A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.06.12.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.06.12-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Az EBESZ albániai irodája 20 000 EUR értékű személyi védőeszközt adományozott a határrendőrségnek

Albánia szárazföldi határainak megnyitásával párhuzamosan az EBESZ albániai irodája 20 000 EUR értékű személyi védőeszközöket  (infravörös  hőmérők,  arcvédők,  arcmaszkok,  fertőtlenítőszerek  és  védőruhák)  adományozott  a határrendőrségének, tekintettel arra, hogy a koronavírus járvány miatt és a határok megnyitásával a határrendőrség új kihívásokkal néz szembe. A járványveszély miatt az oktatási intézmények továbbra is zárva tartanak (a tanév lezárult), azonban az írásbeli érettségi vizsgák június 8-án országosan megkezdődtek.

 

Az albán kisvállalkozások mentesülnek a nyereségadó fizetése alól

Az  albán  kormány  2029-ig  eltörölte  a  maximum  14  millió  ALL  forgalmú  kisvállalkozások  nyereségadó  fizetési kötelezettségét  a  koronavírus-járvány  vállalkozókat  érintő  negatív  hatásainak  ellensúlyozására.  Arben  Ahmetaj újjáépítésért felelős államtitkár szerint elképzelhető, hogy az ÁFA-fizetés alól is mentesülni fognak ezek a vállalkozások. Az albán kormány 2030-ig terjedő részletes nemzeti tervet dolgoz ki a közeljövőben, mely konkrét reformokat és projekteket tartalmaz majd

 

Albánia 16,2 millió USD kölcsönt venne fel a Világbanktól

Albánia legalább 16,2 millió USD kölcsönt venne fel a Világbanktól, hogy a lakosság széles körére kiterjedő COVID-19 tesztelést tudjon végrehajtani, illetve fejleszteni tudja a fertőzés nyomonkövető rendszerét. A kölcsön jóváhagyásáról a Világbank következő igazgatósági ülésén hoznak döntést.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában-frissítve

Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Megnyílik 64 határátkelő

Mind a szlovák-magyar, mind pedig az osztrák-magyar határon újra megnyílt az összes átkelő, tehát azok is, amelyeket korábban a koronavírus terjedésének lassítása érdekében lezártak.34 átkelőn léphetünk át Szlovákiába és 30 átkelőn Ausztriába, így véget vethetünk tehát a hosszú kerülőknek -áll Szijjártó Péter közlésében.

 

Megnyitja a határait Ausztria

Június 16-án a járványügyi korlátozások lazításának következő lépéseként Ausztria megnyitja a határait a külföldiek előtt. -Az EU, az Európai Gazdasági Övezet és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás valamennyi tagállama előtt megnyitjuk a határt, kivéve Svédországot, az Egyesült Királyságot, Spanyolországot és Portugáliát -mondta az osztrák külügyminiszter. Az osztrák külügyminiszter arra kérte az utazókat, legyenek óvatosak, és ha bepakolják a bőröndjüket, a józan eszüket se hagyják otthon.

 

Koronavírus: Ausztria jól áll, de Bécs még fertőzött

Ausztriában a fővárosban a legmagasabb a koronavírus-járvány terjedésének mértéke, az országban a hétvégén 66 új fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 61-et Bécsben -közölték hétfőn a helyi hatóságok. A vidéki tartományokban kedvezőbb a helyzet, az elmúlt 24 órában Alsó-Ausztriában hárman fertőződtek meg, míg Felső-Ausztriában és Vorarlbergben  egy-egy ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Az aktív betegek száma is Bécsben a legmagasabb. Jelenleg az országban 357 beteget tartanak nyilván, közülük 305-en élnek az osztrák fővárosban.

 

Durva recessziót vár Ausztria

Az osztrák jegybank friss előrejelzése szerint idén 7,2 százalékkal csökken az ország GDP-je, ha ősszel nem lesz újabb vírusjárvány-hullám. A bécsi kormány a GDP csaknem 10 százalékának megfelelő, 38 milliárd eurós segélycsomagot hirdetett a munkahelyek megmentésére és ezen felül előkészítés alatt áll egy külön gazdaságélénkítő csomag is.

 

600 millió euróból mentenék ki az osztrák légitársaságot

600 millió eurós segélycsomagot hoztak létre az Austrian Airlines osztrák légitársaság talpra állítására, ezen összeg negyedét az állam biztosítja -jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután egy bécsi sajtótájékoztatón. A vissza nem térítendő 150 millió eurós állami támogatás mellett a cég 300 millió euró államilag garantált hitelt kap osztrák bankoktól, illetve az anyavállalat, a Lufthansa további 150 millió euróval járul hozzá leányvállalata megmentéséhez -ismertette Kurz.

 

Újra Ausztriát választják a magyarok

Mire  a  magyarországi  munkahelyvédelmi  intézkedések  megszülettek,  az  osztrák  határ  mellett  élő  magyar munkavállalók már rég munkát találtak Ausztriában -derül ki a Népszava beszámolójából. A magyar kormány hiába nyitotta  meg  a  határt  az  ausztriai  állampolgárok  előtt  a  vártnál  két  héttel  korábban,  a  későn  meghozott munkahelyvédelmi intézkedések miatt a vállalkozások a dolgozóik többségét ugyanis már nem tudták megtartani.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Belgium 2020.évi GDP-je: a II. világháború óta mért legnagyobb mértékű csökkenés

 

A GDP várhatóan 10,6 %-kal fog csökkeni Belgiumban az idei évben, köszönhetően a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedéseknek és így a II. világháború óta nem tapasztalt mértékű csökkenést fog mutatni.  2021-ben várhatóan már örvendetes növekedés lesz tapasztalható (+8,2%), -áll a belga szövetségi Tervezési Iroda múlt pénteki közleményében. A 2 éves időszak alatt mindösszesen 111.000 munkahely elvesztése várható.

 

Több, mint 185.000 belga veszítette el a munkahelyét a koronavírus okozta válság kezdete óta

A Belga Nemzeti Bank (BNB: Banque Nationale de Belgique) bejelentette, hogy az ország 50 milliárd eurót veszített el a válság következtében ezidáig, amire a II. világháború óta nem volt példa. Az  egészségügyi  válság  “állandósuló  károkat”  okozott  a  belga  gazdaságnak -a  munkanélküliség  strukturális növekedését, a “fenntarthatatlan” költségvetési hiányt, csődöket, a kereskedelem csökkenését -és összesen 47 milliárd eurós veszteséget okozott eddig a Belga Nemzeti Bank (BNB) közleménye szerint.

 

Szép lassan Belgium is újra kinyit

Belgiumban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének harmadik szakaszában, június 8-tól újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek, és a határzárakat is feloldják június 15-től -jelentette be a belga kormány. A döntés értelmében hétfőtől a kávézók, bárok, éttermek -az érvényben lévő távolságtartási szabályok betartásával -fogadhatnak vendégeket egészen éjjeli 1 óráig, viszont az éjszakai szórakozóhelyek csak augusztus végétől nyithatnak ki, és ugyancsak a nyár végén kerülhet sor nagyobb létszámú rendezvények megtartására. A biztonsági tanács által előírt szabályok szerint társas események legfeljebb 10 fő részvételével engedélyezettek. A mozik, színházak és kulturális szolgáltatásokat nyújtó más létesítmények július elsejétől nyithatják meg újra kapuikat, de közönségük létszáma nem lehet több 200 főnél.

 

7 millió euró állami segítség Brüsszel turizmusának újraindításához

Június elején jelentős kommunikációs kampány indul a turizmusban, amely a belgákat arra ösztönzi, hogy fedezzék fel fővárosukat és Brüsszel lakóit. Ezt más kampányok is követik majd. A brüsszeli szállodáknak soha nem látott módon be kellett zárniuk és velük az egész idegenforgalmi ágazat (rendezvények, kultúra, kongresszusok) leállt. A szektor súlya jelentős:  több  mint  9  millió  vendégéjszaka  2019-ben,  5  millió  látogató  a  múzeumokban  és  egyéb  turisztikai attrakciókban és 64.000 munkahely, végül, de nem utolsósorban 2 milliárd eurós turisztikai költés 2018-ban.

 

A holland kormány 300 millió euró sürgősségi segélyt nyújt a holland kkv-k számára

A holland kormány 300 millió euró gyorssegélyt ítélt meg annak érdekében, hogy segítsen a koronavírus okozta válság miatt  bajba  jutott  kis-és közepes vállalkozásoknak. Az intézkedés a hitelnyújtás meghosszabbítását érinti, amelyet a kormány részben garantál. Hétfőtől kezdve a vállalkozók igénybe vehetik az úgynevezett garancia kiterjesztését a kis-és középvállalkozások számára.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírusjárvány-helyzet Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában  egy  nap  alatt  2711-ről  2739-re   emelkedett   a   nyilvántartásba  vett  fertőzöttek  száma. Idegenforgalmi szakemberek szerint a koronavírus-járvány óriási károkat okozott  a turizmusnak, idén nemigen számítanak külföldi vendégekre a szállodák, a korábbi foglalások jelentős részét lemondták. Szakemberek  szerint  az ország gazdasága körülbelül 5 százalékkal fog visszaesni idén a koronavírus-járvány miatt.

 

Bosznia-Hercegovina vezetői megegyeztek az IMF-től kapott támogatás elosztásáról

Egy hónapig tartó vita után az ország vezetőinek sikerült megállapodniuk abban, hogyan osszák el egymás közt a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 330 millió eurós támogatást, amelyet a koronavírus-járvány kezelésére kell fordítani, így jelentős összegekkel segíthetők a járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazatok.

 

BULGÁRIA

 

A bolgár kormány június végéig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet

A bolgár kormány június végéig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet, mivel az utóbbi napokban gyorsabb ütemben növekedett a koronavírusos fertőzöttek száma, ugyanakkor nem kívánja szigorítani az eddig érvényben lévő korlátozásokat. Bojko Boriszov miniszterelnök az ülés után a sajtónak elmondta:„A járványgócokban növekszik a fertőzöttek száma. Az eddigi korlátozásokat nem fogják szigorítani, sőt, némi lazításként június 15-től megnyithatnak a színházak és a mozik a megfelelő biztonsági szabályok megtartásával. Korlátozni fogják a beutazást a külföldiek számára, kivéve Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Szerbia állampolgárait, az Európai Unió állampolgárait illetően pedig meg kell várni a közös döntést. A bolgár kormány a jelenlegi 20%-ról 9%-racsökkentette az áfát az éttermi ételekre és az élelmezési szolgáltatásokra vonatkozóan. Az intézkedés 2021-ben végig érvényben lesz, de nem érinti az éttermekben felszolgált alkoholos italokat, amelyekre továbbra is a 20%-os áfa vonatkozik.

 

Újabb járványgóc alakult ki Bulgáriában

Bulgáriában június 10-én79 fertőzéses esetet jegyeztek, ezzel 2889-re emelkedett az összes fertőzött száma, 1623-an meggyógyultak, 167 halálos áldozata volt a kórnak. A június 8-iadatokhoz viszonyítva június 9-éntöbb mint négyszeres volt  a növekedés,  mely egy új járványgóc megjelenésével áll összefüggésben a dél-bulgáriai Doszpatban, ahol a játékszergyár valamennyi dolgozója, 51 ember megfertőződött. A városban emiatt új korlátozásokat rendeltek el, bezárták az óvodákat, sportlétesítményeket, játszótereket, kempingeket és szállodákat. A lakosok számára kötelezővé tették a szájmaszk viselését zárt helyiségekben és szabadban egyaránt. A gyárat ideiglenesen bezárták.

 

Enyhítő intézkedések Bulgáriában

A nyár közeledtével megnyíltak az éttermek, a bárok, kávézók, a gyermekintézmények és a sportközpontok belső terei, elkezdtek kinyitni a színházak és a koncerttermek, de csak helyiségeik területének egyharmadán, illetve szabadtéri részük felén. A diszkók és az éjszakai bárok viszont továbbra is zárva vannak. Június 5-től már rendezhetnek labdarúgó-mérkőzéseket a profi liga első-és másodosztályában, de nézők csupán a stadionok befogadóképességének harminc százalékán tartózkodhatnak. Továbbra is kötelező a társadalmi távolságtartás, valamint szájmaszk viselése a zárt tereken és a közösségi közlekedésben.

 

CSEHORSZÁG

 

Péntek déltől szabad az utazás Csehország és Magyarország között is

Péntek (2020.06.05.) déltől szabad az utazás Csehország, Magyarország és Ausztria között -jelentette be Tomás Petrícek külügyminiszter a cseh kormány péntek reggeli rendkívüli ülése után. A miniszter szerint a döntést az érintett országokkal történt egyeztetés alapján hozták meg.

 

A RegioJet vasárnaptól újraindítja vonatait Szlovákia és Csehország közt

A cseh magán vasúttársaság 2020.06.07. vasárnaptól újraindítja a nemzetközi vonatjáratai Csehország és Szlovákia közt. „Kötelességünk biztosítani az utasoknak a közlekedést a két ország közt a lehető legrövidebb időn belül” –nyilatkozta Ivana Kašická, a RegioJet autóbusz-és vonatközlekedésért felelős igazgatója. Vasárnaptól az utasok rendelkezésére áll majd minden szolgáltatás, amelyet korábban megszokhattak a vállalat nemzetközi vonatain. Természetesen ügyelnek a szigorú higiéniai feltételek betartására, rendszeresen fertőtlenítik majd a felületeket és rendelkezésre áll majd kézfertőtlenítő is, az utasok pedig ingyen védőmaszkot is kapnak a vonatokon.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Alig tudják tartani a lépést a brit bankok a mentőcsomag iránti kereslettel

35 milliárd fontnyi államilag támogatott hitel kihelyezését hagyták már jóvá a brit bankok mintegy 830 ezer olyan kkv számára, melyet a Covid-krízis rosszul érintett, de olyan nagy a kereslet, hogy a vészhelyzeti finanszírozási igényeket még mindig nem tudták teljesen kielégíteni a pénzintézetek –írja a Guardian.A brit pénzügyminisztérium adatai szerint csak a június 1-től 7-ig tartó héten 3,6 milliárd fontnyi hitelt helyeztek ki a bankok mintegy 85 ezer kkv-nak az államilag támogatott bounce-back loans (BBLS) sémán keresztül.

 

Csillapodni látszik a járvány az Egyesült Királyságban

A nagy-britanniai Covid-19-járvány április közepi tetőzésének idején 940 felett járt a napi halálesetek átlagos száma. A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások március végi bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések és a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában. Skóciában most első ízben egyetlen halálesetről sem érkezett jelentés. A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában 77 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok. Országosan eddig 40 542 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy két és fél hónapja érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó nagy-britanniai intézkedések.

 

Koronavírus: felfüggeszti az egyik ígéretes gyógyszer tesztelését az Egyesült Királyság

Felfüggesztette az Egyesült Királyság az egyik koronavírus ellen ígéretesnek tartott gyógyszer, a hidroxiklorokin tesztelését –írja a Reuters. A készítmény, amire egyébként Donald Trump is esküszik, használhatatlan a koronavírusos betegek kezelésében a brit tudósok szerint. Az Oxfordi Egyetem egyik professzora szerint, aki a tesztek egyik vezetője, teljesen hatástalan az eredetileg malária kezelésére kifejlesztett szer a koronavírus ellen. A tesztek előzetes eredményei azt mutatják, hogy a hidroxiklorokin nem csökkenti a halálozást a kórházban kezelt koronavírusos betegek esetén.

 

Brit felmérés: az ázsiai és az afroamerikai betegek nagyobb eséllyel haltak bele a koronavírusba

Az afroamerikai és ázsiai etnikai csoportok tagjainál kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy belehalnak a koronavírus által okozott betegségbe, mint a fehéreknél -állapítja meg az Angol Népegészségügyi Intézetjelentése. A Sky  News beszámolója szerint ugyanakkor a haláleseteket nézve az etnikai hovatartozásnál jóval meghatározóbb faktor a kor, a nem vagy a foglalkozás. Az  Angol Népegészségügyi Intézet jelentése a bangladesi származású pácienseknél 50 százalékkal magasabb a kockázata a COVID-19 halálos kimenetelének, a kínai, indiai, pakisztáni, illetve más ázsiai, karibi és fekete etnikai csoportok tagjainál pedig 10-50 százalékkal nagyobb a rizikó.

 

Perelni fognak a brit turisztikai cégek az új karanténintézkedés miatt

Érvénybe lépett hétfőn az a brit kormányzati rendelkezés, amelynek alapján kéthetes karanténba kell  vonulniuk  a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek. A kormány indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon–írja az MTI. A brit turisztikai ágazat legnagyobb vállalatai ugyanakkor jogi eljárást kezdeményeznek az intézkedés visszavonására.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Nem vezetnek be újra kijárási tilalmat Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában június 10-re3152-ről 3239-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány döntése értelmében ezentúl, ha valakit házi karanténra köteleznek, és nem tartja be annak szabályait, azonnal 14 napos hatósági karanténra kötelezhető. Június 4. estétől június 8. reggelig teljes kijárási tilalmat vezettek be a legtöbb fertőzöttel rendelkező településen, míg az ország többi részén éjszakai kijárási tilalom volt érvényben. Arról is döntött a szkopjei vezetés, hogy nem vezet be újra kijárási tilalmat, ehelyett a rendőrség szigorúbban ellenőrzi majd, az elővigyázatossági intézkedések betartását.

 

Gazdasági mentőcsomagot készített elő Észak-Macedónia

Észak-Macedóniában a gazdasági minisztérium 15 millió macedón dénárt (körülbelül 84 millió forint) kíván fordítani az idegenforgalmi szektor támogatására, a koronavírus-járvány ugyanis ezt a területet érintette a leginkább. Az illetékes miniszter közölte: olyan eseményeket kívánnak támogatni, amelyeket észak-macedón szállodákban és pihenőhelyeken tartanak meg.

 

FRANCIAORSZÁG

 

A francia kormány egy harmadik költségvetést készít elő a válság megoldására

A kormány 40 milliárd eurót szándékozik mozgósítani a nehéz helyzetben lévő ágazatok támogatására, a jövő héten a Miniszterek Tanácsa elé terjesztett harmadik költségvetés-módosítási tervezet részeként –jelentette be csütörtökön a  francia Gazdasági és Pénzügyminisztérium. A kormányzat megpróbálja az intézkedéseit a válság valódi méretéhez igazítani. Ezt az új pénzügyi módosítást a recesszió várható elhúzódása teszi szükségessé, valamint a bruttó hazai termék (GDP) 11% -os csökkenése és a költségvetési hiány 11,4% -os mértéke, illetve ezáltal az államadósság, amely 120,9% -ra nő -részletezte a minisztérium szóvivője egy online sajtótájékoztatón.

 

Francia gazdaság: egyike a járvány által leginkább sújtottaknak?

A szigorú korlátozások miatt a francia gazdaság kétségkívül az egyike a legsúlyosabban érintetteknek, amely a Covid-19  világjárvány    következtében  kialakult  válságnak  köszönhető -állítja  az  OFCE (Observatoire  Français  des Conjonctures Economiques-francia gazdasági konjunktúrakutató intézet) pénteken közzétett jelentése. A dokumentum szerint, amely a Covid-19 hatását vizsgálja április hónapra kivetítve, amikor is sok országban voltak kemény korlátozások a lakosság mobilitását illetően, nos a világgazdaság ebben a hónapban 19% -os recessziót tapasztalt meg, míg a világkereskedelem 25% -kal esett vissza.

 

Egy pénzügyi alap, amely nem engedi, hogy a francia fiatal start-up vállalkozások külföldre vándoroljanak

A francia kormány az elmúlt héten bejelentette, hogy egy maximum 500 millió eurós keretet hoz létre a stratégiainak tartott, fiatal start-up vállalkozások támogatására. A március 25-én már bemutatott, az induló start-up vállalkozásoknak szóló első támogatási tervet követően, most a kormány Bruno Le Maire, a gazdasági miniszter és Cédric O, a digitális ügyekért felelős államtitkár közreműködésével mutatta be az új támogatási alapot. A cél: elérni, hogy Franciaország “az innováció élvonalában maradjon” -mondta Bruno Le Maire.

 

Franciaországban nagyon lassan terjed a koronavírus járvány

Franciaországban a koronavírus-járvány jelenleg ellenőrzés alatt van -jelentette ki pénteken Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke az első olyan hétvége előtt, amelyen a franciák már száz kilométernél távolabb is elhagyhatják lakóhelyüket, és a családok a járvány kezdete óta először kereshetik fel távolabb élő hozzátartozóikat, akár az idősotthonokban is.

 

Kézfertőtlenítőt csinálnak az eladhatatlan francia borból

Kétmillió hektoliter francia bort -az EU engedélyével és támogatásából -közpénzekből felvásárolnak a pincészetektől, mert nem tudnak vele mit kezdeni a borászatok -írta a Le Progres nyomán a G7.hu.Eladhatatlanná vált a francia borkészlet jelentős része, márpedig az országban tavaly 42 millió hektoliter bor készült, ez a világpiac 16 százaléka. Az eladatlan készletek súlyos logisztikai problémákhoz vezethetnek, mire jön az őszi szüret.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Június 12-től megnyílik a magyar–horvát határ

Újra megnyílik a magyar és a horvát határ, nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországba utaznak –jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Június 12-tőlmind a hét közös határátkelőhelyen a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba. Szijjártó felhívta a figyelmet arra, hogy utazás előtt a helyi járványügyi intézkedéseket, szabályokat fontos figyelembe venni.

 

Továbbra sem emelkedett az új igazolt fertőzöttek száma Horvátországban

Horvátországban több napja nincs új koronavírus-fertőzött, és ketten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 106-re emelkedett. Az elmúlt két hétben nem haladta meg az egyet a napi új esetek száma. A horvát válságstáb új enyhítéseket jelentett be: június 15-től már nézők előtt lehet sporteseményeket rendezni az országban. A május végi horvát határnyitást nem minden  ország  viszonozta,Ausztria június  10-éndönt  arról,  hogy  állampolgárai  karanténkötelezettség  nélkül térhessenek haza horvátországi nyaralásukról. Horvátországban a turizmusból származó bevételek a bruttó hazai termék (GDP) közel 20%-átteszik ki, Ausztria pedig a 3legtöbb vendégéjszakát adó országok közé tartozik.

 

Horvátországban a vizsgálatok szerint két százalék alatti a fertőzöttség

Részleges eredmények alapján 80 ezerre  tehető a koronavírus-fertőzésen átesett horvát állampolgárok száma. Horvátországban a 2 százalékot sem éri el az új koronavírussal megfertőződöttek valós aránya a szerológiai tesztek részleges  eredménye. Az  intézet  három  héttel  ezelőtt  kezdett  bele  a  fertőzöttek  szervezetében  termelődő ellenanyagokat kimutató szerológiai vizsgálatba, amelyhez 1100 vérmintát gyűjtött be a kórházi laboratóriumokból, egészségházakból és közegészségügyi intézetekből. Eddig 520 mintát dolgoztak fel.

 

Drasztikusan visszaesett Horvátországban az újautó-eladás

A horvát Promocija Plus intézet kimutatásai szerint a múlt hónapban 2173 új autót helyeztek forgalomba májusban az egy évvel korábbi 9149-hez képest. Az intézet adatai szerint az idei első öt hónapban eladott új autók száma éves szinten 55,6 százalékkal, 13.286-ra zuhant.

 

KOSZOVÓ

 

Enyhítő intézkedések Koszovóban

Koszovóban június 9-ről 10-re 1263-ról 1269-renőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Három hónapos kihagyás után a végzős általános iskolások visszatérnek az iskolapadokba, hogy kéthetes felkészülés után megírják a szükséges záróvizsgákat és a középiskolai felvételiket. A kormány döntése értelmében az országba belépőknek ezentúl nem kell kötelező kéthetes karanténba vonulniuk.

A koszovói GDP várhatóan 4,5%-kal csökken 2020-ban

A Világbank 2020 júniusában módosította a 2020. évi koszovói GDP-re vonatkozó április előrejelzését, amely szerint még csak 1,6%-os visszaeséssel számoltak –a mostani számítások szerint azonban a GDP várhatóan 4,5%-kal csökken majd 2020-ban. A Világbank 2021-re ugyanakkor már 5,2%-os növekedést vár.

 

LENGYELORSZÁG

 

Gyenge pontjukon ütötte meg a járvány a lengyeleket

Lengyelországban tucatnyi szénbányát kellett bezárni, mert a koronavírus-járvány gócpontjaivá váltak. Az országban még mindig a szénnel fűtött hőerőművek az elektromos energia termelésének legfőbb forrásai. Leállítják a kitermelést tizenkét sziléziai szénbányában a koronavírus-fertőzés terjedése miatt -közölte Jacek Sasin lengyel kormányfő helyettes hétfőn az Euronew tudósítása szerint. A hivatalos álláspont szerint Lengyelország egyelőre nem tud lemondani a szénkitermelésről. Az utca embere úgy érzi, hogy még mindig a szén a legolcsóbb, gázzal fűteni másfélszer többe kerül.

 

Politikai válság bontakozik Lengyelországban, bajban a magyar kormány szövetségese

Csütörtökön parlamenti beszédében Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bizalmi szavazást kért kormánya ellen a  Szejmben.  Döntését  azzal indokolta,  hogy  az  ellenzék  megpróbálja  kihasználni  a  koronavírus-járványt,  hogy meggyengítse  az  ország  vezetését.  Viszont  hónapok  óta  tartóvita  van  a  kormánykoalícióban  az  elhalasztott elnökválasztás miatt -írja a Wyborcza.

 

MONTENEGRÓ

Montenegró is lazítja a korlátozásokat

Montenegróban több mint egy hónapja nem jelentettek új fertőzöttet. A kormány fokozatosan oldja fel a korábbi korlátozásokat. A legfrissebb döntés értelmében a korábbi százról kétszázra emelték a szabadtéri és a zárt térben szervezett eseményeken részt vevők maximális számát. Június 4. óta az óvodák és bölcsődék is működnek, június 6-tólkizárólag az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint a gyermekek és idősek ellátását végző otthonokban kötelező a maszk használata.

 

A koronavírus-járvány megviselte Montenegró gazdaságát

A koronavírus-járvány megviselte az Adria-parti állam gazdaságát. A pénzügyminiszter szerint a montenegrói gazdaság az idei esztendőben 6,9 százalékos csökkenéssel számolhat, míg az idegenforgalom a tavalyinál 40 százalékkal kisebb bevétellel számolhat. Az  idegenforgalmi  szakemberek szerint azonban nem megalapozott a kormány azon reménye, hogy megmenthető az idei szezon, a szállásadók szerint inkább 70 százalékos veszteségre lehet számítani országos szinten.

 

NÉMETORSZÁG

 

FONTOS UTAZÁSI INFORMÁCIÓ

A magyar kormány döntése értelmében 2020. június 7-én 8:00 órától a Németországból Magyarországra beutazó magyar állampolgárok mentesülnek a házi karantén szabályai alól. Ugyanezen időponttól a német állampolgárokra vonatkozó beutazási korlátozásokat is megszüntetik.

 

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai -frissítve 06.08-án

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Németországi idénymunka: lazítanak a szabályozáson

Lazítják a mezőgazdasági idénymunkásokra vonatkozó beutazási korlátozásokat Németországban, a kormány szerdai döntése szerint az európai uniós (EU-s) társországokból ismét szabadon érkezhetnek munkavállalók. A június 16-tól érvényes szabály szerint az EU-tagországokból és a schengeni övezet nem EU-tagállamaiból ugyanúgy szabadon beutazhatnak mezőgazdasági idénymunkások, mint az adott ország bármely más állampolgára. Az EU-n,  illetve  a schengeni övezeten kívüli térség országait tekintve nincs változás.

 

Egyre több német városból tűnik el a koronavírus

Egyre több németországi járásból és városból tűnik el a koronavírus a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI)  keddi  adatai szerint.  A  németországi  járások,  városok  közül  123-ban egyetlen  koronavírus-fertőzést  sem jelentettek  az  RKI-nak az utóbbi hét napban, ez 30,6 százalékos arány. 231 közigazgatási egységben 100 ezer lakosra vetítve 5-nél kevesebb új esetet regisztráltak, további 43-ben 5 és 25 között van az utóbbi hét nap alattfeltárt fertőzések száma.

 

Német leányvállalatot alapított a Masterplast

Német  leányvállalatot  alapított  a  mai  nappal  a  Masterplast  az  ascherslebeni  üzemegység  megvásárlásához kapcsolódóan –tette közzé  a társaság. A Masterplast a társaság 2020. május 21-én bejelentett németországi üzemegység megvásárlásával kapcsolatban ma megalapította németországi leányvállalatát Masterplast Nonwoven GmbH. néven, Ascherleben székhellyel.

 

A GroKo elfogadta a „Corona” konjunktúraélénkítő csomagot

Az eddigi nemzeti és európai szintű intézkedések után a GroKo 21 óra tárgyalás után megállapodott a konjunktúra csomagról, amelynek mértéke (130 Mrd €, amiből a szövetségi arány 120 Mrd) jelentősen meghaladja az előzetes várakozásokat. A csomag legnagyobb, egyben általános meglepetést kiváltó eleme a kb. 20 Mrd € értékű ideiglenes ÁFA csökkentés (2020. július 1. és december 31. között 19-ről 16, ill. 7-ről 5 %-ra).

 

31,1 %-kal csökkent a német export áprilisban

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (DESTATIS) áprilisi jelentése szerint a német export 2020. áprilisában 31,1 %-kal csökkent az előző év áprilisához, és 24 %-kal ez év márciushoz képest. 1950 óta ez volt az előző időszakhoz képest a legnagyobb export csökkenés. Az import 21,6 %-kal esett vissza 2019. áprilisához képest, és 16,5 %-kal 2020. márciushoz képest. Értékben kifejezve az export 75,7 Mrd EUR, az import 72,2 Mrd EUR volt áprilisban, a külkereskedelmi többlet csupán 3,5 Mrd EUR-t tett ki, ami a legalacsonyabb érték 2000. decembere óta, 2019.áprilisában még +17,8 Mrd EUR volt a külkereskedelmi egyenleg.

 

17,9 %-kal csökkent az ipari termelés áprilisban

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (DESTATIS) jelentése szerint a német ipari termelés az előző hónaphoz képest 17,9 %-kal, az előző év azonos időszakához képest 25,3 %-kal csökkent, ami az 1991-es statisztikai adatok vezetése óta a legnagyobb visszaesésnek számít. A csökkenés meghaladta a 16 %-os elemzői várakozásokat is. Az előzetes adatokhoz képest (-9,2 %) márciusban a visszaesés előző hónaphoz képest 8,9 % volt.

 

Hiába nyitottak újra a szalonok, hatalmasat zuhantak az autóeladások Németországban

Németországban  májusban  is  szerény  volt  a  kereslet  az  új  autók  iránt  annak  ellenére,  hogy  újranyitottak  az autószalonok,  és  a  koronavírus-járvány  miatt  korábban  elrendelt  számos  más  korlátozást  is  feloldották,  vagy enyhítették .A német autóipari vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a VDA adatai szerint májusban 168 ezer 100 új autót értékesítettek, ami 50 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

 

Új márkaigazgató a VW élén

Hetek óta tartó, gyakran nyilvánosságra is kerülő konfliktusok után a Volkswagennek új márkaigazgatója lesz Ralf Brandstätter személyében, aki már eddig is a márka operatív igazgatója volt. Ebben a tisztségben Herbert Diess helyébe lép, aki a konszern vezérigazgatói posztja mellett eddig ezt a pozíciót is betöltötte. Diess tizenegy márka közvetlen vezetője volt, a Volkswagen mellett hozzá tartozott például az Audi, a Porsche, a Scania és a Skoda is.

 

Nevet vált az egyik magyar telekommunikációs cég

Új néven folytatja Magyarország legnagyobb ICT-munkaadója, az IT Services Hungary: július 1-jétől Deutsche Telekom IT Solutions márkanévvel működik majd tovább -adta hírül a cég. A névváltás célja a közlemény szerint”a német anyavállalat nemzetközi telekommunikációs üzleti struktúrájának egyszerűsítése, a cégcsoporton belüli együttműködés hatékonyságának javítása és az ügyfélkiszolgálás fejlesztése”.

 

Német miniszter: Európába irányuló migránshullámokhoz vezethet a járvány Afrikában

Az  Európai  Unió  felé  tartó  menekülthullámok  keletkezhetnek  Afrikában  a  koronavírus-járvány  miatt,  ezért  a közösségnek haladéktalanul a kontinens segítségére kell sietnie -mondta Gerd Müller, a nemzetközi fejlesztési együttműködésért  felelős németminiszter  egy  hétfőn  ismertetett  nyilatkozatában. Brüsszel  nem  várhat,  amíg összeomlanak egész országok, zavargások kezdődnek és ellenőrizetlen menekülthullámok indulnak Afrikában -mondta Gerd Müller.

 

Saját párttársai kérik Trumpot, ne vonja ki a katonákat Németországból

Amerikai  republikánus  törvényhozók  kedden  levélben  kérték  Donald  Trump  elnököt,  hogy  ne  csökkentse  a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámát.”Hitünk szerint egy ilyen lépés jelentős károkat okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, és megerősítené Oroszország helyzetét is a mi rovásunkra” -fogalmaztak az elnökhöz intézett, kedd este az amerikai sajtóban is megjelent levelükben a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának republikánus tagjai.

 

OLASZORSZÁG

 

Koronavírus: elindult Olaszországban a fertőzötteket kereső mobilalkalmazás

Megkezdődött Olaszországban annak a mobilalkalmazásnak a használata hétfőn, amely jelzi felhasználójának, ha olyan emberrel  került  kapcsolatba,  akiről  tudni,  hogy  koronavírus-fertőzött.  Az  Immuni  nevű  alkalmazás  ingyenes. Használatát egyelőre négy tartományban vezették be. Az alkalmazás június 15-étől egész Olaszországban elérhető lesz.

 

Újabb nagy felfordulás jöhet az olasz politikában

Önálló párt elindításával tervez a miniszterelnöki székben maradni Giuseppe Conte, aki a belőle kormányfőt csináló Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) vonhatna el leginkább szavazókat.

 

A szolidaritást kéri számon Róma és Madrid

Bár az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy az unión belüli mozgásszabadság a hónap végéig visszaáll a régi kerékvágásba, a koronavírus-járvány sújtotta Olaszország és Spanyolország sérelmezi, hogy esetükben kettős mércét alkalmaznak. Madrid és Róma Brüsszelből várja a mentőövet.

 

Súlyosan megviselte az olaszokat a karantén -sok a szorongásos és depressziós beteg

Olaszországban március 11-én állt le a termelés, a kereskedelem, és ekkor lépett életbe a május 18-ig tartó kijárási korlátozás, amelyet teljesen június 3-án oldottak fel. A több mint két hónapos karantént az olaszok 52,6 százaléka élte meg szorongással és depresszióra utaló tünetekkel.

 

OROSZORSZÁG

 

Tovább enyhít Oroszország

Sajtóértesülések szerint a nagyobb orosz légitársaságok július 15-én indítják újra nemzetközi járataikat. A várakozások szerint egyelőre csak 15 célállomásra, feltehetően a Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamaiba indulnak repülők.  Misuszytin  bejelentette,  hogy  Oroszország  kész  fokozatosan  megkezdeni  a  belföldi  nyaralószezont. Emlékeztetett  rá,  hogy  több  régióban  a  hónap  elején  megnyitottak  a  gyógykezelési  engedéllyel  rendelkező szanatóriumok.  Mint  mondta,  a  belföldi  idegenforgalom  július  1-jén  nyílik  meg  teljesen. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy az orosz fővárosban keddtől megszűnik a házi önizoláció március végén, illetve a digitális forgalmi engedélyek április közepén bevezetett rendszere. A moszkvaiak megkötések nélkül sétálhatnak majd. A kávézók és éttermek nyári teraszai jövő kedden nyílnak meg.

 

Oroszország 5 ezer milliárd rubeles gazdaságélénkítési csomagot jelentett be

Oroszország júliusban egy 5 ezer milliárd rubeles (mintegy 73 milliárd dolláros), 2021 végéig tartó terv megvalósításába kezd a Covid-19-járvány által megtépázott gazdasága helyreállítása érdekében –jelentette ki kedden Mihail Misusztyin orosz kormányfő Vlagyimir Putyin elnöknek. A még véglegesítésre váró program célja egyebek között, hogy ismét 5 százalék alá csökkentse a munkanélküliséget és a 2012 óta nem látott 2,5 százalékra gyorsítsa fel a gazdaság növekedését. Az orosz médiában megjelent elemzések szerint a csomag a hosszabb távú –az éves költségvetésben nem jelentkező –infrastrukturális projektekkel együtt elérheti a 7,3 ezer milliárd rubelt (106 milliárd dollárt), ami nagyjából az orosz GDP 7 százalékának felel meg. A Misusztyin által felvázolt, háromszakaszos terv 2020 végéig “stabilizációval”, a jövő év közepéig “helyreállítással”, 2021 utolsó negyedében pedig “növekedéssel” számol. A program strukturális változtatásokkal rugalmasabbá teszi a foglalkoztatási szabályozást és vissza kívánja szorítani az árnyékgazdaságot.

 

ROMÁNIA

 

Románia és Magyarország között július elseje után járhatnak újra a nemzetközi vonatok

Dan Costescu, a Román Vasúttársaság vezérigazgatójaarról számolt be, hogy tárgyal a Romániát Ausztriával,valamint Bulgáriával, Moldovával és Ukrajnával összekötő járatok újraindításáról, amelyek a koronavírus-járványra vonatkozó intézkedések miatt jelenleg szünetelnek. Az igazgató közölte, hogy mivel Magyarországon még nem véglegesítették a nemzetközi járatok újraindításának időpontját, ezért június 20-a után, de legvalószínűbben július elseje után indulhatnak el ismét a hosszútávú járatok a két ország között, ugyanakkor hangsúlyozta: vannak a határ menti vasúti forgalmat lebonyolító, rövid távon közlekedő járatok is, például a Nagyvárad és Debrecen között közlekedő szerelvények.

A román kormány meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet

A veszélyhelyzet meghosszabbításának szándékát Klaus  Iohannis román államfő jelentette be június 9-én, a kormány tagjaival folytatott tanácskozása után. Június 15-től engedélyeznék a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az edzőtermek megnyitását, és a magán rendezvények engedélyezett létszámátzárt térben húszra, a szabadban pedig ötvenre növelnék. Iohannis szerint a román hatóságok fontolóra vették, hogy –egy objektív feltételhez kötve –a beutazási feltételeket is enyhítsék. A tervek szerint nem küldenék már kötelező módon otthoni elkülönítőbe a külföldről érkezőket abban az esetben, ha az olyan országból érkező utasokról van szó, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

 

Koronavírus Romániában: 196 új eset van, közelít a 21 ezerhez az igazolt fertőzöttek száma

Június 10-én196 új fertőzést igazoltak Romániában az előző naphoz képest, a nyilvántartott fertőzöttek száma 20 945-re emelkedett. A halálos áldozatok száma 1 360, a gyógyultaké 15 103, így az aktív fertőzöttek száma 4 482-re csökkent a június 9-i4 494-hez képest. Jelenleg 150 beteget ápolnak intenzív osztályon. Eddig összesen 520 564 tesztet végeztek el az országban. Továbbra is Suceava megyében és Bukarestben van a legtöbb diagnosztizált koronavírusos eset, 3 668, illetve 2 289.

 

Az első négy hónapban több mint 13%-kal csökkent a román export

Az első 4hónapban 13,3%-kal, 19,999 milliárd euróra csökkent a román export, miközben az import 7,4%-kal,26,088 milliárd euróra mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához mérten. Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya a vizsgált időszakban elérte a 6,089 milliárd eurót, ami 974,2 millió euróval haladta meg a tavalyi értéket. Áprilisban a kivitel  47%-kal,2,933 milliárd euróra esett vissza, a behozatal  34%-kal,4,566 milliárd euróra csökkent, így a negyedik hónap külkereskedelmi mérlegének hiánya elérte az 1,633 milliárd eurót. Az áprilisi gazdasági leállás alaposan visszavetette az éves kivitelt, hiszen az első negyedévben az export még csak 2,6 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten. A román exporthoz jelentős mértékben hozzájárul a járműipar, amely a kivitel 26 százalékát adja az iparágat keményen sújtotta a koronavírus-járványmiatti 1,5 hónapos leállás.

 

Szeptemberben megtudhatjuk a romániai koronavírus-fertőzöttek valós arányát

Szakértői becslések szerint Romániában eddig a lakosság 1 százalékát fertőzte meg a koronavírus, ez mintegy 180 ezer személyt jelent. A szerológiai vizsgálatról szóló miniszteri rendelet szerint június és szeptember között több mint 29 ezer, statisztikai mintavételezéssel kiválasztott ember vérmintáját vizsgálják meg az országban, hogy kiderítsék: hányuk szervezetében  termelődött  ellenanyag  a  vírussal  szemben,  ami  fertőzöttségüket  bizonyítja.  A  cél  az,  hogy  az átfertőzöttség arányának ismeretében dönthessenek a hatóságok a további járványügyi óvintézkedésekről.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Idén kétszámjegyű visszaesés is lehet Spanyolországban a koronavírus miatt

A spanyol központi bank módosított az előrejelzésein, az új prognózis némileg pozitívabb az előzőnél. A kilátások még így sem jók, éves szinten akár kétszámjegyű is lehet a visszaesés.

 

Minden huszadik spanyol elkaphatta a koronavírust

A felmérés szerint több mint 2,4 millióan kaphatták el a vírust a mintegy 47 millió lakosú dél-európai országban, ami az első körhöz hasonlóan azt igazolja, hogy nem alakult ki közösségi immunitás a fertőzéssel szemben.

 

Amíg nincs ellenszer, marad a maszk a spanyoloknál

A spanyol kormány fenntartaná a kötelező utcai maszkviselést, amíg a koronavírus-fertőzéssel szemben nem lesz hatékony kezelés -közölte az egészségügyi miniszter kedden.

 

Jövő héten indul a nagy turistakísérlet Spanyolországban

A spanyol hatóságok német turistákon tesztelik, hogyan működik a turizmus a koronavírus-járvány korszakában. A külföldi látogatók létfontosságúak a spanyol gazdaság számára, amely akár 15 százalékkal is zuhanhat az idei évben a legfrissebb becslések szerint.

 

SVÉDORSZÁG

 

Meglepőt vallottak a svédek koronavírus-ügyben: nem gazdasági megfontolásokból döntöttek a svéd modell mellett

A svéd pénzügyminiszter szerint a kormánynak sosem állt szándékában azért egy enyhébb koronavírus-korlátozást bevezetni az országban, hogy ezzel védje a gazdaságot –írja a Bloomberg. Magdalena Andersson pénzügyminiszter egy interjúban árulta el, hogy nem vették figyelembe a gazdasági szempontokat, amikor a svéd modell mellett döntöttek. Azzal, hogy a svédek nem hoztak kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szigorúbb döntéseket a koronavírus miatt tavasszal, a magukénak tudhatják az egyik legnagyobb halálozási arányt, amit eddig a koronavírus kapcsán a világban mértek.  Azt  gondolhatnánk,  hogy  az  enyhébb  korlátozások  legalább  a  svéd  gazdaságnak  jót  tettek,  de  a pénzügyminiszter még májusban beszélt arról, hogy országa egy nagyon mély gazdasági válsággal néz szembe, az idei GDP 7%-kal is visszaeshet.

 

Svédországban a járvány alatt először nem haladta meg a heti elhalálozás a fél évtizedes átlagot

Svédországban a koronavírus-járvány kezdete óta először nem haladta meg a halálozások heti száma az utóbbi ötéves átlagot. Az előzetes adatok szerint 1524-an haltak meg a skandináv országban június 1. és 7. között. A tavalyi év azonos, 23. hetében 1569-en hunytak el, azaz valamivel többen, mint most, pedig akkor nem szedte áldozatait koronavírus-járvány. A svéd statisztikai hivatal megjegyezte, hogy csak a 90 évnél idősebbek esetében haladta meg a halálozási szám a fél évtizedes heti átlagot.  A járvány tetőzésekor, április elején volt olyan hét, amikor 2500-an haltak meg -nem csak a koronavírus miatt, hanem mindent egybe véve.

 

Bírálta hazája koronavírussal kapcsolatos stratégiáját a svéd járványügyi biztos

Bírálta hazája koronavírus-járvánnyal kapcsolatos stratégiáját szerdán Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője, aki szerint Svédország nem tett meg mindent a járvány elleni harcban -írja az MTI. Az ország koronavírus elleni védekezésének irányítója a svéd országos rádióban nyilatkozott. Véleménye szerint védekezhettek volna jobban is, és most, hogy más országok fokozatosan enyhítenek a vírus lassítása érdekében hozott rendelkezéseken, Svédországnak érdemes megfigyelnie, mely rendelkezések bizonyultak hatékonynak a járvány elleni harcban.

 

SZERBIA

 

Enyhítő intézkedések Szerbiában

Szerbiában június 10-re egy  nap  alatt  11  896-ról 11 965-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az ország enyhít az intézkedéseken.  Eltörölték a szabadtéri rendezvények résztvevőinek számára vonatkozó korlátozást, zárt térben legföljebb ötszázan tartózkodhatnak, a korábban elhalasztott nyári fesztiválokat augusztusra szervezik meg. Újra látogathatók az idősotthonok, de  csak a megfelelő elővigyázatossági intézkedések mellett. Egy  nyugat-balkáni közvélemény-kutatás szerint a térség országai közül a Szerbiában élők aggódnak a leginkább a koronavírus terjedése, ám a legkevésbé a járvány gazdasági következményei miatt.

 

A szerb GDP várhatóan 2,5%-kal csökken 2020-ban

A Világbank 2020 júniusában módosította a 2020. évi szerb GDP-re vonatkozó április előrejelzését, amely szerint még csak 0,5%-os visszaeséssel számoltak –a mostani számítások szerint azonban a GDP várhatóan 2,5%-kal csökken majd 2020-ban. A Világbank 2021-re ugyanakkor már 4%-os növekedést vár. A szerb államháztartási hiány a január és április közti időszakban elérte a 963 millió eurót.

 

SZLOVÁKIA

 

Nincs ellenőrzés a szlovák-magyar határon

A határátkelés szabályai a koronavírus miatt elrendelt korlátozások előtti állapotra változtak  vissza a szlovák-magyar határszakaszon. A magyar-szlovák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon 2020. június 5-én 18 órától, a teljes határellenőrzés megszűnt.

 

Június 13-án véget ér a veszélyhelyzet Szlovákiában

Június 13-ával megszűnik a veszélyhelyzet Szlovákiában. Az erről szóló javaslatot június 10-iülésén fogadta el a kormány. Ez azt is jelenti, hogy június 13-ával megszűnik az egészségügyi dolgozók készültsége és a rájuk vonatkozó sztrájktilalom is. A gyülekezési jog korlátozását már június 10-énfeloldják.A kabinet ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a 2020. március 11-én kihirdetett rendkívüli helyzet továbbra is érvényben marad.

 

Tovább nyit Szlovákia

Szlovákia június 10-tőlújabb 16 európai ország irányába nyitja meg határait, és egyúttal megszünteti a kötelező állami karantént is, amelyet önkéntes házi izoláció vált fel. Az állam már korábban engedélyezte a korlátozások nélküli ki-és belépést Magyarország, Csehország és Ausztria viszonylatában. Június 10-tőlazonban ez a következő országokra is érvényes:  Németország,  Liechtenstein,  Svájc,  Szlovénia,  Horvátország,  Bulgária,  Görögország,  Ciprus,  Málta, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia, Dánia és Izland. Az intézkedés egyelőre egyoldalú Szlovákia részéről, tehát a kiutazó szlovák állampolgároknak ellenőrizniük kell, hogy a listán szereplő országok is megkötések nélkül lehetővé teszik-e számukra a beutazást.

 

Történelmi minimumra csökkent az ipari termelés áprilisban Szlovákiában

Szlovákiában történelmi mélypontra -az ország 1993-as önállósodása óta a legalacsonyabb szintre -csökkent az ipari termelés áprilisban–42%-kal esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva, 26,6%-kal az előző havihoz mérve. A csökkenést legnagyobb mértékben a járműgyártás drámai, 78,9%-os visszaesése okozta, mely a 4 szlovákiai autógyár és beszállítóik 1,5 hónapos leállásának következménye. Áprilisban az építőipari termelés is súlyos, 13,7%-os visszaesést szenvedett el, és az előző hónaphoz viszonyítva is 10 százalékos volt a termelés csökkenése.

 

Két számjegyű lesz idén a gazdasági visszaesés, jövőre gyors növekedést vár a nemzeti bank

Még az első jóslatnál is nagyobb gazdasági visszaesésre számít idén a jegybank, a június 10-énnyilvánosságra hozott előrejelzés szerint 10,3 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye, de jövőre visszapattan: 8,4 százalékos növekedés várható. A munkanélküliséget enyhítik a kormány intézkedései, az állástalanok aránya viszonylag enyhén, 7,4 százalékra emelkedik, a foglalkoztatottság 0,5 százalékpontot esik. Idén csökkennek a bérek, a reálbérek 1,7 százalékkal, nominális értékben pedig mintegy 3,5 százalékkal csökkenhetnek.

 

SZLOVÉNIA

 

Megnyíltak a szlovén–magyar határátkelők

Június 9-tőlmind a tizenkét szlovén–magyar határátkelőhely megnyílt, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 8-áneste egyeztetett Anže Logar szlovén külügyminiszterrel telefonon. Május végén négy határátkelő már megnyílt a két ország között, most a két külügyminiszter azt jelentette be, hogy az összes nyitva áll a két ország állampolgárai között. Korábban a szlovák, cseh, osztrák és német határ is megnyílt a magyarok előtt.

 

Szlovénia kibővítette a biztonságos országok listáját

A szlovén kormány kibővítette a járvány szempontjából biztonságosnak tartott országok listáját, amelyen eddig csak Horvátország, Magyarország és Ausztria szerepelt, és további 14uniós és schengeni ország állampolgárai előtt nyitotta meg teljesen határait. Június 8-tólNémetország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Liechtenstein, Norvégia és Szlovákia állampolgárai is korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. Június 10-reaz ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1488, vagyis az előző naphoz képest 2 fővel nőtt, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 109 maradt.

 

UKRAJNA

 

Június 22-e után is hosszabbíthatják a karantént Ukrajnában

A koronavírus járvány miatt június 22-ig hosszabbították a karantént Ukrajnában. Május végétől pedig adaptív karantént vezettek be az ország teljes területén, így a legtöbb megyében feloldhatták a tilalmak és korlátozások egy részét. Az ukránok újra munkába járhattak, utazhattak, látogathattak boltokat és éttermeket. Az országban újra járnak a metrók, a városok közötti és a járáson belüli tömegközlekedési eszközök. Június 10-ét követően az enyhítő intézkedések következő hullámát készülnek elrendelni. Viktor Ljasko, Ukrajna országos tisztifőorvosa az „Украина 24” csatorna  adásában  beszélt a  várható  intézkedésekről -olvashatjuk  az  RBC.ua  hírportálon.  „Fokozatosan engedélyezzük a tömegrendezvényeket. Az első kulturális rendezvény már június 10-e után szervezhető, a megfelelő járványügyi korlátozásokkal. Egyik ilyen korlátozás, hogy öt négyzetméteren egy fő tartózkodhat” –magyarázza Ljasko. A tisztifőorvos hozzátette, hogy június 10-ét követően a szanatóriumok is újranyitnak.

 

KAZAHSZTÁN

 

Kazahsztán GDP-je az első negyedévben1,7% -kal csökkent

Ruslan  Dalenov  nemzetgazdasági  miniszter  tájékoztatást  adott  Kazahsztán  gazdasági  helyzetéről. „Az első negyedév adatai szerint a GDP 1,7% -kal csökkent. Az áruk gyártása 4,8% -os növekedést mutatott. Ugyanakkor a szolgáltatások előállítása 6,2% -kal csökkent. Az éves infláció 6,7% volt. Ez az előző hónap szintje alatt van”-mondta a miniszter. A növekedés a feldolgozóiparban folytatódik. A magas növekedés a kereskedelem egyensúlyát is mutatja. „A feldolgozóiparban az építőipar 5,9% -kal, a bányászat -5,2% -kal, a feldolgozóipar -4,9% -kal, a mezőgazdaság pedig 2,2% -kal növekedett. A szolgáltatási szektorban eddig visszaesés figyelhető meg: a közlekedésben 14,1% -kal,  a kereskedelemben -12,3% -kal, az ingatlanügyletekben -4,8% -kal, az adminisztratív szolgáltatásokban -3,8% -kal. Ugyanakkor a kommunikációs szolgáltatások január-májusban 9,2% -kal növekedtek ”-emelte ki Dalenov.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Az elnök 8 kulcsfontosságú területet jelölt ki a gazdasági növekedés érdekében

A sajtószolgálat tájékoztatása alapján, a növekedés biztosítása szempontjából az alábbiak a prioritást élvező területek:  a gazdasági és pénzügyi stabilitás biztosítása, a szegénység csökkentése és a foglalkoztatás növekedése, a bankrendszer reformjának felgyorsítása, a közvetlen külföldi befektetések növelése, az exportpotenciál növelése és a devizabevételek biztosítása, az ipar versenyképességének erősítése, a kisvállalkozások fejlesztése;a digitális technológia széleskörű alkalmazása az összes ágazatban.

 

KÍNA

 

Ömlik a kínai védőfelszerelés Budapestre

Megmarad a légihíd Kína és Magyarország között –közölte Facebook oldalán a külügyminiszter. Szijjártó Péter a Liszt Ferenc Repülőtéren azt mondta, a koronavírus-világjárványról senki sem tudja, hogyan alakul a jövőben, lesz-e második hullám.

 

A koronavírus már tavaly augusztusban megjelenhetett és terjedhetett Vuhanban

Elképzelhető, hogy a koronavírus miatt később gócponttá vált kínai Vuhanban már tavaly augusztusban megjelent a kórokozó –írja a The Guardianbrit és amerikai kutatókra hivatkozva, akik a város kórházairól készült műholdfelvételek alapján jutottak  erre. A Harvard Medical School és a Boston University of Public Health szakértőinek az szúrt szemet, hogy 2019 augusztusától kezdve sokkal több autót lehetett látni a vuhani kórházak előtt, mint az azt megelőző időszakban.

 

Amilyen gyors volt a kínai maszkgyártás tündöklése, oly gyors a bukása is

Akár a kínai maszkgyártók 95 százaléka is csődbe mehet még idén, hiszen a hazai kereslet radikálisan csökken és bár külföldön továbbra is óriási a kereslet, de nehéz megkapni a szükséges export-és importengedélyeket. A maszkgyártók ma már veszteséggel is igyekeznek megszabadulni gépeiktől, mert annyira nem látnak perspektívát az iparágban –írja a Global Times, a kínai hatalom angol nyelvű portálja.

 

Kevesebb kínai árut vett a világ májusban

A  kínai  vámszolgálat  vasárnap  közzétett  adatai  szerint  májusban  a  kivitel  dollárban  számított  értéke  éves összehasonlításban 3,3 százalékkal zsugorodott. Áprilisban a belföldi járványhelyzet javulását követően a kínai export ismét növekedést produkált, az év negyedik hónapjában ugyanis 3,5 százalékos bővülést mértek. Elemzők azonban számítottak rá, hogy a növekedés a globális helyzet tükrében nem lesz tartós, így 7 százalékos visszaesést jósoltak májusra.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban továbbra is napi ezer körül van az új fertőzöttek száma

Törökországban június 9-én az előző napi 989 után továbbra is ezerhez közeli értékkel, 993-mal nőtt az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma, eddig 172 114 esetet regisztráltak. Az új esetek száma három hete stagnál, már május 18. óta 786 és 1186 között ingadozik. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,4 millió vírustesztet végeztek el. Recep Tayyip Erdogan török elnök június 9-i esti ankarai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 65 évnél idősebbek már a hét minden napján elhagyhatják lakhelyüket 10 és 20 óra között, míg a 18 éven aluliakat érintő korlátozást teljesen feloldják, azzal a feltétellel, hogy szüleik kíséretében mozdulnak ki otthonról. Június 15-étől bizonyos feltételekkel megnyithatnak a házasságkötő termek, július 1-jével pedig a mozik és a színházak is.

 

Újraindítja a nemzetközi légi járatokat Törökország

Törökország június 10-től fokozatosan tervezi újraindítani a nemzetközi légi járatokat -írta június 4-iközleményében Adil  Karaismailoglu  török  közlekedésügyi  miniszter.  A  tárcavezető  közölte:  június  során  összesen  40  országba közlekednek majd a repülőgépek, beleértve számos távol-keleti, közép-ázsiai és európai országot, június 15-től például Magyarországot is. Karaismailoglu egyúttal jelezte, hogy eddig 15 országgal jött létre előzetes megállapodás kölcsönös járatok indításáról. A miniszter emlékeztetett: az érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új típusú koronavírussal. A vizsgált emberek elérhetőségeit és törökországi tartózkodási helyét regisztrálják.

 

Törökország megnyitotta iraki és iráni határátkelőit

Ruhsar Pekcan kereskedelmi miniszter bejelentette: újra beindul a teherszállítás a koronavírus-járvány miatt egy időre lezárt iraki és iráni határátkelőkön, elsősorban a Habur és Gürbulak kapuknál. Amellett, hogy Törökország fontos kereskedelmi  partnereivel megnyitja határátkelőit a nemzetközi teherforgalom előtt, véget vetettek a kereskedelem leállása ellen bevezetett érintkezés nélküli kereskedelem gyakorlatának is.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Immár hivatalos: 166 éve példátlan sikerszériát zúzott szét Amerikában a koronavírus-válság

A   recessziók  megállapításában  hivatalos  amerikai  szerv,  a  Nemzeti  Gazdaságkutató  Intézet  (NBER)  kimondta: februárban kitört a recesszió az Egyesült Államokban, azaz egy 1854 óta példátlanul hosszú, 128 hónapja tartó gazdasági növekedési szakasznak lett vége. Az NBER-nek elvileg két egymást követő negyedéves zsugorodás szükséges ahhoz, hogy kimondhassa: kitört a recesszió az országban, de van rugalmassága abban, hogy egyéb körülményeket is figyelembe vehessen (pl. a visszaesés mélysége, intenzitása). Minden bizonnyal ez most így történt, és ez egyúttal az is jelenti, hogy a fellendülés már a koronavírus-válság előtt megakadt.

 

A feketék gazdasági-társadalmi felzárkózása tíz éve megtorpant, és a koronavírus is őket érintette legsúlyosabban

A rasszizmus és a kisebbségekkel szembeni rendőri brutalitás miatt kitört amerikai tüntetésekhez vezető harag mögött súlyos gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek is húzódnak. A vagyoni különbségek tízszeresek, a munkanélküliség és a jövedelem terén közel kétszeres a különbség a fehérek és feketék között. Az egyenlőtlenségeket a koronavírus-járvány is felerősítette, sokak szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy George Floyd május végi rendőri meggyilkolása ilyen jelentős indulatokat szabadított fel. A feketék anyagi helyzetével kapcsolatos adatok pedig azt is jelzik, hogy a leszakadásuk mögött álló okok jóval mélyebben gyökereznek, mint azt a mindenkori amerikai kormány hajlandó felvállalni.

 

Az USA egyik legnagyobb anyahajóját valósággal letarolta a koronavírus

A világ egyik legnagyobb hadihajóján, a Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-anyahajón a legénység csaknem 60%-a elkaphatta a koronavírust egy friss vizsgálat szerint. A Haditengerészet az amerikai betegségmegelőzési központtal együtt áprilisban kezdett kutatásokat az átfertőzöttségi szint feltárására. Akkor mindössze a hajón szolgálók 25%-ánál mutatták ki a vírust, ez nagyjából 1100 embert jelentett. Akkor a hajó parancsnokát is leváltották a hivatalából egy kiszivárgott levél miatt, amelyben a legénység fokozottabb védelmét kérte a Haditengerészettől. A hajón a fertőzöttek közül egy fő hunyt el, és többen szorultak kórházi kezelésre, de mivel általában fiatalabb közösségről van szó, ezért a legtöbbjük tünetmentes volt.

 

Amerika történetének legnagyobb válságában jött az újabb krízis

A George Floyd halála miatt kirobbant tiltakozó akciók zavaros fordulatokat vettek, de az egész Amerikára kiterjedő újabb válság okai világosak: a rendszerszintű diszkrimináció és a koronavírus emberéletek tízezreiben és munkahelyek millióiban mérhető pusztítása miatti frusztráció. Trump két kézzel kapott az újabb válság után, hogy így adjon lendületet a küszöbön álló elnökválasztási kampánynak.

 

450-re csökkent a koronavírus miatti napi halálozások száma az Egyesült Államokban

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő este közzétett adatai szerint az Egyesült Államokban vasárnap estétől hétfő estig 450 ember vesztette életét a Covid-19 nevű betegségben, vagy a vírusfertőzés szövődményeiben. Ezzel a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma 110 ezer 900-ra emelkedett és 1 millió 955 ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma, írja az MTI. Mintegy 506 ezer amerikai meggyógyult a fertőzésből, igaz, közben továbbra is körülbelül 20 ezer új fertőzöttet regisztrálnak naponta.

 

New Yorkban megkezdték az enyhítést, 400 ezren mentek vissza dolgozni

Több mint 205 ezren fertőződtek meg, és közel 22 ezren haltak meg New York városában az új típusú koronavírusban eddig, hétfőn azonban már itt is elkezdődött az enyhítés: mintegy 400 ezer munkavállaló mehetett ismét dolgozni építkezésekre, gyárakba és kiskereskedésekbe, írja a BBC. Ugyanez a kormányzó nemrég arra kérte a George Floyd halála  és  a  rasszizmus  miatt  tüntetőket,  hogy  az,  aki részt  vett  a  demonstrációkon,teszteltesse magát koronavírusra. Szerinte  ugyanis  a  tüntetőknek  ebben  az  esetben  is  állampolgári  feladatuk  van,  felelős magatartást kért tőlük ebben a kérdésben is. A becslések szerint csak New York városában 20 ezren tüntettek.

 

Amerika már 2 millió koronavírus-oltást gyártott

Az  Egyesült  Államoknak  már  kétmillió  koronavírus-oltást  gyártott –mondta   Donald   Trump   elnök  egy  mai sajtótájékoztatón. Hozzátette: amint kiderül, hogy biztonságos és hatékony-e a vakcina, megkezdődik az oltások beadása. „Fantasztikus haladást látunk a vakcinák terén. Igaziból készen állunk a szállítás és a logisztika területén. Kétmillió készen áll, ha biztonságosnak mutatkoznak” –mondta Donald Trump a Fehér Ház sajtótájékoztatóján.

 

Kormányzók arra kérik a tüntetőket, hogy teszteltessék magukat koronavírusra

Több  amerikai  állam  kormányzója  is  arra  kérte  csütörtökön  a  rendőri  intézkedés  közben meggyilkolt   George Floyd halála miatt tiltakozókat, hogy teszteltessék le magukat koronavírusra, ha részt vettek a demonstrációkon. Sokan a járványra is figyelve maszkban vettek részt a demonstrációkon, de a távolságot nehezen lehetett tartani a tiltakozások közben, főként ott, ahol erőszakos jelenetek, rendőri oszlatás volt. A tüntetések háttérbe szorították a koronavírus-járványról szóló híreket az Egyesült Államokban, de a vírus továbbra is terjed. Összesen 110 ezer halálos áldozata volt az Egyesült Államokban, és 30 ezer csak New York államban. Még több mint 1,1 millió aktív esetről tudni.

 

A járvány újabb belobbanásától tartanak a tüntetések miatt Amerikában

Noha áprilisban akadtak olyan napok, amikor a 2600-at is meghaladta a koronavírus-járvány miatti napi halálozás az Egyesült Államokban, a CNN már az 1000 körüli napi adatokról is fenyegető veszélyként ír –kétségtelen ugyanakkor, hogy voltak már olyan napok is, amikor a több ezerhez képest jóval kevesebb, 6-700 áldozatot követelt a járvány naponta. A  lap  cikke  szerint  a  hatóságok most attól tartanak, hogy a George Floyd halála miatt május 26-án indult tüntetéssorozat miatt újra belobbanhat a járvány, hiszen sokan nemcsak maszkot nem viselnek, de a biztonságos védőtávolságot sem tartják. Ezért azt javasolják mindenkinek, hogy aki tüntetésen járt, hogy teszteltesse le magát.

 

Tömegrendezvényként akarják megtartani a 2021-es CES-t

Miközben a világ nagy konferenciáit és vásárait rendező cégek sorra jelentik be, hogy még jövőre sem terveznek tömeges  eseményeket  tartani,  a  várhatóan  elhúzódó  járványveszély  miatt,  a  világ  legnagyobb  elektronikai bemutatójaként számon tartott Las Vegas-i CES mögött álló csoport más utat választott -vagy legalábbis szeretne más utat választani. Ők azt tervezik jelenleg, hogy lesz jövőre CES Las Vegasban, méghozzá nemcsak online formában, hanem rendesen, személyesen, sok ezer kiállítóval és résztvevővel.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Tovább csökkentek Egyiptom devizatartalékai májusban

Az Egyiptomi Központi Bank bejelentése alapján májusban 1 Mrd USD-vel az áprilisban jegyzett 37-ről 36Mrd USD-re csökkentek az ország devizatartalékai. A 2,8%-os csökkenés okaként a koronavírus járványt nevezi meg Egyiptom központi bankja által kiadott közlemény.

 

A Világbank az IMF-hez hasonlóan értékeli Marokkó 2020-as gazdasági helyzetét

A Világbank a marokkói gazdaság 2020-as teljesítményére vonatkozó előrejelzésében a korábban az IMF által kiadott elemzéshez hasonlóan ítéli meg az ország helyzetét. Az IMF által 2020-ra prognosztizált 3,7%-os gazdasági visszaesést a Világbank előrejelzése 4%-on állapítja meg.

 

Kenya további 78 M USD segítséget kap az EU-tól

Az EU kenyai képviseletének vezetője, Simon Mordue bejelentése alapján a korábbi 84 M USD segítség után az EU egy újabb jelentős összeggel, 78 M USD értékben kíván segíteni a Covid-19 hatásaival küzdő kelet-afrikai országnak. A pénzügyi segítség a kenyai lakosság éhezés küszöbén álló rétegeinek kíván segítséget nyújtani, továbbá a kenyai kormány vírusellenes intézkedéseit is hivatott elősegíteni.

 

Újraindult Dél-Afrika belföldi turizmusa

Az East African hírportál szerint június 8-tól újra lehetőség van egyes nemzeti parkok látogatására a Dél-afrikai Köztársaságban, egyelőre csupán a belföldi turizmus keretei között. Az ország egyik, a Covid-19  miatt  legnagyobb mértékben érintett ágazata a turizmus volt, több mint 40 ezer munkahely megszűnésével. Az ágazati szereplők folytatják a külföldi turisták fogadásának szeptembertől kezdődő lehetővé tételéért folyó lobbitevékenységüket.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara