A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.05.22.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.05.22-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Gazdaságvédelmi intézkedések Albániában

Edi Rama miniszterelnök május 12-i bejelentése szerint a kormány júniusban egy új, 150 millió USD garancia alapot hoz létre a KKV szektor számára.

 

30%-kal csökkentek a költségvetési bevételek Albániában

2020 áprilisa a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt a legnehezebb hónap volt a gazdaság szempontjából, mely a költségvetési bevételekben is megmutatkozott. Az albán Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint 30%-kal csökkentek a költségvetés bevételei 2019 áprilisához képest, mely az ÁFA, a nyereségadó és egyéb állami és helyi önkormányzati adók visszaesésére vezethető vissza.

 

A koronavírus-járvány ellenére nőtt az albán mezőgazdasági termékek exportja

Az albán mezőgazdaság a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellenére is jól teljesít, Európában ugyanis egyre nagyobb az igény ezekre a termékekre. 2020 áprilisában 14%-kal nőtt a zöldség és gyümölcs export az előző év azonos időszakához képest. A pozitív eredmény a mezőgazdasági befektetéseknek –különösen az üvegházi termesztés fejlesztésének –is köszönhető.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában-frissítve

Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Egy hónap múlva szabadon utazhatunk Ausztriába

Június 15-től Ausztria teljes mértékben megnyitja határait Magyarország, Szlovákia és Csehország felé –jelentette be ma az osztrák belügyminiszter. Korábban már bejelentette Ausztria, hogy nyugati szomszédai felé nyit június közepétől. Ausztria már korábban bejelentette, hogy június 15-től megnyitja határait Németország, Svájc és Liechtenstein felé, ma pedig közölte az osztrák belügyminiszter, hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország felé is nyit ettől a naptól.

 

Újabb határátkelő nyílik meg az ingázók előtt

Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon az ingázók számára -írja a Facebookon Szijjártó Péter külügyminiszter. Reggel 5 és este 21 óra között újra működik a Zsira és Lutzmannsburg közötti átjáró, amelyet azok vehetnek igénybe, akik a másik oldalon dolgoznak vagy földtulajdonnal rendelkeznek. Ezzel együtt tizenháromra nőtt az osztrák határszakaszon igénybe vehető átkelőhelyek száma.

 

Máris csökken a munkanélküliség Ausztriában

Április közepe óta több mint 55 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma Ausztriában, így a munkanélküliségi mutató egyre kedvezőbb -jelentette  be Christine Aschbacher munkaügyi miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón. Ausztriában április végén több mint 571 ezer ember volt munka nélkül, a munkanélküliségi ráta a koronavírus-válság miatt 12,8 százalékra nőtt. A május 18-i adatok szerint ugyanakkor 532 693-an voltak munka nélkül, illetve átképzésen.

 

Ausztriában megindul az iskolai tanulás az alsóbb osztályosok számára is

Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfőtől Ausztriábana koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével. Az érettségi előtt állók, valamint a szakiskolák végzősei már május 4-én visszaülhettek az iskolapadokba.

 

Tíz nap múlva nyitnak az osztrák szállodák

Május 29-én újranyitnak a szállodák, a wellness-központok és a menedékházak Ausztriában. Emellett a hegyekben ismét működhetnek a felvonók, és szemináriumokat is lehet tartani -jelentette be hétfőn Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter Bécsben egy sajtótájékoztatón. A szállodák szigorú óvintézkedések mellett fogadhatják a vendégeket -közölte. A miniszter elmondta: a vendégek és a dolgozók számára is kötelező a maszk viselése azokon a helyeken, ahol sok ember megfordul, így a bejáratnál, a recepciónál vagy az előcsarnokban.

 

Május végétől újra lehet színházba járni Ausztriában

Május végén újranyitnak a kis és a közepes színházak Ausztriában -jelentette be Rudolf Anschober (Zöldek) egészségügyi miniszter és Werner Kogler (Zöldek) alkancellár péntek délután Bécsben. A tárcavezető ismertette, hogy május 29-től ismét lehetővé teszik a legfeljebb százfős rendezvények, valamint színpadi próbák, filmfelvételek megtartását, július 1-jétől pedig 250 főre emelik az engedélyezett létszámot. Anschober kiemelte, hogy ezzel egy időben, ugyanezekkel a feltételekkel nyithatnak ki júliustól a mozik is.

 

Ausztriában katonák dolgoznak a postán

Katonák  helyettesítik  Ausztriában  a  karanténba  helyezett  postai  dolgozókat.  A  Bécshez  közeli Hagenbrunn városkában található postai szortírozó összes alkalmazottját, mintegy háromszáz embert küldtek karanténba, miután kiderült, hogy a munkatársak közül hetvenkilencen megfertőződtek koronavírussal.

 

BENELUX ÁLLAMOK

A brüsszeli Atomium is rekord veszteséget termelt a koronavírus miatt: a műemlék a belgákra számít

Az Atomium a 2020-as pénzügyi évre várhatóan 3 millió eurós veszteséget fog elérni-jelentette be csütörtökön az objektum működéséért felelős gazdasági társaság. Az igazgatóság februárban még 800.000 eurós nyereséget mutatott ki, amelyet főként az épületfenntartására fordítottak volna. Az azóta létrejött hiány és a várható veszteség “végzetes  lehet  Belgium  egyik  emblematikus építményére s egyben műemlékére”-adja  ki  a riasztástaz  Atomium Nonprofit Kht., amely egyben a hatóságok támogatását is kéri.

 

A belga bankok már több, mint 230.000 alkalommal ítéltek meg fizetési késedelmet ügyfeleiknek a koronavírus következtében

A koronavírus okozta válság alatt Belgium bankjai már több mint 230.000 fizetési halasztási kérelmet fogadtak el és adtak fizetési haladékot magánszemélyeknek és társaságoknak, hiteleik visszafizetésére. Ez derül ki a  FEBELFIN (Fédération Belge du secteur Financier) bankszövetség új jelentéséből. A koronavírus-válság következtében pénzügyi problémák kockázatának kitett személyek és ügyfelek március 31. óta kérhetik a jelzálogkölcsönök kifizetésének későbbre történő elhalasztását.  A  bankok  már  több  mint   113.000 ilyen fizetési  késedelmet  ítéltek meg magánszemélyek számára Belgiumban. Ezek olyan kölcsönök, amelyek teljes értéke 11,7 milliárd euró, vagyis hitelenként átlagosan 103.000 euró.

 

Hat év gazdasági növekedés vége Hollandiában: -1,7 %-os csökkenés 2020. első negyedévében

A Holland Statisztikai Hivatal (CBS:  Centraal  Bureau  voor  Statistiek) május 15-én publikált adatai  szerint  a  holland gazdaságteljesítménye1,7  %-kal csökkent az idei év első negyedévében az előző negyedévi  adathoz képest. Ez a legnagyobb visszaesés a 2009. évi gazdasági válság óta. A visszaesés Hollandia gazdasági növekedésének 23 negyedéve (majdnem 6éve), megszakítás nélkül tartó növekedési szakaszának vetett véget.

 

A holland bankszektor 11 milliárd euró pénzeszköz mozgósításával segíti a vállalkozói szektort a bajban

A holland bankok közel 143.000 vállalkozót és 30.000 magánszemélyt segítettek eddig  ki  a bajból az elmúlt időszakban, azáltal, hogy pénzügyileg „több levegőt adtak nekik”–mutatják be a Holland Bank Szövetség (NVB: Nederlandse Vereniging van Banken) múlt pénteki adatai. A bankok segítenek a vállalatoknak és a fogyasztóknak, akik a járvány következtében pénzügyi problémákkal küzdenek, mint  pl. kifizetési kötelezettségek elhalasztásával, kiegészítő kölcsönök nyújtásával vagy a vállalkozások számára további hitelképesség biztosításával.

 

Az amszterdami repülőtér forgalma 6 millió utasról 127.000-re csökkent áprilisban

Április hónapban az Amszterdam SCHIPHOL repülőtérre érkező és onnan induló utasok száma alig érte el a 127.000 főt.2019 áprilisában ez a számadat még több mint 6,1 millió (!) fő volt-ez derül a repülőtér által közreadott csütörtöki statisztikai adatok  alapján. Ez egy soha  nem  látott,  97,9 %-os csökkenés.  A járvány  miatt  kialakult válság következtében az utazási korlátozások világszerte elterjedtek, és ennek szomorú eredményeként a légi forgalom szinten teljes mértékben leállt.

 

Luxemburg stabilizációs terve pozitív fogadtatásban részesült

A válságellenes intézkedések erőfeszítései a Luxemburgi Nagyhercegségben jelentősnek bizonyulnak a megtermelt gazdasági termékkel történő összehasonlításban. Az intézkedések mértékének el kell érnie az ország GDP-jének csaknem  19%-át. Ez a magas arány az országot a világ azon öt állama közé  sorolja, amelyek a gazdasági képességeikhez és teljesítményükhöz képest a legnagyobb mértékben támogatják a saját gazdaságuk helyreállítását.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Újabb enyhítések Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában május 20-án 2321 fő volt a regisztrált fertőzöttek száma. Az ország többségében szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a kormánya arról döntött, hogy felfüggeszti a 65 éven felüliekre vonatkozó teljes kijárási tilalmat, így az idősek majdnem két hónap után ismét elhagyhatják otthonaikat, elmaradnak viszont az érettségi bankettek. Az ország másik, többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban is feloldották a 65 éven felüliek és a 18 éven aluliak kijárási tilalmát. Újra megkezdhették működésüket a múzeumok, a mozik és a könyvtárak. A miniszterelnök bejelentése szerint az ország június elsején megnyitja határait.

 

A koronavírus-járvány hatása Bosznia-Hercegovina gazdaságára

Gazdasági szakemberek szerint a boszniai gazdaság 5 százalékkal is visszaeshet az idei évben a koronavírus-járvány miatt, ami az egyébként is súlyos gazdasági problémákkal küzdő ország számára további nehézségeket okozhat. A statisztikai hivatal szerint az utóbbi két hónapban több mint 35 ezer munkahely szűnt meg Bosznia-Hercegovinában.

 

BULGÁRIA

 

Bulgáriában a bevásárlóközpontok nyitásával lazítanak a korlátozásokon

Bulgáriában a bevásárlóközpontok május 18-iújranyitásával lazítanak a koronavírus elleni küzdelem jegyében elrendelt korlátozásokon, melyek március 14. óta nem nyithattak ki. A Bolgár Iparkamara adatai szerint mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak  a  kiskereskedelmi  szektorban,  és  az  ágazati  cégek  tönkre  mehetnek,  ha  a bevásárlóközpontok nem nyitnak ki.

 

Június 1-én újabb országhatárok nyílnak meg

Június 1-tőlmegnyílnak a határok Szerbia, Bulgária és Görögország között, de a turistákat csak június 15-től várja Görögország.  Erről négy ország –Szerbia, Görögország,  Bulgária  és  Románia –vezetője  döntött   azon   a videokonferencián. Június 1-jével engedélyezik tehát az üzleti, családi és humanitárius okokból történő utazásokat, és ezek esetében eltekintenek a kötelező 14 napos karanténtól. A balkáni országok vezetői ezzel a döntéssel a gazdaságot kívánják megmenteni, de a polgárok biztonságának a megőrzése mellett. Bulgária Ausztriával és Németországgal is megbeszéléseket folytat az utazási korlátozások feloldásáról.

 

CSEHORSZÁG

 

Koronavírus: megnyitja határait Csehország

Csehország  május  26-tól  újra  szabaddá  teszi  államhatárainak  átlépését,  az  ellenőrzések  ezután  már  csak szúrópróbaszerűek lesznek, Jan Hamácek belügyminiszter Twitter-bejegyzése szerint erről hétfői ülésén döntött a cseh  kormány. A  Csehországba  való  belépéskor  továbbra  is  kell  negatív  koronavírus-teszt,   de   ezt   is   csak szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni. Tomás Petrícek külügyminiszter a kormányülés előtt újságíróknak azt mondta: Csehország azon igyekszik, hogy június közepéig teljes egészében megnyithassa határait. Ennek feltételeiről már tárgyalnak az összes szomszédos országgal, a legelőrehaladottabb állapotban a cseh-osztrák tárgyalások vannak.

 

Koronavírus: Csehország búcsút vesz a szükségállapottól

Csehországban már több mint két hete jóval száz alatt van a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma és csökken a halottaké is. A fertőzöttek több mint kétharmada pedig már felgyógyult betegségéből. Szombat reggelig 8406 személynél mutatták ki a koronavírus fertőzést, ami 55-tel több, mint pénteken. A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban napról-napra csökkent. Szombat reggelig 295 személy halt meg, többségük más betegségben is szenvedő idősebb személy volt. Tekintettel a javuló helyzetre hétfőn, két hónap után, megszűnik a korábban elrendelt szükségállapot.

 

Koronavírus: fertőzési góc alakult ki Csehországban, de nincs ok az aggodalomra

A koronavírus-járvány csehországi terjedése szempontjából nincs különösebb jelentősége annak, hogy hétfőn 111 embernél mutatták ki a fertőzést, ami egy hónap óta a legmagasabb napi szám – jelentette ki kedden Prágában Ratislav Madar, a védőintézkedéseket koordináló országos szakmai csoport vezetője.”Tekintettel  arra,  hogy  ez  a nagyobb  növekedés  egy  gócpont,  az  észak-morvaországi  OKD  bányaipari  vállalathoz  tartozó  Darkov-bánya alkalmazottai, illetve családtagjaik megbetegedésének következménye, országos járványügyi szempontból nem bír nagy jelentőséggel” – kommentálta Madar az egészségügyi minisztérium legfrissebb csehországi adatait.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Az észak-macedón kormány által elfogadott költségvetési módosítások

Az észak-macedón kormány 2020. május 15-én költségvetési módosításokat fogadott el a  COVID-19 járványgazdaságra gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére. Döntés született arra vonatkozóan is, hogy 2020-ban az EUR kötvények kibocsátásának éves mértékét 800 millió EUR-ban maximalizálják. A költségvetés módosításának főbb elemei a következők: a kiadási oldal mérlegfőösszege 3,95 milliárd EUR, ami 1,4%-kal magasabb összeg a korábban tervezettnél. A bevételi oldal módosított mérlegfőösszege 3,2 milliárd EUR-t tesz ki, ami 11%-kal elmarad a korábban tervezettnél. A fentiek figyelembevételével az idei évre tervezett költségvetési hiány mértéke -6,8%-ra módosul. Pár nappal korábban az ügyvivő kormány arról is döntött, hogy az USA-val kötött megállapodással összhangban elfogadja azt a javaslatot mely az USAID idei éves keretét 15 929 675 USD-val megnöveljék. A forrásokat elsősorban a magánszektor fejlesztésére, az  IT és társadalmi kohézió javítására, illetve az átláthatóbb kormányzási projektekre használják majd.

 

Az észak-macedón kormány harmadik gazdaságélénkítő csomagja

  1. május 18-án Oliver Szpaszovszki az ügyvivő kormány miniszterelnöke bejelentette a kormány harmadik gazdaságélénkítő csomagját. A mintegy 355 millió EUR összértékű csomag, ami a GDP közel 5%-a, különböző elemei révén mintegy 730.000 ember számára nyújthat segítséget. A kormány célja, hogy az intézkedésekkel közvetlenül segítsék a lakossági és közületi fogyasztást, a gazdaság minél gyorsabb talpra állását, valamint a szürkegazdaság visszaszorítására irányuló szándékot. A harmadik gazdaságélénkítő csomag megvalósítását a kormány fizetőkártyák, illetve voucherek segítségével kívánja  megvalósítani. A  támogatásokkal  elsősorban  a  szociálisan  érzékeny kategóriába tartozó lakosokat (pl. munkanélküliek, egészségügyi dolgozók, fiatalok stb.) kívánják segíteni. A hazai fogyasztás növekedését kívánják elérni az „Áfa-mentes hétvége” program révén, melynek keretében a helyi állampolgárok részére korábban bevezetett „mojDDV” applikáció kiterjesztésével visszaigényelhetik a belföldön előállított élelmiszerek, háztartási gépek, szórakoztató elektronikai cikkek, bútorok, könyvek, tanszerek áfáját. A KKV-k a Macedón Fejlesztési Bankon keresztül összesen 31 millió EUR kedvező hitel igényelhetnek munkahelyek megtartása, exporttámogatás és digitalizáció bevezetése céljából. A felvett hitel 30%-a vissza nem térítendő támogatás. A hazai start up-ok támogatására 1,6 millió EUR összeget különítettek el. A mezőgazdaságot 5 millió EUR-val kívánja támogatni a kormány a Fejlesztési Bankon keresztül.

 

FRANCIAORSZÁG

„Alkalmazkodunk, vagy meghalunk”: repülőgépipari vállalatok ellenállnak a válságnak Dél-Nyugat Franciaországban

A vállalkozásokat, amelyek mindössze két hónappal ezelőtt még felvirágzóban voltak,a felszálló ágközepén sújtotta az ágazat zuhanása.„A válság előtt még minden lámpa zöld volt. Hála az Airbusnak, kiváló kilátásaink voltak” – sóhajt fel Mikel Charritton. Ez azelőtt volt, hogy a világjárvány teljesen lebénította volna a repülési ipart. „Szinte egyik napról a másikra a repülőgépek a földre kényszerültek. És nincs már több keresleti igény”- emlékezik vissza a Lauak, egy Hasparrenben (Pireneusok) lévő székhellyel rendelkező családi vállalkozás társtulajdonosa.

 

Foglalkoztatás: a nők jobban ki vannak téve a válságnak Franciaországban, mint 2008-ban

Ha  a legutóbbi recesszió (2008) elsősorban az ipart és az építőipart érintette, úgy ezúttal inkább a szolgáltatási szektort, azon belül is különösen a turizmust érinti, ahol magasabb a foglalkoztatottakon belül a nők aránya. Meddig tart még a gazdaság összeomlása, a járvány és az annak leküzdésére hozott intézkedések nyomán? Mennyi csőd várható még és milyen tartós következményekkel jár mindez  majd a munkaerőpiacon? Most, amikor Európa óvatosan lazítani és nyitni kezd, még mindig nagyon sok a bizonytalanság ezekben a kérdésekben.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Mehetnek Horvátországba, akiknek foglalt szállásuk van

Horvátországba mostantól nemcsak azok az uniós állampolgárok utazhatnak be, akik ingatlannal vagy hajóval rendelkeznek, hanem személyes okból, családi eseményre vagy gyógykezelésre utazók is, továbbá mindazok, akik igazolni tudják, hogy szállást foglaltak.

 

Horvátország mobilos alkalmazással segítene gyorsabban bejutni az országba

Horvátország a koronavírus-járvány ellenére  valószínűleg  hamarosan  megnyitja  határait  a  turisták  előtt,  és mobiltelefonos alkalmazással segíti a gyorsabb bejutást. Az országba látogatók az alkalmazás segítségével előre bejelentkezhetnek a horvát hatóságoknál, megadva célállomásukat és szálláshelyük címét, ami lerövidíti a várakozási időt a határokon.

 

A koronavírus-járvány várható hatása a horvát gazdaságra

A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Tanulmányok Intézetének (WIIW) jelentése szerint a legnagyobb gazdasági visszaesésre azok az országok  számíthatnak idén, amelyek a turizmusból élnek, így Horvátország gazdasága várhatóan 11 százalékot zsugorodik majd.

 

KOSZOVÓ

 

A koronavírus-járvány hatása a koszovói gazdaságra

Koszovóban 989-reemelkedett a regisztrált fertőzöttek száma május 20-án. Az utóbbi két hónapban hivatalosan több mint 1600 ember veszítette el a munkáját, a szakemberek szerint viszont inkább tízezrekről lehet szó, akiket a munkaadók nem jelentettek be, így most annak sincs nyoma, hogy munka nélkül maradtak. A mikro-, kis-és közepes vállalkozások óriási veszteségeket könyveltek el a zárvatartás ideje alatt. Az üzletek egy része a hét elején megnyílt, de a tulajdonosok azt mondják, jelentősen megcsappant a kereslet, sokkal kevesebben vásárolnak, és sokkal kevesebbet is költenek, mint korábban. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank előrejelzése szerint a koszovói gazdaság idén 4-5 százalékkal eshet vissza, és 30-50 ezren veszíthetik el a munkájukat.

 

LENGYELORSZÁG

 

Lengyelországban ebben a tanévben már biztosan nem nyitnak ki az iskolák

A lengyel iskolák június végéig zárva maradnak –jelentette be a lengyel kormányszóvivő, Piotr Muller szerdán. A tanév június 26-ig tart, ezt két hónapos nyári szünet követi majd. A lengyel iskolák a koronavírus márciusi megjelenése óta zárva vannak, május 25. után újrakezdik a napközi ellátást a legkisebbek számára, a tanítás azonban továbbra is online zajlik.

 

Már azok is utaznának, akik nem szoktak – Lengyelország megmozdult

Megugrott az érdeklődés a lengyelországi üdülőhelyek szállodáinál, a vendégek a korábbinál jobban érdeklődnek a kisebb, kevésbé ismert helyek iránt, ahol reményeik szerint kevesebb embertársukkal találkoznak, így kisebb a megfertőződés kockázata. Lengyelországban megindultak a nyári hónapokra a helyfoglalások. Nő a kereslet a hét végi kirándulások és a konferenciák iránt is – adta hírül a Rzeczpospolita. A tengermelléken és a Mazuri-tavaknál már nehéz elérni telefonon hoteleket vagy a panziókat. Azok, akik Lengyelországban akarják tölteni a szabadságukat – és egyre többen érkeznének külföldről is -, szabad helyeket keresnek a vakációs szezonban.

 

Koronavírus – Június elsejétől indítja újra belföldi járatait a LOT

A LOT lengyel állami légitársaság június 14-ig meghosszabbította nemzetközi járatának felfüggesztését, újból indulnak ugyanakkor június 1-től egyes belföldi járatai. A Twitter közösségi oldalon közzétett keddi közleményben a LOT a világjárvány jelenlegi helyzetével, valamint a több országban továbbra is fennálló határzárral indokolta döntését. A légitársaság hétfő este bejelentette: június 1-től felújítja egyes belföldi járatait, a hónap első felében nyolc lengyelországi repülőtér között indítanak majd naponta mintegy 30 személyszállító gépet.

 

MONTENEGRÓ

 

Montenegróban 2 hete stagnál a fertőzöttek száma

Montenegróban két hete stagnál a fertőzöttek száma, összesen 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba a járvány ideje alatt. Az aktív esetek száma május 19-én 4 volt. Az Adria-parti államban május 15-én megnyitottak a strandok, a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok, és a visszavonták az éjszakai kijárási tilalmat is. Bár a határokat még nem nyitották meg, hamarosan megnyílnak az ország nemzetközi repülőterei.

 

Montenegróban várhatóan 5,9%-kal csökken a gazdaság teljesítménye 2020-ban

Az Európai Bizottság számításai szerint Montenegróban várhatóan 5,9%-kal csökken a gazdaság teljesítménye 2020-ban  a  koronavírus-járvány  negatív  hatásainak  következtében.  Montenegró  gazdasága  nagyban  függ  az idegenforgalomtól, mely a GDP-növekedés, a devizaállomány, a foglalkoztatás és a költségvetési bevételek jelentős hányadát adja. Montenegró munkaerő piacára jellemző, hogy sok a külföldi idénymunkás, ami ebben a helyzetben bizonyos mértékben csillapítja a járvány munkanélküliségre gyakorolt negatív hatását.

 

NÉMETORSZÁG

 

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai – frissítve 05.12-én

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

A német tartományok tovább lazítanak, már nem kötelező a házi karantén a külföldieknek

Egymás  után  vonják vissza  a  német  tartományi  kormányok  az  európai  uniós  társországokból  érkezőknek  a koronavírus-járvány miatt kéthetes házi karantént előíró rendeletüket, a sort a legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália nyitotta meg pénteken. Az uniós tagállamok mellett a schengeni övezet nem EU-tag országaiból -Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc -és az Egyesült Királyságból érkezőknek sem kell házi járványügyi elkülönítőbe vonulniuk két hétre az észak-rajna-vesztfáliai kormány új rendelete szerint.

 

Így segít a Continental koronavírus idején: antibakteriális borítóanyagot szállít egy ideiglenes kórháznak

A Continental technológiai vállalat gyorsan reagálva a felmerülő igényre 50 mobil betegágyra elegendő antibakteriális borítóanyagot szállított le, amire most nagy szükség van a koronavírus-járvány alatt. Az ágyakat az Alsó-Szászország tartomány és a Hannover régió által közösen felállított ideiglenes kórházban fogják alkalmazni, melyet a tartomány fővárosának vásárterén hoztak létre. Az enyhébb koronavírusos fertőzötteket fogják itt kezelni, amennyiben a kórházakban nincs elegendő hely.

 

Koronavírus: tüntetés volt Németországban a kormányzati korlátozások ellen

Ismét ezrek tüntettek Németországban a koronavírus-járvány lassítására bevezetett kormányzati korlátozások ellen szombaton. Nagyobb megmozdulások Berlinben több helyen is voltak, és ezres nagyságrendben vonultak az utcára a járványügyi szabályokat elutasító tüntetők Münchenben és Stuttgartban is. A résztvevők száma nem változott jelentősen az utóbbi hetekhez képest a több nagyvárosban már megszokottá vált szombat délutáni demonstrációkon, az viszont változás, hogy egyre több az ellentüntetés.

 

Kiderült, miről tárgyalt pontosan Merkel Orbán Viktorékkal

A  koronavírus-világjárvány  gazdasági  hatásainak  ellensúlyozása  és  az  Európai  Unió  (EU)  következő  hétéves költségvetése ügyében kialakított szoros egyeztetés folytatásáról állapodtak meg Németország és a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia -V4) kormányfőinek keddi megbeszélésén -közölte a német szövetségi kormány szóvivője a videokonferencia formájában tartott csúcstalálkozó után.

 

Szijjártó: Meg fog épülni a debreceni BMW-gyár

A  BMW-gyár tervezett helyszínén tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt Debrecenben, hogy minden az előzetes ütemtervnek megfelelően haladt eddig, az építési területet pénteken átadták a beruházónak. A BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint csak néhány hónap csúszás lehet.

 

Két tűz közé kerültek Merkelék a történelmi EU-s tervükkel

A költségvetési kérdésekben „fukarnak” számító négy uniós tagállam csak hiteleket adna vissza nem térítendő támogatások helyett a koronavírus miatti helyreállítási alapból, az Európai Bizottság pedig kevesli a történelmi jelentőségű német-francia tervben jelzett 500 milliárd eurót, így Angela Merkel és Emmanuel Macron két tűz közé került –rajzolódik ki az EU Observer szerda reggeli körképéből.

 

A Német Szövetségi Jegybank (Bundesbank) új heti konjunktúra indexe (WAI)

A koronavírus járvány a gazdaságban gyors változásokat indít el, amik hagyományos makro ökonómiai módszerekkel nehezen vagy egyáltalán nem számszerűsíthetőek rövid időn belül. Még a megkérdezések is csak késleltetett információt nyújtanak. A Német Szövetségi Jegybank ezért egy olyan indexet (WAI) dolgozott ki, amely heti frissítésben becsüli a német gazdaság aktuális állapotát, ami elengedhetetlen gazdaság-és egészségpolitikai döntések meghozatalánál.

 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal 2020. I. negyedéves adatközlése

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (DESTATIS) negyedéves jelentése szerint a német gazdaság az előző negyedévhez képest 2,2 %-kal zsugorodott 2020 első negyedévében. 2019 első negyedévével összehasonlítva a gazdaság teljesítményének csökkenése 1,9 % volt. Ez a globális 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb visszaesés, annak ellenére, hogy a korona járvány az év első két hónapjában még nem volt érdemi hatással a német gazdaságra, és csak március közepén léptek életbe a járvány kapcsán meghozott korlátozó intézkedések. 2020 egész évre vonatkozóan a DESTATIS  6,5  %-os csökkenést jelez előre, míg a második negyedévben 10 %-os csökkenést az első negyedévhez képest.

 

Kétszámjegyű GDP-csökkenést vár a németkamara

A német kereskedelmi és iparkamarák szervezete, a DIHK a kormány által jelzettnél nagyobb, legalább tíz százalékos GDP-csökkenésre  számít  az  idén  Németországban.  Felméréseink  eredménye  alapján  a  bruttó  hazai  termék kétszámjegyű százalékos csökkenéséből kell hogy kiinduljunk –jelentette ki kedden a DIHK (Deutsche Industrie-und Handelskammertag) elnöke Eric Schweitzer videokonferencián.

 

Külgazdasági törvénymódosítás az egészségügyi vállalatok felvásárlásának korlátozásáról

A  Külgazdasági  törvény  módosításáról  fogadott  el  javaslatcsomagot  szerdán  a  német  kormánykabinet.  A törvénymódosítással a kormány azon idegen, EU-n kívüli tulajdonrészszerzéseket igyekszik megakadályozni,  amik stratégiailag fontos egészségügyi termékeket gyártó vállalatokat céloznak. A módosítás konkrétan a gyógyszer, oltóanyag és védőfelszerelés vagy gyógyászati eszköz gyártókat védi, már abban az esetben is, ha a vállalat 10 %-át meghaladó tulajdonrészszerzés lehetősége merül fel. Eddig a 25 % feletti részesedés szerzéseket vizsgálta a hatóság.

 

Gyökeres változás Németországban – zuhant az export

Csökkent a német gépipar exportja az első negyedévben az ágazati szakmai képviseleti szervezet, a VDMA jelentése szerint,  amely  egyúttal  az  uniós  tagországokba  irányuló  export  kétszámjegyű  csökkenését  is  előre  vetíti  az elkövetkező hónapokra. A német gépipariexport az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal 41,9 milliárd euróra csökkent.

 

Pattanásig feszült a helyzet: a támogatások hiányába az egész német autós társadalom beleremeg?

A koronavírus megjelenése, a megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések borzasztóan nehéz helyzetbe hozták a német autóipart egy kritikus időszakban. A szektor hiába tölt be meghatározó szerepet az ország gazdaságában, biztosít munkahelyet százezreknek, a politikusok egyelőre nem siettek a megsegítésére, legalábbis abban a formában nem, ahogy azt az autógyártók annyira szeretnék. Az új autók vásárláshoz adott állami támogatás egyelőre várat magára, mert számos védhető érv szól ellene. Látni kell azt is viszont, hogy a késlekedésnek hatalmas ára lehet.

 

Alkut kötött a Volskwagen a dízelbotrányban

Megállapodást kötött a német igazságszolgáltatással a Volkswagen, hogy hajlandó fizetni 9 millió eurót, hogy cserébe lezárulhasson a jogi eljárás a cég elnöke és vezérigazgatója ellen az elmúlt évtized legnagyobb autóipari botrányában, a dízelautók kibocsátási adatainak meghamisítása ügyében. Herbert Diesst, a vállalat vezérigazgatóját és Hans Dieter Pötschöt, a társaság elnökét azzal vádolta a braunschweigi bíróság, hogy jelentős piaci hatással levő információkat tartottak vissza a meghamisított tesztekkel kapcsolatban.

 

Komoly visszaesés a német vendéglátóiparban

Márciusban a járványügyi korlátozások miatt a felére csökkent a németországi vendéglátóipari forgalom mind a februárihoz, mind az előző évihez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése szerint. Márciusban az előző havihoz képest ár, naptári és szezonális kiigazítással 44,6 százalékkal csökkent a vendéglátóipari vállalatok  forgalma,  az  egy  évvel  korábbihoz  képest  pedig  árkiigazítással  45,4  százalékkal – írja  az  MTI a jelentésnyomán.

 

Fordulatot hozott a koronavírus a németeknél: jobban szívlelik a kínaiakat, mint az amerikaiakat

Kevésbé szívlelik az amerikaiakat a németek azóta, hogy kitört a koronavírus-járvány a világon –erre az eredményre jutott egy friss kutatás. A Reuters cikke szerint a németek rosszabb véleménnyel vannak az amerikaiakról, amióta kitört a járvány, a kínaiak megítélése viszont javult. A felmérést a Kantar Public for the Koerber Foundation készítette 1000 ember bevonásával, akiknek 73%-a azt válaszolta, hogy az amerikaiak megítélése romlott a szemükben a koronavírus kitörése óta. Ehhez képest csak 36% volt, akik ugyanígy éreznek Kínával kapcsolatban.

 

A német húsiparban betiltják a kelet-európai munkások kizsákmányolására épülő vállalkozói modellt

Megtiltják a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazását 2021 elejétől a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élő állat vágás és a húsfeldolgozás –döntött szerdán a német szövetségi kormány az MTI beszámolója szerint. A döntés célja, hogy szerkezetváltást ösztönözzön a kelet-európai vendégmunkások gyakran sanyarú körülmények közötti foglalkoztatására épülő alvállalkozói modell miatt évtizedek óta széles körben bírált ágazatban.

 

Újraindult a Bundesliga

Öt zárt kapus meccsel a világon elsőként újraindult a német elsőosztályú futballbajnokság. A Bundesligában szigorú járványügyi szabályokat kell betartani A játékosokat hetente kétszer tesztelni kell koronavírusra, tilos a kézfogás és az egymásra ugrálós gólöröm, a kispadon tartózkodók maszkot viselnek, a lelátók pedig nem szurkolókkal, legfeljebb azok életnagyságú képeivel vannak tele. Egy stadionban meccs alatt sem lehet háromszáz embernél több, beleértve az orvosokat, a tévéstábokat és az orvosokat is.

 

Futballgazdasági reformot vinne véghez a németek legendája

Karl-Heinz  Rummenigge  szerint elképzelhető egy egységes fizetési plafon bevezetése a profi labdarúgásban. A Bayern München elnöke a Sky tv-csatornának úgy nyilatkozott, nem zárható ki, hogy újra napirendre kell venni a témát. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Michel Platini, az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnöke többször tárgyalt ez ügyben Brüsszelben az Európai Unióval és mindig „vérző orral” távozott.

 

OLASZORSZÁG

 

Koronavírus: Olaszországban újraindult az élet és a gazdaság

Az adriai Rimini lakosai tengerparti sétával köszöntötték hétfőn a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapja elrendelt korlátozások utáni újraindulást Olaszországban, Milánóban tömegek rohamozták meg a trolibuszokat, a vatikáni  Szent  Péter-bazilikánál  reggel  héttől  sorban  álltak  az  első  belépők.  Újranyitott  a  kereskedelem,   a vendéglátás, és ez az első nap, hogy az olaszok engedély nélkül elhagyhatják lakásukat.

 

Koronavírus: két hónapja nem volt ilyen kevés haláleset az olaszoknál

Kilencvenkilenccel emelkedett a halottak egy nap alatti száma Olaszországban a polgári védelem hétfő esti adatai szerint. A kijárási korlátozások oldásának első napján az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma is ötszáz alatt maradt.

 

Hetekre előre beteltek a fodrászatok Olaszországban

Több mint két hónappal a koronavírus-járvány berobbanása miatt bevezetett országos lezárások  kezdete után a héten a lazítások második fázisába léptek. Továbbra is maradtak még korlátozások, mindenkitől a távolságtartási, maszkviselési szabályok betartását kérik, de a járvány terjedésének lassulása mentén próbálják egy kis levegőhöz juttatni az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságát.

 

OROSZORSZÁG

 

Visszaesett az orosz autóexport és –import

Oroszország jóval kevesebb személyautót exportált és importált az első negyedévben, mint egy évvel korábban, a koronavírus-járvánnyal szemben hozott intézkedések miatt. Az orosz vámhivatal szerdán ismertetett adatai szerint a március végével záródott három hónapban Oroszország 16 ezer 800 autót exportált, 26,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az időszakban a teherautók kivitele 26,9 százalékkal, 2100-ra  esett. Az autóexportból származó bevétel 23,2 százalékkal, 236,5 millió dollárra csökkent, míg a teherautók exportjából 67,6 millió dollár bevételre tett szert Oroszország, ami 5,1 százalékkal kisebb a tavalyi első negyedévinél. Szintén a vámhivatal adatai szerint az idei első három hónapban Oroszország 52 ezer 200 személyautót importált, ami 15,1 százalék csökkenés éves összevetésben. A külföldről behozott autók értéke 20,4 százalékkal, 1 milliárd 349 millió dollárra esett.

 

Szeptemberben jegyeztetné be vakcináját az orosz Vektor kutatóintézet

Júniusban befejezi a prototípusok preklinikai tesztelését, szeptemberben pedig be is kívánja jegyeztetni a Covid-19-fertőzés elleni vakcináját a novoszibirszki Vektor intézet –jelentette be Rinat Makszjutov, a novoszibirszki állami kutatóközpont vezérigazgatója egy Vlagyimir Putyin elnök részvételével az oroszországi géntechnológiáról tartott videokonferencián. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a parlament alsóházának plenáris ülésén arról beszélt, hogy a koronavírus elleni oltáshoz felhasználható első készítmények július utolsó harmadában jelenhetnek meg az országban. Oroszországban egyébként legkevesebb hét vakcina fejlesztése folyik a koronavírus ellen.

 

ROMÁNIA

 

Megnyílt a Csengersima-Pete határátkelő Románia felé a személyforgalom részére

Május 17.késő este óta a Csengersima-Pete határátkelő is igénybe vehető a Romániába tartó személyforgalomban. A román hatóságok a magyar hatóságokkal folytatott egyeztetések nyomán nyitották meg a határátkelőt a személygépkocsi–,   illetve   gyalogosforgalom számára,  hogy így  próbálják  tehermentesíteni  a  magyarországi humanitárius  folyosó  romániai  végén  lévő  Nagylak-Nagylak  1  és  a  Csanádpalota-Nagylak  2  határátkelőt. A határátkelőhely csak Románia felé vehető igénybe.

 

Öt átkelőt nyitnak meg május 20-ána magyar–román határon

Újabb öt átkelőhelyet nyitnak meg a koronavírus-járvány miatt lezárt személyforgalom előtt a magyar–román határon az utóbbi napokban Nagylaknál kialakult torlódás felszámolása érdekében. Május 20-tólhasználatba vehetik az utasok a Csanád–Kiszombor, Tornya–Battonya, Nagyszalonta–Méhkerék, Érmihályfalva–Nyírábrány és Csanálos–Vállaj határátkelőket is.

 

A román gazdasági miniszter szerint június 15-én indulhat újra a turizmus

A  román  gazdasági  miniszter  szerint  jelenleg  az tűnik  a legvalószínűbbnek,  hogy  június  15-én  indulhat  újra Romániában a turizmus, ha addig nem fog ismét növekedni a koronavírus-fertőzöttek száma. A román hatóságok első lépésben azt tervezik, hogy június elején megnyitják a vendéglők szabadtéri részét, majd ha a következő tizenöt napban nem nő a fertőzések száma, akkor a fekete-tengeri, hegyvidéki és más szállodák megnyitását is engedélyezik. Romániában jelenleg az éttermeket és a kávézókat sem nyitották meg.

 

Megkétszerezte a román parlament a kkv-knak szóló kedvezményes hitelprogram keretét

A  román  parlament  megkétszerezte  a  koronavírus-járvány  miatt  bajba  jutott   kis-és  középvállalatok  (kkv) rendelkezésére bocsátott kedvezményes hitelprogram keretét, amelyet az eddigi 15 milliárd lejről (3,1 milliárd euró) 30 milliárd lejre emelt. A beruházásra igényelhető, 2 millió euróig terjedő, 72 hónapos maximális futamidejű hitelt 80%-ban garantálja az állam, a háromhavi román bankközi kamatlábat plusz két százalékpontos éves kamatot és a kezelési  költséget  pedig  100%-ban a  román  költségvetésből  fedezik.  A  forgóeszközökre  és  bérfizetésre  a középvállalkozások 1 millió euróig, a kisvállalkozások 200 ezer euróig, a mikrovállalkozások pedig 100 ezer euróig terjedő hitelt igényelhetnek legfeljebb 36 hónapos futamidővel. Előbbiek hitelgaranciáját 80%-ban,  a  mikro-és kisvállalkozásokét pedig 90%-ban fedezi az állam. A bukaresti pénzügyminisztérium eredeti számítása szerint mintegy 40 ezer kkv számára teszik lehetővé ezáltal, hogy túlélje a válságot.

 

Módosította a román parlament a veszélyhelyzetről szóló kormányhatározatot

Módosított formában erősítette meg május 20-iegyüttes ülésén a román parlament a veszélyhelyzet kihirdetéséről rendelkező határozatot, amelyet a koronavírus-járvány miatt adott ki a kormány. A  parlament  egyebek  mellett visszahelyezte az önkormányzatok hatáskörébe a kórházi vezetők leváltásának és kinevezésének jogát, amelyet a rendkívüli  állapot  idején  vett  át  a  kormány.  A  kormánynak  előírták  azt  is,  hogy  ingyenesen  biztosítson  a “rászorulóknak” védőmaszkot, miután kötelezővé tette viselésüket a zárt terekben.

 

SZERBIA

 

Szerbiában újraindult a légi forgalom

Május 18-án újraindult a légi utasforgalom az országban, az első repülőgép Londonból érkezett Belgrádba mintegy száz utassal, majd a gép körülbelül 60 utassal vissza is indult a brit fővárosba. A koronavírus-járvány miatt március 19-én függesztették fel az utasszállítást, és csak a külföldiek hazaszállítása zajlott.  Szintén május 18-án, két hónapos szünet után újraindult az egyetemi oktatás is Szerbiában. A hallgatók maszkban és kesztyűben, fertőtlenítés és testhőmérséklet-mérés után léphetnek csak be az oktatási intézményekbe.

 

Szerbia enyhít a határátlépési szabályozáson

Szerbiában május 20-ra  1  nap  alatt10  699-ről 10 733-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országba várhatóan május 22-tőlkoronavírusteszt és engedély nélkül léphetnek be a hazai és a külföldi állampolgárok is, melyről május 21-éndönt a kormány.

 

Az IMF szerint Szerbia idén 3%-os gazdasági visszaeséssel számolhat

Sebastián Sosa, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai küldöttségvezetője szerint az országban idén 3%-os gazdasági hanyatlással kell szembenézni. A Nyugat-Balkánon ez számít a legkedvezőbbnek,  Montenegróban például 9 %-os hanyatlás várható. A becslések csak akkor igazolódhatnak be, ha az év második felében teljesen újraindul a gazdasági tevékenység, és persze, ha nem lesz még egy járványhullám. A pandémia különösen megbélyegezte a külkereskedelem, az idegenforgalom és a közvetlen külföldi befektetések alakulását. Mindebből következik, hogy a költségvetési hiány és a közadósság növekedése jelen lesz a világban, így Szerbiában is.

 

SZLOVÁKIA

 

Újabb kivételeket kaptak az ingázók

Május 18-tól nem kell karanténba vonulniuk a külföldről Szlovákiába hazatérő egészségi dolgozóknak, gondozóknak, kutatóknak, pedagógusoknak, a mezőgazdasági vagy az élelmiszeripari szezonmunkásoknak, akik Csehországban vagy Ausztriában dolgoznak, akkor sem, ha 30 kilométernél távolabbra utaznak az országhatártól. Ehhez fel kell mutatni a munkaszerződésüket és egy 96 órásnál nem régebbi, negatív koronavírustesztet. A mentesség az ingázókkal egy háztartásban élőkre is vonatkozik, azokra, akiknek a határhoz közeli területen van az állandó vagy ideiglenes lakhelyük. Ez akkor érvényes, ha az ingázókkal együtt lépik át a határt.

 

Június 26-ig biztosan marad az ellenőrzés a szlovák határokon

A kormány május 20-ánjóváhagyta, hogy június 26-ig meghosszabbítsák az ellenőrzéseket az EU belső határainak számító szakaszokon, tehát a magyar, osztrák, cseh és lengyel határokon. A kormányhatározat részét képezi azon határátkelők sora, melyeket bizonyos feltételek mellett használni lehet, ugyanakkor megjegyzik, hogy ez a lista időközben bővülhet a szomszédokkal való egyeztetés alapján.

 

Május 20-ánindul a járványellenes intézkedések enyhítések negyedik fázisa Szlovákiában

Ez  azt  jelenti,  hogy  a  szlovákok május  20-tólotthon  hagyhatják  a  maszkokat,  nyitnak  a  mozik  és  a bevásárlóközpontok, az étterem belső helyiségeiben is elfogyaszthatják az ételt, és lehetővé teszik az  egynapos kiutazásokat nyolc európai országba, köztük Magyarországra is a szlovákoknak. A negyedik fázisban megnyílhatnak a színházak is, de a termekben egyszerre legfeljebb száz személy tartózkodhat. A Szlovák Köztársaság területén állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező szlovák állampolgár mentesül a negatív koronavírus-teszt vagy az állami karantén kötelezettsége alól, amennyiben 24 órán belül visszatér Szlovákiába. Június 1-jén ismét megnyitnak az óvodák és az általános iskolák, az első öt évfolyam tanulói ülhetnek vissza az iskolapadba,  de  az iskolalátogatás önkéntes alapon fog működni.

 

Koronavírus: A szlovák kormány támogatást nyújt a bezárt üzleteknek a bérleti díjakra

A kormány döntése értelmében támogatást nyújtanak a bérleti díjak fedezéséhez azoknak, akik a járványügyi helyzet miatt kénytelenek voltak zárva tartani vállalkozásaikat. Abban az esetben, ha a bérbeadó 50%-oskedvezményt ad a bérlőnek, a bérleti díj fennmaradó 50%-át megtéríti az állam. Ha a bérbeadó 20%-ot enged el a bérleti díjból, akkor ugyanekkora részben járul hozzá a bérleti díj költségeihez az állam, míg a fennmaradó 60%-nyi díjat a bérlőnek kell kifizetnie 48 havi törlesztőrészletben. Ha a bérbeadó semmilyen kedvezményt sem ad a járvány miatt szorult helyzetbe került bérlőnek, úgy a bérleti díj teljes összegét ki kell fizetnie a bérlőnek, viszont itt is érvényes az, hogy 48hónap alatt kell letörleszteni a bérleti díjat.

 

Brutális borfelesleg halmozódott fel Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt

A bor iránti kereslet meredeken visszaesett Szlovákiában, és a jelenlegi helyzet kihathat a jövő évi termelésre is, mivel a szlovákiai szőlősgazdáknak nincs elég  pénzük  a szőlő növényvédelmére, ráadásul egyesek  már  szőlőtőkék kivágására kényszerültek. A borászok legkevesebb 80%-át sújtja a koronavírus okozta válság Szlovákiában, és mivel leálltak a harmadik országokba irányuló exporttal, a piacon legkevesebb 20 millió hektoliter borfelesleg keletkezett. A Szőlőtermelők és Borászok Szövetségének vezetője szerint a hazai termelőket főleg a francia, a spanyol és az olasz bortermelők veszélyeztetik, akik boraikat majd olcsón bocsátják áruba.

 

Szlovákia saját koronavírus-tesztet fejlesztett, 100 ezret fel is használnak a következő hetekben

Saját koronavírus-tesztet fejlesztettek Szlovákiában, melyeket az állami laboratóriumokban fognak használni. A tesztet a Szlovák Tudományos Akadémia és a Comenius Egyetem szakemberei néhány magáncéggel együttműködve fejlesztették ki, elmondásuk szerint a minősége teljesen konkurenciaképes, és megállná a helyét a nemzetközi piacon is. Az állami laboratóriumoknak az ajándékba kapott 100 ezer teszt körülbelül 40 napra lesz elegendő, így a következő hónapban szinte biztosan nem lesz szükség külföldi tesztek vásárlására.

 

SZLOVÉNIA

 

Szlovénia lazított, majd gyorsan visszaszigorított

A szlovén kormány május 17-éneste arról döntött, hogy csak azon schengeni övezethez tartozó országok és az Európai  Unió  állampolgárai  léphetik  át  korlátozások  nélkül  a  szlovén  határt,  amelyekkel  kétoldalú  technikai megállapodást kötött Ljubljana  vagy  EU-szinten általános megállapodás született róla. Ezen országok listáját folyamatos frissítik és május 18-tólközlik a külügyminisztérium és a közegészségügyi intézet honlapján. Az unión kívüli országokból érkezőknek ezután is 2hétre karanténba kell vonulniuk, ez alól csak kevés kivétel van–pl. azok, akik 1nap alatt átutaznak Szlovénián. A szlovén állampolgárok – Horvátország kivitelével – továbbra is csak üzleti, egészségügyi vagy családi okok miatt utazhatnak más országokba.

 

Szlovénia feloldotta a korlátozó intézkedések Horvátországgal közös határán

Szlovénia feloldotta a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket Horvátországgal közös határán május 19-én. Ljubljana Magyarországgal és Ausztriával is folytat tárgyalásokat a határnyitásról. Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter újságíróknak elmondta: várhatóan június elején újranyitják a határokat azokkal a szomszédos országokkal is, amelyekben hasonló a járványügyi helyzet, mint Szlovéniában. Május 18-ánerről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint osztrák partnerével is felvette a kapcsolatot.

 

További enyhítő intézkedések Szlovéniában

Május 18-tól kinyithatott az összes bolt, és a vendéglátóipari egységek beltérben is kiszolgálhatják a vendégeiket. A max. 30 szobás szálláshelyek szintén kinyithattak a hegyi szállások és a nagyobb hotelek és hostelek kivételével.

 

A szlovén kormány harmadik koronavírus-törvénycsomagra vonatkozó tervei

A szlovén kormány bemutatta a harmadik koronavírus-törvénycsomagra vonatkozó terveit, melynek fő elemei a következők: 0,5-1 milliárd euró nagyságrendű államilag támogatott részmunkaidős foglalkoztatási rendszer és a szlovén turisztikai szolgáltatóknál felhasználható  utazási  utalványok  bevezetése,  valamint  a  mezőgazdasági idénymunkások  munkavállalási  engedélyének  meghosszabbítása.  A tervezetet május  19-én  tárgyalja  a Nemzetgyűlés.

 

UKRAJNA

 

Ukrajna részlegesen megnyitja határait

Az ukrán kormány a május 20-án, szerdán tartott ülésen úgy határozott, hogy folytatja az EU és Moldovával határos 66 ellenőrző pont munkáját.”Várhatóan az EU és a Moldovai Köztársaság határán lévő 66 ellenőrző ponton folytatja a határátkelést. A projekt végrehajtása visszaállítja a teljes körű határátkelést Lengyelországgal, Magyarországgal, a Szlovák Köztársasággal,  Romániával  és  Moldovával  található  határokon. Az  Orosz  Föderációval  és Fehéroroszországgal  határos  határállomásokat  a  járványhelyzet  miatt  ideiglenesen  zárva  tartják” – mondta Arszen Avakov belügyminiszter.

 

Ukrajnában 19 ezer fölött a fertőzöttek száma, az elnök újabb korlátozásenyhítéseket jelentett be

Ukrajnában szerdára meghaladta a 19 ezret az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és Volodimir Zelenszkij államfő egyéves elnöksége alkalmából tartott kijevi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy május 22-től újraindítják a  települési  és  a  peremvárosi  személyszállítást,  valamint  jövő  hétfőtől  kinyitnak  az  óvodák. Zelenszkij   a sajtótájékoztatóján közölte, hogy a távolsági, azaz megyék közötti személyszállítást a korlátozások könnyítésének mostani szakaszában még nem tudják elindítani. Szavai szerint erre ugyanis csak hat megye áll készen az országban.

 

KAZAHSZTÁN

 

A Zsambilskaya régióban megkezdik a korlátozások enyhítésének 3. szakaszát

Engedélyezik a szauna komplexumokon kívül működő fodrászatok és szépségszalonok (10 és 18 óra között), a legfeljebb 30 férőhelyes nyári teraszokkal rendelkező éttermek és kávézók (10 és 20 óra között), valamint a szállodák megnyitását.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Az egyéni vállalkozókat mentességet kapnak a jövedelemadó befizetése alól

Így például a fodrászok, cipészek, pékek, taxisofőrök, tolmácsok, programozók –több, mint 60 szakma képviselői mentesülnek a jövedelemadó alól. Amennyiben az egyéni vállalkozók élni szeretnének a lehetőséggel, telefonon kell értesíteniük az adóhatóságokat.

 

Az IMF 375 millió dollárnyi finanszírozást nyújt Üzbegisztánnak a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére

A preferenciális hitelek tartalmazzák a kamat nélküli gyorshiteleket 125 millió dollár összegben 10 éves időtartamra és a gyorsfinanszírozási eszköz 250 millió dollár összegű finanszírozást ötéves időszakra. Ezeket  az  alapokat  a Pénzügyminisztérium melletti válságellenes alap feltöltésére használják fel a globális válság és a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére irányuló intézkedések finanszírozására.

 

KÍNA

 

A kínai Csilinben már a koronavírus egy mutációja terjed

Más jellemzőket mutat a koronavírus a kínai Csilin tartományban a Vuhanban megfigyeltekhez képest –írja a Bloomberg. Ez arra utal, hogy a kórokozó előre nem látható módon fejlődik és változik, ami tovább nehezíti az ellene való fellépést. Csilinben a megfigyelések alapján hosszabb az az idő, amíg tünetmentesen hordozzák a vírust a fertőzöttek. Vuhanban ez 1-2 hét volt. A tünetmentesség periódusának elhúzódása a járvány könnyebb terjedéséhez vezet.

 

A korlátozásokat feloldó Kínában most már annál is rosszabb a levegő, mint amilyen a járvány előtt volt

Néhány hete valóságos szenzációként írt róla a világsajtó, hogy a gyakran szmoggal borított Kínában a koronavírus miatti lezárások hatására látványosan javult a levegő minősége. Ez ma már azonban nincs így, ahogy ugyanis a világ több országában, úgy Kínában is lazítottak a korlátozásokon, ez pedig a szennyezésnek is kedvez: az Earther szerint Kína levegője most egyenesen pocsék, sőt,annál is rosszabb, amilyen a lezárások előtt volt.

 

Amerika felpörgeti a deglobalizációt: újabb gyárat telepítenek haza Kínából

Az Egyesült Államok kedden jelentette be, hogy 354 millió dolláros megállapodást kötött a Phlow Corporation nevű virginiai vállalattal gyógyszerek és gyógyászati alapanyagok gyártásáról az országban, amely a koronavírus helyzet kezeléséhez szükséges –számol be a New York Times. Az egyezmény 10 évre meghosszabbítható, ebben az esetben az összeg 812 milliárd dollárra nőhet –ekkora megállapodás még soha nem született az egészségügyi tárca történetében.

 

Hatalmas tartalékokat kezdett el Kína felhalmozni olajból és élelmiszerből – készülnek a második hullámra?

Kína már az év elején is nagyon komoly tartalékokat kezdett el építeni nyersolajból és élelmiszerből –írja a CNBC. A kínai kormány ki akarja használni az alacsony nyersanyagárakat, a lakosság viszont attól retteg, hogy a koronavírus újabb hulláma miatt bezárnak a kikötők és nem jutnak élelmiszerhez a városok. A tartalékolásra eredetileg azért került sor, mert az ázsiai ország be akart vásárolni olajból, amíg az kifejezetten olcsó, az élelmiszerárak pedig már a tavalyi év végén elkezdtek megugrani, ami miatt a lakosság is elkezdett tartalékolni.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Országos kijárási tilalmat rendeltek el Törökországban május 23-26-ig

Recep Tayyip Erdogan török elnök május 18-án Isztambulban bejelentette, hogy Törökországban május 23-tól 26-ig, a muszlim szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnepet is magába foglaló országos kijárási tilalom lesz a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében. Döntést hoztak az idei tanév lezárásáról is, így az iskolai oktatás már csak szeptembertől indul újra. Május 29-től egyes mecsetekben bizonyos feltételekkel ismét lehet majd közösségi imádkozásokat tartani, bár a napi ötből csak kettőt. Május 19-én 1022embernél diagnosztizálták az új koronavírust, a fertőzöttek száma ezzel –a világon kilencedikként –átlépte a 151ezret, a halálos áldozatok száma 4199-re emelkedett. A gyógyultnak minősítettek száma 112 895-re nőtt, így a gyógyultak teszik ki az összes eset mintegy 74 százalékát.

 

Erdogan a líra védelmére készül

Külföldi szövetségeseihez fordul a török kormány, hogy megvédje a lírát egy újabb devizaválságtól tartva. A Reutersszerint pénzügyminisztériumi és jegybanki szakemberek bilaterális tárgyalásokat folytattak az elmúlt napokban japán és brit partnereikkel deviza swap ügyletek feltételeinek kidolgozásában, Katarral és Kínával pedig a meglévő megállapodás kiterjesztését beszélték át. Az értesülést Cevdet Yilmaz, külkereskedelmi miniszterhelyettes annyiban megerősítette, hogy elmondása szerint Törökország valóban swap megállapodások megkötésén dolgozik, több jegybankkal is tárgyalnak ilyen lehetőségekről, nem csak az amerikaiakkal. Azt követően gyorsultak fel a tárgyalások, hogy múlt héten a líra történelmi mélypontra esett. Elemzők szerint, ha Törökország nem szerez több milliárd dollár értékű forrást, ugyanaz történhet a lírával, mint 2018-ban, amikor értékének közel felét elvesztette a deviza.

 

Az Egyesült Királyságban és Törökországban is újraindítja termelését a Toyota

A termelés természetesen mindkettő telephelyen csökkentett volumen, valamint egészségügyi óvintézkedések mellett kezdődött újra. A törökországi Sakarya tartományban lévő létesítménybe, ahol Toyota C-HR és Corolla Sedan modellek készülnek, május 11-én térhettek vissza a dolgozók, hogy ismertessék velük a védelmüket szolgáló új protokollokat, a termelés május 12-én vette kezdetét fokozatosan emelkedő ütemben. A Toyota a termelés újraindítását egyebek mellett az európai autókereskedések újranyitásával indokolta. A gyártó közleménye továbbá kiemeli, hogy az alkatrészellátás stabilitása biztosított. A Toyota törökországi üzeme 30 ezer szájmaszkot és 7500 arcpajzsot adományozott a környező kórházaknak. A dolgozók ezenkívül tizenhárom tesztfülkét is készítettek, melyekkel az orvosok anélkül vehetnek mintákat a potenciális fertőzöttektől, hogy érintkeznének velük.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Csökkenő konténerforgalom Kenya legforgalmasabb kikötőjében

Kenya legforgalmasabb tengeri kikötője, Mombasa, ez év első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 2,1%-kal kevesebb konténerfogalmat bonyolított le, melynek fő oka a globális koronavírus járvány következtében elmaradó vagy kevesebb mennyiségű, főleg kínai konténerhajók és szállítmányok. 2019-es statisztikai adatok szerint az ország egyik legnagyobb kereskedelmi partnerének számító Kínából érkezik Mombasa kikötőjébe érkező konténerek közel egyharmada.

 

2021-ben 4%-kal bővülő marokkói gazdasággal számol az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) regionális gazdasági előrejelzése szerint Marokkóban a 2020-ban –főként a koronavírus járvány hatásai miatt – várható 2%-os gazdasági visszaesést 2021-ben 4%-os bővülés követhet. Az ez évi lassulás fő oka a turizmus visszaesése, a vírus megfékezésére hozott intézkedések.

 

Jelentősen csökkentek a külföldön tartózkodó nigériaiak hazautalásai

2020 január és február hónapok között jelentős csökkenést mértek a külföldről az országba beérkező banki utalások terén. A januári 2,4 Mrd USD külföldről érkező utalások értéke februárban a felére, 1,1 Mrd USD összegre csökkent le, melynek egyik fő okának a koronavírus járvány miatt a külföldön, főleg Európában és az Egyesült Államokban élő kenyai állampolgárok helyzetének romlása és az ezzel járó utalásaikban bekövetkező csökkenése tekinthető. A külföldről érkező átutalások értéke tekintetében a szubszaharai régióban vezető Nigéria esetében a beérkező pénzmennyiség csökkenése tovább növelheti a szegénységet és mélyítheti a szociális különbségeket.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara