Koronavírus: további 122 millió euró sürgős kutatási és innovációs projektekre

A Bizottság kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén további 122 millió eurót mozgósít a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra.

 

Az új pályázati felhívás a koronavírus elleni küzdelemre irányuló uniós finanszírozású kutatási és innovációs tevékenységek sorába illeszkedik. A korábbi fellépések a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló diagnosztika, kezelések és oltóanyagok kifejlesztését célozták, a jelenlegi pályázat a legégetőbb problémák haladéktalan megoldása érdekében a gyártási kapacitás növelésére és a már rendelkezésre álló megoldások hasznosítására összpontosít.

A pályázati felhívás öt területre terjed ki, indikatív költségvetésük az alábbiak szerint alakul:

  1. létfontosságú orvosi eszközök és berendezések gyártásának átalakítása (23 millió euró);
  2. a hatékonyabb nyomon követést és ellátást szolgáló orvosi technológiák, digitális eszközök és mesterséges intelligencia alapú elemzések, magas technológiai érettségi szintű projektek (56 millió euró);
  3. a koronavírus-járványra adott válaszintézkedések emberi viselkedésre gyakorolt hatásai és társadalmi-gazdasági következményei (20 millió euró);
  4. pán-európai Covid19-kohorszok (20 millió euró);
  5. a Covid19-relevanciájú uniós és nemzetközi kohorszok kapcsán megvalósuló együttműködés (3 millió euró).

A pályázatok benyújtásának határideje 2020. június 11.

A kiírás lényeges szempontja, hogy a projektek képesek legyenek gyors eredményeket felmutatni. Ezért a Bizottság arra törekszik, hogy a kutatási tevékenységek mielőbb megkezdődhessenek, így a pályázati kiírás előkészítésére és a beérkező pályázatok értékelésére is kevesebb idő áll rendelkezésére.

A koronavírus elleni globális fellépés elveivel összhangban az új megoldásoknak mindenki számára elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük. Ezért a pályázati kiírás nyomán a Bizottsággal kötendő támogatási megállapodások gyors adatmegosztást előíró feltételeket is tartalmaznak majd, ami az eredmények azonnali felhasználását hivatott biztosítani.

További információ