A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.05.29.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.05.29-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Albánia 174 millió EUR kölcsönt vesz fel az IMF-től

Az albán parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága jóváhagyta, hogy Albánia 174 millió EUR kölcsönt vegyen fel a Nemzetközi  Valutaalaptól  a  koronavírus-járvány  gazdasági  hatásainak  enyhítésére.  A  hitel  kamata  4,05%,  és  az országnak 5 év alatt kell visszafizetnie a kölcsönt az IMF részére.

 

A turizmus az albán gazdaság várható visszaesésének fő oka

Az idegenforgalom albán gazdaságban betöltött kiemelkedő szerepe lehet az egyik fő oka a várható gazdasági visszaesésnek. Albániában a foglalkoztatottak 22%-a dolgozik az idegenforgalomban, és ez a szektor adja a GDP több mint  27%-át.  A  járvány  hatására  a  június  30-ig terjedő időszakra a külföldi turisták nagyrészt lemondták korábbi foglalásaikat. A koronavírus-járvány következtében az IMF 5%-os, a Világbank 9%-os csökkenéssel számol.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában-frissítve

Fontos  információk  a  korona  vírus  kapcsán  hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Az osztrák, cseh és szlovák határ is hamarosan megnyílhat a magyarok előtt

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videokonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával – erről a külgazdasági és külügyminiszter élő videó bejelentkezésben számolt be hétfőn a közösségi oldalán. Szijjártó Péter hangsúlyozta: négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva. Mint fogalmazott, rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataink és a határmenti közösségeink kapcsolati hálója is sűrű.

 

Koronavírus: Kinyitnak az osztrák hotelek, fürdők

Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról  szerda  délután  Bécsben  Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott. A tárcavezető “ésszerű cselekvésre” szólította fel a lakosságot. Elsősorban a kötelező távolság betartásának és a szájmaszk viselésének fontosságára figyelmeztetett.

 

Enyhítene a korlátozásokon az osztrák kancellár

Enyhítene  a  koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz osztrák kancellár. Ausztriában  tovább  csökkent  az  aktív  betegek  száma,  jelenleg  732  esetet  tartanak  nyilván.  Összesen  16 494-en kapták meg a koronavírus-fertőzést, közülük 15 182-en időközben meggyógyultak. A szövődményekbe 643-an haltak bele.

 

Külön mentőcsomagot raktak össze a tömegközlekedésnek Ausztriában

Az  osztrák  kormány  300  millió  eurós  segélycsomaggal  támogatja  a tömegközlekedést – jelentette  be  Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter és Gernot Blümel pénzügyminiszter pénteken Bécsben egy sajtótájékoztatón. Eddig ez a legjelentősebb tömegközlekedésre szánt befektetés – mondta  Gewessler.  Hozzátette:  a  csomag  a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedések része, a pénzt elsősorban az infrastruktúra kiépítésére, valamint a szolgáltatások bővítésére fordítják.

 

Jöhetnek a vadászok Ausztriából

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria terültéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs  szervezetükben koronavírus – tájékoztatta a Napi.hu-t Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Belgiumi kereskedelem: akár 70%-os árbevétel veszteség

A nem alapvető élelmiszereket árusító boltokban nincs vevő és bevétel. A COMEOS (Belga Kereskedelmi és Szolgáltatási Szövetség) szerint elsősorban a bevásárlóközpontokban található üzletek járnak a legrosszabbul. Két héttel az üzletek újbóli megnyitása után elérkezettnek látszik az idő egy első értékelésre a nem élelmiszeripari kereskedők és boltok számára. “Az üzletek  látogatottsága  40%-kal  volt  alacsonyabb  a  szokásosnál  “- mondta Dominique Michel, a COMEOS vezérigazgatója. A bevételek területén erős csökkenés tapasztalható, átlagosan 30 -40% közötti a csökkenés. A  COMEOS  szerint  a bevásárlóközpontokban  található  üzletek  értékesítése  még  ennél is jobban, 60–70%-kal esik vissza, amely jelenség nagy valószínűséggel annak tulajdonítható, hogy a fogyasztók zárt és zsúfolt helyen találják magukat, amely félelemmel tölti el őket.

 

Turizmus: vakációs fejfájás Belgiumban

Sok belga turista, aki júliusban és augusztusban általában más ország felé indul útnak autóval vagy repülővel, az idén újra  felfedezheti  Belgium  varázslatos  helyeit?  De  vajon  lesz-e mindenkinek  hely?  A  STATBEL  (Belga  Statisztikai Hivatal)  adatai  szerint  a  belgák  alig  több,  mint  6  millió  utazást  tesznek  meg  júliusban  és  augusztusban,  amely nyaralások 80% -a külföldre irányul (egy belga állampolgár a nyári időszakban általában több alkalommal is utazik). Ezzel szemben csaknem 400.000 külföldi turista érkezik például Vallóniába (Belgium déli, francia nyelvű régiójába) és kb.  1,4  millió  külföldi  Flandriába,  végül  valamivel  több  mint  500.000  külföldi  turista  Brüsszelbe.  De  vajon  mi  fog történni, ha ezeknek a belga és külföldi turistáknak a jelentős része felül kell, hogy vizsgálja nyaralása terveit a Covid-19 globális világjárvány miatt?

 

Belgium eddig már 13 milliárd eurót folyósított a koronavírus elleni küzdelemre

Mennyibe fog kerülni a járványból és a kijárási korlátozásokból fakadó gazdasági válság? Komplex válasz egy egyszerű kérdésre.  És  nem  csak  azért,  mert  még  mindig korai teljesen világosan látni a jövőt. Ez a milliárdok „keringője”. A koronavírus járványból kiinduló gazdasági válság és az azt követő korlátozások a gazdaság számára 45 milliárd eurós veszteséget  fognak  eredményezni –összegezte  április  elején  a  BelgaNemzeti  Bank  (BNB -Banque  Nationale  de Belgique) és a Szövetségi Tervezési Iroda (BFP-Bureau Fédéral du Plan) jelentése.

 

Koronavírus:  a  belga  belügyminiszter  azt  ígéri,  hogy  nem  lesznek  már  szigorú  korlátozások  akkor  sem,  ha  jön  a második hullám

Az   országban   a   hét   kezdetén   újabb   enyhítéseket   vezettek   be,   az   iskolák   újra   megnyitották   kapuikat   az felsőosztályosok számára, illetve a börtönökben szigorú feltételek mellett a látogatás újra engedélyezett. Pieter de Crem belügyminiszter a belga televízió VTM nevű kereskedelmi csatornáján kijelentette, hogy Belgiumban akkor sem vezetnek  be  újra  szigorú  korlátozásokat,  lezárásokat,  ha  a  járvány  újabb  hulláma  eléri  az  országot.  Helyette kiterjedtebb teszteléssel és mobiltelefonos vírusnyomkövetéssel védekeznének.

 

Sültkrumpli-népszerűsítő kampány indult Belgiumban

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító  sültkrumpli  fogyasztását  serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban –számolt  be  a belga sajtó alapján az MTI.

 

Hollandia elutasítja az Európai Újjáépítési Alap francia-német tervezetét

Hollandia,  Ausztriával,  Dániával  és  Svédországgal  együtt  a  múlt  szombaton  ellenezte  a  francia-német  500  milliárd euró értékű európai segélycsomag javaslatot -az NU.nl. birtokában lévő dokumentum szerint. Egy vitaanyagban a 4 ország elveti a francia-német tervet, és kijelentik, hogy inkább egy olyan támogatási csomagra lenne szükség, amely kölcsönökből áll, szigorú reformfeltételekkel.

 

A Holland Vasutak azzal számol, hogy az elkövetkezendő 5 évben 4,7 milliárd euró bevételtől esik el

Az  NS  (Nederlandse  Spoorwegen  azaz  a  Holland  Vasutak)  vezetése  úgy  véli,  hogy  5  évbe  telik  majd,  mire  avasúttársaság ugyanannyi utast szállíthat újra, mint amennyit a koronavírus okozta válság előtt. Ezért az elkövetkező 5  éves  periódusban  4,7  milliárd  eurós  bevételcsökkenéssel  fognak  számolni -állítja  az  NS  egy  sajtóközleményben május  23-i  sajtóközleményben.  A  várható  bevételkiesés  nagy  részét  a  személyszállítás  csökkenése  okozza.  Bert Groenewegen, az NS pénzügyi igazgatója az NRC (Nieuwe Rotterdamse Courant) c. napilapban megjelent interjúban elmondta, hogy a válságot követően az utasok nem fognak azonnal újból vonattal utazni.

 

Luxemburg a GDP-je 5%-át leteszi az asztalra

A miniszterelnök szerdán bejelentett újraindítási csomagját a pénzügyminiszter ismertette. Van egy további 700–800 millió eurós terv is, amely célja, hogy mindenki „egyfajta likviditási játékban” vehessen részt. Pierre  Gramega  (DP-Parti  Démocratique,  Demokrata  Párt) az intézkedéscsomagot „progresszív válaszlépésnek” nevezte, amelyet a leginkább érintett ágazatokra hirdettek meg, s amely “az országot sújtó nagy recesszió nagylelkű megoldása” szándékozik lenni.

 

A LUXAIR TOURS az első utasait a portugáliai FARO-ban fogadja május 31-től

A Luxair (Luxembourg Airlines) után a LuxairTours is hamarosan újraindítja a tevékenységét. Stockholm, Lisszabon, Portó, Hamburg és München -5 desztinációt kínálnak a pünkösdi hétvégétől kezdődően. Az utazási kedv, valamint a bizalom erősödése, amelyet az utak újraindításának bejelentése óta észleltek, arra ösztönzik a Luxair-t  és  a LuxairTours-ot, hogy bővítsék utazási kínálatukat.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Tovább enyhítenek a korlátozásokon Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában  egy  nap  alatt  2406-ról  2416-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.  Az  országban  néhány napon  belül  megnyithatnak  a  bevásárlóközpontok – a döntést az új fertőzöttek alacsony számával indokolják a szakértők.  Mivel  a  vírus  még  mindig  jelen  van,  mindenkit  felelősségteljes  fellépésre,  az  elővigyázatossági intézkedések betartására kérnek.

 

Az utazással kapcsolatos korlátozások fokozatos enyhítése

Szarajevó május 20-án visszavonta a kéthetes otthoni elkülönítés kötelezettségét az országba hazatérők számára. A külföldiek  továbbra  is  csak  üzleti  ügyben,  meghívólevéllel,  és  48  óránál  nem  régebbi,  negatív  koronavírus teszttel léphetnek be az országba, a várakozások szerint azonban június elsejétől ez a korlátozás is megszűnik.

 

Későbbre halasztják a bosznia-hercegovinai választásokat

Az  ország  választási  bizottsága  október  4-ről november  15-re  halasztotta  az  önkormányzati választást, mert  sem a választási  törvényt,  sem  a  költségvetést  nem  fogadták  el  a  koronavírus-járvány  miatt.  A  helyzetet  fokozza,  hogy  a koronavírus-járvány hatását  nem számolták  bele  az eredeti költségvetésbe, pedig a Világbank előrejelzései alapján Bosznia-Hercegovina gazdasági teljesítménye 3,2%-kal fog romlani idén. A kormány azt reméli, május 31-re meglesz a 2020-as költségvetés.

 

BULGÁRIA

 

Bulgária beengedi az unióból és a schengeni vízumövezetből érkezőket

Bulgária ezentúl beengedi az Európai Unióból (EU) és a schengeni vízumövezetből érkezőket, a térségre vonatkozó beutazási korlátozásokat eltörölték. A tilalom feloldása kiterjed San Marinóra, Andorrára, Monacóra és a Vatikánra is. A hatóság ugyanakkor kiemelte, hogy a Bulgáriába érkezőknek továbbra is 14 napot karanténban kell eltölteniük. Ez utóbbi korlátozás alól azonban ezentúl mentesülnek a bolgár állampolgárok, valamint azok az uniós állampolgárok is, akik humanitárius céllal érkeznek, továbbá kereskedelmi, gazdasági és befektetési tevékenységeket képviselnek. A karanténkötelezettség nem vonatkozik a közvetlen építőipari, karbantartási, üzemeltetési tevékenységet végzőkre, valamint azokra sem, akik Bulgária stratégiai fontosságú, alapvető infrastruktúrájának biztonságát szavatolják.

 

Újranyit Bulgária

Bulgáriában  június  elsején  újra  kinyitnak  az  éttermek,  bárok  és  a  kávézók – május  5-én  az  említett  szolgáltatások kültéren már újraindulhattak, június 1-től pedig már teljes mértékben, a zárt helyiségeket is működtethetik. A mostani rendelet hatálya kiterjed a kulturális és más szórakoztató rendezvényekre, így a színházakra és koncertekre, továbbá a színpadi előadásokra is. Újrakezdhetnek a tánciskolák, de csupán helyiségeik belterületének 30, külterületük 50 %-án.  A  diszkók,  a  zongorabárok  és  az  éjszakai  lokálok  ugyanakkor  még  zárva  maradnak  a  Covid-19-járvány  elleni korábbi   korlátozásoknak   megfelelően  előreláthatólag  június  14-ig.   Bulgáriában   május   27-én   2460   igazolt koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván, eddig 133-an  meghaltak.  A  közösségi  helyeken  továbbra  is  érvényben maradtak a távolságtartás szabályai.

 

CSEHORSZÁG

 

Csehország majdnem teljesen újranyitott

Két és fél hónapos szünet után hétfőn Csehországban újra megnyíltak az általános iskolák alsó tagozatai, a vendéglők, a szállodák, a strandok és a múzeumok, illetve újra látogathatók a kórházak és az idősotthonok. A csehországi köztereken már arcmaszkok nélkül is lehet járni, de a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása. Legfeljebb 300 fő részvételével tömegrendezvényt is lehet tartani és újraindult az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság is. A közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó, március közepén elfogadott intézkedések döntő többségének feloldását –a  szigorú  higiéniai  szabályok  betartása  mellett –az  egyre javuló járványhelyzet tette lehetővé.

 

Május 26. éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitja a határokat egymás között

Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára -erősítette meg  újságírói  kérdésre  válaszolva  Szijjártó  Péter,  Magyarország  külgazdasági  és  külügyminisztere  Kolozsváron,  a Kelemen  Hunor  RMDSZ-elnökkel  közösen  tartott  sajtótájékoztatóján. Szijjártó  Péter  elmondta:  tegnap  éjjel  és  ma reggel abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy éjféltől azon a magyar,  szlovák  és  cseh állampolgárok számára teszik lehetővé az országaikban való karanténmentes tartózkodást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát.

 

Csehország: a cégek nagy része jól teljesít a válság idején is

Miközben a világjárvány miatt munkahelyek szűntek meg, a multinacionális vállalatok  számára  távoli  segítséget nyújtó szolgáltató központok terjeszkednek. Olyan ázsiai testvérvállalatoktól veszik át az üzletet, amik nem tudták megoldani alkalmazottaik otthoni munkáját. A digitális átalakulás fontos, és új lehetőségeket teremtett a csehországi üzleti központok számára is. Az Üzleti Szolgáltatási Vezetők Szövetsége (ABSL) szerint szinte minden úgynevezett üzleti hub tovább bővült. Néhányan át tudták helyezni az üzletet az ázsiai-csendes-óceáni térségből Európába.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Minden Egyesült Királyságba érkező személyre 14 napos karantén vár

A brit belügyminiszter, Priti Patel bejelentése szerint június 8-tól minden utasnak, aki az Egyesült Királyságba érkezik, kötelezően 14 napra izolálnia kell magát. Ez érvényes a külföldiekre és a britekre egyaránt. Aki megszegi a karanténrendelkezést, 1000 fontos büntetésre számíthat, de ha a brit esetszámok emelkednek, a büntetés mértéke is  emelkedni  fog.  A  rendelkezés  nem  érvényes  az  Írországból,  a  Csatorna-szigetekről, illetve a Man-szigetről érkezőkre, ők tehát szabadon utazhatnak Nagy-Britanniában.  Emellett  néhány  szakmát  is  kiemeltek  a  karanténra kötelezettek köréből, így  a  szállítmányozásban  dolgozókat.  Akik  a  gyümölcstermés  betakarítására  érkeznek  az országba, azoknak sem kell a belépés helyén karanténba vonulniuk, de a munkavégzés környezetét nem hagyhatják el.

 

Június közepén nyithatnak a boltok Nagy-Britanniában

Bejelentette  az  újranyitás  részleteit  Boris  Johnson.  A  koronavírus-járvány  megfékezését  célzó,  március  végén elrendelt korlátozások további fokozatos enyhítésének jegyében június 1-jétől először a szabadtéri piacok nyithatnak ki ismét, valamint azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő szabadtéri bemutatóterük –jelentette be a brit   miniszterelnök   csütörtökön.   Boris   Johnson   azt   is   elmondta,   hogy   kéthéttel  később,  június  15-én   a nagyáruházaktól a kisboltokig az összes olyan üzlet is kinyithat, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Enyhítések Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában május 26-ról 27-re 1999-ről 2014-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két és  fél  hónap  után  május  27-től megszűnt a kijárási tilalom a nyugat-balkáni  országban,  május  28-tól  pedig  a vendéglátóhelyek is megnyithatnak. Ezen felül megszűnt a hatósági karantén, ehelyett az országba lépőknek otthon kell eltölteniük az előírt elszigetelődés 14 napját. Észak-Macedónia  ugyanakkor  nem  siet  a  határok  megnyitásával, várhatóan majd csak június közepén engedélyezi a belépést és a kilépést a határain.

 

A koronavírus-járvány politikai hatásai Észak-Macedóniában

A parlamenti pártok nem tudnak egyezségre jutni, hogy mikorra tűzzék ki a korábban áprilisra tervezett, majd a koronavírus-járvány  miatt  elhalasztott  parlamenti  választásokat.  A  kormányzó  szociáldemokraták  június  15-én szeretnék  megtartani  a voksolást,  míg  az  ellenzéki jobboldal  inkább  augusztus  végét,  szeptember  elejét  tartja  erre alkalmasnak.  Egy  friss  közvélemény-kutatás  szerint  az  észak-macedón  állampolgárok  is  inkább  a  nyár  végén járulnának az urnák elé, a júniusi szavazást túl elhamarkodottnak vélik. A szociáldemokraták szerint viszont, ha csak augusztusban vagy szeptemberben lesz a választás, akkor a május 31-én véget érő szükségállapotot további legalább 30 nappal meg kell hosszabbítani.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Versenyképesség és ökológia: az újjáépítési terv az „és ugyanakkor” szempontjából

A  francia  kormány  arra  kéri  a  nagy  gazdasági  csoportokat,  hogy  legyenek  versenyképesek  és  környezetbarátok. Ellenben, amikor az olyan társaságok, mint az Air France-KLM, az Airbus vagy a Renault a túlélésért küzdenek, ez a rendelkezés ellentmondásosnak tűnik és nehéz feladat elé állítja őket -Jean-Michel Bezat, a Le Monde újságírójának elemzése. A Covid-19 az „elhízásban szenvedő óriás”, az Airbus A380 korai végzetéhez vezetett. Az Air France-KLM május  20-án, szerdán bejelentette a repülőgéptípus működésének és használatának “végleges leállítását”, amelyet eredetileg csak a 2022. év végére terveztek.

 

A francia vállalatok szembesülnek a várható csődhullámmal

A  csődhullám  még  nem  érkezett  meg,  de  a  Covid-19   válság   okozta sokkhullám  már  erősen  érezhető Franciaországban. A társadalombiztosítási díjak elhalasztása, az államilag garantált kölcsönök, valamint a részleges munkanélküliség intézményének bevezetése, mindezek az intézkedések lehetővé tették a kijárási korlátozások nehéz heteinek a túlélését, gyakorlatilag nagyobb társadalmi zavarok nélkül.  Amikor majd a részletes számadásra kerül a sor, a számok bizony szédülést fognak okozni. A nyolc hét korlátozási időszak a francia gazdaság számára 120 milliárd euróba  került,  az OFCE  (Observatoire  français  des  conjonctures  économiques -francia  gazdasági  konjunktúrakutató intézet) adatai szerint, köztük mintegy 40 milliárd, amely a vállalkozásokat terheli.

 

Franciaország  államadóssága  kétségkívül meg  fogja  haladni  a  GDP  115%-át  az  év  végig –figyelmeztet  Gérald Darmanin francia államháztartási miniszter

Az államadósság, amely 2019 végén a GDP 100% -a alatt volt, a világjárvány miatt jelentősen megemelkedett. Az   egészségügyi   válsággal   szemben   a   gazdaság   támogatására   irányuló   intézkedések   súlyosan   érintik   az államháztartást.  A  francia  adósság kétségkívül  meg  fogja  haladni  a  bruttó  hazai  termék  115% -át  az  év  végére – figyelmeztetett Gérald Darmanin, francia államháztartási miniszter.

 

Emmanuel Macron személyesen ismerteti az autóipar támogatási tervét

Emmanuel Macron francia elnök a napokban “fontos bejelentéseket” fog tenni a koronavírus-válság sújtotta autóipar támogatására irányuló terv részeként – jelentette szombaton egy, az államfői végrehajtó testülethez közeli forrás az AFP-nek (Agence France-Presse). “Ennek a tervnek különféle elemei vannak: az ipari szuverenitás, a tiszta járművekre való áttérés, és célja az ágazat versenyképességének a megőrzése” –idéz a forrás.”Az ágazati tervet személyesen az elnök fogja ismertetni” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy van egy “ipari kérdés, a munkahelyek kérdése és az ágazat átalakulása a tiszta járművek irányába “.

 

Több mint tízmillió virtuális látogatója volt a Louvre-nak

A koronavírus-járvány idején, március 12. és május 22. között tíz és fél millió virtuális látogatója volt a párizsi Louvre-nak. A közönség nagy része az Egyesült Államokból volt kíváncsi a világhírű múzeum gyűjteményére, amelyet március közepén  kénytelenek  voltak  bezárni  a  járványterjedésének  feltartóztatására  elrendelt  franciaországi  korlátozó intézkedések miatt.

 

A franciák spórolni akarnak a 2024-es olimpia rendezésével

A koronavírus-járvány okozta válsággal és a tokiói nyári játékok elhalasztásával feléledtek a viták Párizsban a 2024-es olimpiarendezésről. Több választott tisztségviselő vetette fel a héten, hogy a francia fővárosnak “át kell gondolnia” az előkészületeket, míg a városi tanács egyik tagja, Danielle Simonnet újra elővette népszavazásra vonatkozó korábbi kampánytémáját. Twitter-bejegyzésében azt írta, ez most “aktuálisabb”, mint eddig bármikor.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Horvátország május végén megnyitja a határait a szlovákok, csehek, magyarok és az osztrákok előtt

Horvátország május végén megnyitja a határait a szlovákok, csehek, magyarok és az osztrákok előtt –tájékoztatott Gari  Cappelli  horvát  idegenforgalmi  miniszter.  Május  28-án kezdi meg működését az az online rendszer, amely az előzetes regisztrációknak köszönhetően felgyorsítja a külföldiek számára a határátkelést, így a külföldi vendégeknek nem  kell  majd  a  határon  várakozniuk,  ha  előtte  kitöltik  az  online  formanyomtatványt. Ahogy korábban valószínűsíthető volt, Horvátország kétoldalú együttműködések alapján nyitja  meg  határait,  hogy  megmentse  a gazdaság nagyjából 25 százalékát kitevő idegenforgalmat.

 

Feloldották a korlátozást Brac szigetén

A  közép-dalmáciai  Brac  szigetén  május  23-án  feloldották  a  horvát  hatóságok  a  május  9-én  elrendelt  14  napos karantént,  így  az  élet  újra  visszatérhet  a  rendes  kerékvágásba  a  szigeten.  Zágráb  a  járvány  enyhülésével –szigorú óvintézkedések  mellett –fokozatosan  feloldotta  a  korlátozásokat,  és  újraindította  a  gazdaságot.  Ugyanakkor továbbra sem lehet 40 fő feletti csoportos összejöveteleket tartani és sporteseményeket rendezni az országban, mely intézkedések feloldását május végére tervezi a kormány.

 

Elindult az oktatás Horvátországban is

Horvátországban  a  koronavírus-járvány  enyhülésével,  szigorú  óvintézkedések  mellett  május  11-én  kinyithattak  a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, azonban a szülőkre bízták, hogy engedik-e a gyerekeiket iskolába, így az elmúlt két hétben a kisiskolások mindössze 2%-a tért vissza az iskolapadokba. Az  oktatási  minisztérium  legújabb  rendelete  szerint  május  25-től csak megfelelő indoklás esetén maradhatnak ki a gyerekek  az  iskolából.  Blazenka  Divljak  oktatási  miniszter  az  új  intézkedést  azzal  magyarázta,  hogy  az  otthoni munkavégzésről szóló kormányrendelet hatályát vesztette, így az alkalmazottaknak fokozatosan vissza kell térniük a munkahelyeikre.

 

KOSZOVÓ

 

Enyhítő intézkedések Koszovóban

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1038-ról 1047-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Május 28-tól Koszovó is  enyhít  a  koronavírus-járvány  miatt  bevezetett  korlátozó  intézkedéseken.  A  korábban  érvényes,  szigorú,  néhány órányi szabad mozgást engedélyező kijárási korlátozások helyett éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be 21 és másnap reggel 5 óra között. A határokat feltételezhetően június elsején nyitják meg.

 

A koronavírus-járvány hatása Koszovó külkereskedelmére

A koronavírus-járvány kemény csapást mért a koszovói gazdaságra, a statisztikai hivatal adatai szerint áprilisban 34,4 százalékkal esett vissza az import az egy évvel korábbi adatokhoz képest, míg az export 11,5 százalékos csökkenést produkált.

 

LENGYELORSZÁG

 

Koronavírus: Lengyelországban egy haláleset sem történt az elmúlt 24 órában

Lengyelországban  az  utóbbi  huszonnégy  óra alatt  egy  haláleset  sem  történt  a  koronavírus-járvány  miatt,  az  új fertőzések többségét pedig a szilézai bányavidéken kialakult gócban jegyezték fel hétfőn. A varsói kormány a korlátozások további feloldására készül. Vasárnap estétől hétfő reggelig 148 újfertőzést mutattak ki, ebből 89-et a Sziléziai vajdaságban regisztráltak. Sziléziában a járványgóc május elején alakult ki, ott a fertőzöttek 48 százaléka bányász -eddig több mint 3,3 ezer ember, akik a statisztikák szerint általában tünetmentesen vagy könnyű tünetekkel vészelik át a megbetegedést.

 

Lengyelország eltörölte a karantént az ukrán vendégmunkások számára

Lengyelország mezőgazdasági minisztere bejelentette, hogy eltörli az országba érkező ukrajnai vendégmunkásoknak a kéthetes karantént, adta hírül a Radio Lublin. A vendégmunkások hiánya negatívan hat a nyugat-európai országok gazdaságára,  ezért  a  lengyel  kormány  úgy  döntött,  segít  a  gazdálkodók  problémáján.  Hogy  intézkedésük  nyomán hány  külföldi  munkavállalóra  számíthatnak,  egyelőre  nem  tudják  megjósolni.  A  farmergazdaságokba  érkező ukrajnaiak már másnap munkába állhatnak, ezt egyetlen más szférában sem engedélyezték.

 

MONTENEGRÓ

 

3 hete nincs új fertőzött Montenegróban

Montenegróban több mint három hete nem regisztráltak új fertőzöttet. A járvány ideje alatt 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Amennyiben  június  2-ig  nem  regisztrálnak  új  megbetegedést,  hivatalosan  is  úgy  tekintik,  hogy  a koronavírus-járvány Montenegróban véget ért. Járványügyi szakértők szerint a koronavírus-járvány második hulláma őszre várható, és elkerülhetetlen  lesz,  ezért  fel  kell  rá  készülni. Montenegró június elsejétől megnyitja a határait bizonyos országok-Horvátország, Szlovénia, Ausztria,  Németország,  Lengyelország,  Csehország,  Magyarország, Albánia és Görögország-állampolgárai előtt, de a szomszédos Szerbia lakosai előtt nem.

 

A koronavírus-járvány hatása a montenegrói vállalkozásokra

A  járvány ideje  alatt  az országban tevékenykedő vállalatok több mint 40 százaléka állt le, 35 százalékuk pedig csak részben működött, míg a vállalatok 23 százalékában egyáltalán nem állt le a munka, igaz, egy részét otthonról végezték  a  dolgozók.  A  gazdasági  felmérések  szerint  a  koronavírus-járvány  gazdasági  szempontból  a  legjobban  a mikro-és kisvállalkozásokat viselte meg.

 

NÉMETORSZÁG

 

Információ a németországi karanténmentességről (05.27.)

Uniós   tagállamokra,   valamint Izlandra,   Liechtensteinre,   Norvégiára,   Svájcra   és   az Egyesült   Királyságra   nem vonatkozik karanténkötelezettség a Németországba történő belépéskor. A német szövetségi állam és a tartományi kormányok kötelező kéthetes karantént írnak elő minden  olyan  személyszámára,  aki  az  úgynevezett  harmadik országokból belép a Német Szövetségi Köztársaságba. Harmadik országok az Európai Unión (EU) kívüli országok.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Németország június 29-ig meghosszabbítja a közösségi korlátozásokat

A német szövetségi kormány és a tartományok vezetői megállapodtak, hogy június 29-ig  meghosszabbítják  a közösségi  korlátozásokat  a  koronavírus-járvány  megfékezése  érdekében–írja  a  Reuters. Németországban  eddig 8302 fő halt meg a járványban, ami lakosságarányosan jelentősen alacsonyabb szám, mint a spanyol, az olasz, a francia,  a  brit  vagy  a  svéd  halálozási  adatok.  Az   országban  az   óvatos  lazítások  megkezdése   után  sem  volt tapasztalható nagyobb megugrás az új fertőzöttek számában.

 

Angela Merkel szerint “bátorságra és éberségre” lesz szükség a korlátozások feloldásakor

“Bátorságra és éberségre” intette Angela Merkel kancellár a német tartományokat hétfőn a koronavírus-járvány megfékezése  érdekében  bevezetett  korlátozások  feloldásával kapcsolatban.  A  kancellár  szerint  az  ajánlások  és javaslatok nem elegendőek -közölte Steffen Seibert kormányszóvivő. Merkel szükségesnek tartja, hogy továbbra is kötelező maradjon a 1,5 méteres távolságtartás, a személyes találkozások minimálisra szűkítése  és  a  higiéniai előírások  betartása. A   kancellár   szerint,ha  ezeket  az  alapvető  szabályokat  figyelmen  kívül  hagyják,  akkor elveszhetnek a járvány megfékezésében eddig elért sikerek.

 

Nőtt a német kivitel a kelet-európai országokba 2020. első negyedévében – Ost-Ausschuss elemzés

Az Ost-Ausschuss Osteuropaverein elemzése szerint a német kivitel 29 kelet-európai országba a válság és az általános tendencia ellenére 1,7 %-kal növekedni tudott 2020 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg a teljes német kivitel 3,2 %-kal csökkent. Egyedül a Lengyelországba irányuló német export 1 Mrd EUR-val nőtt, és ezzel  Lengyelország megelőzve Nagy-Britanniát és Olaszországot, két hellyel előbbre az 5. helyre került a német külkereskedelmi partnerek rangsorában. A V4-ek továbbra is a legfontosabb kereskedelmi partnere Németországnak, összesített külkereskedelmi forgalmuk 57 %-kal haladja meg az USA vagy Kína külkereskedelmi volumenét.

 

Új gyár épül Debrecenben – Így halad az építkezés

Elérte legmagasabb pontját a német Deufol debreceni gyárának épülete. A leendő csomagoló-és logisztikai üzem 20 millió  eurós  beruházással  Európa  egyik  legmodernebb  logisztikai  és  csomagolóüzeme  lesz,  amely  egyben  a  cég délkelet-európai  regionális  központjává  is  válik. Logisztikai  fejlesztésekről általában a budapesti agglomerációból szoktunk beszámolni, ezúttal azonban az ország második legnépesebb városában is fontos fejlesztés zajlik, felkerült ugyanis a bokréta a Deufol német logisztikai cég debreceni gyárának épületére.

 

Nem húzza keresztül a zalaegerszegi tesztpálya építését a járvány

A  járványhelyzet  ellenére  zavartalanul  folytatódik,  és  hamarosan  a  végső, azaz a harmadik üteméhez érkezik a Zalazone zalaegerszegi járműipari tesztpálya építése – jelentette  be  Palkovics  László  innovációs  és  technológiai miniszter  pénteken,  a  pályán  rendezett  nemzetközi  online  konferencián.  Hozzátette:  minden  évben  május 21-én tartják a pálya napját, napra pontosan egy éve az első ütem átadását jelentették be. A második ütem kivitelezése még tart, miközben a harmadik ütem terveit véglegesítik.

 

6,6 %-os gazdasági visszaeséssel számol az Ifo intézet 2020-ban

A  koronavírus  okozta  gazdasági  válság  hatására  a  német  gazdaság  bruttó  hazai  terméke  az  idén  6,6  százalékkal csökken  a  müncheni  Ifo  gazdaságkutató  intézet  2020/2021-re vonatkozó legfrissebb előrejelzése alapján. A rekord csökkenés után viszont erőteljes fellendülésre számítanak. Az intézet három lehetséges forgatókönyvet mutatott be elemzésében.    A    legvalószínűbb  szcenárió  szerint  várhatóan  kilenc  hónapra  lesz  szükség  az  üzletmenet normalizálódásához.  2021-re  már  10,2  százalékos  GDP-növekedést jeleznek előre. A teljes korlátozások idején a gazdasági teljesítmény 17 százalékkal esett vissza Németországban.

 

Kijöttek a végleges adatok: nagyot esett a német gazdaság

Németország  hazai összterméke (GDP)  2,3  százalékkal  csökkent  az  idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest – közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn végleges adatként. A német GDP ennél nagyobb mértékben 2009 második negyedévében csökkent, akkor 7,9 százalékos volt éves összevetésben a visszaesés.

 

A németgazdaság második negyedévi konjunktúraindexe újabb mélyponton

Májusban rekordmélységbe esett a DIW Berlin gazdaságkutató intézet második negyedévre vonatkozó németországi konjunktúraindexe.  A  DIW  Berlin  (Deutsches  Institut  für  Wirtschaftsforschung)  szerdán  az  MTI-hez  eljuttatott felmérése  alapján  a májusban  rendelkezésre  álló makrogazdasági  mutatók  alapján  újmélységi  rekordra,  20  pontra esett az áprilisi 37 pontról a német gazdaság második negyedévi konjunktúraindexe.

 

Duplázza a járatok számát a Lufthansa, de 10-ből 8 gépük még mindig a földön marad

Megduplázza a forgalomba visszaállított repülőgépei számát júniustól a Lufthansa csoport (Lufthansa Group), Európa második számú légiközlekedési vállalkozása, de a koronavírus-járvány miatt a flotta csaknem 80 százaléka továbbra is a földön marad – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap. A júniusi menetrend szerint az eddigi 80 után már 160 gép közlekedik, ami a 760 repülőből álló flotta 21 százalékát jelenti.

 

Beintettek a németek Brüsszelnek

A Lufthansa nem kér az állami segítségből, ha cserébe fel kellene adnia jogait két legfontosabb bázisán, Franfkfurtban és  Münchenben.  Élesedik  az  ellentét  Brüsszel  és  Berlin  között. A Lufhtansa felügyelőbizottsága visszautasította a német kormány részéről felkínált 9 milliárd eurós mentőcsomagot miután az Európai Bizottság fájdalmas feltételeket támasztott. Cserébe a cégnek le kellett volna mondania a frankfurti és a müncheni repülőtereken meglévő slotjai (le-és felszállási résidői) egy részéről.

 

A Volkswagennek fizetnie kell a megtévesztett autótulajdonosoknak

Németországban  a  bíróság  a  Volkswagen  gyártó  ellen  döntött  egy  autótulajdonos  javára  a  dízelautók  kibocsátási adatainak  meghamisítása  ügyében –írja  a DW.  A  bíróság hétfői döntése szerint azok az autótulajdonosok, akik manipuláló szoftverrel felszerelt Volkswagen járművet vásároltak, pénzügyi kompenzációra jogosultak. A károsultak visszajuttathatják a járművet, és részleges pénzügyi visszatérítést kaphatnak a gyártótól.

 

Macron népszerűségét elvitte, Merkelét visszahozta a járvány kezelése

Németországban  a  járvány  viszonylag  kevés  életet  követelt,  ez  meg  is  mutatkozik  kormány  támogatottságában. Olaszországot térdre kényszerítette a koronavírus, de az olaszok több mint fele elégedett a védekezéssel, ugyanakkor a franciák 63 százaléka szerint a kormány rosszul kezelte a járványt. Mindez kihat a politikai vezetők népszerűségére is.  Kezdetben  Macron  francia  elnök,  Angela  Merkel  német  kancellár  és  Giuseppe  Conte  olasz  miniszterelnök népszerűsége is nőtt, de Macronnál ez a növekedés utóbb a visszájára fordult.

 

Még mindig tüntetnek a karanténellenesek Németországban, bár egyre kevesebben

Lanyhul a karanténellenes tüntetők elszántsága Németországban, bár szombaton még megjelent egy csoportjuk a berlini  Brandenburgi-kapunál. A rendőrség felszólította őket, hogy adjanak  helyet  azoknak  a  demonstrációknak, amelyeket  szabályosan  bejelentettek  aznapra.  A  karanténellenesek  azonban  csupán  néhány  utcával  hajlandóak odébb vonulni. Hét hete tüntetnek így a kormány korlátozó intézkedései ellen, és volt, amikor számuk a több ezret is elérte.

 

Elmentek egy étterembe, aztán többen is koronavírusosak lettek Németországban

A   német   egészségügyi hatóságok  hétfőn  bejelentették,  hogy  koronavírusos  fertőzötteket  azonosítottak  egy nemrégiben  újra  megnyitott  alsó-szászországi  étterem  vendégei  között,  és  már  száznál  több  embert  karanténba helyeztek. Kezdetben hét embernél mutatták ki a kórt azt követően, hogy a moormerlandi Alte Scheune nevű étteremben jártak május közepén. Vasárnapra megduplázódott a fertőzöttek száma. Azóta további négy embernél állapították meg a koronavírus jelenlétét.

 

OLASZORSZÁG

 

Felszólította az olaszokat a miniszterelnök: ne menjetek külföldre nyaralni

Olaszországi vakációzásra szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte kormányfő a járványkorlátozások enyhítése után eltelt első négy napot értékelő beszédében a római parlamentben csütörtökön.

 

Hatvanezer önkéntes ellenőrizheti Olaszországban a távolságtartást

Olaszországban a regionális ügyek minisztériuma azt  tervezi, hogy 60 ezer önkéntes fogja ellenőrzi majd a koronavírus-járvány terjedése ellen előírt személyes távolságtartást, a szabályszegőket pedig meggyőzi annak betartásáról. Az elképzelést hétfőn jelentette be Francesco Boccia, a regionális ügyek minisztere.

 

Az olasz külügyminiszter szerint az unió június 15-én nyissa meg határait

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter azt javasolja, hogy az Európai Unió tagállamai egyidejűleg nyissák meg határaikat annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások után az idegenforgalom egyszerre indulhasson újra.

 

Keddtől tilos lesz állva alkoholt fogyasztani Milánóban

A járványgörbe folyamatosan lefele ível. Május 29-én várható a bejelentés arról, hogy június 3-tól mely tartományok között  lehet  majd  ismét  szabadon  mozogni.  Az  egészségügyi  hatóságok  aggodalmukat  fejezték  ki  a  társadalmi távolságtartást  nem  mindig  betartó  fiatalok  miatt,  valamint  a  járvány  esetleges  terjedésétől  tartanak  Dél-Olaszországban is.

 

OROSZORSZÁG

 

Moszkva is készen áll a korlátozások lazítására

Moszkva  az  alapvető  mutatók  alapján  készen  áll  arra,  hogy  lazítson  a  Covid-19-járvány   miatt   bevezetett korlátozásokon –jelentette ki Jelena Andrejeva, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlegének vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón. Andrejeva szerint Moszkva a három alapvető mutató szerint a kötelező karanténelőírások lazításának nemcsak az első, hanem a második körét is megengedhetné. Rámutatott, hogy a fertőzés reprodukciós rátája 70 napja 1 alatt jár, a fővárosnak kellő mennyiségű kórháziágy-tartaléka van, és megfelelő a helyi tesztelési arány is (100 ezer főként 384). A lazítás első köre a Roszpotrebnadzor korábban kihirdetett irányelvei  szerint  lehetővé  teszi  majd  az  utcai  sportolást,  valamint  megnyitnak  majd  a  kisebb  üzletek  és szolgáltatások. A második körben szabad lesz a családi séta, valamint megkezdhetik a működést a nagyobb alapterületű üzletek és néhány tanintézmény is –írja az MTI.

 

Putyin a járvány második, őszi hullámától tart

Oroszországban a járványhelyzet stabilizálódott, de ősszel  a  Covid-19  új  hulláma  jelentkezhet –figyelmeztetett  az orosz  elnök  egy  kormányzati  tisztségviselők  és  egészségügyi  szakértők  bevonásával  megtartott  pénteki videokonferencián. Vlagyimir Putyin szerint az az országnak fel kell készülnie erre a forgatókönyvre és tartalékokat kell  képeznie  kórházi  kapacitásból  erre  az  október  végi,  novemberi  időszakra.  Anna  Popova,  az  orosz fogyasztóvédelmi  felügyelet  (Roszpotrebnadzor)  vezetője  bejelentette,  hogy  a  Covid-19-fertőzés  terjedése gyakorlatilag   megállt   Oroszországban.   Bejelentette,   hogy   június   harmadik   harmadában   az   egész   országra kiterjedően megkezdődik az antitestszűrés, amely a lakosság mintegy 0,5 százalékát érinti majd. Szerinte a felmérés megmutatja majd, hogy mennyire készült fel az ország az őszre.

 

Oroszországban sikerült előállítani egy vektorvakcinát, amely mellékhatások nélkül alakít ki immunitást

Önmagukon próbáltak ki egy vektorvakcinát a Nyikolaj Gamaleja nevét viselő Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet  (NICEM)  munkatársai,  a  kísérlet  sikerrel  járt,  alanyaiban  negatív  mellékhatások  nélkül  alakított  ki immunitást –tájékoztatta   Alekszandr   Gincburg   akadémikus,   a   központ   igazgatója   pénteken   az   Interfax hírügynökséget.

 

ROMÁNIA

 

Közösen tisztázták a határátlépés feltételeit a román és a magyar hatóságok

A két ország érintett hatóságai közösen tisztázták a határátlépés –járványügyi intézkedésekkel összhangban lévő –feltételeit, miután a múlt hét vége óta ismét megnőtt a várakozási idő a Nyugat-Európában  munkát  vállalók  nagy számban  történő  utazása  miatt.  A  felek  megegyeztek  abban,  hogy  a  koronavírus-járvány   miatt   elrendelt szükségállapot előtt állandó jelleggel működő határátkelőhelyek közül nyolcat tartanak fenn a kétirányú személy-és áruforgalomnak (Pete–Csengersima, Csanálos–Vállaj, Érmihályfalva–Nyírábrány, Bors–Ártánd, Gyulavarsánd–Gyula,Tornya–Battonya, Nagylak (I.)–Nagylak, Nagylak (II.)–Csanádpalota). A további három átkelőhelyen csak a határsáv 30 kilométeres körzetében élő, a szomszédos országban munkát vállaló ingázók, vagy a határ két oldalán földet művelők járhatnak át (Székelyhíd–Létavértes, Nagyszalonta–Méhkerék, Nagycsanád–Kiszombor). A két ország közti személyforgalom-korlátozás továbbra is érvényben van még, tehát csak munkavállalókat vagy átutazókat engednek át, vagy rendkívüli esetben szabad belépni a szomszédos ország területére.

 

Romániában visszaütött a lazítás

Miután Romániában május 15-től lazítottak a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseken, május 24-én egy hét után először haladta meg a 200-at  az  újonnan  igazolt koronavírus-fertőzések száma. A rendkívüli állapot feloldása utáni első fertőző gócok Olt megyei, iasi, és sebesi egészségügyi intézményekben jelentek meg. A járvány újraéledésének kockázataként tekintenek Romániában arra is, hogy az utóbbi tíz napban a külföldön élő román állampolgárok újabb hulláma  indult  haza,  és  a  rendkívüli  állapotot  felváltó  veszélyhelyzetben  nem  hatósági  karanténba,  hanem  csak otthoni elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket (amit sokkal nehezebb betartatni).

 

Újraindítja menetrendszerinti járatait a román Blue Air

Július  elején  indítja  újra  fokozatosan menetrendszerinti  járatait  a  Blue  Air  román  diszkont  légi  társaság,  amely  a második legnagyobb piaci szereplő a romániai piacon. Figyelembe veszik a hatósági rendelkezéseket, a járatok száma kezdetben korlátozott lesz. A Blue Air jelenleg Dublinba működtet járatot  kérésre,  emellett  chartereket  is  indít, amennyiben van erre igény. Amennyiben feloldják a hatósági korlátozásokat, a Blue Air először Belgiumba, Dániába, Finnországba, Franciaországba, Németországba, Írországba, Izraelbe, Olaszországba, Nagy Britanniába, Norvégiába, Spanyolországba   és   Svédországba   indít   gépeket.   Emellett   Olaszországban   és   Ciprusban   belföldi   járatokat   is indítanak.

 

Közel félmillió munkahely szűnt meg Romániában az elmúlt két hónapban

A felfüggesztett és megszüntetett munkaszerződésekre vonatkozó, naponta közölt kimutatás szerint a koronavírus-járvány   kezdete   óta   május   22-én   haladta   meg   a   403   ezret   a   megszüntetett   munkaszerződések  száma.  A kiskereskedelemben és a feldolgozóiparban 71-71 ezer munkaviszony szűnt meg, az építőiparban csaknem 60 ezerrel csökkent a munkaszerződések száma. A felfüggesztett munkaszerződések száma a korábbi 1 millióról 586 ezerre csökkent, miután számos területen újraindult a termelés a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések és kijárási tilalom feloldása után. A rendkívüli állapot március közepi kihirdetésétől eltelt 67 nap alatt mintegy 45 ezer vállalat volt kénytelen korlátozni tevékenységét vagy teljes egészében beszüntette azt, emellett a kis-és középvállalkozások 96 százaléka bizonyos mértékű árbevétel-kiesést jegyzett.

 

Koronavírus-antitest tesztet végeznek a romániai lakosságon

A  román  egészségügyi  minisztérium  kijelentette,  hogy  30  ezer  állampolgáron  végzi  el  a  koronavírus-antitestek kimutatásához szükséges tesztet annak érdekében, hogy megtudják, mennyire terjedt el a Covid–19 az  országban. Az információk szerint a lakosság vizsgálására gyorsteszteket használnak majd.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Spanyolország bevezeti az alapjövedelmet

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet jövő heti ülésén elfogadja a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem bevezetését,  amely  mellett  a  kormányprogramban  kötelezték  el  magukat  a  koalíciós pártok. Az első támogatásokat júniustól fizetik a rászoruló 850 ezer háztartásnak, amelynek mintegy felében él gyerek is. Az intézkedés éves költségvetési vonzata 3 milliárd euró.

 

Tíznapos nemzeti gyászt rendel el kedden a spanyol kormány

A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére tíznapos nemzeti gyászt rendel el a spanyol kormány. A gyász ideje alatt félárbocra  engedik  a  közintézményekre  kihelyezett  zászlókat,  és  amikor  a  járványügyi  korlátozások  fokozatos feloldása befejeződik az országban,  az  uralkodó  részvételével  nagyszabású  hivatalos  megemlékezést  tartanak  az áldozatok tiszteletére.

 

Spanyolország is megnyitja határait a külföldi turisták előtt

Arancha  Gonzales  külügyminiszter  tweetelt  arról,  hogy  a  legrosszabbon  már  túl  van  az  ország,  ezért  júliustól fokozatosan újranyitják a határokat a külföldi turisták előtt, a karantén intézkedéseket is enyhítik, emellett minden szükséges egészségügyi intézkedést meghoznak.

 

Koronavírus: egyre jobb a helyzet Spanyolországban – kiderült, hogy nyitnak ki a strandok

Hétfőtől országszerte tovább folytatódnak a járványügyi enyhítések, például Madrid és Barcelona is a lazítások újabb, egyes szakaszába léphet. Az  egyes fázis  az  ország  47  millió  lakosa közül  25 millió embert  érint, 22  millióan  pedig  a további könnyítéseket tartalmazó kettes fázisba kerülnek.

 

SVÉDORSZÁG

 

A második hullámból derülhet ki, jól döntött-e Svédország

A brit kormány visszafordult róla, Európa többi része el sem indult azon az úton, amelyet Svédország járt be a Covid-19-járvány kezelésében. Kiragadott adatokkal kudarcnak és sikertörténetnek is be lehet állítani a svéd modellt, de valójában csak hosszabb távon derül ki, hogy megérte-e a lehető legkevesebb korlátozással nekimenni a járványnak. A svédek mindenesetre nem vesztették el bizalmukat a kormányban, még akkor sem, amikor a járványügyi felelős elismerte: nem számítottak ennyi halottra az idősek körében sem.

 

SZERBIA

Megnyílt a magyar-szerb határ a két ország állampolgárai számára

Megnyílt Magyarország és Szerbia közös határszakasza a két ország állampolgárai számára. Május 25-én délelőtt tíz órától a szerbek és a magyarok korlátozások és karanténkötelezettség nélkül léphetnek át a kilenc működő átkelőn.

 

Szerbiában engedélyezik a 100 fős tömeges rendezvényeket

Május 22-től az országban szabadtéren és zárt helyiségekben is engedélyezték a legfeljebb százfős rendezvényeket. Korábban ötven főben maximálták az egy helyen tartózkodók számát. A munkaügyi miniszter a koronavírus-járvány gazdasági  következményeit  elemezve  elmondta,  március  és  május  közepe  között  a  hétmilliós  Szerbiában  közel  16 ezren vesztették el a munkájukat.

 

Új járványmegelőzési intézkedések Szerbiában

Mivel   még   nem   múlt   el   a   koronavírus-járvány,  új  járványmegelőzési  intézkedéseket  vezetnek  be  a  szerbiai munkahelyeken. Kötelező fertőtlenítést végezni, a légkondicionáló berendezéseket csak indokolt esetekben lehet bekapcsolni, és a dolgozóknak maszkot kell viselniük, ha nem tudják tartani folyamatosan a kétméteres távolságot egymástól.

 

Szerb válasz a montenegrói intézkedésekre

Szerbiában  egy nap  alatt  11 193-ról 11  227-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Mivel Montenegró egy nappal korábban közölte, hogy június elsejétől megnyitja a határait bizonyos országok állampolgárai előtt, de a szomszédos Szerbia lakosai előtt nem, Belgrád válaszlépésként megtiltotta a montenegrói légitársaság, a Montenegro Airlines gépeinek a landolást a belgrádi repülőtéren.

 

SZLOVÁKIA

 

Könnyítenek a cseh és a szlovák határátlépésen

Május  27-től kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra  szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.

 

Tovább enyhítenek a szlovákok is

A  koronavírus-járvány  terjedésével  összefüggésben  bevezetett  újabb  korlátozásokat  enyhítenek  vagy  oldanak  fel Szlovákiában május 27-től, illetve a jövő héten. Az enyhítések az üzleteket, szolgáltatásokat és éttermeket is érintik. A változás esetükben az eddigiekhez képest annyi, hogy míg eddig 15 négyzetméterenként legfeljebb egy vendéget engedhettek be az üzemeltetők, mostantól eltekinthetnek ettől a korlátozástól, ha biztosítani tudják, hogy vásárlóik, vendégeik között legalább 2 méteres távolságot tartanak. Ugyancsak kivonják az ideiglenesen bevezetett vasárnapi kötelező zárva tartás hatálya alól a mozikat és a színházakat. Szlovákiában az elmúlt napokban továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltaknapi átlaga: ez a szám már mintegy négy hete öt alatt van.

 

Szlovákia szeretné mielőbb újraindítani a nemzetközi személyszállítást

A  határok  fokozatos  megnyitásával  összhangban  a  közlekedési  minisztérium  igyekszik  újraindítani  a  nemzetközi személyszállítás minden formáját. Andrej Doležal, a közlekedési tárca vezetője elmondta, hogy a szakértői konzílium bizonyos korlátozások mellett május 25-én előzetes hozzájárulását adta a légi közlekedés újraindításához, a döntést a központi válságstábnak kell meghoznia. A nemzetközi vasúti és autóbuszos közlekedés újraindítását egyelőre nem hagyták jóvá a szakértők. A tárcavezető bejelentette, hogy a közlekedési minisztérium betartja az iskolák június 1-jei újbóli megnyitásával kapcsolatos ígéretét, és az iskolások újra ingyen utazhatnak a vonatokon.

 

A Szlovák Nemzeti Bank rontotta előrejelzését a szlovák gazdaság kilátásairól

A Szlovák Nemzeti Bank pontosította márciusban kiadott előrejelzését a külkereskedelmi kereslet változásának és a gazdaságmentő intézkedések hatásainak figyelembevételével. A bizonytalan  helyzet  miatt  a  Nemzeti  Bank  újra  3 forgatókönyvet  készített.  A  szlovák  gazdaságban  idén  5,8  és  13,5%  közötti  lesz  a  visszaesés,  a  9%-os  visszaesést tartják  a  legvalószínűbbnek.  A  kormányzati  intézkedéseknek  köszönhetően  csak  mérsékelten  emelkedik  a munkanélküliség,    úgy    becsülik,    hogy    mintegy    50    ezer    munkahelyet    sikerül    megmenteni.    A    közszféra költségvetésének GDP arányosan 6,9 és 10,3% közötti hiányt becsülnek, az államadósság GDP arányosan 57 és 64% közötti szintre növekszik. Legfontosabb kockázati tényezőnek tartják a világjárvány további kimenetelét, a karantén-intézkedéseket –elsősorban külföldön, illetve a pénzügyi piacok és a fogyasztók viselkedését.

 

Mélyponton a szlovák turizmus

A    koronavírus-járvány    miatt    hozott    szlovákiai    megszorítások    soha    nem    látott    zuhanáshoz    vezettek    az idegenforgalomban: a turisták száma már a megszorítások első hónapjában, márciusban is a kétharmadával esett vissza. Márciusban teljesen leállt az országban az idegenforgalom, a szállodák országszerte zárva voltak. A szállodák, éttermek, üdülőhelyek kötelező bezárása miatt márciusban gyakorlatilag teljesen leállt az idegenforgalom, amire még  soha  nem  volt  példa  az  ország  történetében.  A  Statisztikai  Hivatal  legfrissebb,  május  25-én  közzétett  adatai szerint  márciusban –legalábbis, azon a pár napon, amíg még erre volt lehetőség –152  ezer  turista  szállt  meg  a szlovákiai szálláshelyeken, akiknek a kétharmada volt hazai. Ez utóbbiak száma az egy évvel korábbihoz képest 64, a külföldieké 67 százalékkal csökkent. A vendégéjszakák száma 56 százalékkal, 516 ezerre esett vissza, vagyis egy-egy turistára átlagosan 3,4 vendégéjszaka jutott, miközben e tekintetben is a hazai turisták vezetnek.

 

Kétszázmilliós kieséssel néz szembe a szlovákiai autópiac

A  koronavírussal  sújtott  első  (és  remélhetőleg  utolsó) teljes   hónapban   3424   új   személygépkocsit   vásároltak Szlovákiában. Ez nemcsak a tavalyi áprilishoz (8894 db) képest lesújtó eredmény, hanem például az idei februárhoz is (7200). A félig már korlátozásokkal fékezett márciusban 5013 autó talált gazdára. Ami viszont igazán szomorú, az a tavalyi és az idei év első 4 hónapjának összehasonlítása: tavaly 32 791, idén 22 390 eladott autó, ami a gazdasági elemzők szerint kb. 200 millió eurónyi kiesést jelentett a piacon.

 

Júniustól a szlovák Jaguar Land Rover is két műszakosra növeli a gyártást

A szlovák Jaguar Land Rover az országban működő összesen négy autógyár közül utolsóként növelte kétműszakosra a   gyártást.   A   márka nyitrai   üzemében,   május   18-án   fokozott   egészségbiztonsági   intézkedések   mellett,   egy műszakban  indult  újra  a  két  hónappal  korábban  a  koronavírus-járvány   terjedésével   összefüggésben   leállított termelés. Június 1-től két műszakban működő gyártósorokon a márka Land  Rover  Defender  és  Discovery modelljei készülnek. A gyártást fokozatosan indítják újra, tekintettel arra, hogy világszerte a bemutatótermek kétharmada még mindig zárva van.

 

SZLOVÉNIA

 

Mostantól Szlovéniába is mehetnek a turisták

Szlovéniába  május  26-tól  beléphetnek  azok  a  külföldi állampolgárok,  akik  üzleti  vagy  más  gazdasági  érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról  szóló  igazolást  tudnak  felmutatni  a  határon.  Azok  a  schengeni övezethez  tartozó  országok  és  az Európai  Unió  állampolgárai  léphetik  át  korlátozások  nélkül  a  szlovén  határt –azaz  nem  kell  14  napra  karanténba vonulniuk -, akik üzleti, illetve más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában rendelkeznek ingatlannal.  A  korlátozások  feloldása  nem  csak  a  közúti,  hanem  a  légi-és  vízi  közlekedésre  is  vonatkozik.  Az enyhítések emellett a határ menti ingázókra, a nemzetközi fuvarozókra és azokra a mezőgazdasági vállalkozókra is vonatkoznak, akik a szlovén határ mindkét oldalán rendelkeznek ingatlannal vagy művelnek földeket. A karantén alól kivonhatják  magukat  továbbá  azok  az  uniós  állampolgárok,  akik  oktatási  vagy  egészségügyi  célokból  érkeznek  az országba –ilyenek  a  hallgatók,  a  tanárok  és  a  kutatók, valamint az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők. Azoknak  sem  kell  karanténba  vonulniuk,  akik  egy  napra –például  temetésre  vagy  családlátogatásra –érkeznek  az országba. A nem uniós állampolgároknak –ha nincs bejelentett lakcímük Szlovéniában –továbbra is karanténba kell vonulniuk. Ez alól mentességet kapnak azok a diplomaták, fuvarozók, valamint rokonaik temetésére vagy üzleti útra érkező-és átutazóban lévő személyek, akik még aznap elhagyják az országot.

 

Üdülési csekket vezet be Szlovénia a turizmus fellendítésére

A  turizmus  és  a  vendéglátás  területén  két  intézkedést  léptetett életbe  a  kabinet.  Azok  a  vállalkozások,  amelyek forgalma  több  mint  10  százalékkal  csökken  2019-es  évhez  képest,  és  ezért  kényszerszabadságra  kell,  hogy  küldjék alkalmazottaik  egy  részét,  az  állam  átvállalja  az  otthon  maradt  dolgozók  bérének  80  százalékát, és  a  munkáltató mentesül  az  adó-és  járulékfizetés  alól.  Továbbá  úgynevezett  üdülési  csekket  vezetnek  be  a  belföldi  turizmus fellendítésére: felnőttenként 200 euró (70 ezer forint), gyerekenként 50 euró (17,4 ezer forint) értékben, amelyet csak belföldi szálláshelyeken lehet majd felhasználni. Ettől a rendelkezéstől 5 millió vendégéjszakát vár a kormány.

 

Négyszáz dolgozójától válik meg a Renault Szlovéniában

A francia Renault mintegy négyszáz munkatársát készül elbocsátani a szlovéniai Revoz gyáregységéből a COVID-19 okozta világjárvány miatt bekövetkezett keresletcsökkenésre hivatkozva. A Novo mesto városában található Revoz az ország egyetlen autógyára, egyúttal az egyik legnagyobb exportőre. A 3200 főt foglalkoztató üzemben a jövőben csupán kettő műszakban fog zajlani a termelés. Szlovénia egyébként az európai államok közül az elsőként jelenthette ki,  hogy  túljutott  a  járványon.  Idáig  mindössze  1467  fertőzöttről és 104 vírushoz köthető halálesetről tudnak a hatóságok. Az exportorientáltság miatt ugyanakkor a gazdaság nem fogja megúszni a jelentős visszaesést, idén a kormány 8 százalékos csökkenéssel számol.

 

Korlátozások nélkül utazhatnak a magyarok Szlovéniába

Anže Logar szlovén külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott május 28-i megbeszéléseik után közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy május 28-án délutántól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán. A döntést az indokolja, hogy mindkét ország epidemiológiai helyzetét sikerült azonosan mérsékelt szinten tartani.

 

UKRAJNA

 

Három  hónapra  elegendő  tartalékot  hoznak  létre  Ukrajnában  a  koronavírus  elleni  küzdelemhez   szükséges eszközökből

Május  25-én Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetőjének kezdeményezésére és Denisz Smihal miniszterelnök elnökletével megbeszélést tartottak azon egészségügyi felszerelések beszerzését illetően, melyek elengedhetetlenek a  SARS-CoV-2  koronavírus  okozta  Covid–19  megbetegedés  elleni  küzdelemhez  és  a  betegek  kezeléséhez.  Denisz Smihal a megbeszélés elején kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes ellenőrzése alatt tartja a védőfelszerelések biztosítását, s napi szinten érdeklődik azokat illetően. Arszen Zsumagyilov elmondta, hogy az egészségügyi  felszerelések  beszerzésével foglalkozó  állami  vállalat  május  26-án  kezdi  meg  a vételezést a  ProZorro rendszer egyszerűsített eljárása által. Erre a célra jelenleg 3 milliárd hrivnyával rendelkeznek, az egy hónapra elegendő felszerelésekre 750–760 millió hrivnya szükséges. Az állami költségvetési alapból vásárolt eszközök mellett jelenleg is folynak  a tárgyalások  a nemzetközi szervezetek  támogatásával  kapcsolatban.  A  Világbankkal  kötött  megállapodás például respirátorok vásárlását biztosítja 1,2 millió dollár értékben.

 

KAZAHSZTÁN

 

Az elnök szerint fel kell készülni a koronavírus második hullámára

„Fel kell készülnünk a koronavírus második kitörésére, a helyzetet súlyosbítják  a  tartós  természetes  gócpontok  és más, különösen veszélyes fertőzések jelenléte hazánkban és a szomszédos országokban. Számos következetlen reform és átszervezés elfogadása az egészségügyi-járványügyi felügyeleti szolgálat és a fertőzés-ellenőrzőrendszer gyengüléséhez vezetett” – jelentette  be  Kaszim-Zsomart Tokajev. Az államfő utasítást adott a Kazah Köztársaság biológiai biztonságáról szóló törvény kidolgozását az év végéig.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Taskent régióban több várost a „piros zónába” sorolták be

Május  26-tól  a  régióban  több  várost  (Bekabad,  Nurafsan)  sorolták   a „piros zónába”, ami az jelenti, hogy a személygépjárművek közlekedése kizárólag 7:00 és 10:00, valamint 17:00 és 20:00 óra között engedélyezett.

 

KÍNA

Szijjártó: egy hét alatt több, mint 1000 lélegeztetőgép érkezett az országba

Az  elmúlt  egy  hétben  a  magyar-kínai  légihídon érkezett védőfelszerelésekről, eszközökről posztolt a Facebookon Szijjártó  Péter. A hosszútávú egészségügyi védekezés alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljanak  a megfelelő mennyiségű és minőségű készletek.

 

Eddig száz gép, 131 millió maszk és 3000 lélegeztetőgép érkezett Kínából

Csütörtöktől szombatig közel 4 millió maszk érkezett Kínából Magyarországra. Pénteken megérkezett a Wizz Air 100. repülőgépe, amely Kínából szállított egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Budapestre –írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter. Összesítése alapján „mára ott tartunk, hogy az elmúlt másfél hónapban a Wizz Air gépeivel együtt összesen 130 repülőgép közlekedett a Kína és Magyarország közötti légihídon.”

 

Kínaiak ellen lázadnak magyarok

Ölre megy a Vasas Szakszervezeti Szövetség egy igazi nagyágyúval: beperli a kormány stratégiai partnerét, a Wescast Hungary  Autóipari Zrt.-t, amely  ráadásul a mintának  tekintett  kínai  gazdaság egyik  zászlóshajója -írjaa 24.hu.  Azt kéri az érdekképviselet a bíróságtól, állapítsa meg, hogy jogellenesen járt el a kínai hátterű cég, mert nem fizetett a dolgozóinak arra az időre, amíg leállították az üzemet.

 

Olyan rendszert indítanak Kínában, amely 30 nappal előrejelzi az új koronavírusos eseteket országonként

Online rendszert indít el Kína az új koronavírus globális terjedésének előrejelzésére – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség a projektet vezető kutatók közlésére hivatkozva. Az északnyugat-kínai Kanszu tartomány székhelyén található Lancsou Egyetem innovációs központjának kutatói által kidolgozott rendszerhétfőtől kezdve 30 napon át jelzi előre, hogy a világ 180 országában naponta hány újabb fertőzéses eset bukkanhat fel.

 

Koronavírus: bajban a kínai bankszektor

Nagy  esély  van  rá,  hogy  a  kínai  bankszektornak  2020-ban csökkenő nyereséggel kell szembenéznie, mivel a koronavírus  számos  nehézséget  okoz  a  gazdaságban.  A  kínai  kereskedelmi bankok 2020 első negyedévében 600,1 milliárd jüan (84,2 milliárd dollár) nettó nyereséget realizáltak, ami 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, főként a bankok vagyonának bővülése és az alacsonyabb kezelési költségek miatt.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban tovább lassult a járvány terjedése

Törökországban május 26-án tovább lassult az új koronavírus-járvány terjedése, az utóbbi 24 óra leforgása alatt 948 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma elérte a 158 762-őt. A naponta regisztrált fertőzöttek száma az április 11-ei 5138-as érték óta lassan mérséklődik, a gyógyultak száma meghaladja a 120000 főt. A 83 milliós országban a hatóságok eddig körülbelül 1,87 millió vírustesztet végeztek el.

 

Újra kamatot csökkentett a török jegybank

A várakozásoknak megfelelően ismét kamatcsökkentést hajtott végre Törökország központi bankja, tavaly nyár óta kilencedik alkalommal, hogy támogassa a gazdaságot és ellensúlyozza a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait. A jegybank  monetárispolitikai  bizottsága  május  21-én  tartott  ülésén  50  bázisponttal,  8,75  százalékról 8,25  százalékra vitte le az irányadó, egyhetes repókamatot. Közleményében a jegybank rámutatott, hogy a gazdaság kezd magához térni, de a járvány visszavetette a külkereskedelmet, az idegenforgalmi ágazatot és a hazai keresletet. Törökországot továbbra is fenyegeti a magas infláció, és ez megnehezítheti a kamatok további csökkentését. A jegybank megítélése szerint a fogyasztói árak rövidtávon erősebben növekedhetnek amiatt, hogy az élelmiszerek szezonális okok, illetve a  járvány  következtében  nagyobb  mértékben  drágulhatnak,  de  az  év  második felében  a  kereslet  csökkenése dezinflációs hatásokkal jár majd.

 

A Turkish Airlines nem tervez elbocsátásokat a következő két évben

A Turkish Airlines elnökének nyilatkozata alapján a cég még a járvány légi közlekedésre gyakorolt, globális romboló hatásai mellett is vállalja, hogy két évig megőrzi a jelenlegi alkalmazotti szintet. A friss adatok szerint a vállalat idén márciusban 53 százalékkal kevesebb utast szállított, mint egy évvel korábban. A cégvezető szerint a Turkish Airlines egyelőre megpróbálja egyedül megoldani a felmerülő pénzügyi gondokat, többek között új finanszírozási források keresésével.  A  tervezett  intézkedések  között  említette,  hogy  eladják  régebbi,  ezért  kevésbé  költséghatékony repülőgépeik egy részét, és az újabb, korszerűbb típusok irányába mozdulnak el. Csökkentik továbbá külföldön működő képviseleti irodáik számát, illetve Törökországban is bezárnak néhány telephelyet. A vállalat emellett  arra számít, hogy drágulni fognak a jegyárak.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Világbank: 500 millió dolláros segítség a sáskajárás által sújtott országoknak

A Világbank Igazgatótanácsa egy 500 millió USD értékű csomag a sáskajárás által legnagyobb mértékben érintett országok számára történő létrehozása mellett döntött. A pénzügyi segítség célja a természeti katasztrófa során nehéz helyzetbe  került   gazdálkodók és  farmok  közvetlen  módon  történő  megsegítése,  kárenyhítés.  A  programban résztvevő első 4 ország, Dzsibuti, Kenya, Etiópia és Kenya 160 M USD összegre számíthat.

 

A globális válság ellenére 1,87%-kal nőtt Nigéria gazdasága 2020 első negyedévében

Nigéria Nemzeti Statisztikai Hivatala által kiadott közleménye szerint az ország gazdasága a globális válság ellenére ez év első negyedévében 1,87%-os növekedést ért el. A GDP növekedés azonban elmaradt a 2019-ben mért 2% fölötti értékektől.  2020.  első  negyedévében  az  előző  év  azonos  időszakához  (1,99  M  hordó  6nap)  és  2019  utolsó negyedévéhez (2 M hordó/nap) viszonyítva is növekedett és elérte a napi 2,07 millió hordót.

 

A tunéziai kormány jóváhagyta a 18,3 M EUR értékű IBRD hitel felvételét

A    tunéziai    kormány    jóváhagyta    a    május    11-én    a    Nemzetközi    Újjáépítési    és Fejlesztési    Bankkal    aláírt hitelmegállapodást,  melynek  értelmében  a  pénzügyi  szervezet  18,3  M  EUR  értékben  nyújt  pénzügyi  támogatást  a koronavírus  járvány  és  globális  hatásai  által  sújtott  az  észak-afrikai  országnak.  Tunéziának,  ahol  várhatóan  a járványügyi  enyhítések  következtében  június  elején  újranyithatnak  az  éttermek  és  mecsetek,  15  éven  belül  kell visszafizetnie a 0,5 % kamatozású hitelt.

 

A dubai vállalatok 70%-a függesztheti fel tevékenységét a következő félévben

A Dubai Kereskedelmi és Iparkamara (DCCI) április 16 és 22 között 1228 megkérdezett cégvezető bevonásával elkészített   felmérése   alapján   a   válaszadók   kétharmada   nyilatkozott   úgy,   hogy   nagy   a   valószínűsége  annak, kénytelenek elhagyni a piacot a koronavírus járvány hatásai miatt. A felmérés szerint továbbá a Dubaiban működő hotelek és éttermek várhatóan szüneteltetni fogják szolgáltatásaikat a következő hónapban, a turisztikai irodák és ügynökségek 74%-a   és   a   szállítmányozási,   illetve   raktározási   tevékenységet  végző  vállalatok  34%-a   fogja előreláthatóan felfüggeszteni működését.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara