A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.06.05.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.06.05-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Járványügyi intézkedések Albániában

Albániában június 1-én feloldották a kijárási tilalmat és a személyforgalmat érintő korlátozásokat, valamint Albánia megnyitotta szárazföldi határait. A kulturális és sporttevékenységek továbbra is korlátozás alá esnek. Edi Rama felhívta ugyanakkor  a  figyelmet arra, hogy a koronavírus járvány esetleges második hulláma a jelenlegi helyzetnél súlyosabb következményekkel járhat. További sajtóhírek szerint Montenegró és Észak-Macedónia megerősítette a június 1-i szárazföldi határnyitást Albániával.

 

Albániában a méhészet lehet a járvány legnagyobb nyertese

Az albán méhészek lehetnek a koronavírus-járvány nem várt nyertesei. Azzal ugyanis, hogy a korlátozások és lezárások miatt Albánia gyárai és gazdaságai elcsendesedtek, sokkal kisebb a légszennyezettség, de a rovarirtó szerből is kevesebb került ki a földekre. Ennek a kettős hatásnak köszönhetően az albán méhészek korábban sosem látott méztermésre számítanak idén. Ez hatalmas fordulat lesz a 2016-os és 2017-es nagy méhpusztulások után, amelyek során Albánia a kaptárainak 40%-át elvesztette, és az ágazat veszteségei meghaladták a 60 millió eurót (20,9 milliárd forintot).

 

A tiranai repülőtér forgalma drasztikusan visszaesett áprilisban

A tiranai repülőtér áprilisi forgalma a normál forgalom 1,5%-át érte csak el a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett légiforgalmi korlátozások miatt, az utasszám az ilyenkor általános 240.000-ről 4.000 főre csökkent. A repülőtér kríziskezelési stratégiája tartalmaz egy, a dolgozóknak szóló segélycsomagot, csökkentették a beruházási kiadásokat és speciális higiéniai intézkedéseket vezettek be.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában –frissítve

Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Itt a nagy hír: minden határellenőrzés megszűnik az osztrák-magyar határon

Az osztrák külügyminiszter röviddel ezelőtti sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy június 4-én csütörtöktől minden határellenőrzést megszüntetnek 7 szomszédos ország irányába, amelyeket a koronavírus-járvány miatt vezettek be, az egyetlen kivétel Olaszország, mert ott még mindig magasak a napi fertőzéses esetszámok – számolt be a Reuters.

 

Operatív törzs: Ausztriából négy napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel haza lehet jönni

Magyar állampolgárok, személyforgalomban, Ausztriából hazatérve csak akkor nem kerülnek hatósági házi karanténba, ha rendelkeznek négy napnál nem régebbi koronavírusteszttel, amely igazolja, hogy nem fertőzöttek. Jelenleg  860-an használják a rendőrség hatósági házi karantén applikációját, az elmúlt 24 órában pedig 625 hatósági házi karantént rendeltek el.

 

Június közepétől tovább lazít a korlátozásokon Ausztria

Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok – jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután. Június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése: a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi területeken, így például a gyógyszertárakban, és olyan szolgáltatások igénybe vételekor, ahol nincs lehetőség az egy méteres távolság betartására.

 

Koronavírus: Ausztria egyik tartománya 77 százalékos munkanélküliséget mért májusban

A számok jól alakulnak, a munkaerőpiac”lépésről lépésre” növekszik. Március közepén, a koronavírus-járvány okozta válságot megelőzően 400 ezren, míg április közepén, a válság tetőzésekor már 588 ezren voltak munka nélkül Ausztriában. Ugyanakkora gazdaság újraindításának következtében munkahelyek jöttek létre; május végén a tavalyi év azonos időszakához képest 174 ezerrel többen, 517 ezren voltak munka nélkül Ausztriában; június elején azonban már csak 510 400 munkanélkülit tartottak nyilván.

 

Magyarok és osztrákok közösen fejlesztenek koronavírus-oltást

A  Pécsi  Tudományegyetem  Szentágothai  János  Kutatóközpont  Virológiai  Kutatócsoportja,  valamint az osztrák biotechnológiai cég, a CEBINA GmbH közös COVID-19 vakcinafejlesztési projektbe kezd, melyhez mind az osztrák, mind pedig a hazai kutatócsoportnak rendelkezésre áll a megfelelő támogatás. Ezt jelentette be csütörtökön Prof. Dr. Jakab Ferenc pécsi virológus, a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője.

 

Felkerült a Wizz Air térképére az albán főváros és Salzburg is

A  Wizz Air bejelentette, hogy júliustól új állomással, Salzburggal bővül kiterjedt hálózata, és Albánia fővárosában, Tiranában nyitja meg 30. bázisát. A Salzburgi repülőtérről hat közép-kelet-európai városba utazhatnak az utasok júliustól, Tiranából pedig 3 Airbus A320 repülőgéppel 8 ország 15 úti céljára fog repülni a Wizz Air.A salzburgi indulás újabb jele annak, hogy a Wizz Air hosszú távon elkötelezett Ausztria mellett.

 

Osztrák-magyarárvízi előrejelző rendszer készült el a Rábán

Az Európai Unió által támogatott, 1,9 millió euró összköltségű, 2016-ban indult projektben, a meglévő Rába előrejelző rendszert fejlesztették tovább. A korszerű, grafikus megjelenítést alkalmazó nagy teljesítményű számítógépes rendszer –különböző árvízi helyzetekben –pontos vízállás és vízhozam adatokat alkalmazva, több  lehetséges  csapadék, –és  elöntés  forgatókönyvet  is  felhasználva  alkalmas  valós  idejű  árvízi  elöntések előrejelzésére.

 

Megrendezik az osztrák Forma-1 futamot

Nézők nélkül megtartják a Spielbergben a Forma-1 autóversenysorozat osztrák futamát július 5-én és 12-én, így döntött az Osztrák Egészségügyi Minisztérium. A tárca közleménye szerint a rendezők professzionális tervet állítottak össze az esetleges koronavírus-fertőzések megakadályozására. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter azt mondta, a tervben szereplő higiéniai szabályok, a verseny résztvevői, a csapatok tagjai és munkatársai körében elvégzendő tesztek kellő biztonságot adnak. A nézők nélküli verseny pedig az osztrák törvények értelmében nem tömegrendezvénynek, hanem zártkörű sporteseménynek számít.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Koronavírus: ennyivel csökkent az új fertőzések száma Belgiumban

A koronavírus-járvány március elejére datált belgiumi megjelenése óta először csökkent száz alá a fertőzéssel újonnan regisztráltak száma az országban. Tovább csökkent a fertőzés okozta betegségben elhunytak száma is, a kórházba szállítások aránya azonban stagnál. Hollandiában tovább csökkent az új fertőzöttek száma, de még meghaladja a 100-at. Luxemburg egy hete nem adott hírt egyetlen új elhalálozásról sem, egy nap alatt mindössze egy ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye.

 

Újjáépítés Belgiumban: a vállalati vezetők kevesebb adót és nagyobb rugalmasságot akarnak

A Belgiumi Vállalkozások Szövetsége (FEB: Fédération des Entreprises de Belgique) kedden közzétette az ország újjáépítési tervéről alkotott elképzelését. A „4X4 turbo” néven emlegetett terv négy tengelyen – gazdasági, társadalmi, ökológiai  és  digitális –alapul  és  támogatja  a  magánfogyasztást  a  személyi  jövedelemadó  csökkentésén  és  a munkaerőpiac rugalmasságán keresztül.

 

A THALYS (Belga Gyorsvasút) járatainak 20%-a fog közlekedni június 9-től Franciaország és Hollandia irányába

Június 9-től a Thalys fokozza forgalmát Franciaországban és Hollandiában, hogy elérje szokásos kapacitásának 20% -át –jelentette ki a belga vasúti társaság egy sajtótájékoztatón. Július 12-től augusztus végéig az összeköttetések száma tovább fog növekedni, hogy elérjék a szokásos szállítási terv és kapacitás 50% -át.

 

Belgium –a korlátozások enyhítésével az AB INBEV egy új applikációt hirdet meg a kávézókban történő fogyasztásra és annak kifizetésére vonatkozóan

A szálloda-és vendéglátóipar újbóli megnyitásáig a belga AB InBev sörgyár csoport június elején mutatta be a „jövő kávézóját” a brüsszeli Les  Brasseurs kávézóban. Bemutatta, hogyan történhet egy kávézó jövőbeli látogatása, a társadalmi távolságmérő intézkedések és egy új alkalmazás segítségével.

 

Hollandia gazdasági termelése a 2009-es válság szintjére esik vissza

Májusban a koronavírus-járvány okozta válság a holland termelés további jelentős visszaeséséhez vezetett, ami a 2009.évi pénzügyi válság idején regisztrált csökkenés szintjével egyezik meg. Ezt a Holland Beszerzési Menedzsment Szövetség (NEVI: Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement) a közelmúltban megjelent jelentése tartalmazza.

 

Hollandiában újranyitottak az éttermek és a múzeumok

A közösségi távolságtartás szabályainak szigorú betartása mellett hétfő déltől újranyitottak az éttermek, bárok és kávézók Hollandiában a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások újabb lazításának köszönhetően –írja az MTI. Az éttermekben az előzetes foglalás kötelező, egy vendéglátó helyiségben legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre az előírt másfél méteres távolság betartásával, továbbá a vendéglátónak meg kell kérdeznie a vendégeket esetleges egészségügyi kockázat fennállásáról. A kültéri teraszokra azonban ezek a szabályok nem vonatkoznak.

 

A holland kormány enyhíti az utazási szabályokat: az európai vakáció többé nincs megtiltva

HÁGA -A holland kabinet várhatóan szerdán enyhíti az európai országokat érintő utazási korlátozásait. A narancssárga kód továbbra is érvényes egész Európában: tehát most még csak a szükséges utakra érvényes az oldás. Ez sárgára fog változni, ami azt jelenti, hogy továbbra is fennállnak a kockázatok, de az utazást már nem tiltják.

 

Zöld lámpa a „Made in Luxemburg” típusú állami segítségnyújtásnak

Az Európai Bizottság mostantól engedélyez bizonyos új állami támogatási programokat. Ez 260 millió eurót jelent Luxemburgban, amelyet a covid-19 járvány által közvetlenül érintett vállalkozások százai számára lehet elkülöníteni. A válság nem ad mindenre felhatalmazást. És ha az Európai Bizottság felhatalmazást is adott a tagállamoknak, hogy átléphetik az idei államháztartási hiány eddig szentként tisztelt 3% -os küszöbét, ugyanakkor biztosítja azt is, hogy a kivételesen bevezetett szabályok és módszerek ne sértsék a közös szabályokat, különösen a versenyszabályokat ne. Így az Unió képviselői jóváhagyták azt az újjáépítési és szolidaritási alapot, amelyet a luxemburgi gazdasági miniszter május 22-én jelentett be.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Részleges határnyitás Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában június 3-ra  2524-ről 2535-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A  nyugat-balkáni ország megnyitotta határait a szomszédos országok állampolgárai számára, akik szabadon, bármilyen teszt vagy meghívólevél nélkül léphetnek be Bosznia-Hercegovinába. A más országokból érkezők számára meghívólevél és 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt kell a belépéshez. Az ország emellett a repülőtereit is megnyitotta a belépő és kilépő forgalom előtt.

 

Bosznia-Hercegovina teljes területén megszűnt a szükségállapot

Május 31-én az ország egész területén véget ér a szükségállapot, a főként bosnyákok és horvátok lakta országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetése ugyanis úgy döntött, nem hosszabbítja meg a március 16-án bevezetett intézkedést. Az ország többségében szerbek lakta részében, a boszniai Szerb Köztársaságban már május 21-én megszűnt a szükségállapot.

 

BULGÁRIA

 

Könnyebbé vált a magyar állampolgárok hazatérése Bulgáriából

Megkönnyíti a magyar állampolgárok hazatérését Bulgáriából egy május végén hatályba lépett kormányrendelet. Lakatos Tibor rendőr ezredes beszámolt arról, hogy a jogszabály szerint korlátozás nélkül léphetnek Magyarország területére azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében közreműködés, üzleti út, humanitárius tevékenység vagy hozzátartozó látogatása érdekében érkeznek a Bolgár Köztársaságból, akkor is, ha Románia felől lépik át a magyar határt.

 

Bulgária az EU-s országok többsége számára június 1-jétől feloldotta a karantént

Bulgária június 1-jétől feloldotta a kötelező 14 napos karantént az EU országok többsége számára. Az enyhítés a külföldről hazatérő bolgárokra, valamint az EU legtöbb országából, valamint a Szerbiából és Észak-Macedóniából érkező polgárokra  vonatkozik.  A  karantén  továbbra  is  vonatkozik  Svédországra,  Belgiumra,  Írországra,  Portugáliára, Spanyolországra, Olaszországra, Máltára és Nagy-Britanniára, illetve a nem EU-s országokból érkezőkre. A karantén eltörlésével a turizmust szeretnék fellendíteni a közeledő nyári szezon előtt.

 

CSEHORSZÁG

 

Június 15-től szabadon utazhatunk Csehországba

Június 15-től szabadon utazhatnak a cseh állampolgárok az összes európai országba, negatív koronavírus tesztet csak Nagy-Britanniából és Svédországból való visszatéréskor lesz kötelező felmutatni. Ellenkező esetben az érintettre kéthetes házi karantén vár –közölte Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter. Vojtech a Twitteren megjelent bejegyzésében azt írta, hogy a cseh kormány hétfőn elfogadta a sajtó által szemafornak nevezett rendszert, amely három –biztonságos, közepesen kockázatos és magas kockázatú –kategóriába sorolta az európai országokat.

 

Kártérítés járhat a válságintézkedésekért?

Csehországban kártérítést követelnek vállalkozók azért a kárért, amit a válságintézkedések okoztak nekik, közel két tucat egyéni követelés érkezett és csoportok is alakulnak, amelyek kártérítéssel foglalkozó jogászokkal álltak össze. Csehországban egymás után nyújtják be a vállalkozók a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések kapcsán kártérítési igényeiket – adta hírül a Radio Praha. Közel két tucat egyéni igény érkezett összesen 188 millió korona értékben a belügyminisztériumhoz. Hírek szerint több száz további kártérítési igényt fognak benyújtani csoportosan.

 

Cseh és lengyel bányák váltak a koronavírus gócpontjává

Csehországban a Karvinái járásban található Darkov bánya vált a koronavírus új epicentrumává. A cseh higiénikusok már 276 új típusú koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a morva-sziléziai régió szénbányájában történt fertőzés miatt – írja az Infostart. A bányászok családtagjait is megfertőzte a vírus. A szénfejtést leállították, az aknákat átszellőztetik. Adam Vojtìch cseh egészségügyi miniszter szerint nehezebb a döntés a bányában történő munka beszüntetéséről, mint más ipari ágazatokban, mivel a bányát biztonsági okokból nem lehet egyik napról a másikra teljesen bezárni és elhagyni, ennek biztonsági következményei lehetnek.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Koronavírus: két lépés előre, egy hátra

Az Egyesült Királyságban március óta múlt héten haltak meg a legkevesebben a járvány következtében. A kormány próbálja beindítani a gazdaságot a korlátozások lazításával, egészségügyi szakemberek pedig arra keresik a választ, kik azok, akik a vírus ellen leginkább védtelenek. Az egészségügyi miniszter szerint az ember kora a legmeghatározóbb rizikófaktor, aztán a neme. Nagy kockázatot jelent, ha valaki városban él, színes bőrű, vagy valamilyen etnikai kisebbséghez tartozik.

 

Koronavírus: újranyit a brit iskolák egy része

Újranyitják a brit iskolák egy részét hétfőn, miután tíz héttel korábban bezárták azokat a koronavírus-járvány miatt. A járványügyi intézkedések enyhítése keretében a fiatalabb gyerekek osztályaiban újraindulhat a tanítás. Kültéren legfeljebb  hat  ember  találkozhat  egyszerre,  újra  megnyílhatnak  a  kültéri  piacok,  a  versenysport  folytathatja tevékenységét szurkok nélkül, míg a legveszélyeztetettebbek közül több mint kétmillió személy számára megnyílik az út a szabadtéri időtöltés előtt.

 

Brutális koronavírus-tesztkapacitást építettek ki a britek

Az Egyesült Királyságban a legfrissebb, szombat esti adatok szerint összesen 38 489-en haltak meg pozitív koronavírus teszttel, azaz 24 óra alatt 113-an haltak meg –közölte a brit egészségügyi minisztérium a Guardian beszámolója szerint. A vasárnap reggel 9 óráig tartó 24 órás időszakban 115 725 tesztet hajtottak végre az országban, 1936 koronavírusos esetet derítettek fel ezzel. Összesen eddig 4,285 738 tesztet hajtottak végre és 274 762 esetet találtak a szigetországban. Az országban mostanra naponta akár 200 ezer tesztet is el tudnak végezni, melyből 40 ezer antitest-teszt. Ezzel elérték a május végére kitűzött célszámot –mondta Matt Hancock egészségügyi miniszter.

 

COVID-19: még veszélyes közel engedni egymáshoz az embereket

Brit tudósok a koronavírus-járvány újbóli fellobbanására figyelmeztetnek. Az Egyesült Királyságban hétfőtől jönnek az újabb lazítások. Angliában újraindul az oktatás az általános iskolákban és hat főig lehet baráti, családi rendezvényeket is tartani, valamint megnyílnak a parkok és tengerpartok is. Sokan úgy vélik ez egy elhamarkodott politikai döntés. John Edmunds professzor, a kormány tudományos tanácsadó csoportjának tagja azt mondta, két okból is kockázatos a korlátozások feloldása. Az egyik, hogy már a nagyon kis változás is felgyorsíthatja a vírus terjedését. A másik, hogy még mindig naponta nyolcezer új fertőzöttet azonosítanak Angliában.

 

Kivitelezhetetlen a beutazókra vonatkozó kéthetes karantén –állítják a brit szállodások

Néhány napja jelentették be az új rendszert, miszerint az Egyesült Királyságba beutazó összes személynek kéthetes karanténba kellene vonulnia. A turisztikai iparág hevesen tiltakozik a június 8-tól életbe lépő szabályozás ellen. Boris Johnson miniszterelnök azonban kitart mellette, legalábbis három hétig, utána jöhetne az egyezkedés az egyes országokkal. Az Egyesült Királyságban május 22-én nyilvánosságra hozott terv miatt több mint 70 befolyásos cégvezető írt Priti Patel belügyminiszternek az intézkedés azonnali visszavonást sürgetve. Szerintük a szabályozás nem egyszerűen hátrányosan érinti az idegenforgalom újraindulását, valójában kivitelezhetetlen is –számol be az Independent.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Nőtt a fertőzöttek száma Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában június 3-ra 2315-ről 2391-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A korábbi szigorú intézkedések lazítását követően hirtelen megnőtt az újonnan fertőzöttek száma, míg korábban naponta legfeljebb 15-20 fertőzöttet regisztráltak, a kijárási tilalom eltörlését követően 50-60 új fertőzöttet is nyilvántartásba vettek naponta. Az ország vezetése a korlátozó intézkedések újbóli bevezetését helyezte kilátásba, ha nem kezd el csökkenni a héten a napi új fertőzöttek száma. Sztevo Pendarovszki államfő két héttel, vagyis június 13-ig meghosszabbította az országban bevezetett rendkívüli állapotot.

 

33,5%-kal csökkent az ipari termelés Észak-Macedóniában 2020 áprilisában

A Macedón Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020 áprilisában 33,5%-kal esett vissza az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Márciusban éves összevetésben 13,4%-os csökkenést mértek, míg az első negyedévet figyelembe véve 11,2%-os volt a visszaesés.

 

FRANCIAORSZÁG

Koronavírus: újabb csökkenés a kórházi esetek számában Franciaországban

A  COVID-19 járvány következtében a Franciaországban kórházba szállított személyek száma és az intenzív terápiás osztályokon kezelt betegek száma ismét csökkent 24 órán belül -jelentette be május 31-én, vasárnap az Egészségügyi Főigazgatóság (DGS: Direction Générale de la Santé).

 

Brutális leépítést jelentettek be az európai autóiparban

Pont került a napok óta tartó találgatások végére. A szakszervezet már csütörtökön arról adott tájékoztatást, hogy pénteken 15 ezer fős leépítést jelenthet be a Renault annak a tervnek a részeként, amelynek segítségével euró milliárdokat takarítana meg a koronavírus-válság miatt még nehezebb helyzetbe került francia autógyártó. Ma reggel pedig a vállalat hivatalos közleményében erősítette meg mindezt. A RENAULT már pénteken 15.000 fős leépítést jelenthet be.

 

Munkanélküliség és foglalkoztatás: Macron a szociális partnereket akarja mozgósítani

A köztársasági elnök csütörtökön találkozott a szakszervezeti és a munkaadói oldal képviselőivel. A megvitatandó kérdés: a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése érdekében meghozandó intézkedések, hiszen csak áprilisban az álláskeresők száma közel 900.000 fővel növekedett.

 

A francia autóbuszos vállalkozások készek az utcára vonulni

Édouard Philippe miniszterelnök nemrég ugyan bejelentette a korlátozások enyhítésének második szakaszát, és ugyan a bárok és az éttermek is újranyithatnak, ugyanakkor az autóbusz-üzemeltetők segítségért kiáltanak a vállalkozásaik megmentése érdekében. Rövidinterjú Ingrid Mareschal asszonnyal, az Utasszállítók Országos Szövetsége (FNVT: Fédération Nationale des Transports de Voyageurs) főtitkárával.

 

Brutális gazdasági visszaesést is hozhat a koronavírus Franciaországban

A francia gazdaság akár 11 százalékkal is zsugorodhat az idén a koronavírus következményeinek hatására, a következő hónapok még igen nehezek lesznek, jövőre azonban növekedési pályára áll az unió második legnagyobb gazdasága -jelentette ki a francia pénzügyminiszter.

 

Koronavírus: 109 gócpontot tártak fel a nyitás óta Franciaországban

Franciaországban a nyolc hétig tartott általános karantén május 11-i fokozatos feloldásának kezdete óta 109 új gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, de egyikből sem terjedt tovább a járvány -jelezte péntek este a francia egészségügyi minisztérium.

 

Minden szabad helyre kitelepülhetnek a vendéglátók, de tízkor be kell zárni –Párizsban

Nyitott bárrá válhat június 2-tól Párizs, ahol a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések újabb enyhítésének keretében 11 hét után megnyithatnak a vendéglátóhelyeknek, de egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket. A fővárosi önkormányzat döntése nyomán azonban azok szinte valamennyi közterületet, a járdákat és a forgalom elől lezárt úttesteket is elfoglalhatják -írja az MTI.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Magyar-horvát határátlépés

Május 29-től más EU-s tagállamok mellett a magyar állampolgárokkal szemben is feloldották a beutazási korlátozásokat a horvát-magyar határon. A beutazásakor-az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében -rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése,  a  várakozási  idő csökkentése  érdekében,  a  horvát  hatóságok  a  Horvát  Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel a https://entercroatia.mup.hr/honlapon  keresztül. Ugyanakkor a magyar állampolgárokra továbbra is vonatkozik a 14 napos hatósági karantén, miután Horvátországból visszatértek Magyarországra.

 

Horvátországi koronavírus-helyzet

Horvátországban az elmúlt 3 napban senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2246, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 103 maradt. A válságstáb további enyhítéseket jelentett be: engedélyezik zárt térben a 350 fős, nyitott térben pedig az 1000 fős rendezvényeket.

 

Szerényen nőtt Horvátország gazdasága

A horvát bruttó hazai termék (GDP) 0,4%-kal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, a leglassabban az elmúlt 6 évben a horvát statisztikai hivatal adatai szerint. A jelentés szerint a lassulás a koronavírus-járvány megfékezésre hozott korlátozások következménye, amelyek miatt csökkentek a fogyasztási kiadások, 3%-kal esett vissza az export, 5,8%-kal az import. A kiskereskedelmi forgalom 7 %-kal csökkent márciusban, ami a legtöbb 2010 óta. Az ipari termelés ötödik hónapja csökken, márciusban csaknem 5%-kal zsugorodott.  Nőtt az állam fogyasztása, éves szinten 4,8%-ra, amely az előző negyedévben még 3,5% volt. A beruházások 3,1%-kal  nőttek éves szinten, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor 4%-os növekedést mértek.

 

Nagyot estek a szállásárak a horvát Adrián

Jelentős  árcsökkenés  figyelhető  meg  a  horvát  szálláshelyeken  a  tavalyi  borsos  árakhoz  képest.  Aki  2019-ben előszezonjában érkezett Horvátországba, átlagosan 40 és 100 eurót hagyott ott egy éjszakáért, míg főszezonban 60 és 200 euró között mozogtak az apartmanok díjai. Ellenben most az előszezonban már 25 euróért is lehet foglalni, és a drágább magánszállások sem igazán haladják meg a 45 eurót. Aki a főszezonra tervezi a nyaralást, az is talál 45 eurós szállást, de a drágább helyek is 70 euró körül mozognak. Az alacsony árak oka, hogy a helyiek ezt az egy lehetőséget látják az idei turizmus megmentésére. Ennek függvényében a kompárak tervezett drágítását is elhalasztották, valamint kecsegtető kedvezményekkel rukkolnak elő népszerű szigetek is.

 

KOSZOVÓ

 

Enyhítő intézkedések Koszovóban

Koszovó június 1-től megnyitotta szárazföldi határait, a határállomásokon azonban egészségügyi ellenőrzést végeznek minden belépő esetében. A belépő utasoknak nem kell karanténba vonulniuk, ha 4 napnál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel  rendelkeznek,  ellenkező  esetben  egyhetes  karantén  vár  rájuk.  Egy  hét  múlva  várhatóan  a repülőtereket is megnyitják. Június 1-től újra megnyitottak az óvodák, a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok is.

 

Koronavírus-helyzet és új kormány Koszovóban

Koszovóban június 3-án egy nap alatt 1110-ről 1123-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A parlament június 3-án szavazott az új kormányról, így véget érhet a koronavírus-járvánnyal összefüggő belpolitikai válság. Az új miniszterelnök, Avdullah Hoti, a jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) politikusa a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezését ígéri.

 

LENGYELORSZÁG

 

Morawiecki: Lengyelország győzelemre áll a járvány elleni harcban

A járvány legdrámaibb szakaszában sem kellett betegeket “szelektálni”, időseket a lélegeztetőgépekről lekapcsolni, amint ez egyes országokban történt -mondta Mateusz Morawiecki kormányfő. A politikus az utóbbi évtizedekben Lengyelországot ért legsúlyosabb válságnak nevezte a járványt. Egyúttal megállapította: a társadalmi fegyelemnek, a kormány által elrendelt intézkedéseknek köszönhetően “a lengyelek győzelemre állnak a vírus elleni harcban”.

 

Lengyelországban már maszk nélkül is lehet sétálni

A szabadban -az utcán, a parkokban, a parkolókban és kerékpározás közben -már nem kötelező a maszkviselés, ha az emberek tartják egymástól a kétméteres biztonsági távolságot. A szombaton életbe lépett változások értelmében az üzletekben, a templomokban és a közösségi közlekedési eszközökön továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása, de a boltokra, piacokra, postahivatalokra és éttermekre vonatkozó létszámkorlátozás megszűnt.

 

Lengyelország: június 19-től látogathatók lesznek a futballmeccsek

Lengyelországban  június  19-től  újból  látogathatók  lesznek  a  labdarúgó-mérkőzések,  a  stadionokban  viszont  a férőhelyeknek csak 25 százalékát lehet betölteni, és be kell tartani az egészségügyi szabályokat –közölte pénteki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő. A mérkőzéseken biztosítanak fertőtlenítőszert, a belépőjegyek eladását, a stadionokra érkezést pedig úgy oldják meg, hogy a szurkolók ne gyülekezzenek –mondta el Morawiecki. A nézőtéren „az egészségügyi szempontból megfelelő módon” ültetik szét őket –tette hozzá.

 

MONTENEGRÓ

 

Montenegróban közel egy hónapja nincs új eset

Montenegróban közel egy hónapja nem regisztráltak új esetet. A nyilvántartásba vett fertőzöttek száma a járvány idején 324 volt, és kilencen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. Mivel már 1 hónapja nem regisztráltak új fertőzést, a kormány június 2-án bejelentette az úgynevezett járványhelyzet végét.

 

Csak július végén tervezik beindítani a hajóturizmust

A határait már június elsején megnyitotta Montenegró bizonyos országból érkező turisták előtt, de úgy fest, a vízi közlekedés nem indul be ilyen hamar. Kotorban legalábbis csak július végére tervezik a hajóforgalom elindítását. Kotorban első körben csak a kisebb hajókat üzemelik be, amelyek a régión belül szállítják majd az utasokat: Horvátországba, Görögországba, Dél-Olaszországba és Albániába lehet majd utazni.

 

NÉMETORSZÁG

 

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai -frissítve 06.02-án

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Koronavírus: a német kormány visszavonja az uniós tagországokra kiadott utazási figyelmeztetését

A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi tagországára kiadott  utazási  figyelmeztetését -jelentette  be  Heiko  Maas  külügyminiszter  szerdán  Berlinben.Az  utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel.Az EU-s tagállamok mellett a schengeni övezet EU-n kívüli országai, és az Egyesült Királyság esetében is ezt a megoldást alkalmazzák.

 

Több mint 80 ezer halott áprilisban, utoljára 1977-ben történt ilyen Németországban

Németországban az elmúlt évek átlagánál többen vesztették életüket idén áprilisban. A német statisztikai hivatal adatai alapján áprilisban 82246-an haltak meg, 8 százalékkal többen, mint az elmúlt 4 évben átlagosan, nyilvánvalónak tűnik az összefüggés, hogy a koronavírus miatt ugrott meg idén a halálozások száma. Utoljára 1977 áprilisában haltak meg 80 ezernél többen Németországban.

 

A BMW átvette és kifizette a leendő debreceni autógyár területét

A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte -közölte az önkormányzat péntek délután az MTI-vel. A megállapodás szerinti vételár fedezetet nyújt az önkormányzat által az ingatlan megszerzésére és a közel 400 hektáros ipari terület kialakítására fordított valamennyi költségre -írták. A közlemény szerint a város önkormányzata ingatlanfejlesztő cégén keresztül értékesítette a BMW Manufacturing Hungary Kft. részére az autógyár megépítésére szolgáló ipari területet, amelyet a beruházás megvalósítására alkalmas műszaki állapotban átadott.

 

Bejelentette Merkel: sokkal nagyobb élénkítő csomagot fogadtak el Berlinben, mint amiről szó volt

Korábban 80 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagról volt szó Németországban, de a szerda késő este véget ért koalíciós tárgyalások után végül egy 130milliárd eurós csomagról állapodtak meg a kormánypártok a koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapítása érdekében. Angela Merkel kancellár arról számolt be, hogy a koalíciós partnereknek sikerült kompromisszumra jutniuk a vitás kérdésekben, és így megnyílt az út a nagyszabású csomag elfogadása  előtt,  amely  lényegesen  nagyobb  volumenű  a  többi  euróövezeti  országban  jóváhagyott  hasonló intézkedéseknél.

 

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal jelentése (2020. május)

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal legfrissebb jelentése szerint továbbra is nagy a munkaerőpiaci nyomás, de már mutatkoznak az enyhülés jelei. Májusban 169.000 fővel (szezonális hatásoktól megtisztítva 238.000 fővel) tovább nőtt a munkanélküliek száma, de már kisebb mértékben, mint áprilisban (308.000). Így az előző hónaphoz képest 0,3 %-os volt a növekedés, a munkanélküliségi ráta elérte az 6,1 %-ot, a munkanélküliek száma 2,813,000 volt. Az előző év azonos időszakához képest 577.000 fővel dolgoztak kevesebben 2020. májusában Németországban.

 

Drasztikus leépítést tervez a ZF

A harmadik legnagyobb német autóipari beszállító, a ZF 2025-ig  12.000-15.000 munkahely megszüntetését tervezi világszerte. Az állások fele Németországban szűnik meg. Számos németországi gazdasági ágazatban készülnek leépítésekre. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet felmérése szerint az autóiparban a felmérésbe bevont vállalatok 39 százaléka hozta meg a döntést a dolgozók elbocsátásáról.

 

Autóvásárlási kedvezményt vezet be Németország

Közpénzből  finanszírozott  autóvásárlási  kedvezmények  bevezetését  tervezi  a  német  kormány  a  koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra. A szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző csomagjának részeként tervezett kedvezmény a gazdasági minisztérium elképzelése szerint hagyományos és elektromos meghajtású új német autók után is jár majd.

 

Merkel nem vesz részt személyesen a G7-ek csúcstalálkozóján

Angela Merkel német kancellár a járványhelyzet miatt nem vesz részt személyesen a világ ipari nagyhatalmait tömörítő G7-ek júniusban tartandó amerikai csúcstalálkozóján -tájékoztatott Steffen Seibert német kormányszóvivő szombaton. Trump előző héten jelezte: fontolgatja, hogy nem virtuálisan rendezi meg a csúcsértekezletet, hanem személyesen látja vendégül az állam-és kormányfőket a marylandi Camp Davidben.

 

Merkel feltámadt és mindenkit kiütött

Először fordul elő a második világháború vége óta, hogy a világ egy nehéz helyzetben nem az Egyesült Államok elnökétől vár és kap választ a kérdéseire, hanem egy másik állam, nevezetesen Németország vezetőjétől, Angela Merkeltől. A kancellár leiskolázta kormányfő kollégáit, személyes népszerűségi indexe kiütötte a tetőt, amivel megmentette az általa irányított nagykoalíciós kormány becsületét. Németország szinte kizárólag csillagos ötöst kapott a világ más országaitól arra, ahogy a mostani veszélyhelyzetet kezelte.

 

Lufthansa: 2023-ig tart a válság a légi közlekedésben

Három évig, 2023-ig tarthat a koronavírus-világjárvány miatt keletkezett válság a nemzetközi légi közlekedésben az ágazat legnagyobb német szereplője, a Lufthansa csoport (Lufthansa Group) szerint. A társaság szerdán kiadott jelentésében megerősítette korábban közölt adatait, amelyek szerint a kamat-és adófizetés előtti eredménye (EBIT) az idei első negyedévben mínusz 1,2 milliárd euró volt. A veszteség így csaknem megnégyszereződött az egy évvel korábbi 336 millió euróhoz képest.

 

OLASZORSZÁG

 

Conte: a járvány történelmi lehetőség a reformokra

Olaszország újjászületése névvel nagyszabású reformprogram indítását jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök az ország belső és külső határnyitása napján, amelyet a koronavírus-járvány utáni újraindulás napjának nevezett szerda esti sajtótájékoztatóján, Rómában.

 

Megnyitotta belső és külső határait Olaszország

További enyhítés, hogy eltörölték a karanténkötelezettséget az uniós tagállamokból érkezők esetében. Majdnem három hónap után Olaszország régiói között teljesen szabaddá vált a mozgás, semmilyen engedély vagy igazolás nem szükséges.

 

Megnyitja kapuit a járvány által egyik leginkább sújtott európai állam

Olaszország június 3-tól az EU-tagállamaiból és Nagy Britanniából érkezők, június 15-től pedig az összes többi beutazó előtt megnyitja határait, miközben az óvintézkedések értelmében továbbra sem engedélyezett a kongresszusok rendezése, valamint a büféreggeli sem. Olaszország igazi újraindulásának dátuma június 3-a  lesz,  amikor  az  olaszok elhagyhatják tartományaikat, és szabadon utazhatnak az országon belül.

 

Olasz külügyminiszter: nem kezelhetik leprásként az országot

Olaszországot nem fogják leprakolóniaként kezelni -jelentette ki Luigi Di Maio olasz külügyminiszter szombaton, arra utalva, hogy egyes európai országok nem nyitják meg határaikat olyan állampolgárok előtt, akik a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országokból érkeznek.

 

Turisták nélkül élvezik műemlékeiket az olaszok

Újra megnyitott a római Kolosszeum. A járvány előtti napi 20 000 turistának csak a töredéke, 300 fő járhatta be hétfőn az amfiteátrumot. Olaszország határai június harmadikán megnyíltak, így pár napja van az olaszoknak, hogy külföldi turisták tömegei nélkül járják be hazájuk műemlékeit.

 

OROSZORSZÁG

 

Oroszország is gazdaságélénkítési programot indít

Oroszország júliusban egy 5 ezer milliárd rubeles (mintegy 73 milliárd dolláros), 2021 végéig tartó terv megvalósításába kezd a Covid-19-járvány által megtépázott gazdasága helyreállítása érdekében –jelentette ki kedden Mihail Misusztyin orosz kormányfő Vlagyimir Putyin elnöknek. A még véglegesítésre váró program célja egyebek között, hogy ismét 5 százalék alá csökkentse a munkanélküliséget és a 2012 óta nem látott 2,5 százalékra gyorsítsa fel a gazdaság növekedését. Az orosz médiában megjelent elemzések szerint a csomag a hosszabb távú –az éves költségvetésben nem jelentkező –infrastrukturális projektekkel együtt elérheti a 7,3 ezer milliárd rubelt (106 milliárd dollárt), ami nagyjából az orosz GDP 7 százalékának felel meg.

 

Moszkvában megnyitottak a parkok és a nem élelmiszert árusító üzletek

Megnyitottak hétfőn a parkok, a nem élelmiszert árusító üzletek és a javító-tisztító szolgáltatások Moszkvában, miután a helyi hatóságok szerint sikerült lelassítani a koronavírus-járvány terjedését. A fővárosiaknak a maszkviselési és távolságtartási kötelezettség, valamint a digitális forgalmi engedélyek rendszerének betartása mellett korlátozás nélkül engedélyezték a reggeli szabadtéri testmozgást, valamint lakcím szerinti időbeosztás mellett a sétát is a reggel és az este 9 közötti időszakban.

 

ROMÁNIA

 

Románia is megnyitja a határait

Románia június 1-től megnyitotta határait a nemzetközi közúti és vasúti forgalom előtt, engedélyezi a kerthelyiségek működését, valamint a szabadtéri előadások megtartását -jelentette be Klaus Iohannis államfő Bukarestben. Az államfő hozzátette, hogy a lazítás pontos járványügyi feltételeit kormányhatározatban részletezik. Június 1-től a településeken kívül is feloldották a kijárási korlátozást, tehát nem kell már előre megírt nyilatkozatban megindokolni a település elhagyását. Szintén június 1-től nézők jelenléte nélkül újraindulhattak a sportmérkőzések, versenyek és bajnokságok Romániában a -közvetlen testkontaktust feltételező -küzdősportok kivételével.

 

A román államháztartás hiánya elérte a GDP 2,48 százalékát

A román államháztartás hiánya az idei első négy hónapban elérte a 26,82 milliárd lejt (5,5 milliárd euró), ami a román bruttó hazai termék (GDP) 2,48 százalékának felel meg. Tavaly ugyanebben az időszakban a deficit GDP-arányosan 1,08 százalék volt. Az államháztartás bevétele 98,2 milliárd lej volt, ami 1,3 százalékkal maradt el a tavalyitól, miközben a kiadások 12,7 százalékkal, 125,03 milliárd lejre nőttek, és a GDP 11,6 százalékát tették ki, ami 1,1 százalékpontos növekedésnek felel meg a tavalyi évhez mérten. Az államháztartási hiány főleg a márciusi és az áprilisi elmaradt bevételek  miatt  emelkedett,  miután  a  kormány  adóhalasztást  adott  a  koronavírus-járvány  miatt  a  gazdasági szereplőknek. A szaktárca szerint áprilisban a bevételek ismét nőni kezdtek.

 

2,5 éves csúcsra ugrott a román munkanélküliségi ráta a koronavírus miatt

Romániában áprilisban 4,8%-ra, két és fél éve a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliségi ráta a román statisztikai intézet adatai szerint. Márciusban 4,6% volt a munkanélküliségi ráta a februári 3,9% után. Legutóbb 2017 második felében volt 4,8% az állástalanok aránya. A statisztikai intézet adatai szerint a 15-74 éves korcsoportban 432 ezren kerestek állást, ami növekedést jelent az előző havi 414 ezerhez, illetve az egy évvel korábban jegyzett 355 ezerhez mérten.  A  május  végén nyilvántartott  560  ezer  felfüggesztett  munkaszerződéssel  rendelkező  nem  számít munkanélkülinek.

 

Véget ér a román kurzarbeit

A koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottak -saját bérük, illetve a nettó átlagbér 75%-áig terjedő -segélyezését a költségvetésből fedezték. A tavaly év végén csaknem 6,5 millió érvényes munkaszerződésből a koronavírus-járvány idején több mint 400 ezret felbontottak, és csaknem 600 ezret felfüggesztettek. A felfüggesztett munkaszerződésű  (kényszerszabadságra  küldött)  alkalmazottak  állami  segélyezése  május  31-én véget  ért,  azon vállalkozások kivételével, amelyek működését június elseje után is hatóságilag korlátozzák. A következő 3 hónapban a költségvetésből  fedezik  az  állásukba  visszatérő  alkalmazottak  bérköltségének  45%-át,  vagyis  a  bérek  adó-és járulékterheit. Az állami segély a jól kereső alkalmazottak esetében sem haladhatja meg a bruttó átlagbér 45%-át, vagyis2443 lejt (176 556 forint).

 

Ismét kényszerszabadságra küldi a román Dacia több mint ezer dolgozóját júniusban

Ismét kényszerszabadságra küldi 1100 dolgozóját júniusban a francia Renault tulajdonában levő romániai Dacia gépkocsigyár, mivel az alacsony megrendelések miatt nem tudja foglalkoztatni valamennyi alkalmazottját. Április 21-től hirdették meg a fokozatos visszatérést, majd május 4-től kezdtek teljes kapacitással működni. Az azóta eltelt hónapban azonban kiderült, hogy a megrendelések alacsonyabbak, főleg a nyugat-európai piacokon csökkent a kereslet, a romániai üzem termelésének 80 százaléka pedig exportra megy.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Június végéig maradhat a vesztegzár Spanyolországban

Pedro Sánchez miniszterelnök vasárnap beszélt arról videókonferencián, hogy a parlament elé terjeszti a vesztegzár utolsó, kéthetes hosszabbítását. Spanyolországban így június 21-ig tartana a veszélyhelyzet, ezután a kormány nem korlátozná az állampolgárok mozgását.

 

Tovább enyhítenek a spanyolok, Madridot még fékezik

Fokozatosan vezetik be az enyhítéseket Spanyolországban: míg az ország lakosságának 30 százaléka, mintegy 15 millió fő csak jövő hétfőtől kezdhet fellélegezni a karanténkötelezettségből, a korlátozó intézkedések alól, 70százalék, körülbelül 32 millió ember már az enyhítés második fázisát élvezheti. Alig 45 ezer embert érint csak a harmadik fázis.

 

Akár már június közepétől lehet nyaralni a Kanári-szigeteken

Azon dolgozik a spanyol kormány, hogy az ország egyes térségei akár már júniusban fogadhassanak turistákat. Reyes Maroto turizmusért felelős miniszter elmondása szerint biztonságos turisztikai folyosót nyitnának, a Kanári-és a Baleár-szigetekre a következő hónap közepétől érkezhetnének vendégek Németországból és a skandináv országokból.

 

Spanyolország hat tartományában egy hete nem hunyt el senki a fertőzésben

A tervek szerint a járványügyi korlátozásokat június végéig oldják fel fokozatosan és júliustól az országot újból megnyitják a nemzetközi turizmus előtt. A spanyol statisztikai hivatal (INE) közleménye szerint a külföldi turisták elmaradásával a dél-európai országot áprilisban mintegy hétmilliárd euró veszteség érte.

 

SVÉDORSZÁG

 

Koronavírus: rekord tesztelést végeztek Svédországban, de így is messze vannak a céltól

Sosem végeztek olyan sok koronavírus-tesztek a svédek, mint múlt héten, de még így is elmaradnak a célul kitűzött számtól –írja a Reuters. Svédországban múlt héten összesen 36500 embert teszteltek le koronavírusra, ami magasabb, mint azt megelőző heti 29 ezer, de még mindig elmarad a kormány által április közepén kitűzött 100 ezres heti tesztszámtól. A koronavírus kitörése óta az országban 275 500 tesztet végeztek el, a tesztarány ezzel jóval elmarad más északi  országokétól.  Dánia  például  kétszer  annyi  tesztet  végeztetett  el,  pedig  feleannyian  élnek  ott,  mint Svédországban.

 

Svédország –koronavírusos halott nélkül

Az utóbbi 24 órában egyetlen ember sem halt meg Svédországban koronavírus okozta betegségben. A Covid-19 járványt komoly megszorító intézkedések nélkül kezelő országban ez az első ilyen nap március 13-a óta. A skandináv országban az utóbbi napokban meredeken zuhant az újabb halálesetek száma: május második felében Svédország volt még az az állam, ahol Európában a legmagasabban állt az egy főre eső koronavírusos halottak száma. Svédország folyamatosan a figyelem központjában áll, az országot számos bírálat, illetve dicséret érte a Covid-19 járvány „unortodox” kezelése miatt.

 

Katasztrófahelyzet: Svédország megbukott a koronavírus-járvány kezelésében

Miközben világszerte egyre gyarapodik azon országok száma, amelyek az időben meghozott szigorú korlátozásaiknak köszönhetően fokozatosan elkezdik az élet, valamint a gazdaság újraindítását, addig a koronavírus-járvány szabadon bocsátásáról hírhedt Svédországban a tagadhatatlan egészségügyi katasztrófahelyzet mellett már megjelentek a gazdaságot érintő repedések is a Századvég elemzése szerint.

 

A svédek elkerülték a recessziót, de hatalmas az emberi áldozat

Svédország nem zárkózott be a koronavírus terjedése alatt, az első negyedéves számok alapján úgy tűnik, talán gazdaságilag kifizetődő volt a stratégia, hiszen még nőni is tudott a svéd GDP. 0,4%-os növekedést produkált a svéd gazdaság évesített alapon –derül ki a svéd statisztikai hivatal adataiból, ami szezonálisan igazítva 0,1%-ot  jelent.  Az elemzők 0,6%-os recesszióra számítottak a negyedévre.

 

Aggódik Svédország, hogy nem engedik majd be sehova az állampolgáraikat

Újranyitnak a skandináv országok a koronavírus-járvány lecsengése után, de Svédország aggódik amiatt, hogy a régió államai továbbra sem engedik majd be a tőlük érkezőket –írja a CNBC. Ann Linde, Svédország külügyminisztere figyelmeztette a régió országait, hogy az EU arra kérte őket, hogy ne diszkrimináljanak más országokat az újranyitás alatt, ezért Svédország úgy véli, a svédek be nem engedése egy olyan politikai döntés lesz, melyet szerinte „meg kell fontolni, mert hosszú távú következményekkel jár.”

 

SZERBIA

 

Enyhítő intézkedések Szerbiában

Szerbiában az előző napi 11 430-ról június 3-án 11 454-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Miután a kormány engedélyezte a tömeges összejöveteleket, június 5-től az éjszakai szórakozóhelyek is megnyitnak Szerbiában. A vendéglátóhelyek vezetői óriási veszteségekről számolnak be, hiszen két és fél hónapig zárva tartottak. Ismét lehet osztálykirándulásokat szervezni országon belül, és az érettségi banketteket is megtarthatják a végzősök június közepétől.

 

Június 1-től rendes menetrend szerint közlekednek a belföldi személyvonatok Szerbiában

A Srbijavoz vállalat közölte, hogy június elsejétől a belföldi járatokon valamennyi személyvonat az érvényes menetrend szerint közlekednek. A BG:VOZ rendszerében működő járatok azonban csökkentett rendben közlekednek, a száz járatból csak hetvennégy indul.

 

Szerbia 100 millió dolláros hitelt kapott a Világbanktól

A pénzt a kormány olyan határállomásokon lévő egészségügyi ellenőrzőpontok kiépítésére költheti, ahol az utasok koronavírus-gyorstesztelését végzik majd, illetve ebből az összegből fedezik két regionális laboratórium felépítését is. Egyik a Vajdasági Klinikai Központban létesül majd, a másik pedig Kragujevacon. Ezekben a laboratóriumokban a tervek szerint napi 1000 koronavírus-tesztet dolgozhatnak fel. A tervek szerint ebből a pénzből fedezik majd további egészségügyi felszerelés beszerzését, illetve a koronavírus-járvány adatait összehangoló elektronikus rendszer kiépítését, és a kórházak fertőző részlegeinek korszerűsítését is.

 

SZLOVÁKIA

 

Júniustól 32 határátkelő nyílik meg, 12 helyen elérhető az e-karantén

Június elejétől megnyitották a személyforgalom, valamint a 7,5 tonnánál nem nehezebb tehergépjárművek előtt a szlovák-magyar határt a Rárós (Rároš)-Rárospuszta átkelőnél, valamint a szlovák-cseh határt a személyforgalom előtt a szakolcai (Skalica) kikötőnél. Június 2-tól újra jár a teherkomp Párkány (Štúrovo) és Esztergom között. Összesen 32 közúti és folyami határátkelőhely nyílik meg újra júniustól és összesen 12 átkelőnél lehet átlépni a határt az e-karantén applikáció  alkalmazásával,  Magyarország  felől  a  Dunacsún  (Čunovo)-Rajka,  Ipolyság  (Šahy)-Parassapuszta, Miglécnémeti (Milhosť)-Tornyosnémeti átkelőknél van erre lehetőség. A kormány június 26-ig meghosszabbította az ellenőrzést a határokon.

 

Szabaddá válik a szlovák-cseh határ

A június 3-ról 4-re virradó éjszaka szabaddá válik ismét a mozgás Szlováki és Csehország között, ellenőrzés nélkül lehet majd egyikből a másikországba átkelni, bármilyen kötelezettség nélkül a visszatéréskor. Erről egyezett meg június 3-án Igor Matovič szlovák és Andrej Babiš cseh miniszterelnök.

 

Szlovákiában már szinte minden a régi rend szerint működik

Június 3-tól a szájmaszk viselésének kötelessége kint a szabadban 2 méteres távolságra csökken, belterekben és tömegrendezvényeken továbbra is kötelező. A kulturális rendezvények szervezését is lehetővé tették, úgynevezett sakktáblaszerű ülésrend alkalmazása mellett, illetve a fellépőktől már nem követelik meg a negatív koronavírus-tesztet. Kinyithatnak a fitnesztermek, a wellness-szolgáltatások, kaszinók és a fürdők is. A szállodákban nem kell 24 órát várni a vendég távozásától az új vendég fogadásáig. A teraszokon és az éttermekben megszűnik az a korlátozás, hogy egy asztalnál csak 2 személy ülhet. A nyugdíjasoknak fenntartott délelőtti bevásárlási órákat is megszüntetik.

 

Egy szlovák szuperszámítógép segíthet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

Az első szlovák szuperszámítógép, az Aurel nemzetközi szinten is segíthet a világjárvány leküzdésében. A Szlovák Tudományos Akadémia támogatja az A-SPIKE nevezetű projektet, amelyet az orvostudományi központban valósítanak meg, ebben segített az Aurel nevezetű számítógép. A számítógép segítségével kifejlesztett spike elnevezésű fehérje biztosítja a vírus bejutását a potenciális gazdasejtbe. Az A-SPIKE projekt célja, hogy szerkezeti adatokat gyűjtsön a fehérjéről,  amelynek  segítségével  új  módszereket  tudnak  kidolgozni  a  koronavírus-járvány  elleni  védőoltás kifejlesztéséhez.

 

SZLOVÉNIA

 

Május 28. óta a magyar és szlovén polgároknak szabad az átjárás a határon

Szlovénia az Európai Unió első tagországa, ahol bejelentették a koronavírus-járvány végét. Nem oldják fel egyelőre az egészségügyi intézkedéseket és a korlátozásokat, de a határok nagy részét megnyitják az EU-állampolgárok részére. 2020. május 28-tól karanténmentesen utazhatnak Szlovéniába Magyarországról a magyar és szlovén állampolgárok, és ugyancsak karanténmentes beutazás lehetséges a magyar és szlovén állampolgároknak Szlovéniából Magyarországra. A következő határátkelőkön lehetséges a belépés: Dolga Vas -Rédics, Hodoš -Bajánsenye, Pince  -Tornyiszentmiklós (M70), Pince  -Tornyiszentmiklós (Helyi út), Cepinci-Kétvölgy.

 

Szlovénia eurómilliárdokat költ állampolgárai megvédésére

Elfogadta május 29-én éjjel a szlovén parlament a kormány immár harmadik gazdaságélénkítő csomagját is. A most megszavazott intézkedések alapján a kormány támogatja a rövidített munkaidő bevezetését. Az állam az év végéig átvállalja a munkáltatóktól a csökkentett munkaidőn felüli bért és a közterhek 80 százalékát. Továbbá kedvezményben részesülnek  azok  a  vállalkozások,  amelyek  forgalma  több  mint  10%-kal  csökkent  2019-hez  képest,  és  ezért kényszerszabadságra kellett küldeniük alkalmazottaik egy részét. Nekik az állam még júniusra is átvállalja az otthon maradt dolgozók bérének 80%-át, és a munkáltatók mentesülnek az adó-és járulékfizetés alól. Úgynevezett üdülési csekket is bevezetnek a belföldi turizmus fellendítésére. A szlovén parlament által elfogadott három gazdaságélénkítő csomag összértéke 6 milliárd euró, valamivel több, mint 2000 milliárd forint.

 

A szlovén GDP 2,3 százalékkal csökkent az első negyedévben

A szlovén gazdaság teljesítménye 2,3%-kal csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A  szezonálisan  és  naptárhatással  kiigazított  adatok  szerint  a  szlovén  GDP  4,5%-kal  esett  vissza  2019  utolsó negyedévéhez képest és 3,4%-kal bővült az előző év ugyanazon időszakához képest. A jelentés szerint a csökkenésre hatással volt belföldi fogyasztás és a külső kereslet lassulása. A koronavírus-járvány következtében -főleg annak márciusi,  európai  kitörése  óta -3,1%-kal  csökkentek  a  belföldi  kiadások.  A  készletek  növekedése,  amely  fél százalékponttal  járult  hozzá  a  GDP  bővüléséhez,  enyhítette  a  bruttó  beruházások  és  a  belföldi  fogyasztás csökkenésének negatív hatásait. Az export 1,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az import pedig 2,5%-kal esett vissza. A külkereskedelmi egyenleg fél százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

 

UKRAJNA

 

Június 22-e után is hosszabbíthatják a karantént Ukrajnában

Az ukrán Egészségügyi Minisztériumban feltételezik a karantén meghosszabbítását június 22. után. Ukrajnában néhány korlátozás meghosszabbítható még a karantén ötödik szakaszának június 22-i befejezése után is. A döntést a betegség előfordulásának dinamikája alapján hozzák meg -jelentette ki Viktor Ljasko, országos tisztifőorvos az Ukrajna 24 tv-csatorna műsorában, írja az RBC Ukraina hírportál.

Két határátkelő is megkezdte működését Kárpátalján

Június 1-jén megyénkben megnyitotta Kisszelmenc–Nagyszelmenc és a Kisberezna–Ugar ukrán–szlovák határátkelő. Fontos megjegyezni, hogy egyelőre még érvényben vannak némi korlátozások a külföldiek Ukrajna területére való átkelését illetően, egyelőre csak az egyes kategóriába tartozó személyeket engedik be az országba -olvashatjuk  a Karpat.in.ua hírportálon.

 

KAZAHSZTÁN

 

Növekedést mutat az élelmiszergyártás a pandémia ellenére

A bruttó mezőgazdasági termelés 2,2% -kal, az élelmiszer-termelés 2,4% -kal nőtt. Az állattenyésztésben a bruttó termelés 2,3% -kal nőtt. Ennek oka, hogy a hústermelés 3,6% -kal, a tej 3,2% -kal növekedett.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Japán 1,9 millió dollárral segíti Üzbegisztánt a COVID-19 elleni küzdelemben

A segély jelentős összege a nők, a munkanélküliek, a hazatért migránsok, a kisvállalkozások és a startupok támogatására lesz kijelölve.

 

KÍNA

 

A járvány óta először nő a kínai szolgáltatóipar

Visszatért  a  növekedési  pályára  a  kínai  szolgáltatóipar  májusban  az  új  koronavírus-járvány  miatt  bevezetett gazdaságbénító intézkedések enyhítése nyomán –derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

 

Ha Amerika így folytatja, Kína fogja felrúgni a kereskedelmi alkut

Kína arra utasította az állami vállalatait, hogy függesszék fel az amerikai szójabab és disznóhús vásárlását, amiért az Egyesült Államok felfüggesztette a Hongkonggal szemben tanúsított különleges bánásmódot –állítják a Reuters forrásai. A kínai kormány a kukorica és a gyapot nagyobb tételben való vásárlását is leállíttatta –állítják a források.

 

Koronavírus: közel 10 millió embert teszteltek Vuhanban, ennyi fertőzöttet találtak

Két és fél hét alatt csaknem 10 millió embert leteszteltek koronavírusra a kínai Vuhanban, és mintegy 300 új fertőzöttet diagnosztizáltak -közölték kedden a helyi hatóságok. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy ugyan az új típusú vírus Kínában jelent meg először, az országban jórészt sikerül megfékezni a járványt, az új eseteket mostanra elsősorban a külföldről hazatérő lakosok körében regisztrálják.

 

Boris Johnson beleszállt Kínába: több százezer hongkongit telepíthetnek le Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyság nem hagyja magára Hongkong polgárait, ha a kínai kormány elfogadja a nemzetbiztonsági törvényt, azzal ugyanis az 1984. évi megállapodásukkal mennének szembe –jelentette ki Boris Johnson szerdán. A brit miniszterelnök hozzátette: Hongkong sikere a polgárai szabadságában rejlik.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökország megnyitja tartományait

Recep  Tayyip  Erdogan Isztambulban bejelentette, hogy Törökországban június 1-től a koronavírus-járvány miatti intézkedések korábbi enyhítése ellenére lezárva tartott utolsó 15 tartomány -köztük Isztambul, Ankara és Izmir is -megnyílik a belföldi személyforgalom előtt, de arra nem tért ki, hogy a szóban forgó 15 tartományra vonatkozó hétvégi kijárási tilalmakat fenntartják-e. Az újabb rendelkezések értelmében a 65 évnél idősebbek továbbra is csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki néhány órára otthonukból, miközben a 20 éven aluliakat is érintő állandó jellegű kijárási tilalom korhatárát 18 évre csökkentik. A fiatalabb korcsoport hetente immár nem egy, hanem majd két alkalommal is sétát tehet lakhelye közelében. Június 1-től bizonyos feltételekkel újranyithattak az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények, a strandok, az ifjúsági központok és táborok, az útmenti pihenőhelyek és a nemzeti parkok, valamint szabadtéri koncerteket is lehet tartani.

 

Újraindulnak a belföldi járatok

A Török Légitársaság fokozatosan indítja újra a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett járatait, az utazási korlátozások feloldására irányuló ütemterv keretében június 1-én helyi idő szerint 10 órakor Isztambulból Ankarába indult az első járat. Adil Karaismailoğlu közlekedési és infrastrukturális miniszter közölte, hogy június 1-től újraindulnak a belföldi járatok -Isztambulból Ankara, İzmir, Antalya és Trabzon érhetőek el.

 

Törökországból érkeztek orvosi felszerelések Budapestre

Suat Karakus, az adományt megszervező Török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK) török-magyar tagozatának alelnöke a csepeli átadóünnepségen elmondta: török vállalatoktól 50 ezer arcvédő pajzsot, 16 ezer kézfertőtlenítőt és 20 ezer magas alkoholtartalmú, illatosított kézfertőtlenítőt szereztek be Magyarország számára. Az adományt átvevő Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a koronavírus-járvány idején Magyarország nagyrészt Keletről kapott segítséget, ezen belül a türk világ szinte valamennyi országától, és köszönetet mondott Adnan Polatnak is, a DEIK török-magyar üzleti tagozata elnökének az adomány megszervezéséért.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Az államkassza adóbevételeinek csökkenése várható Ruandában a Covid-19 hatása miatt

A korábban prognosztizált 1,6 Mrd USD értékű adóbevételek a világjárvány okozta kedvezőtlen hatások miatt várhatóan átszámolva 1,5  Mrd  USD-re  csökkennek  Ruandában  a  2020/2021-es  pénzügyi  évben. Uzziel Ndagijimana pénzügyminiszter szerint a 2020/2021-es pénzügyi évre tervezett, 3,4 billiós teljes állami költségvetést 526 millió USD értékben kell kiegészíteni, továbbá szükségeltetik 837 M USD értékű külföldi hitelfelvétel is.

 

Növekednek a kiadások Egyiptom a 2020/2021-es költségvetésben

Az ország pénzügyminisztériuma által kiadott közlemény értelmében a 2019/2020-as költségvetésben kiadásként megállapított 1,54 Mrd Egyiptomi Font (EGP) várhatóan az idei, 2020/2021-es időszak költségvetésében tovább emelkedik  és  eléri  az  1,71  Mrd  EGP  értéket.  Az  emelkedett  összeget  az  államigazgatásban  dolgozók munkakörülményeinek javítása és fizetéseik emelése miatt szükséges ráfordítások növekedésével, beruházásösztönzés és munkahelyteremtés célú többletkiadásokkal indokolják.

 

1,9%-kal csökkent Marokkó külkereskedelmi deficitje 2020 első negyedévében, csökkenő exporttendencia

Hivatalos adatok szerint ez év első negyedévében 1,9%-kal csökkent Marokkó külkereskedelmi deficitje, mely így elérte a 6,9 Mrd USD értéket (66,25 Mrd MAD). Az ország exportja az első negyedévben 19,7%-kal csökkent, mely megközelítőleg 2 Mrd USD értékű veszteséget jelent.

 

Korlátozások nélkül, teljes kapacitáson üzemelhetnek a dubai plázák és irodák

A  Dubai  kormány  döntése  értelmében  június  3-tól  korlátozások  nélkül  látogathatóak  és  teljes  kapacitásukon működhetnek a plázák és irodák. A bevásárlóközpontok tekintetében a kiskereskedelem fellendülésére számítanak a meghozott döntést követően.

 

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara