Vuhan teljes lakosságát letesztelnék 10 nap alatt a kínai hatóságok, két másik városban is résen vannak

A kínai sajtó tudósítása szerint a város kerületeinek és lakónegyedeinek illetékes bizottságait arra szólították fel, hogy dolgozzanak ki tervet a fennhatóságuk alatt álló terület teljes lakosságának tesztelésére. A felhívás szerint a széleskörű tesztelés elsődleges célcsoportjai az időskorúak, a sűrűn lakott területeken élők, valamint az ingázók. Nem egyértelmű azonban, hogy olyanokat is alávetnének ismét a vizsgálatnak, akiket már korábban teszteltek.

 

Gyorsan helyreállt az élet: bízik a Mercedes Kínában

A  Daimler-BAIC idei kilátásai a kínai autópiacon visszafogottan pozitívak az áprilisi értékesítési adatok alapján –jelentette ki a kínai autóipari vegyesvállalat vezére a Reuters beszámolója szerint. Arno van der Merwe  a  pekingi Mercedes-gyár látogatása során adott hangot véleményének. Arra a kérdésre, hogy a vegyesvállalat felülvizsgálja-e a 2020-ra vonatkozó értékesítési céljait, nem volt hajlandó válaszolni.

 

Kína még mentené a nehezen összehozott kereskedelmi megállapodást Amerikával

Kína továbbra is elkötelezett a januárban aláírt első kereskedelmi megállapodás mellett, vagyis továbbra is amerikai árukat venne, ahogy abban megegyeztek a felek –tudta meg kínai forrásokból a Reuters. A hír azért fontos, mert az utóbbi napokban kétségek fogalmazódtak meg a megállapodás végrehajtásával kapcsolatban. A Reuters kínai forrásai is elismerték, hogy a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél lassabban halad az amerikai áruk vásárlása a kereskedelmi megállapodás alapján, ennek ellenére elkötelezettek a feltételek teljesítése mellett.

 

Már majdnem visszatért a kínai légszennyezettség a korábbi szintre

Nem volt tartós a koronavírus-járvány miatti leállás hatása az egyébként pocsék kínai légszennyezettségi mutatókra. Az Európai Űrügynökség által üzemeltetett Sentinel-5P műhold adatai szerint a notrogén-dioxid atmoszférikus koncentrációja januárban és februárban jelentősen csökkent Kína felett, de a leállás feloldásával újra nőni kezdett. Miután április 8-án elkezdték újranyitni az ország életét Vuhanban, Pekingben, Sanghajban, Hongkongban és másutt, a műholdfelvételek tanúsága szerint azonnal emelkedni kezdett a NO2 koncentráció.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Nemzetközi fuvarozókat érintő járványügyi rendeletek módosulása Törökországban

A 2020. május 8-tól hatályos új rendelkezés szerint a Törökországba belépő tehergépkocsik vezetőit nem fenyegeti karantén veszélye, ha 72 órán belül nem hagyják el az országot, mindazonáltal törekedniük kell arra, hogy ott minél rövidebb időt töltsenek. A COVID-19 járvány elleni fellépés részeként Törökország 2020. április 9-től –a bolgár, grúz és azeri állampolgárokat leszámítva –14 nap karanténra kötelezte a nemzetközi teherárut szállító tehergépkocsik vezetőit  Törökországba  történt  belépésüket  követően.  A  jogszabály  rendelkezéseit  április  27-én  enyhítették annyiban, hogy a külföldi tehergépkocsik vezetőit belépést követően már nem kötelezték 14 nap karanténra, amennyiben az egészségügyi vizsgálat negatív eredménnyel zárult és 72 órán belül elhagyták Törökországot. A 2020. május 8-án életbe lépett, és május 11-én köröztetett szabályozás lényegében hatályon kívül helyezi az április 9-től hatályos, illetve április 27-én módosított rendelkezéseket, annak főbb elemei az alábbiak:

  • Külföldi tehergépkocsivezetők  vonatkozásában  a  török  hatóságok  eltekintenek  a  14  napos  karantén alkalmazásától fenntartva, hogy azok vállalják, hogy a lehető legrövidebb időn belül elhagyják az országot (megj.: tehát tartózkodásuk időben már nincs korlátozva).
  • A külföldi tehergépkocsi vezetők kötelesek vállalni, hogy bárminemű légzőszervi tünet és panasz esetén haladéktalanul jelentkeznek a legközelebbi egészségügyi intézménynél.
  • A Ro-ro szállítás keretein belül kizárólag konténer/tréler-es szállítás engedélyezett, a személyszállítási tilalom továbbra is érvényben áll.
  • Iránból és Irakból történő belépés esetén továbbra is a korábbi szigorúbb szabályok érvényesek.

 

Törökország nincs túl a veszélyen: újra nőtt a fertőzöttek száma

Törökországban május 12-én az előző napi 1114-gyel szemben 1704 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, és ezzel a fertőzöttek száma 141 475-re nőtt. Azt egyelőre nem tudni, hogy az esetszámok emelkedése kapcsolatba hozható-e az intézkedések május 4-én bevezetett lazításával. A török államfő a kormányzat május 11-i ülésén arról döntött, hogy további 9 lezárt tartományt megnyitnak a személyforgalom előtt, de 15 zárva marad, köztük Isztambul, Ankara és Izmir. A közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte továbbra is nagymértékben korlátozott.

 

Tengerparti üdülőhelyeket nyitott meg Törökország

Egyre  több  a  gyógyult  fertőzött  Törökországban,  ezért  megkezdték  a  korlátozások  fokozatos  feloldását. Törökországban május 10-én az új koronavírus-járvány gyógyultnak minősített eseteinek a száma meghaladta az igazolt fertőzöttek kétharmadát –közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter. Továbbra is le van zárva a személyforgalom előtt 31 tartományból 24, miközben elérhetővé vált egyebek mellett a külföldi turisták körében is népszerű Antalya, Mugla és Aydin. Az egészségügyi tárca június elején az összes nemzetközi repülőtéren és a szárazföldi határátkelőhelyeken tesztelni fogja az érkezőket az útlevél-ellenőrzés előtt.

 

A török gazdaság helyzete és kilátásai a koronavírus-járvány tükrében

A világméretű COVID-19 járvány érzékenyen érintette  a már egyébként is komoly kihívásokkal küzdő török gazdaságot,  amely  így  a  korábban  prognosztizált  5%-os  növekedés  helyett  2020-ban  előreláthatólag  5%-os csökkenést szenvedhet el. A külső hitelállomány kezelése, a várhatóan jelentősen (akár 17%-ra) megnövekvő munkanélküliség, valamint a komoly tételt jelentő turisztikai és egyéb adóbevételek kiesése, illetve a járulékos inflációs hatások a tervezettnél jelentősebb terhet jelentenek majd a központi költségvetés számára, amit az olajár csökkenéséből adódó többletbevételek sem lesznek képesek ellensúlyozni. Nagymértékű exportkitettsége miatt Törökország az elkövetkezendő időszakban is törekedni fog legnagyobb exportpiacai (EU, USA, Oroszország) megőrzésére és ezzel összhangban fogja alakítani/erősíteni diplomáciai kapcsolatait is.

 

A koronavírus járvány hatása a török munkanélküliségre

2020 januárjában a munkanélküliségi ráta 13,8% volt. Az IMF bár más nemzetközi elemzőknél (Világbank, Moodys, EIU) negatívabban festi le a török gazdasági helyzetet, 17,2%-os munkanélküliségi rátát prognosztizál 2020 végére. A gazdaságvédelmi intézkedések nem terjedtek ki a járvány miatt munkájukat elvesztettekre, nincs pontos adat továbbá arról sem, hogy mennyien vesztették el a munkájukat, azonban a 2019 év végi számok drasztikusan növekedhetnek.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Zambia gyorshitel-lehetőségért fordul az IMF-hez

A zambiai pénzügyminisztérium bejelentése  alapján az ország tárgyalásokat folytat a washingtoni székhelyű pénzügyi alappal egy gyorshitel-lehetőségről, mellyel a globális koronavírus járvány az ország gazdaságára gyakorolt káros hatásaink enyhítését tervezik. Az IMF áprilisi elemzése alapján a zambiai gazdaság a 2019-ben elért 1,5%-os növekedést követően a Covid-19 negatív hatásai miatt ez évben 3,5%-os visszaesést fog elszenvedni.

 

739 M USD hitelkeretet hagyott jóvá az IMF Kenya számára

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa a Covid-19 okozta járványhelyzettel összefüggésben jóváhagyta Kenya számára  egy  739  M  USD  értékű  gyorshitel-keret  felhasználását.  A  pénzügyi  segítséget  az  ország  a  fiskális stabilitásának garantálására, illetve a fizetési mérlegének fenntarthatósága biztosítása céljából tudja felhasználni.

 

Elesnek járványhelyzet miatti támogatásoktól a külföldi munkavállalók a Seychelle-szigeteken

Seychelle-szigetek kormánya által meghozott döntés szerint azokon az április óta érvényben lévő szabályokon változtatnak, melyek értelmében a koronavírus járvány miatt érintett vállalkozások munkavállalói állami pénzügyi segítségben részesülnek. A most meghozott módosítás alapján július 1-től a magánszektorban dolgozó külföldi munkavállalókra a továbbiakban nem terjed ki a munkabért fedező állami segély. A döntés hátterében a helyiek munkához való juttatása állhat a külföldről érkező munkavállalók hátrányára.

 

2020 első negyedévében (2019 hasonló időszakához képest) 24%-kal csökkent a Tunéziai FDI

A közvetlen külföldi tőkebefektetések ez év első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest 24%-kal csökkentek a Tunéziai Befektetésösztönzési Ügynökség (FIPA) közleménye alapján. Tunéziába ez év első 4 hónapját tekintve –főként az energia, ipari és mezőgazdasági szektorokat célzó -162 M USD értékű külföldi tőkebefektetés érkezett. Az ország legfontosabb befektetőinek Franciaország, Németország, Olaszország és Katar számít.

 

Szaúd-Arábiában háromszorosára emelkedik az ÁFA a gazdasági helyzet miatt

A BBC hírügynökség alapján Szaúd-Arábiában július 1-től kezdve a háromszorosára, a jelenlegi (2018-ban bevezetett) 5%-ról 15%-ra emelkedik az ÁFA értéke. A globális koronavírus járvány okozta kőolaj árcsökkenés miatt nehéz helyzetbe sodródó szaúdi gazdaság megsegítése érdekében szükséges az intézkedés bevezetése. Rijád emellett felfüggeszti a két éve bevezetett, az állami alkalmazottaknak járó megközelítőleg 245 EUR értékű havi támogatást is. Mohammed    al-Jadaan  pénzügyminiszter  szerint  ezen  intézkedések  annak  ellenére, hogy  fájdalmasak, elengedhetetlenek a közép-és hosszútávú pénzügyi és gazdasági stabilitás megőrzéséhez.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara