Turizmus válságintézkedések

A turizmus egyike a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatoknak, ezért azt célzott intézkedésekkel kell támogatni – állapították meg május elején az uniós tagállamok turizmusért felelős miniszterei. Megállapították: közös tervre van szükség arról, hogy miként lehet a turizmust egészségügyi szempontokból biztonságosan újraindítani.

Van olyan elképzelés, amely az ágazat megmentése érdekében az európai tagállamok közötti forgalomban “turista folyósok” megnyitását szorgalmazza. “Az idegenforgalom az EU össztermelésének 10 százalékát teszi ki, és az állampolgárok 12 százalékának biztosít megélhetést. A múlt héten, uniós szinten elfogadott helyreállítási alap egyik kedvezményezettje a turizmus lesz” – hangsúlyozta a horvát soros elnökség. Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa úgy fogalmazott: “új Marshall tervre van szükségünk, ami egy ambiciózus uniós költségvetésen alapszik”. Ebből tudnák szerinte úgy támogatni az ágazatot, hogy az minél gyorsabban és hatékonyabban épüljön fel. A turizmus leállása miatt különösen sújtott légitársaságok közül már több is részesült rendkívüli támogatásban, így a Condor német fapados légitársaság 550 millió eurót kapott a szövetségi kormánytól, az Air France-KLM konzorcium pedig 7 milliárd eurót a francia államtól.

 

További információ:

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/breton/announcements/introductory-speech-video-conference-ministers-tourism_en

 

Forrás: MKIK EU Hírlevél