Reptéri és repülési szabályok járvány idejére

Új  ajánlásokat  fogalmazott  meg  az  Európai  Repülésbiztonsági Ügynökség  (EASA)  és  az  Európai  Betegségmegelőzési  és Járványvédelmi  Központ  (ECDC)  a  légiközlekedés  számára  a koronavírus-járvány  idejére.

A   szervezetek a  légiutazás  minden szakaszára,  az  indulási  repülőtérre  történő  belépéstől  az  érkezési repülőtér elhagyásáig,minden folyamatra kidolgoztak új szabályokat. Az EASA és az ECDC irányelve szerint testhőmérséklet mérés után csak  azok  léphetnek  be  a  repülőtérre,  akik  utaznak,  kísérő  csak rendkívül indokolt esetben lehet az utassal. A megelőzés azonban már a repülőtérre lépés előtt kezdődik: a légitársaságoknak tudatosítaniuk kell az utasokban, hogy csak ők léphetnek be a terminálokba.  Az utazásra csak akkor vállalkozzanak, ha egészségesnek érzik magukat, és nem mutatnak tüneteket. Ellenkező esetben az utastól meg lehet tagadni  a belépést a repülőtérre, vagy beszállást a repülőgépbe. Ez megtagadható  attól  is,  aki  nem  hajlandó  a  szabályokat  betartani. Minden utasnak kötelező lesz a maszk viselése a repülőtéren, és a repülés közben is, ahogy ezt az utasokkal foglalkozó személyzetnek is  előírják.  Az  utasokat  ösztönözni  kell  az  online  utasfelvétel  és  az önkiszolgáló  poggyászleadó  automaták  használatára,  hogy  csökkenteni lehessen a személyes érintkezést.

 

További információ:

https://www.easa.europa.eu/newsroom-and-events/press-releases/easaecdc-issue-joint-guidelines-assure-health-safety-air-travel

 

Forrás: MKIK EU Hírlevél