A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.06.19.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.06.19-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Albániában nőtt a koronavírus fertőzöttek száma

Albániában június 18-ára egy nap alatt 66fővel nőtt az új fertőzöttek száma, így 1788 főre emelkedett a regisztrált megbetegedések száma. Ogerta  Manastirliu egészségügyi miniszter az új esetek számának növekedése miatt újabb korlátozó intézkedések bevezetését helyezte kilátásba, és elhalasztották a tömegközlekedés június 15-ére tervezett újraindítását is.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában-frissítve

Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Koronavírus: az osztrák kormány 50 milliárd euróra növeli a segélycsomag összegét

Ötven  milliárd euróra növeli a koronavírus-járvány miatti segélycsomagjának összegét az osztrák kormány. A kabinet erről kedden döntött. Sebastian Kurz kancellár közölte: három különböző segélycsomagról döntött az Osztrák Néppárt (ÖVP)  és  a  Zöldek  alkotta  kormánykoalíció:  egy  7,5  milliárd  eurós  mentőcsomagról,  egy  5,2  milliárd  eurós tehermentesítő csomagról, valamint egy 6,3 milliárd eurós beruházási csomagról.

 

A magyarok egyetértenek az osztrák javaslattal

Mielőbb el kell törölni a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátozásokat az Európai Unióban, a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzetben ugyanis ez rendkívül fontos lenne a munkahelyteremtés érdekében –hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben, mielőtt osztrák, cseh, szlovák és szlovén kollégájával találkozott.

 

Nem kell már maszkot viselni az osztrák üzletekben

Megszűnt a maszkviselési kötelezettség jó néhány közösségi színtéren Ausztriában. Hétfőtől nem kell már a vásárlóknak szájmaszkot hordaniuk az üzletekben, és maszk nélkül mehetnek az emberek étterembe vagy hotelekbe is. A személyzet tagjainak viszont továbbra is kell maszkot viselniük, emellett mindenkinek be kell tartania a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

 

Átalakította az osztrák értékrendet a vírus

Az osztrákok 49 százaléka tart attól, hogy a koronavírus okozta válság hosszú távon is hátrányosan érinti majd anyagi helyzetét -derül ki a Gallup Intézet péntekdélután nyilvánosságra hozott felméréséből. Andrea Fronaschütz, az intézet gazdasági igazgatója elmondta, hogy a válság jelentős mértékben megváltoztatta az osztrákok értékrendjét; a korábbinál sokkal jobban szem előtt tartják a tudatos, mértékletesebb vásárlást. Megállapítható az is, hogy a lakosság bevételének csökkenésével, illetve bizonytalanná válásával aranyosan nő a társadalomban a félelem -tette hozzá.

 

Vége az olcsó bécsi repülőknek, a pesti járatot is érintheti a szigorítás

Minimumárat vezetnek be az összes Ausztriába induló vagy Ausztriába érkező repülőjáratra, méghozzá akkorát, hogy az rögtön be is tesz az alacsonyabb fapados árkategóriának: a döntés szerint mostantól nem lehet 40 euró alatti jegyeket (ez nagyjából 14 ezer forint) árusítani az osztrák járatokra. Az új árszabás része az osztrák légiközlekedést átíró csomagnak, mellyel az osztrák kormány, azon belül is elsősorban a kisebbik koalíciós társ zöldek komoly feltételeket szabtak a nemzeti légitársaság megmentéséhez.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Az antwerpeni kikötő a realista és nem a pesszimista forgatókönyv szerint működik

A globális gazdasági válság lelassította Belgium legnagyobb kikötőjének forgalmát is: az év első öt hónapjában 3% -kal csökkent az áruforgalom Antwerpenben, de a kikötő vezetője –Jacques Vandermeiren –szerint „egész jól” ellenállnak a válság nehézségeinek, köszönhetően a kikötő diverzifikált portfóliójának és megbízhatóságának.            (Bernard Padoan–a Le Soir gazdasági újságírójának interjúja)

 

Brüsszeli Nemzetközi Repülőtér: 99%-os utasszám csökkenés májusban

A koronavírus-válság májusban is súlyos hatással volt a brüsszeli repülőtér utasforgalmára, az elmúlt hónapban ugyanis mindösszesen 22.113  utas érkezett vagy szállt át a brüsszeli repülőtéren, alapvetően nem turisztikai célból és/vagy hazatelepítés céljából, ami 99% -os visszaesést mutat2019 májusához képest. A Brussels Airport június 15-től nyit meg újból a nagyközönség előtt és a nyári hónapokban már a desztinációk széles választékát kínálja majd.  A  Swissport közelmúltbeli csődje ellenére az összes csomagokkal és földi szolgáltatással kapcsolatos műveletet a repülőtérre repülő légitársaságok és az Aviapartner együttműködésével hajtják majd végre.

 

Már 60 ezer belgánál igazolták a koronavírust

Belgiumban átlépte a 60 ezret az igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma -írja az MTI a helyi sajtó nyomán. Az országban 60 ezer 29 esetet regisztráltak a SARS-CoC-2 vírus ottani megjelenése óta, ezek 56 százaléka a flamand tartományhoz, 32 százaléka a vallón régióhoz, míg 10 százaléka Brüsszelhez köthető.

 

Holland lakáspiac: az elkövetkezendő 10 évben 845.000 új lakás építésére lesz szükség

Hollandiában 2020 és 2030 között összesen 845.000 házat kell építeni, ahhoz, hogy a lakáspiaci kínálat megfeleljen  a növekvő keresletnek. Ezt állítja Kajsa Ollongren holland belügyminiszter egy, a közelmúltban publikált jelentésben.

 

Hollandia: a kerékpárok iránti kereslet magas, a kínálat azonban csökken

Szinte minden rendes holland embernek kell, hogy legyen legalább egy kerékpárja, és egyre többen közúti, hegyi vagy e-kerékpárral is rendelkeznek már a rendes kerékpár mellett. Az európai piacvezető gyártó cég, az Accell  szerint  a sportkerékpárok  és  az  elektromos kerékpárok  iránti  igény  jelentősen  megnőtt,  részben  a koronavírus-járvány következményeként. “Jelenleg mindenki hegyi-vagy versenykerékpárt akar” -mondta Ton Anbeek vezérigazgató.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Ismét nő a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 54fővel nőtt az új megbetegedések száma, így június 18-ra3141-reemelkedett az  azonosított  fertőzöttek  száma.  Járványügyi  szakértők  az  elővigyázatossági  intézkedések  betartására figyelmeztettek, a lazuló fegyelem miatt ugyanis nap mint nap egyre több új fertőzöttet regisztrálnak az országban. A boszniaiak szerint újra korlátozó intézkedéseket kellene bevezetni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

 

Az USAID 1 millió USD-vel támogatja Bosznia-Hercegovinát

Az USA NemzetköziFejlesztési Hivatala 1 millió USD-vel támogatja a bosznia-hercegovinai UNICEF-et, hogy segítse az országot a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Az UNICEF az összeget laboratóriumok fejlesztésére, szakemberek felkészítésére és megelőzésre fogja fordítani.

 

BULGÁRIA

 

Bulgária a megugró esetszám ellenére lazít

Védőmaszkot már csak utazás közben, gyógyszertárakban és kórházakban kell viselni Bulgáriában, és június 15-tőlújra lehet sportolni és konferenciákat szervezni az országban. A beutazókra érvényes karantént is eltörlik, ha Olaszországból, Spanyolországból,  Máltáról,  Írországból  vagy  Hollandiából  érkezik  valaki. A  higiéniás  előírások  betartását  és  a távolságtartást viszont ezután is megkövetelik. A lazítást úgy rendelték el, hogy eközben az országban június elején megugrott az igazoltan fertőzöttek száma, ami arra utal, hogy felgyorsult a vírus terjedése, nem ért véget a járvány. Ezt jól mutatja az is, hogy az eddig regisztrált összesen 3266 esetből 555 fertőzöttet az elmúlt héten, június 8-14. között vettek nyilvántartásba.

 

CSEHORSZÁG

Karanténba került Prága teljes városvezetése

Kéthetes házi karanténba kényszerült csütörtöktől (2020. június 18.) Prága egész vezetősége és a cseh fővárosi hivatal több munkatársa is, miután Petr Hlubuček főpolgármester-helyettesnél kimutatták a koronavírusos fertőzést –írja az MTI.  A  fővárosi  önkormányzati  szervek  következő  napokra  tervezett  üléseit  lemondták,  és  folyamatban  van mindenkinek a tesztelése, aki az utóbbi napokban kapcsolatba került a főpolgármester-helyettessel.

 

Kárpótlást kapnak a cseh egészségügyi intézmények az államtól a bevételkiesés miatt

Mintegy 30,5 milliárd korona (411,72 milliárd forint) állami kárpótlást kapnak a csehországi egészségügyi intézmények a koronavírus-járvány miatt elmaradt bevételeik pótlására. A cseh parlamenti felsőház, a szenátus javaslatát az alsóház is jóváhagyta. A törvény életbelépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik, ami ebben az esetben lényegében formalitás. A részleteket az egészségügyi minisztérium fogja megállapítani rendkívüli kompenzációs rendeletében. Adam Vojtech miniszter a parlamentben kijelentette, hogy támogatja a teljes kárpótlást.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

A britek már ünnepelnek, találtak egy hatékony gyógyszert a koronavírus ellen

Nagy-Britanniában szerdán (2020. június 17.) elkezdték a Dexamethasone nevű gyógyszer alkalmazását a kórházban kezelt koronavírus-betegek gyógyításában. Peter Horby professzor, a szer klinikai próbáját irányító szakember -aki az Oxfordi Egyetemen az újonnan felbukkanó ragályos betegségek kutatásával foglalkozik -előző nap jelentette be hivatalosan, hogy a több mint hat évtizede létező, olcsó, jól ismert és biztonságos szteroid alapú gyógyszer a tesztek tanúsága szerint jelentősen csökkenti főleg a súlyos állapotban lévő, lélegeztetésre vagy oxigénellátásra szoruló koronavírus-betegek körében a halálozási kockázatot.

 

Koronavírus: több mint 53 ezren halhattak már mega briteknél

A Reuters úgy kalkulál, hogy meghaladta az 53 ezret a koronavírusban elhunytak száma Nagy-Britanniában, ezzel az ország egyike a legtöbb halálos áldozatot felmutató országoknak a világon a koronavírus miatt. A Reuters számai szerint 53  077 beteg halhatott már meg eddig a briteknél koronavírus miatt. Az adatok azokat a halálozásokat tartalmazzák, ahol a halotti anyakönyvi bizonyítvány tartalmazza a COVID-19-et az okok között, június 5-tel bezárólag. A nemzeti statisztikai hivatal hetente frissíti a számokat, e szerint Angliában és Walesben június 5-ig összesen 47 820-as haltak bele a koronavírus miatti megbetegedésbe (a Reuters számai Észak-Írországot is tartalmazzák). Idén eddig 64 500-zal több embert halt meg a koronavírusos időszak alatt, mint általában szokott a briteknél –közölték a statisztikai hivatalnál.

 

Három hónapi zárlat után számos boltot kinyitottak Angliában

Három hónapi zárlat után kinyitottak hétfőn a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító boltok Angliában, de a hatóságok ellenőrizni fogják, hogy az üzletek betartják-e a koronavírus-járvány terjedését gátló biztonsági előírásokat. Boris Johnson brit miniszterelnök már május végén bejelentette, hogy teljesült az a feltételrendszer, amelytől a kormány a járvány megfékezést célzó, március 23-án elrendelt korlátozások fokozatos enyhítését függővé teszi.

 

Megakasztotta a brexit-tárgyalásokat a koronavírus-járvány

Az ugyanebben a hónapban, négy évvel ezelőtt tartott népszavazáson kis többséggel győztek az Európai Uniót elhagyni kívánó  voksok  az  Egyesült  Királyságban,  és  ezzel  megkezdődött  a  brexit.  Az  azóta  tartó,  vitákkal  és ellenségeskedésekkel tarkított kiválási folyamatba kormányok és kormányfők buktak bele, de a brit társadalom is erősen megosztott lett. Végül csaknem négy év elteltével megszületett a döntés és az Egyesült Királyság idén január 31-én kilépett az EU-ból. A válás bár hivatalos, de nem azonnali: a kilépés után egy 2020 végéig tartó átmeneti időszak következik, ami alatt az Egyesült Királyságnak továbbra is meg kell felelnie az uniós tagsággal járó szabályoknak, miközben élvezheti az ezzel járó előnyöket. De ennél sokkal többről van szó: az átmeneti időszak alatt kellene megtárgyalni és véglegesíteni minden olyan megállapodást, ami a két tömb, az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatát szabályozza.

 

Az Egyesült Királyság történelmének legnagyobb visszaesését hozta el a koronavírus áprilisban

Az Egyesült Királyság gazdasága áprilisban meredeken bezuhant az előző hónaphoz képest, ahogy a koronavírus miatt korlátozták a lakosság mozgását, és lezárásokat rendeltek el. A brit hazai össztermék soha nem látott mértékben, 20,4%-kal csökkent áprilisban az előző hónaphoz képest a brit statisztikai hivatal jelentése szerint -írja a CNBC. A Reuters által megkérdezett elemzők 18,2%-os visszaesést vártak, a gazdaság ezt is alulmúlta. Az előző év azonos időszakához képest a visszaesés 24,5%. Áprilisban volt Európában a koronavírus-járvány csúcsa a legtöbb országban, a gazdasági  adatok  így  ebben  a  hónapban  mutatják  a  legnagyobb  visszaesést  a  lezárások,  valamint  a  lakosság mozgásának korlátozása miatt.

 

A britek a szokásos fogyasztásuk csaknem negyedét nem tudták elkölteni a járvány miatt

A brit háztartások ilyenkor szokásos fogyasztási kiadásaiknak csaknem a negyedét nem tudták elkölteni a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások bevezetése óta -áll a brit statisztikai hivatal (ONS) június 11-én ismertetett tanulmányában. Az ONS hangsúlyozza, hogy a legnehezebb helyzetben a 30 év alattiak vannak, mivel jövedelmük arányában sokat költenek alapvető fontosságú árukra és keveset olyan termékekre, amelyek nem tartoznak a napi szükségleti cikkek kategóriájába. Így korlátozott mértékben tudják csak visszafogni kiadásaikat akkor is, ha bevételeik csökkennek.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Újfent él a szükségállapot Észak-Macedóniában

Bár Észak-Macedóniában június 14-énvéget ért a koronavírus-járvány miatt 88 napja elrendelt szükségállapot, és az államfő közölte, nincs ok a meghosszabbítására, június 15-éneste mégiscsak nyolcnapos szükségállapotot rendelt el a nyugat-balkáni országban. A köztársasági elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a szükségállapot június 22-éig tart, hogy ülésező parlament nélkül, a kormány által kiadott rendeletekkel lehessen előkészíteni a július 15-ére tervezett előrehozott  választást. Észak-Macedóniában június  18-ra 4299-ről  4482-re  emelkedett  a  nyilvántartásba  vett fertőzöttek száma.

 

Határnyitás Észak-Macedóniában

Míg korábban csak a legnagyobb határátkelőket nyitotta meg Szkopje, szerdától minden átkelőhelyen be lehet lépni az országba, ám azoknak, akik csak áthaladnak Észak-Macedónián, továbbra is öt órájuk van erre. Az észak-macedón állampolgárok, illetve a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek viszont csak akkor léphetnek be az országba, ha rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel, és kijelentik, hajlandók 14 napot otthoni karanténban tölteni. Akik nem rendelkeznek negatív teszttel, azokat kéthetes hatósági karanténra kötelezik.

 

FRANCIAORSZÁG

 

A Francia Nemzeti Vasúttársaságnak  (SNCF) 4 milliárd eurós veszteséget okozott eddig a koronavírus

A vasúttársaság azt tervezi, hogy június közepére forgalomba állítja a TGV járatok közel 100% -át, fokozott fertőtlenítési intézkedésekkel és az állomásokon folyó árammenedzsmenttel együtt -jelentette  be  Jean-Pierre  Farandou,  a  SNCF (Société Nationale desChemins de fer Française), azaz a Francia Nemzeti Vasúttársaság vezérigazgatója egy interjúban.

 

Gazdasági válság: a francia állam támogatásai számokban

Az egészségügyi válság által a francia gazdaságnak okozott sokk tompítása érdekében az állam jelentős támogatási terveket tett közzé, amelyek összességében a nemzeti vagyon 21% -át teszik ki, figyelembe véve a kormány által nyújtott garanciákat (hitel, export)is. Elkészült a harmadik költségvetési tervezet , íme a fő számadatok.

 

«Nem várhatjuk meg az iskolakezdést a fogyasztás újraindításával» –mondja a Francia Kereskedelmi és Disztribúciós Vállalkozások Szövetségének a vezetője, Jacques Creyssel

“Nincs időnk megvárni a tanév kezdetét a fogyasztás fokozása érdekében. Most kell döntenünk a meghozandó intézkedésekről, mivel a vállalkozásokat lassan már a teljes megszűnés veszélyezteti”–kongatja meg a vészharangot Jacques Creyssel, a Kereskedelmi és Disztribúciós Vállalatok Szövetségének (FCD: Fédération des Entreprises du Commerce  et  de  la  Distribution) főtitkára aki egyben az európai EuroCommerce szervezet alelnöke is.  “A korlátozási intézkedések alatt Franciaország kiskereskedelmi forgalmának a vesztesége elérte az 54 milliárd eurót, míg a  teljes kereskedelem esetében több mint 112 milliárd eurót tett ki.”

 

Nagy botrány lett abból, hogy kelet-európai munkásokat vinne francia gyárába a Peugeot

A PSA egy lengyelországi üzeméből vinne több száz dolgozót egy észak-franciaországi gyárának az újraindításához. A lépés heves kritikát váltott ki Franciaországban, ahol mély gazdasági recesszió és magas munkanélküliség várható idén a koronavírus-járvány miatt. A PSA múlt héten úgy döntött, hogy az észak-franciaországi Hordainben lévő üzemében a gyártás felfuttatásához egy lengyelországi üzeméből visz át dolgozókat, ahelyett, hogy helyi, francia munkaerőt toborozna a gyárindításhoz. A lépés azonban heves vitákat váltott ki, többek között a francia szakszervezetek és a francia kormány is bírálta az autógyártó döntését.

 

Párizsban is kinyitnak a vendéglátóhelyek

A járványügyi korlátozások újabb enyhítéseként Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a párizsi régió vendéglátóhelyei hétfőtől már nemcsak a teraszaikon, hanem belső helyiségeikben is fogadhatnak vendégeket.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Tovább nyit Horvátország

A válságstábok június 15-i közleménye szerint Horvátország újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, és feloldották a boltok ünnepnapi zárva tartásra vonatkozó rendeletet is.A legfrissebb adatok szerint Horvátországban 2258-ranőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt.

 

A Moody’s szerint a legmélyebb recesszió Horvátországban várható,a közép-és kelet-európai térségben

A nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint a legmélyebb recesszió Horvátországban lesz: a Moody’s 2020 egészére 9,5%-os GDP-zuhanást vár a horvát gazdaságban. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a horvát hazai össztermék 25%-a közvetve vagy közvetlenül a járvány által súlyosan érintett turizmusból ered. A Fitch előrejelzése ennél optimistább: a hitelkockázat-besorolási ügynökség megerősítette Horvátország hosszú távú „BBB-” hitelkockázati minősítését, és stabilnak ítélte a kilátásokat. Az ügynökség számításai szerint, a horvát gazdaság idén 8,4%-kal fog csökkenni, azon belül az idegenforgalmi ágazat pedig 70%-kal az előző évhez képest. Ez jobb, mint a kormány 9,4%-os csökkenési becslése. A gazdaság a következő negyedévekben kezd majd fellendülni, a növekedés 2021-re megközelítheti az 5%-ot. A Fitch előrejelzése szerint a költségvetési hiány 2020-ban a GDP 7%-át teszi majd ki, 2021-ben az államadósság el fogja érni a GDP 86,2%-át, a költségvetési hiány pedig a GDP 2,7 %-ára mérséklődik.

 

KOSZOVÓ

 

Koszovóban elkönyvelték a járvány végét, aztán jött a hidegzuhany

Koszovóban egy nap alatt 1756-ról 1833-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma június 18-ára. Június 17-én141 új fertőzöttet regisztráltak, melyrekordnak számít a kis balkáni államban, korábban még nem regisztráltak egy nap alatt ilyen sok esetet. Ez aggodalomra ad okot, ugyanis Pristina már arra számított, hogy hamarosan legyőzi a vírust, eddig 34-en  haltak bele a betegségbe. Mivel több mint száz fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, a hatóságok a maszk kötelező használatát javasolták mindenhol, és ismét azoknak a munkahelyeknek a bezárását követelték, ahol több dolgozónál  is  regisztrálták  a  koronavírus  jelenlétét. A  pristinai  parlament  egészségügyi  bizottságának  elnöke koronavírus-törvény elfogadását kezdeményezi, amely lehetővé tenné, hogy külön kormányrendeletek kihirdetése vagy szükségállapot bevezetése nélkül is meg lehessen hozni bizonyos intézkedéseket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

 

A koronavírus-járvány hatása a koszovói költségvetésre

Egy gazdasági kutatóintézet szerint a koszovói költségvetés 2020. március és május között 133 millió euró bevételtől esett el a koronavírus-járvány miatt, ami 28,2 százalékos csökkenést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.

 

MONTENEGRÓ

 

Ismét megjelent a koronavírus Montenegróban

Több mint egy hónap után újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak Montenegróban, pedig az Adria-parti ország néhány hete megszüntette a járványhelyzetet, és koronamentes övezetnek kiáltotta ki magát. A többi nyugat-balkáni országban is nő a fertőzöttek száma. A montenegrói fertőzött a múlt héten Bosznia-Hercegovinában járt, ott kaphatta el a vírust, jelenleg otthoni karanténban tartózkodik. Június 18-án 7új fertőzöttet regisztráltak, így 333-ra nőtt az eddigi összes fertőzött száma. A kialakult helyzet miatt az ország antitest-teszteket vásárol, hogy kiderüljön, a lakosság hány százaléka kapta már el a betegséget, és kialakulhat-e hamarosan a kollektív immunitás.

 

NÉMETORSZÁG

 

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai -frissítve 06.15-én

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Koronavírus: a német kormány részesedést vásárol egy oltóanyagfejlesztő cégben

Részesedést vásárol a német szövetségi kormány a CureVac nevű biotechnológiai cégben, amely az elsők között kezdett hozzá az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltás kifejlesztéséhez, a gazdasági minisztérium hétfői közleménye szerint 300 millió euróval (105 milliárd forint) szállnak be a vállalkozásba. A tárca vezetője, Peter Altmaier elmondta, hogy az állami fejlesztési bank (KfW) 23 százalékos részesedést szerez a tőkejuttatás fejében.

 

Német kancelláriaminiszter: a járvány fellángolásával fenyeget a nyaralási szezon

A koronavírus-járvány németországi fellángolásának veszélyét hordozza magában a nyaralási szezon a kórokozó behurcolásának  kockázata  miatt -emelte  ki  a  német  kancelláriaminiszter  egy  vasárnapi  nyilatkozatában  azzal kapcsolatban, hogy a kormány 26 ország esetében visszavonja az utazástól eltanácsoló figyelmeztetését. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeintung (FAS) című vasárnapi lap összeállítása szerint vezető német politikusok körében igen erős az aggodalom, hogy a határokon átívelő nemzetközi mobilitás élénkülése révén ismét kicsúszhat a járványhelyzet a hatóságok ellenőrzése alól.

 

A németeknél is elindul a koronavírus-jelző applikáció, de van egy nagy buktatója

Bemutatták kedden Berlinben a német szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus egy igazolt hordozójával. A Corona-Warn App nevű új fejlesztés ugyan nem az első okostelefon-alkalmazás a koronavírus ellen, “de biztos vagyok benne, hogy a legjobb” -mondta Helge Braun kancelláriaminiszter.

 

Koronavírus: a berlini szupergócokra a határnyitás miatt is figyelnek

Újabb háztartások százait zárták karantén alá Berlinben a hatóságok. A német fővárosban a hét elején több teljes háztömböt helyeztek vesztegzár alá, a fertőzöttek között többségben vannak a kelet-európai bevándorlók. Most további otthonok százai esetében rendeltek el hatósági karantént. Jelenleg 369 háztartás került vesztegzár alá Berlinben, miután több tucat lakó koronavírus tesztje pozitív lett.

 

Újabb német autóipari multi halasztja el magyarországi beruházását a koronavírus miatt

Az autóipari kilátások bizonytalansága miatt 1,5-2 évvel később épülhet meg a Thyssenkrupp pécsi gyára –írja a vállalat. Kiemelték,  amint  a  gazdaság  visszazökken  a  normális  kerékvágásba,  folytatják  a  beruházás  megvalósítását. A hivatalos tájékoztatás  kiemeli,  a  Thyssenkrupp  korábban  2021-re  tervezte  a  motorkomponensek  gyártásának elindítását az új pécsi gyártóüzemben, ahol elektromos motorok alkatrészei is készülnek majd a hibrid és a teljes elektromos meghajtású járművek gyártói számára.

 

Hűtőraktár-kapacitást dupláz az Aldi

A rugalmas foglalkoztatási modell sikerét igazolja, hogy a többség részmunkaidőben dolgozik az Aldinál, mégis kimagasló, más szektorokkal is versenyképes bért tudhat magáénak –mondta a Világgazdaságnak Bernhard Haider, a diszkontlánc  hazai  ügyvezető  igazgatója,  aki  a  különadóról,  a  plázastopról  és  a  magyar  beszállítók  arányának növeléséről is beszélt lapunknak.

 

62,5 Mrd EUR-s második pótköltségvetés

A COVID-19 járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására meghirdetett konjunktúraélénkítő program finanszírozása, illetve a kieső adóbevételek szükségessé teszik, hogy a márciusban elfogadott 156 Mrd EUR-s pótköltségvetést követően egy második, 62,5 Mrd EUR-s pótköltségvetést is elfogadjon a szövetségi kormány. Így mindösszesen 218,5 Mrd EUR új hitelt vesz fel a német állam, mellyel az államháztartási deficit 7,25 %-ra fog nőni 2020-ban.

 

A németeknek a zsebükbe kell nyúlnia az új EU-s költségvetési javaslat szerint

A legújabb javaslatok szerint ez EU tagállamainak a GDP-jük 1,075%-át kéne befizetniük a büdzsébe, ez Németország számára 42%-os növekedést jelentene a hozzájárulásban. Németország a brüsszeli javaslatok szerint 42%-kal (mintegy 13 milliárd euróval) növelheti a befizetést az EU büdzséjébe a következő években -szúrta ki a Die Weltben megjelent számokat a Reuters.

 

Nagyot esett a német infláció a koronavírus-válságban

Májusban három és fél éve a legkisebb infláció alakult ki Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált jelentése szerint. A Destatis végleges adatai szerint az előzetes kalkulációval megegyező volt az infláció májusban Németországban. A fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest 0,6 százalékkal emelkedtek, három és fél éve, 2016 szeptembere óta a legkisebb mértékben.

 

Nagyon optimisták lettek a német gazdaságban

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben 14 éves csúcsra, 2006 márciusa óta a legmagasabbra emelkedett a ZEW kutatóintézet németországi gazdasági hangulatindexe. Az euró övezeti gazdasági hangulatindex öt éve a legmagasabb értéket érte el júniusban -írja az MTI. Júniusban a ZEW németországi gazdasági hangulatindexe63,4 pontra emelkedett a májusi 51,0 pontról a várt 60,0 pont helyett.

 

Koronavírus: jelentős összeggel támogatja a vállalati képzéseket Németország

Németország azt tervezi, hogy 500 millió eurót bocsát a vállalkozások rendelkezésére, hogy megakadályozzák a vállalati képzés és a gyakornoki programok koronavírus-járvány miatti összeomlását -írja a Reuters. A program, amit a kabinet szerdán hagy jóvá 3000 eurós képzési bónuszt tartalmaz a válság által leginkább sújtott kis-és középvállalkozások számára, emellett támogatják azokat a cégeket is, akik gyakornokokat foglalkoztatnak.

 

Hatalmas összegek mozdulhatnak meg a következő hetekben a német ingatlanpiacon

Több milliárd eurónyi tőke jelenhet meg a németországi ingatlanpiacon a következő hetekben, miután az ország hamarabb kezdte el a járvány utáni enyhítések feloldását más európai társainál-írja a Propertyeu.info. A korábbi nyitás lehetővé teszi Németország számára, hogy termékeik versenytársak nélkül jelenjenek meg a piacon. Nagyjából 4 milliárd eurónyi tőke jelenhet meg a német ingatlanpiacon a következő hetekben.

 

Bő 10 milliárd eurót bukott a német turizmus a koronavírus miatt

Az  európai  országokra  vonatkozó  utazási  korlátozások  feloldásával  már  indulhat  ugyan az  üdülési  szezon Németországban, a turisztikai ágazat szakmai képviseleti szervezete, a DRV azonban az Európán kívüli kedvelt nyaralási célpontokra  vonatkozó  korlátozások  mihamarabbi  feloldását  is  sürgeti  az  eddig  10  milliárd  euró  bevételkiesés megduplázódásának elkerülése érdekében.

 

Még nagyobb leépítésekre készül a Commerzbank

Az  eddig  tervezettnél  jelentősen  több  fiókbezárásra  és  elbocsátásra  készül  augusztusban  megjelenő  stratégiai felülvizsgálatában a Commerzbank –közölte ma a bank felügyelőbizottságának egyik tagja. Stefan  Wittmann,  a felügyelőbizottság munkavállalói képviselője, egyúttal a német Verdi szakszervezet egyik vezetője, a Reutersnek ismét kritikával illette a jelentős költségcsökkentéseket követelő Cerberus amerikai private equity tulajdonos bankkal szembeni elvárásait.

 

Az amerikai katonák kivonását kritizálta a német védelmi miniszter

A német védelmi miniszter helyteleníti a Németországban állomásoztatott amerikai katonák csökkentését, és nem tartja megfelelőnek a döntés indoklását. A  NATO  nem kereskedelmi szervezet, a biztonság pedig nem árucikk–fogalmazott    Annegret    Kramp-Karrenbauer  német  hírportálok  szerdai  jelentései  szerint  az  általa  vezetett Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány egy kedd esti berlini rendezvényén.

 

A szövetségi kormány jóváhagyta a gazdasági szereplők integritásának erősítését célzó törvényjavaslatot

A szövetségi kormány a 2020. június 16-i ülésén jóváhagyta a gazdasági szereplők felelősségre vonását szigorító, régóta a viták kereszttüzében álló törvénytervezetet, amelynek végleges címe: A gazdasági szereplők integritásának erősítését célzó törvény. Bár a kommentárok szerint vitathatatlanul szükség van a német gazdasági jog modernizációjára, magával a tervezettel kapcsolatban számos szakmai és érdekképviseleti szervnek komoly aggályai voltak.

 

OLASZORSZÁG

 

Reformokra utasította Rómát Ursula von der Leyen

Nagyszabású gazdasági reformokra szólította fel az Európai Bizottság elnöke az olasz kormányt az Olaszország újjáépítéséről szóló, Rómában szombaton megnyílt, többnapos videokonferencián.

 

Koronavírus: 43 halálos áldozat volt egy nap alatt Olaszországban

Negyvenhárommal emelkedett  a  koronavírus  miatt  elhunytak  és  329-cel  a  fertőzöttek  száma  egy  nap  alatt Olaszországban, és továbbra is az északi Lombardia a legsúlyosabban érintett olasz tartomány az olasz polgári védelmi hatóság szerda esti adatai szerint.

 

Az olasz ellenzék kivonult a parlamentből Conte beszéde alatt

Tiltakozásuk jeleként kivonultak Olaszországban a jobboldali ellenzéki pártok a parlamenti ülésteremből szerdán, miközben Giuseppe Conte kormányfő nemzeti egységet szorgalmazott a gazdaság helyreállítását célzó európai források felhasználásáról mondott beszédében.

 

Júliusban bedőlhet az olasz kormány

A Giuseppe Conte vezette olasz baloldali kormány végnapjait jósolja az Il Giornale. A jobboldali napilap szerint az elkövetkező hetekben komoly változások várhatók, a Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciója nem éri meg július végét. Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) igénybevételével kapcsolatban nem jutnak közös nevezőre a koalíció tagjai.

 

Zuhant az olasz ipar

Az olasz ipari termelés már a második egymást követő hónapban zuhant nagyot áprilisban, de a visszaesés a vártnál szerényebb volt.

 

A visegrádi négyek miatt áll a bál Olaszországban

Provokációként értékelték a jobbközép ellenzéki koalíció pártjai Giuseppe Conte miniszterelnök kérését, hogy az olasz nemzeti érdeket szolgálva érjék el a visegrádi országok együttműködését Róma európai uniós megsegítésében.

 

Koronavírus: az olaszok is kinyitnak a turistaszezon elején

Újranyitották  hétfőn  Olaszországban  a  játszótereket  és  a  mozikat,  ismét  lehet  esküvői  partikat  rendezni,  és megnyitották a milánói nemzetközi repülőtér újabb terminálját is a járványellenes korlátozások lazításának harmadik fázisában.

 

OROSZORSZÁG

 

Oroszország: szeptemberben indulhat a koronavírus elleni vakcina tömeggyártása

A  Covid-19 betegség elleni vakcina tömeges gyártása a tervek szerint szeptemberben  fog  beindulni –jelentette  ki Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes az orosz sajtóban vasárnap közölt jelentések szerint. A készítményt a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) fogja kibocsátani, de még az év folyamán elkészül saját vakcinájával a novoszibirszki Vektor kutatóközpont és a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökég (FMBA) Vakcina-és Szérumintézete is.

 

ROMÁNIA

 

Újra romlik a járványhelyzet Romániában

Romániában ismét a járvány április végi tetőzését idéző mértékben növekszik az új fertőzések száma: a június 18-ijelentés szerint az utóbbi 24 órában újabb 320páciensnél mutatták ki a koronavírust, az eddig regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a 23000-et. Az országban április folyamán regisztrálták a legtöbb fertőzést naponta, akkor 350-360 eset számított átlagosnak. A járvány tetőzése óta június elejéig 160 alá csökkent a naponta újonnan regisztrált fertőzések heti átlaga, de tíz napja rosszabbodni kezdett a helyzet.

 

Románia enyhítette a beutazási feltételeket

Románia június 15-tőlnem küldi már kéthetes otthoni vagy hatósági elkülönítőbe azokat a tünetmentes utasokat, akik abból a 17 európai országból –közöttük Magyarországról –érkeznek, amelyekben az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya. A döntés Ausztriára, Bulgáriára, Csehországra, Ciprusra, Horvátországra, Svájcra, Németországra, Görögországra, Izlandra, Lettországra, Liechtensteinre, Litvániára, Máltára, Norvégiára, Szlovákiára, Szlovéniára és Magyarországra vonatkozik. Június 15-tőlújraindulhattak a menetrendszerű repülőjáratok Románia és Ausztria, Németország, illetve Svájc között. A zöld listán szereplő másik 14 országgal szemben eddig sem volt már érvényben a polgári légi közlekedésre vonatkozó hivatalos tiltás. Június 17-én éjféltől a román állampolgárok is karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországra.

 

A román kormány szerint nem szükséges parlamenti felhatalmazás a veszélyhelyzet meghosszabbításához

A román kormány szerint nem szükséges parlamenti felhatalmazás a koronavírus-járvány miatt május közepén bevezetett veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításához, amiről június 16-ánfogadott el határozatot a Ludovic Orban vezette  kabinet. A kormány álláspontja szerint csak a veszélyhelyzet bevezetését  kellett a törvényhozásnak  is jóváhagynia, annak meghosszabbítását már nem. A parlament baloldali többsége szerint azonban a kormány nem kerülheti meg a parlamentet ebben az ügyben. A veszélyhelyzet  meghosszabbításáról szóló kormányhatározat megtartja a beltéri maszkviselési kötelezettséget, a távolságtartásra, illetve gyülekezésre vonatkozó egészségügyi korlátozásokat, de -válaszként a PSD bírálataira -engedélyezi a templomok megnyitását és megszünteti azt a lehetőséget, hogy a kormány versenytárgyalás nélkül végezzen közbeszerzéseket.

 

 

Növekvő pályára állította a román államadósságot a koronaválság

A román Költségvetési Tanács szerint Románia államadóssága a bruttó hazai termék (GDP)  50 százaléka fölé emelkedhet  2021-ben az optimista forgatókönyv szerint, a pesszimista változat szerint a GDP 55 százalékát is meghaladhatja. A  Tanács éves jelentése megállapította, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén az államháztartási hiány GDP-arányosan 8,1-10,4 százalék között lesz, ami meghaladja a kormány által várt 6,7 százalékot. A tanács szerint az idei év végén az államadósság meg fogja haladni a GDP 45 százalékát, és arra figyelmeztettek, hogy a 2020-2021-es időszakban az államadósság gyors ütemben fog emelkedni. A Román Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén az államadósság a GDP 35,2 százalékát tette ki, március végén pedig a 37,9 százalékát.

 

14 százalékkal csökkent a román ipari termelés az első négy hónapban

Az idei első négy hónapban 13,9 százalékkal csökkent a román ipari termelés a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 14,5 százalék volt a vizsgált időszakban. Az első negyedévben5,9 százalékkal csökkent a termelés az iparban. A visszaesés annak tulajdonítható, hogy mindhárom fő iparágban csökkenést jegyeztek, főleg a feldolgozóiparban, ahol a termelés 15,9 százalékkal lassult, a bányaiparban 7,6 százalékos csökkenést jegyeztek, míg a villamos-és hőenergia, illetve gáz termelése és szolgáltatása 4,5 százalékkal mérséklődött. Áprilisban az ipari termelés 38 százalékkal csökkent az előző év negyedik hónapjához mérten, de márciushoz képest is 36 százalékos visszaesést jegyeztek a koronavírus-járvány miatt.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Koronavírus: a spanyol kormány 16 milliárd eurós kárenyhítési alapról döntött

A spanyol kormány 16 milliárd euró értékű, a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítését célzó pénzügyi alap létrehozásáról döntött a tartományok részére -jelentette be María Jesús Montero kormányszóvivő, a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

 

Spanyolország már június 21-én megnyitja határait a schengeni országok előtt

Spanyolország a tervezettnél korábban, már június 21-én megnyitja határait Európa schengeni övezetbe tartozó államainak polgárai számára -számolt be a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez által elmondottakról a REUTERS.

 

SVÉDORSZÁG

 

Svédország nagyon messze áll a nyájimmunitástól

A svéd fővárosban meglepően alacsony, 14% az antitesttel rendelkezők száma, azaz az ország nagyon messze van a nyájimmunitástól egy friss jelentés szerint. Az olasz epicentrumnak minősülő Bergamo városában ugyanez az arány 57%.

 

A svéd modell, ahogy még nem láttuk – Lehet, hogy mégis nekik lesz igazuk?

A koronavírusjárvány –becslésünk szerint –szeptember elejére véget ér, amikor a kumulált halottak számának növekedési üteme 1 ezrelékre csökken. A vírusjárvány jelentős második hullámával nem számolunk. Miller és társai (2020) tanulmánya alapján megkülönböztetjük a BCG-vel oltott és nem oltott országok népességét és mindkét csoportból 8-8 országot vizsgálunk meg. Azt találtuk, hogy az egymillió főre eső vírusmortalitást mindkét csoport esetén ugyanaz a három tényező magyarázza: növeli a haláleseteket a 80 éven felüli népesség száma, míg csökkenti az általános technológiai színvonalat reprezentáló robotsűrűség és az egészségügyi kapacitásokat reprezentáló kórházi ágyak száma.

 

Katasztrófa a svédeknél – ide vezet a nemzeti okoskodás

Svédország úgy döntött, hogy lazábban kezeli a koronavírus-járványt, mint világ legtöbb országa, aminek az lett vége, hogy a népességre vetített halálozási adatok katasztrofálisak lettek. A svédekre jellemző nemzeti gondolkodás lehet a kudarc hátterében. Van abban valami hátborzongató, ahogy a világ értékelte a koronavírus-válság svédországi kezelését -véli Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezető publicistája. A radikális jobboldali populisták tapssal nyugtázták, hogy a szociáldemokrata stockholmi vezetés visszautasította a legszigorúbb karantén intézkedéseket, miközben a mérsékelt európai közvélemény, főként a liberálisok és a baloldaliak arra vártak, hogy kiderüljön mekkora hibát követtek el ezzel.

 

Koronavírus: Svédországban rekordszámú új fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában

Svédországban rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában -közölték az ország egészségügyi hatóságai június 11-én. A tájékoztatás szerint 1417 esettel  48  288-ra gyarapodott az igazolt fertőzöttek száma. Az illetékes hatóság a kimutatott esetek rendkívüli növekedését a koronavírus-tesztek fokozott végzésével magyarázta. Ezzel ugyanis olyan emberek szervezetében is kimutatták a vírust, akiknél csak enyhetünetek jelentkeztek. A  több  mint  10  milliós  országban  az  elhunytak  száma  az  utóbbi  24  órában  19-cel   4814-re   emelkedett,   ez lakosságarányosan kirívó az észak-európai államok között. Svédország különutas politikáját sokan bírálták: míg Európa nagy része egy időre bezárkózott, a skandináv országban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába jártak, a kávézók, az éttermek és az üzletek is nyitva tartottak. Mindazonáltal a svéd kormány felszólította az embereket az utazások elhalasztására,  hangsúlyozta  a  társadalmi  távolságtartás  fontosságát,  továbbá  betiltotta  az  50  főnél  népesebb rendezvényeket.

 

SZERBIA

 

Június 17-én éjféltől a szerb állampolgárok is beléphetnek Magyarországra

A világjárvánnyal szembeni eredményes védekezés érdekében bevezetett rendkívüli jogrend végeztével változnak a határátlépésre  vonatkozó  szabályok  is.  Ennek  értelmében június  17-én éjféltől az  Európai  Unió  tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére.

 

A koronavírus-járvány hatása a szerb választásokra

Az  Aleksandar  Vucic  szerb  elnök  által  vezetett  Szerb  Haladó  Párt  példáját  követve  mások  is  lemondták kampányrendezvényeiket a koronavírus-járvány veszélye miatt,és bár az ellenzék inkább a június 21-i általános választások elhalasztását követelte, a szerb elnök szerint a járványhelyzet nem indokolja a június 21-ére tervezett általános választások elhalasztását. Szerb járványügyi szakértők szerint a kétméteres távolság betartása a legjobb védekezés a koronavírus-fertőzés ellen, ezért a június 21-ei választások megtartásakor is a maszk és kesztyűviselése mellett arra kell leginkább figyelni, hogy az emberek között meglegyen a kellő távolság.

 

Szerbia megkezdte a következő évre vonatkozó tananyag felvételeit a virtuális oktatás számára

Szerbiában június 18-áre  12.522-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az ország a koronavírus-járvány második hullámára készülve megkezdte a következő évre vonatkozó tananyag felvételeit a virtuális oktatás számára. Ez egyelőre nem jelenti azt, hogy ősszel nem kezdődne meg az oktatás, de a tanárok nem szeretnék, ha ismét váratlanul érné őket az iskolák bezárása.

 

Továbbra is Közép-Európa az unió növekedési motorja, Szerbia az európai növekedési rekorder

Szerbia bizonyította, hogy megbízható, stabil, a beruházók számára vonzó ország –nyilatkozta Siniša Maliszerb pénzügyminiszter. Szerbia az első negyedévben a leggyorsabban növekvő európai ország, ahol 2013-ban még 25,9 százalékos volt a munkanélküliség, hét év elteltével pedig, az év első negyedében már csak 9,7 százalékos. Az Eurostat friss adataiból kiderül, hogy Szerbia az első negyedévben 5 százalékos gazdasági növekedést ért el, és Európa minden más országát maga mögött hagyta(az euró övezetben 3,3 százalék volt az átlag), miközben akkor már javában dúlt a koronavírus-járvány. Európa 38 országából így az első negyedévben Szerbia nőtt a leggyorsabban. A Nemzetközi Valutaalap a jövő évre 7,5 százalékos szerb bővülést prognosztizál.

 

A 380 közül csupán 112 szálloda működik Szerbiában

A Szerbiai Szállodai -és Vendéglátóipari Ügyviteli Társaság (HORES) közleményben hozta nyilvánosságra a koronavírus-járvány következtében tapasztalható nagyfokú leépülés adatait, melyekkel az ágazatnak szembe kell néznie. Eszerint az országban a 380 közül csupán 112 szálloda fogadja ismét a vendégeket, a férőhelyek kihasználtsága 10,79 százalékos, és a szállodák kapacitásuk csupán 8 százalékát tudták eddig értékesíteni. Belgrádban például a 110 szálloda közül 42 fogad újra vendégeket, ám a kapacitás csak 9,54 százalékban van kihasználva. Az ágazatot aggodalommal tölti el a jelenlegi helyzet, nehéz ugyanis elképzelni, hogy fennmaradhatnak ilyen kihasználtság mellett.

 

SZLOVÁKIA

90 nap után véget ért a veszélyhelyzet Szlovákiában, a rendkívüli helyzet viszont továbbra is érvényben marad

90 nap után, június  13-án éjfélkor véget ért a veszélyhelyzet Szlovákiában, a rendkívüli helyzet viszont továbbra is érvényben  marad. A  veszélyhelyzet  végeztével  megszűnik  az  egészségügyi  ellátás  biztosítását  szolgáló munkakötelezettség, valamint a sztrájkjog gyakorlásának  tilalma. A rendkívüli helyzet viszont továbbra is érvényben marad, ennek ugyanis nincs törvényben előírt határideje. Ez annyit jelent, hogy például a fizikai személyek ezentúl is kötelesek átengedni eszközeiket, illetve helyiségeiket a járvány sújtotta személyeknek, valamint az egészségügyi dolgozóknak.

 

Július 1-jén indul a nemzetközi forgalom Szlovákia felé

A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság tájékoztatása szerint Szlovákia és Magyarország között július elsején indul újra a nemzetközi személyszállító vonatok közlekedése. Teljes útvonalon közlekedhetnek így már a Metropolitanok, amik július 1-ig egyelőre csak a Prága–Pozsony–Érsekújvár szakaszon közlekednek, továbbá a Rákóczi és Hernád IC vonatok is újra Kassára közlekednek, a GYSEV vonatai is újra átléphetik Ligetfalunál a határt. A szlovákok már június 15-én újra elindították a nemzetközi járatokat Ausztriába és Svájcba. A Szlovákia és Lengyelország közötti személyszállító vonatok a tervek szerint június 22-én indulnak el.

 

SZLOVÉNIA

 

Megnyílt a szlovén-olasz határ

Szlovénia június 13-tólújranyitottaa Friuli-Venezia Giulia olasz tartománnyal közös határát, június 15-tőlpedig az összes közös  határátkelőhelyet megnyitották.  A  kabinet  döntése  szerint  Olaszország  június  15-től  felkerült a  járvány szempontjából biztonságos országok listájára, és az olaszállampolgárokra ugyanaz a rezsim vonatkozik, mint az osztrák vagy a magyar állampolgárokra, vagyis korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. A biztonságos országok listájára június 15-tőlMontenegró is szerepel.

 

Szlovénia újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat

Szlovénia június  15-től újraindította a  nemzetközi  közúti  és  vasúti  forgalmat,  és  engedélyezik500  főig  a tömegrendezvények megtartását. Június 15-től már autóbusszal is érkezhetnek turisták az országba, melyre eddig nem volt lehetőség. Június 18-áre 8új fertőzöttet diagnosztizáltak, de nem regisztráltak új halálesetet, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1511lett, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 109 maradt.

 

UKRAJNA

 

Magyar útlevéllel is be lehet jönni Ukrajnába

Ehhez  mindössze  egy  utasbiztosítással  kell  rendelkezni,  amely  megbetegedés  bekövetkezése  esetén  fedezi a koronavírus gyógyításának költségeit, a hatósági és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségeket –tájékoztatta a kiszo.net-et Olena Tracsuk, a Csapi Határőregység sajtószóvivője. Az Állami Határőrszolgálat hétfőn közösségi oldalán arról adott tájékoztatást, hogy június 15-től Ukrajna megnyitja a határait a külföldi állampolgárok előtt. A közlemény szerint a kormány döntése értelmében lehetővé teszik a külföldi állampolgárok Ukrajnába történő 14 napos karanténmentes beutazását, azokból az országokból, ahol ellenőrzés alatt tudták tartani a koronavírus-járványt.

 

Egészségügyi minisztérium –Kijev és 10 megye nem áll készen a karantén további enyhítésére

Június 15-től Ukrajna 10 megyéje és Kijev nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyek a karantén enyhítésére szükségesek. Ezt az egészségügyi minisztérium adatai támasztják alá-olvashatjuk a Karpat.in.ua hírportálon. Ennek megfelelően Kijev, Vinnyica, Voliny, Zsitomir, Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Lemberg (Lviv), Rivne, Ternopil, Csernyivci és Csernyihiv megyékben nem vezethetők be a karantént enyhítő intézkedések. Ennek oka a megbetegedések magas előfordulási  gyakorisága  (az  új  Covid-19  esetek  száma  100  000  lakosra  számítva  az  elmúlt 7 napban; a karantén enyhítése esetében kevesebbnek kell lennie, mint 12 ember / 100 ezer lakosság), a kórházi betegek magas, a PCR-vizsgálatok alacsony száma

 

KAZAHSZTÁN

 

Kazahsztán június 20-tól újraindítja a nemzetközi repülőjáratait

Az enyhítések első szakaszában 6 országgal nyitják meg a légiközlekedést: Törökországgal, Dél-Kóreával, Thaifölddel, Georgiával és Japánnal. Ezt a döntést a koronavírus fertőzés elleni küzdelemért felelős intézetek szakbizottsága hozta meg.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Üzbegisztánban augusztus 1-ig meghosszabbításra került a karantén

Augusztus  1-ig továbbra is kötelező lesz a maszkok viselése, a szigorított egészségügyi ellenőrzések, fertőtlenítők használata, valamint az előírt távolság megtartása. Június 15-től a következő indokokkal lehetséges a külföldre utazás: közeli rokon gondozása, munka, tanulás és egészségügyi kezelésre.

 

KÍNA

 

Baj van Kínában? Újabb drasztikus lépés

Helyi idő szerint szerda reggel 9 óráig Peking két nemzetközi repülőtere 1255 járatot, vagyis a menetrend szerint közlekedő utasszállító repülőgépek csaknem 70 százalékát törölte a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Az Air China és a China Southern Airlines is kedd este közölte: a kínai légitársaságok a repülőjegyek teljes árát visszatérítik azoknak, akik Pekingbe vagy Pekingből utaztak volna.

 

Összecsaptak Kína és India katonái, több tucat halott

20 indiai katona meghalt, miután kínai katonákkal csaptak össze egy vitatott himalájai határterületen –értesült a Wall Street  Journal indiai kormányforrásokon keresztül. A kínai kormány szerint az incidens azért történt meg, mert indiai katonák „provokatív módon megtámadták” Kína katonáit egy olyan területen, melyet a kommunista ország saját irányítása alatt tart. India szerint viszont egy olyan területen került sor az incidensre, amely India ellenőrzése alatt áll.

 

Pekingben újra bezárják az iskolákat és az óvodákat a járvány miatt

Pekingben bezárják az iskolákat és az óvodákat a koronavírus-járvány újraéledése miatt -adta hírül kedden a kínai köztévé. Hétfőtől zárva lesznek az óvodák, az összes általános és középiskolában távtanításra térnek át, az egyetemeken pedig felfüggesztették az oktatást. Az üzleti életet nem állítják le, de korlátozzák a nyitvatartást, és a város vezetősége erősen ösztönzi a távmunkát.

 

Koronavírus: elindulnak az első repülőjáratok Amerika és Kína között

A koronavírus miatti lezárásokat követő enyhítési lépések keretében elindulnak az első repülőjáratok az USA és Kína között,  hetente  négy  ilyen  járat  lesz -írja  a  Reuters. Az amerikai  közlekedésügyi  minisztériumtájékoztatása szerint enyhítenek a közlekedési szabályokon, és többek között hetente négy repülőjáratot engednek az USA és Kína között közlekedni. Bíznak abban, hogy a kétoldalú megállapodások alapján Kína hozzájárul az amerikai repülőjáratok teljes fokú visszaállításához.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban némileg mérséklődött a fertőződés üteme

Törökországban az előző két naphoz viszonyítva június 16-ánnémileg mérséklődött az új koronavírus-járvány terjedése, 1467-tel  181  298-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, június 18-ra elérte a 182727 főt. A kórokozó terjedése május közepéig egyértelműen lassult, majd heteken keresztül stagnált, az új esetek napi száma 750 és 1200 között ingadozott, június 10. óta azonban újra felgyorsult. A 83 milliós országban a hatóságok idáig több mint 2,32 millió vírustesztet végeztek el. A török vezetés nem tervezi a kijárási korlátozást ismételt bevezetését Fahrettin Koca török egészségügyi miniszterjúnius 17-i közleménye szerint, de a tárca javasolta a kormányzatnak,  hogy rendeljen el maszkviselési kötelezettséget a legnépesebb tartományok közül Isztambulban, Ankarában és Bursában is.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Amerikának összejöhet a bűvös V betű, amiről az egész világ álmodik

A koronavírus-járvány kitörése óta szinte minden ország abban bízik, hogy a gazdasági válság lefutása V-alakú lesz, vagyis a hirtelen beszakadás után ugyanolyan hirtelen visszapattan majd a gazdaság. Egyelőre kevés a rendelkezésre álló adat, hogy ezt megítéljük, most úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok áll legközelebb a bűvös V betűhöz még úgy is, hogy a járvány alig akar csillapodni.

 

Figyelmeztet a Fed elnöke: Amerika történetének legrosszabb negyedévében lehetünk

Már látszanak az élet jelei az amerikai gazdaságban, de a kibocsátás még mindig messze van a koronavírus-járvány előtti szinttől –figyelmeztetett kongresszusi meghallgatásán Jerome Powell. A Fed elnöke szerint a jelenleg is zajló negyedév Amerika történetének legnagyobb gazdasági visszaesését hozhatja. Március közepétől a gazdasági aktivitás korábban soha nem látott sebességgel zuhant a koronavírus-járvány kitörése után. Kiemelte, hogy a korábban sosem látott pozitív májusi munkaerőpiaci adat ellenére továbbra is majdnem 20 millió munkahelyet veszített el az USA február óta. A jelenlegi negyedév gazdasági visszaesése valószínűleg rekordmértéket ölt majd – mondta Powell.

 

Koronavírus: a második hullám elkezdődött Amerikában, de még egy ilyen leállás elképzelhetetlen

Az Egyesült Államokban elkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma, de az elsőnél tapasztalt leállás a társadalmi, kulturális és gazdasági hatásokat figyelembe véve elképzelhetetlen –mondja William Schaffner, a Vanderbilt orvosi  egyetem  professzora  CNBC-nek. A második hullám elkezdődött. Elkezdtük az ország kinyitását, de nagyon-nagyon sok ember nem tartja be a társadalmi távolságtartás szabályait, sokan nem viselik a maszkjukat-figyelmeztet a professzor. Több amerikai államban újra megugrott az új fertőzések száma, eddig 2,1 millióan fertőződtek meg a vírussal, és 115 ezren haltak meg a vírus okozta betegségben.

 

Közel 350 millió forintos számla várta az amerikai koronavírus-gyógyultat

A 70 éves Michael Flor egykor úgy került be a sajtóba, mint a koronavírus miatt a leghosszabb ideig kórházban lévő beteg: két hónapig ápolták egy Seattle-i egészségügyi intézményben, ebből négy hétig volt lélegeztetőgépen. Sőt, az orvosok egyszer úgy vélték, hogy annyira közel van a halálhoz, hogy –mivel látogatási tilalom volt -telefonon felhívták a családját, hogy legalább eltudjanak búcsúzni egymástól. Végül azonban mégis örömteli véget ért a történet és a gyógyultan engedték haza Flort.

 

Amerika legközelebb a nyár végén stimulálhat újra

A Fehér Ház és a republikánus tárgyalók nem terveznek újabb koronavírus miatti stimulációs csomagról tárgyalni egészen július végéig –árulta el négy hivatali forrás a CNBC-nek. A szenátus és a képviselőház július 21-én tervez visszatérni  Washingtonba,  miután  a  kéthetes  kampányidőszaknak  vége.  A  republikánus  képviselők  a  kedvező munkaerőpiaci adatokat látva, valamint annak a fényében, hogy még az előző körös stimulációs csomagot sem költötték el teljes egészében, valószínűleg nem fogják sürgetni egy újabb gazdasági stimulációs csomag bevetését.

 

Félelmetes lakhatási válság szakadhat az amerikaiak nyakába

A koronavírus-pandémia előtt is több millió amerikai állt a kilakoltatás szélén, a járvány miatt kialakult válság pedig sokkal tovább ronthatja a helyzetet –írja a CNBC. Évente kétmillió amerikai veszti el az otthonát, a Covid-19 által okozott recesszió miatt sokkal tragikusabbá válhat a helyzet -vélik a CNBC-nek nyilatkozó szakemberek. Az Urban Institute adatai szerint 18 és 64 év közti albérlők körülbelül fele nem tudja megfelelően fizetni a rezsit, a lakbért vagy az élelmiszert  a  koronavírus-válság  miatt.  Őket  rendkívül  veszélyezteti  az,  hogy  hamarosan  lejár  a  kilakoltatási moratórium, melyet az amerikai kormány július 25-ei határidővel szabott ki, emellett július végétől nem fizeti a kormány a 600 dollár plusz munkanélküli segélyt sem, melyet eddig a koronavírus miatt kimértek.

 

Nagy támogatási csomagot kapnak az éttermek New Yorkban

New York város 3 millió dollárt, vagyis mintegy 910 millió forintot, adományoz a koronavírus járvány által érintett kisebb éttermek és kisvállalkozások támogatására -jelentette be Bill de Blasio polgármester. A támogatási alap a városban elindított “Étterem-revitalizációs program” része lesz, és maximum 30 000 dolláros összegben 100 kiválasztott étterem számára nyújt segítséget. Az éttermek dolgozói egyszeri 500 dolláros támogatásra jogosultak.

 

170 ezer Covid-19-áldozatot várnak Amerikában szeptember végéig

A  Washingtoni  Egyetem  kutatói  központi  szerepet  játszanak  az  amerikai  koronavírus-járvány  modellezésében. Rendszeresen megújítják az előrejelzéseiket. A legújabb frissítés szerint október elsejéig 170 ezerre fog emelkedni az amerikai áldozatok száma. A modellszámítások szerint szeptembertől, a nyár végével éles emelkedésbe kezd majd a napi esetszám, és ezzel a halálozás is. A kalkuláció szerint a várható halálos áldozatok száma a 133-290  ezres tartományon belül fog alakulni, és ezen belül a 169 890 tűnik a legvalószínűbb számnak.

 

Anthony Fauci: A legrosszabb rémálmom vált valóra

Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergia-és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatója, az amerikai koronavírus elleni védekezés de facto irányítója a Bio Digital online konferencián beszélt a pandémia eddigi tapasztalatairól és az amerikai újranyitásról. Ezzel a vírussal a legrosszabb rémálmom vált valóra. Alig néhány hónap alatt romba döntötte a világot, és még nincs vége –mondta Fauci. Szerinte a koronavírust a relatíve magas halálozási aránya és a könnyű terjeszthetősége teszi igazán különlegessé. Az ebola is ijesztő volt, de azt képtelenség lenne így elterjeszteni a világon. A HIV is fontos, de annak hatása hosszú periódus alatt, elnyújtva jelentkezik. Ettől függetlenül összességében a HIV/AIDS hatása jelentősebb lesz végül, mint a többi, jelenleg terjedő fertőzésé.

 

Történelmi változás küszöbén az Egyesült Államok

Sokan sokféleképpen vélekednek az elmúlt hónapok eseményeiről, amelyek megrázták nemcsak az Egyesült Államokat, hanem az egész világot is. A koronavírus-válság, a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni mozgalom történelmi változásokat  hozhat.  Ezek  az  események  már  önmagukban  is  markánsak,  de  együtt  a  közelgő  amerikai elnökválasztással teljesen átrajzolhatják a politikai és gazdasági térképeket.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Egyiptom engedélyezte a nemzetközi légiforgalom újraindulását

A nemzetközi légiforgalom újbóli engedélyezésével fellendülhet a március óta stagnáló egyiptomi turisztikai szektor. Az ország vezetésének döntése értelmében július 1-től újra fogadhatnak és indíthatnak nemzetközi repülőjáratokat Egyiptom légikikötői. A járványhelyzet miatt azonban több intézkedés is bevezetésre kerül, többek között gyakrabban fertőtlenítik  a  repterek  utasforgalom  előtt  megnyitott  területeit,  a  repülőgépeket  és  korlátozzák  a  járatokon felszolgálható ételek és italok körét is. A koronavírus-járvány által súlyosan érintett országokból érkezőktől PRC teszt eredményt is kérhetnek a beutazáshoz.

 

Optimista forgatókönyvvel, 5,5 %-os reál GDP növekedéssel számol a tanzániai pénzügyminisztérium

A magát Covid-19 mentes országnak deklaráló Tanzánia pénzügyminisztere a 2020/2021-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetésről szóló előadás során elmondta, hogy a legutóbbi értékeléseik szerint az országot nem érintette jelentősen  a  globális  koronavírus-járvány. Philip   Mpango szerint  a  reál  GDP  növekedés  2020-ban  a  korábban prognosztizált 6,9% helyett alacsonyabb, 5,5% lesz, de ez a szám nagyobb, mint az előző hónapban előre jelzett 4%.

 

A koronavírus-járvány hatásainak enyhítését is célozza Kenya 2020/2021-es költségvetési tervezete

A költségvetés egyik legfontosabb célja a kenyai gazdaság helyreállítása, mely az előrejelzések szerint a korábbi 6.1 helyett mindösszesen 5.4%-os növekedést fog elérni 2020-ban. A gazdaságélénkítő program részeként 30 M USD értékben terveznek hitelgaranciákat nyújtani a KKV szektornak, illetve 100 M USD értékben kívánják segíteni a fiatalok munkához jutását. Tervek szerint továbbá fejlesztenék az infrastruktúrát is, utak, vasút és kikötők építésére 1,72 Mrd USD-t különítenek el. A program a korábbi 3 hónap során elvesztett 1,7 millió állás helyett azonos számú új munkahelyet teremtését is megcélozza.

 

Szudán továbbra is zárva tartja légikikötőit a személyforgalom előtt

A belföldi és nemzetközi járatok előtt továbbra is zárva maradnak a szudáni repülőterek. Az ország légügyi hatóságának szóvivője bejelentése értelmében a korlátozást a következő két hétre meghosszabbították, így június 28 előtt biztosan nem indul újra a légiközlekedés. A korlátozások alóli egyedüli kivételt a légi áruszállítás képezi.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara