A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.06.26.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.06.26-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Albániában véget ért a veszélyhelyzet

2020. június 23-án véget ért a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet, de néhány korlátozást továbbra is érvényben marad. Továbbra sem lehet összejöveteleket szervezni, illetve karanténba kerülnek azok, akiknél kimutatják a betegséget. Nyitva lehetnek a múzeumok és egyéb szabadidőközpontok, de továbbra is figyelembe kell venni a társadalmi távolságtartás szabályait, illetve a vendéglátóhelyeken és kisebb szállodákban különös figyelmet kell fordítani a megfelelő fertőtlenítésre.

 

Albánia újraindította a nemzetközi légiközlekedést

Az Albán Infrastrukturális és Energiaügyi Minisztérium június 20-án kiadott közleménye szerint közel 3 hónapos leállást követően Albánia június 22-én újraindította a nemzetközi légiközlekedést. A döntés az Európai Bizottság ajánlásával összhangban  született,  mely  azt  javasolta, hogy   a   nyugat-balkáni  országok  július  1-jével  oldják  fel  az  utazási korlátozásokat. A minisztérium közleménye szerint június 22-étől újraindult a nemzetközi tengeri személyszállítás is.

 

Nemzetközi hitelkérelem

Az albán kormány 16,2 millió USD értékű hitelkérelmet nyújtott be a Világbanknak egy olyan projekt megvalósítására, amelynek célja az egészségügyi kapacitások javítása a COVID-19 járvány kezelésére, feltételezve a kitörés második hullámának lehetőségét is.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában-frissítve

Fontos információk a koronavírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Júliustól több nemzetközi vonat is újraindul – Ezek az érintett vonalak

Júliustól számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a jelenleg közlekedő járatok száma -közölte a MÁV kedden az MTI-vel. A vasúttársaság honlapján közzétett közlemény szerint a járatokról egyeztetnek a külföldi vasútvállalatokkal, a technológiai előkészületek folyamatban vannak.

 

Kismértékben nőtt az aktív betegek száma Ausztriában

Nőtt az aktív betegek száma Ausztriában, az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőn 449 fertőzöttet tartottak nyilván,  14  százalékkal  többet,  mint  egy  héttel  korábban.  Az  elmúlt  24  órában  38  új  koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak:  a  legtöbben  Bécsben  (22  fő),  Alsó-Ausztriában  (8  fő),  Felső-Ausztriában  (4  fő)  és  Salzburg tartományban (3 fő) kapták el a vírust, míg Stájerországban és Tirolban egy-egy fő koronavírus-tesztje lett pozitív.

 

Júliustól tovább enyhítenek a koronavírus miatti korlátozásokon Ausztriában

Júliustól tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon Ausztriában-jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár, Werner Kogler alkancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerdán egy bécsi sajtótájékoztatón. Jövő szerdától a pincérek számára sem lesz kötelező a szájmaszk viselése, viszont továbbra is viselni kell a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben, illetve azoknál a szolgáltatóknál, ahol nem lehetséges a legalább egy méteres távolság megtartása.

 

Ausztria feloldja az utazási korlátozásokat Spanyolország felé

Június 21-étől az osztrákok korlátozások nélkül utazhatnak Spanyolországba, illetve onnan vissza Ausztriába -közölte Alexander Schallenberg külügyminiszter. Az Európai Unió tagországainak többsége felé Ausztria megnyitotta a határait; továbbra is érvényben maradnak az utazási szigorítások Svédország és Portugália, valamint az EU-ból kilépett Nagy-Britannia felé. A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet ezekkel az országokkal kapcsolatban.

 

Áldozatokkal járhat az osztrák kiskereskedelem forgalomcsökkenése

A járványvédelmi zárlat miatt az előző évihez képest 2 milliárd euróval kevesebb forgalmat bonyolított az osztrák kiskereskedelem március-áprilisban –közölte a WKO (Wirtschaftskammer Österreich) gazdasági kamara kereskedelmi tagozatának távozó elnöke, Peter Buchmüller keddi bécsi sajtóértekezletén. Az élelmiszerüzletek kivételével, ahol emelkedett a forgalom, drámai helyzetbe kerültek a kiskereskedelmi üzletek. A krízis mély sebeket hagyott maga mögött. Vállalatokat fogunk elveszíteni –mondta Buchmüller.

 

Csőd szélén a Bécsi Fiúkórus

Pénzügyi válságban van a Bécsi Fiúkórus. A világ legrégebbi és leghíresebb gyermekkara nonprofit-szervezetként, 75 százalékban a koncertek bevételeiből működik. A koronavírus-járvány miatt elmaradt koncertek azonban becslések szerint kétmillió eurónyi kiesést is okozhatnak. A Wiener Sängerknaben most adományokra vár, illetve az osztrák állam segítségére.

 

Újrahasznosított fékenergiával világítják ki a bécsi metró állomásait

Az  osztrák  fővárosban  a  sínen  közlekedő  járműveknek  már  a  harmadát újrahasznosított  árammal  működtetik. Újrahasznosítják a metrószerelvények fékezési energiáját Bécsben, például az állomásokat is kivilágítják vele–közölte az  osztrák  főváros  külképviseleti  irodája. A  metrók  energiájának  árammá  alakítása  klímavédelmi  szempontból is előnyös,  mert  kevesebb  szén-dioxid  termelődik. Már  a  második  energia átalakító  berendezést üzemelték  be, nemsokára egy harmadik is követheti –olvasható a Bécs Város Külképviseleti Irodája által kiadott sajtóanyagban.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Belgiumban már majdnem olyan, mintha nem is lenne járvány

Belgiumban ketten haltak meg a vírusfertőzéshez kötődően, Hollandiában egy ember hunyt el, míg Luxemburg több mint harmadik hete nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem. A belga közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint egy hete még 10 fölött volt a napi halálozások száma. Legtöbben, közel 500-an április elején haltak meg a járvány következtében. A járvány megjelenése óta 9696 embert halt meg a vírushoz köthetően a mintegy 11 milliós Belgiumban.

 

A Lufthansa hagyná csődbe menni a Brussels Airlines-t

Különböző  források  szerint  a  Lufthansa  már  nem  zárja  ki  a  belga  leányvállalata  csődjét  vagy  azt,  hogy  attól megszabaduljon –jelent meg a La Libre Belgique c. belga napilapban június 19-én. A belső forrásból származó információk szerint a Brussels Airlines vezetősége hétfőn fog találkozni az anyavállalat, a Lufthansa csoport vezetőivel. Emlékeztetőül: a belga kormány és a Lufthansa hetek óta tárgyalnak az állam segítségnyújtásáról, ami egy 300 millió euró összegű kölcsön lenne.

 

Minden harmadik ember kapott valamilyen segélyt a koronavírus válság következtében Belgiumban

Minden harmadik belga állampolgár elmondhatja, hogy a háztartásában élőkkel egy vagy több állami támogatásban is részesültek a koronavírus következtében –állapítja meg egy frissen elkészült belgiumi tanulmány. Az egyéni vállalkozók körében háromból két személy mondhatja el ugyanezt.

 

A belga INNO áruházlánc anyavállalata 172 áruházából 62 bezárását jelentette be

Az elmúlt héten jelentette be a Galeria Karstadt Kaufhof német kereskedőház, a Galeria Inno belga áruházlánc tulajdonosa, hogy 172 áruházából 62 bezárását tervezi szerte a világon. Az intézkedés több mint 5.000 munkahelyet fenyeget, de jelenleg Belgiumban (még) nem érinti az áruházakat.

 

A holland autógyártás egyetlen képviselője, a VDL Nedcar jövője kétséges

A VDL Nedcar –Hollandia egyetlen autógyára -jövője bizonytalanná vált azzal, hogy a gyár egyedüli megrendelője, a BMW fel akarja mondani a jövőbeni gyártáshoz kapcsolódó szerződését. A Hollandia déli részén, Limburg tartományban található autógyárnak villámgyorsan új partnert kellene találnia a túléléshez, amit a koronavírus következtében kialakult gazdasági válság nem könnyít meg.

 

Drámai visszaesést követően újból virágzik a virág és kertészeti export Hollandiában

A  hollandiai  virág-és  virágkertészeti  nagykereskedők  szövetségének  (VGB:   Vereniging   voor   Groothandelaren   in Bloemkwekerijprodukten) adatai szerint májusban kevésbé esett vissza a virágok és növények exportja, mint  az  azt megelőző hónapokban. A csökkenés 8%-kal volt jobb, mint márciusban és áprilisban. A múlt hónapban összesen 671 millió euró értékű virágot és növényt exportáltak -írja a VGB. Meglepő módon a növények exportja a teljes forgalmon belül kedvezőbb volt májusban, sőt, ott 7 %-os növekedést regisztráltak.

 

A Moody’s megerősítette Luxemburg AAA besorolását

Az egészségügyi válság ellenére a Luxemburgi Nagyhercegség megtartja a legjobb fizetőképességi besorolást. Az amerikai hitelminősítő intézet úgy véli, hogy a járvány miatt az adósságnövekedés csak átmeneti. A Moody’s amerikai hitelminősítő  intézet  álláspontja  szerint  Luxemburg  változatlanul  megérdemli  a  maximális  besorolást –AAA –tekintettel a fizetőképességére. Az amerikai ügynökség értékelése azon a reményen alapszik, hogy Luxemburg hitelképessége  “ellenáll  a  Brexittel  kapcsolatos  kockázatoknak,  a  globális  és  európai  adószabályok  folyamatos változásainak, valamint a globális kereskedelem feszültségeinek”.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Bosznia-Hercegovina a határok megnyitására készül

Bosznia-Hercegovinában június 25-ére a regisztrált fertőzöttek száma 3676-ra nőtt. A külügyminiszter szerint július 1-jétől  mindenki  számára megnyílhatna  az  ország  határa,  és  nemcsak  a  boszniai  állampolgárok  léphetnének  be korlátozások nélkül, hanem más ország állampolgárai is.

 

Az EBRD 25 millió EUR kölcsönnel támogatja Bosznia-Hercegovinát

Az  Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank  Bosznia-Hercegovina legnagyobb mikrofinanszírozási intézményén, a Mikrofin d.o.o-n keresztül 5 millió euró összegű rövid-lejáratú hitellel támogatja az ország mikro-és kisvállalkozásait.

 

BULGÁRIA

 

Bulgária újra korlátozó intézkedéseket vezetett be

A bolgár hivatalok felújítottak néhány, a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott korlátozó intézkedést, mivel jelentősen nőtt a napi fertőzöttek száma, június 22-én többek közt elrendelték a szájmaszkok kötelező viseletét a nyilvános zárt helyiségekben. Az országban a korlátozások feloldását követően, június 7. és 25. között az aktív fertőzöttek  száma  640-ről  1770-re  emelkedett.  A  jórészt  turizmusból  élő  Bulgária  a  nyári  turisztikai  szezon megmentésének reményében megkezdte a nyaralóhelyek megnyitását. Az idei első charterjáratot, amely Lettországból hozta volna a turistákat az országba, június 22-én törölték. Burgasz városának polgármestere úgy nyilatkozott, hogy júliusra 150 olyan járatot törölniük kellett, amely ebbe a Fekete-tenger partvidéki üdülővárosba szállította volna a turistákat.

 

CSEHORSZÁG

 

Koronavírus: ugrott a cseh betegszám

Pénteken (június 19.) újra száz felett volt az új koronavírus-fertőzések száma Csehországban -derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel közölt hivatalos kimutatásból. Míg csütörtökön 118-cal, pénteken 126-tal nőtt az igazolt napi fertőzések száma. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint azonban aggodalomra nincs ok, mert a fertőzések napi számának emelkedése alapvetően a két észak-morvaországi gócponttal -Karviná és Frydek-Místek -van összefüggésben. Péntek délután mindkét városban betiltották a kórházak és az idősotthonok látogatását. A higiénés szakemberek azt állítják, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Épp, hogy elkerülte az államcsődöt márciusban Nagy-Britannia

Márciusban Nagy-Britannia az államcsőd szélén volt –nyilatkozta  a  Sky  Newsnak  Andrey  Bailey,  a  Bank  of  England kormányzója. Bailey szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elején gyakorlatilag összeomlottak a brit pénzpiacok, az állam így nem tudott volna kötvényeket eladni, és gyakorlatilag fizetésképtelenné vált volna, ha a brit jegybank a válságkezelő intézkedései részeként nem önt 200 milliárd fontot a kötvénypiacra.

 

Kinyit Nagy-Britannia, miközben az orvosok második koronavírus-hullámra figyelmeztetnek

Elismert orvosok csoportja fordul nyílt levélben a brit döntéshozókhoz, melyben azt írják: bár a világjárvány további alakulása Nagy-Britanniában nehezen előre jelezhető, a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a lokális fellángolások esélye nagyban megnőtt és egy második hullám kialakulása valódi kockázatot jelent. A vírus elleni védekezésre szolgáló infrastruktúra több eleme már megvan az országban, de még mindig nagykihívás elé nézhetnek –írják.

 

Sokkal drágább lesz londoni egyetemen tanulni a Brexit után

Megszünteti az uniós diákok tandíjtámogatását a brit kormány 2021 augusztusától –jelentette be a szigetország felsőoktatásért felelős minisztere. A lépés a magyar diákokat is hátrányosan érinti, hiszen így lényegesen drágább lehet a tanulás az Egyesült Királyságban. Az Európai Unióból való kilépés függvényében a brit kormány felülvizsgálta a felsőoktatásban tanulók pénzügyi támogatásának rendszerét, 2021 augusztusától az Unió állampolgárai nem  lesznek jogosultak tandíjtámogatásra a szigetországban –jelentette be Michelle Donelan felsőoktatásért felelős miniszter.

 

Jövő héttől beindul az élet a briteknél is (2020.06.23-i hír)

Boris Johnson sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a járvány enyhülése lehetővé teszi, hogy a jövő hét végén Angliában kinyithassanak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítani lehet az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályt is. A londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatójában a brit miniszterelnök elmondta, hogy az új fertőzések száma naponta 2-4 százalékkal csökken. Amíg május első felében az Egyesült Királyság egészében csaknem 69 ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálattal, június első felében már csak 22 ezret, 70 százalékkal kevesebbet.

 

57 év után ismét 100 százalék fölé került a brit államadósság-ráta

1963 óta először emelkedett 100 százalék fölé a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta, elsősorban a koronavírus-járvány  gazdasági  hatásainak  enyhítését  szolgáló,  rendkívüli  mértékben  megnövekedett  állampapír-kibocsátások miatt –írja az MTI. A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki adatismertetése szerint május végén a nettó államadósság-ráta a GDP-érték 100,9 százaléka volt, ezzel az 1963 márciusában véget ért pénzügyi év óta most először lépték át a hazai össztermék értékét a szuverén adósságkötelezettségek Nagy-Britanniában.

 

Koronavírus: csökkentette a készültségi szintet a brit kormány

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán az eddigi negyedikről a harmadik szintre mérsékeljék a járványkészültséget. Az eddigi magasról közepes szintre csökkentette pénteken a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző riasztási szintet. A brit egészségügyi minisztérium bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének –Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország –tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az eddigi negyedikről a harmadik szintre mérsékelje a járványkészültséget.

 

Nagy-Britanniában megkezdődik a koronavírus-vakcina gyártása

Nagy-Britanniában megkezdődik az új típusú koronavírus okozta COVID-19 betegség elleni oltóanyag gyártása –közölte csütörtökön (2020. június 18.) a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock felidézte, hogy az Oxfordi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy oltóanyagot, és az egyetem már megállapodott az AstraZeneca gyógyszeripari céggel a gyártásról és a forgalmazásról arra az esetre, ha az emberi tesztelés alatt álló koronavírus-vakcina beválik.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Gazdasági mentőcsomagot készített elő Észak-Macedónia

A gazdasági minisztérium 15 millió macedón dénárt (körülbelül 84 millió forint) kíván fordítani az idegenforgalmi szektor támogatására, a koronavírus-járvány ugyanis ezt a területet érintette a leginkább. Az illetékes miniszter közölte: olyan eseményeket kívánnak támogatni, amelyeket észak-macedón szállodákban és pihenőhelyeken tartanak meg.

 

Június 26-tól karantén-kötelezettség nélkül lehet Észak-Macedóniába utazni

Észak-Macedónia június 26-án nyitja meg szárazföldi határátkelőit –az országba utazóknak pedig nem kell már kéthetes otthoni karanténba vonulniuk, illetve negatív koronavírus-teszttel sem kell rendelkezniük. A Szkopjei Nemzetközi Repülőtér és az Ohridi Repülőtér várhatóan július 1-én nyitnak újra.

 

Újraindult az éjszakai élet Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában június 25-én 5445-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A fertőzöttek számának folyamatos növekedése ellenére a kormány engedélyezte az éjszakai szórakozóhelyek működését, valamint az éttermek és kávézók is késő estig nyitva tarthatnak.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Tovább enyhítik Franciaországban a koronavírus miatti korlátozásokat

A kormány szombaton kiadott közleménye szerint a Covid-19 fertőzés okozta járványügyi helyzet javulása miatt újabb korlátozások feloldását rendeli el “a szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett”.A csapatsportokat ezentúl edzőtermekben és stadionokban is lehet űzni, csak a küzdősportok gyakorlása tiltott továbbra is, de azok “helyzetét még a szeptemberi tanévkezdés előtt felülvizsgálja a kormány”. A rendkívüli egészségügyi állapot július 10-én ér véget, és másnaptól a stadionok nemcsak sportolókat, hanem közönséget is fogadhatnak, 5 ezer főig, ahogy engedélyezett lesz a lóversenypályák megnyitása is.

 

Válság: a cégcsődök 80%-os növekedése is megtörténhet Franciaországban

A gazdaság és a termelés majdnem teljes leállításával az állam olyan korlátozási intézkedéseket hozott, amelyek számos gazdasági társaságot és vállalkozást jelentősen legyengítettek –állítja az OFCE, francia gazdasági konjunktúrakutató intézet (OFCE: Observatoire Français des Conjonctures Économiques) egy frissen megjelent új tanulmányában. Az üzleti csődök 80% -kal növekedhetnek Franciaországban az idén, a Covid-19 válság következtében, amely ebben az évben mindösszesen 250.000 munkahely elvesztését eredményezheti –áll az OFCE tanulmányában.

 

A francia főváros régiójában a munkanélküliek száma elérheti az év végéig az 1 millió főt

Valérie Pécresse, az Île-de-France régió elnöke kijelentette, hogy az év végére további 300.000 munkanélküli lesz a koronavírus-válság  miatt.  “Ez  azt  jelenti,  hogy  Île-de-France  régióban  az  év  végére  elérheti  az  1  millió  főt  a munkanélküliek száma, ami szomorú történelmi rekord lenne “-mondta  Valérie Pécresse.

 

A Nokia 1.233 munkahelyet szüntet meg Franciaországban

Az 1.233 megszüntetendő munkahely 83%-a a kutatási és fejlesztési központokat érinti. A Nokia elbocsátási terveinek hosszú története során még soha nem volt ilyen nagy mértékű leépítés, mint amilyet június 22-én a legújabb “átalakítási projekt” keretén belül jelentettek be, s amely 1.233 munkahely megszüntetését jelenti Franciaországban, az érintett leányvállalat 3.600 alkalmazottja közül. Ez az ex Alcatel-Lucent francia társaság munkaerő forrásának az egyharmada, míg a Nokia Finnországban 5.200 főt, a világon pedig 98.000 embert foglalkoztat.

 

A francia CELIO kéri, hogy csődvédelmi eljárás hatálya alá kerüljön

A neves francia férfi divatmárka vállalat fizetési nehézségekkel került szembe, amelynek következményeként a csoport a franciaországi üzleteinek bezárása mellett döntött. A koronavírus-válság által veszélybe sodort divatmárkák listája egyre növekszik. A francia férfidivat egyik meghatározó piacvezető háza, a CELIO, június 22-én, hétfőn a francia kereskedelmi bíróság védelmi intézkedés alá vonását kérte. A bolthálózat, amely világszerte több mint 4.000 embert foglalkoztat, bejelentette, hogy „1.585 üzletének két hónapig tartó kényszerű zárva tartása (…) a közel 100 millió eurós üzleti veszteséget eredményezett 2020 márciusa és májusa között “.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Nő a horvát fertőzöttek száma

Horvátországban az elmúlt napokban nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma (június 25-én elérte a 2477 főt), a válságstáb ezért szigorításokat vezetett be azokban a megyékben, ahol ismét elterjedt a vírus. A válságstáb Zágrábban, ahol a legtöbb megbetegedést diagnosztizálták, Eszék-Baranya és Split-Dalmát megyében megtiltotta a látogatást a kórházakban és az idősotthonokban, valamint kötelezővé tette ezen intézményekben a szájmaszk viselését. Davor Bozinovic belügyminiszter elmondta: Szerbiából és Boszniából importált esetekről van szó, és a velük kapcsolatban álló személyekről. Bár eddig sem oldották fel teljesen a korlátozásokat ezekkel az országokkal, szigorúbban ellenőrzik a határátlépéseket. Horvátországban jelenleg több mint százezer külföldi turista tartózkodik, közülük senkinél sem regisztrálták a vírust.

 

Horvátországban szigorítanak, de a horvát-magyar határ nyitva marad

Miután Szerbiában az elmúlt napokban ismét felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, Horvátországból is egyre több esetet jelentenek. A Balkán felé elzárkózik a zágrábi vezetés: a Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Koszovó felől érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk, de egyelőre a magyar határon nem szigorítanak, és a turisztikai célú beutazásokat sem korlátozzák.

 

Már vonattal is eljuthatunk Horvátországba

A cseh magántulajdonú vasúttársaság, a RegioJet bejelentette: június 30-tól új vonalat létesít, amivel Magyarországról is kényelmesen elérhető lesz a horvát kikötőváros, Fiume (Rijeka). A teljes járat Prága –Pardubice –Brünn –Pozsony –Csorna –Ljubljana –Fiume (Rijeka) vonalon közlekedik, június 30-tól egészen szeptember 26-ig. Magyarországon csak a csornai pályaudvaron felszállva lehet igénybe venni a cseh magán vasúttársaság járatát, mely éjszakánként fog közlekedni. Fiumében leszállva a RegioJet buszjárataival más horvátországi célpontokba is el lehet jutni. A MÁV minden évben szokott indítani üdülőjáratokat, azonban a koronavírus-járvány és az amiatti határlezárások miatt ezeket még nem jelentették be. A MÁV jelenleg csak Eszékbe és Zágrábba szállít utasokat.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

Koszovóban június 23-ról 24-re 2216-ról 2268-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek a kis balkáni államban, eddig 38-an haltak bele a betegségbe. Június 28-tól Koszovó újra megnyitja a nemzetközi repülőtereit, az országba lépőknek 96 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztre lesz szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a karantént. A helyi sajtó szerint az egészségügyi minisztérium által összeállított, elővigyázatossági intézkedéseket tartalmazó „kézikönyvben” olvasható előírásokat nem tartják be, sőt a többség el sem olvassa, az útmutató ugyanis 153 oldal hosszú, és csak elektronikus formában érhető el a tárca internetes oldalán.

 

MONTENEGRÓ

 

Járványhelyzet Montenegróban

Montenegróban június 24-én egy nap alatt 383-ről 389-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az Adria-parti országban két hónapja nem volt halálos áldozata a vírusnak, a járvány ideje alatt kilencen haltak bele a betegségbe. A vendéglátóhelyeken a tavalyihoz képest 50-80 százalékos forgalomcsökkenést jelentettek, míg több szálloda ki sem nyitott még az idén, mert a tulajdonos úgy mérte fel, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lenne annyi vendég, amennyivel működtetni tudná az intézményt.

 

Montenegró ismét lezárta Albániával és Bosznia-Hercegovinával közös határait

A montenegrói külügyminisztérium közleménye szerint június 19-én az ország ismét lezárta Bosznia-Hercegovinával közös határait, június 21-én éjféltől pedig Albániával közös határátkelőit is, miután a két országban ismét megnőtt az aktív koronavírus-fertőzöttek száma. A határt csak a diplomaták, katonák, egészségügyi szakemberek, kutatók, és a 48 óránál nem régebbi koronavírus teszttel rendelkezők léphetik át.

 

NÉMETORSZÁG

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai -frissítve 06.19-én

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Koronavírus: visszahozzák a korlátozásokat egy német tartományban

A német hatóságok Észak-Rajna –Vesztfália területén visszahozzák a korlátozásokat, miután egy húscsomagoló üzemhez kapcsolódóan több mint 1500 alkalmazott tesztje lett pozitív. A tartomány vezetője szerint a korlátozó intézkedések a 360 ezer lakosú Gütersloh körzetben június 30-ig tartanak -írja aBBC. A Güterslohvárosától délnyugatra fekvő Tönnies húscsomagoló üzemhez kapcsolódó kitörést az ország “legnagyobb fertőzéses eseményének” nevezte a vezető, ezért úgy döntöttek, hogy további intézkedésekre van szükség.

 

Jelentősen megugrott a koronavírus terjedési üteme Németországban

Jelentősen, 2,76-ra emelkedett a koronavírus terjedési aránya “R” Németországban -derül ki az RKI Egészségügyi Intézet közleményéből. Németország vezető egészségügyi tisztviselője kedden kijelentette, hogy az országban fennáll a kockázata egy második koronavírus-hullám kialakulásának, de optimizmusát fejezte ki, hogy ezt meg lehet akadályozni.

 

Jelentősen lassítja a vírus terjedését a kötelező maszkviselés egy friss német kutatás szerint

A szájat és orrot eltakaró védőmaszk hatásosságát igazolta egy újabb kutatás, amely a Jénában bevezetett kötelező maszkviselés eredményeit vetette össze a többi német tartomány és város adataival. A kutatás eredménye szerint a kötelező  maszkviselés  40%-kal  tudja  csökkenteni  az  új  koronavírus-esetszámok  növekedését. A  virológusok  a koronavírus-járvány kezdete óta keresik a választ, hogy az arcmaszk viselése mennyire alkalmas a fertőzés terjedésének lassítására.

 

6,5 %-os gazdasági visszaesést prognosztizál a német kormány gazdasági tanácsadó testülete

A szövetségi kormány gazdasági tanácsadó testülete 2020-ra  6,5  %-os GDP visszaesést jelez előre, és egyben megállapítja jelentésében, hogy a gazdaság mélyrepülése megállt, megkezdődött a konszolidáció, így esély van arra, hogy egy közel „V” alakú lefutás valósuljon meg. A testület prognózisa egybevág a szövetségi kormány (-6,3 %) és a jelentősebb kutatóintézetek (-5-7%), valamint a Német Szövetségi Bank (-6,8%) előrejelzéseivel. 2021-ben  4,9  %-os növekedéssel számol a testület, így legkésőbb 2022 elején érheti el a német gazdaság a krízis előtti szintet. Ezt megelőzően azonban a testület szerint 2020 második negyedévében soha nem látott mértékben, 9,7 %-kal eshet a GDP.

 

Még egy jó hír mára: a vártnál jobban teljesít a német gazdaság júniusban

A német beszerzésimenedzser-indexek jelentős felpattanást mutatnak a májusi adatokhoz képest, a feldolgozóipar és a szolgáltatószektor is felülteljesítette a várakozásokat. A német előzetes feldolgozóipari BMI 44,6 ponton állt júniusban, ez sokkal magasabb, mint a májusi 36,6 pont, de az elemzői konszenzust (41,5) is jócskán meghaladta. A szolgáltatószektor 45,8 ponton állt az előző havi 32,6 után, az elemzők itt is szerényebb visszapattanással (42) számoltak. A kompozit index szintén 45,8 volt.

 

Ötezer német munkahelyet szüntet meg a Volkswagen

Az elkövetkező években 5 ezer munkahelyet szüntet meg hannoveri központi üzemében  a  Volkswagen  konszern haszongépjármű-gyártó részlege, és Lengyelországba helyezi át a termelés egy részét -jelentette be az vállalat vezérigazgatója az Automobilwoche lapnak adott interjúban. A Volkswagen Nutzfahrzeuge (VWN) vezérigazgatója a lap hétfői számában megjelenő interjúban közölte: a költségcsökkentési program keretében a természetes fluktuáció kihasználásával az elkövetkező években 15 ezerről 10 ezer alkalmazottra csökkentik a hannoveri központi üzemben a dolgozók számát.

 

A BMW 6000 fős leépítést tervez

A BMW hatezer munkahely megszüntetését tervezi a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt 2022-ig, valamint felfüggeszti az önvezető technológia fejlesztésére kötött együttműködést a Daimlerhez tartozó Mercedes-Benz autógyártóval. A vállalat német gyáraiban korában már bevezette a kieső bérek egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidőt, így májusban is több mint 30 ezer dolgozót alkalmaztak ebben a rendszerben.

 

Itt a bizonyíték: a következő hetekben valóban felrobbanhat a német ingatlanpiac

Múlt héten írtunk arról, hogy a következő hetekben több milliárd eurónyi tőke jelenhet meg a német ingatlanpiacon, aminek az első bizonyítékai már most látszanak. Egy hét sem telt el és a várakozások beigazolódni látszanak, ugyanis már most450 millió euró értékben készítettek elő logisztikai ingatlaneladásokat Németországban. Ezen felül pedig várhatóan az iroda és a retail szegmensben is jelentős tőke mozdulhat meg hamarosan.

 

A Szövetségi Bankfelügyelet (BAFIN) beismerte, hogy hibázott a Wirecard ügyben

Egyre dagad az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzügyi csalási ügye a Wirecardnál. A kialakult helyzet lassan a német tőkepiacokra, de valójában a teljes német gazdaságra is árnyékot vet, miután a BAFIN (Szövetségi Pénzpiaci Felügyelet) elnöke is beismerte, hogy „sok magán és állami intézmény, beleértve a saját intézményemet, a BAFIN-t is, nem volt elég hatékony, hogy ezt a helyzetet megakadályozza”. Olaf Scholz (SPD) szövetségi pénzügyminiszter ennek ellenére úgy nyilatkozott még a napokban, hogy szabályozói oldalról nem látja szükségét változtatásnak, a „felügyeleti hivatal (BAFIN) nagyon keményen dolgozott.”

 

Újabb légitársaságot számolnak fel

Leáll a Sun Express Germany, a Lufthansa és a TurkishAirlines közös vállalkozásának német leányvállalata, a társaságot felszámolják, 1200 dolgozó állása került veszélybe -írja az Airportal. A főleg üdülő központokba repülő Sun Express Germany minden járatát leállítja, és a Lufthansa, mint az egyik fő tulajdonos kezdeményezi a társaság felszámolását. Az érintett utasokat automatikusan átfoglalják más járatokra -olvasható a portálon.

 

Fél év késéssel Németország végre elárulta, hogyan venné ki a részét a világ megmentéséből

Fél évvel az eredeti határidő után Németország is benyújtotta a 2030-ig szóló energia-és klímapolitikai terveit az Európai Bizottságnak. A meglehetősen ambiciózus tervet, illetve megvalósíthatóságát több oldalról is kritikák érték, melyek szerint a megújulók -különösen a szélenergia -terjedésének elősegítése érdekében további lépéseket kell tennie az országnak.

 

OLASZORSZÁG

 

Kiderült: az olaszoknál már decemberben ott volt a szennyvízben a koronavírus

Egy friss kutatás azt állítja, az olasz szennyvízben már decemberben kimutatható volt a koronavírus, tehát két hónappal hamarabb, mint ahogy az első esetet jelentették az országban –számol be a hírről a Bloomberg.

 

Elfogadta az állami támogatás feltételeit a Fiat

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) elfogadta a koronavírus-válság negatív következményeinek enyhítésére szolgáló állami hitelgarancia feltételeit.

 

Megrohanták az olasz és spanyol bankok az EKB-t az olcsó hitelért

Több spanyol és olasz nagybank is kihasználja a rendelkezésére bocsátott teljes összeget az Európai Központi Bank olcsó, hosszú lejáratú hitelprogramjának, a TLTRO-nak a keretében, így például az UniCredit és leánybankjai is lehívták a maximális, 94,3 milliárd eurós keretet –írja a Bloomberg.

 

Kifakadt a WHO főigazgató-helyettese az Olaszországban történtek miatt

Gyalázatnak nevezte a labdarugó Olasz Kupa döntőjének megnyerése miatt Nápoly városában, minden óvintézkedés felrúgásával  rendezett  tömeges  ünneplést  csütörtökön  Ranieri  Guerra,  az  Egészségügyi  Világszervezet  (WHO) főigazgató-helyettese. Az intenzív osztályokon április 7. óta először nőtt a kezeltek száma a polgári védelem esti adatai szerint.

OROSZORGÁG

 

Lassul a járvány terjedése Oroszországban

Országos  szinten  a  regisztrált  fertőzöttek  száma  7728-cal   584   ezer   680-ra  emelkedett.  Ez  1,3  százalékos  napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 30,2 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2500-zal 236 ezer 858-ra nőtt. A halálozások száma 109-cel 8111-re, a gyógyultaké pedig 5119-cel 339 ezer 711-re emelkedett.

 

ROMÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Romániában

Június 25-ére 460új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 25286-ra  emelkedett.  A koronavírusos megbetegedések számának az elmúlt napokban jegyzett növekedése nyomán a Román Epidemiológiai Társaság (SRE) felkéri a lakosságot, hogy továbbra is tartsa be az elrendelt óvintézkedéseket. A társaság aggasztónak tartja, hogy az utóbbi napokban ismét háromszáz fölé nőtt a napi új esetek száma, az elhunytaké pedig meghaladta a tízet, ezért „nyomatékosan kéri” a lakosságot, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres fizikai távolságot, kerüljék a népesebb csoportosulások alakítását, zárt helyeken viseljenek maszkot, gyakran fertőtlenítsék a kezüket és a sok ember által gyakran érintett felületeket, tartsák be a hatóságok által elrendelt szabályokat.

 

Hamarosan vonattal is közlekedhetünk Magyarország és Románia között

Július  elsejétől  számos  környező  országgal  újraindítja  nemzetközi  vasúti  közlekedését  a  MÁV-START,  köztük Romániával is. Július elsejétől egyebek mellett ismét közlekedik Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Corona IC, háló-fekvőhelyes- és ülőkocsikkal, de étkezőkocsi nélkül. Újraindulnak a vonatok a Békéscsaba–Arad útirányon keresztül is, így Bukarest, Brassó, Nagyszeben, Temesvár is elérhetővé válik.

 

Miközben tovább hadakozik a vírussal, Románia már az Olaszországból érkezőket sem küldi elkülönítőbe

Ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban a járvány áprilisi tetőzését idéző mértékben növekedett a napi esetszám Romániában, és sorra telnek meg a koronavírussal fertőzött betegeket ellátó kórházak, az Országos Vészhelyzeti Bizottság június 22-én ismét bővítette azon országok listáját, ahonnan hazatérve nem szükséges kéthetes intézményes karanténba, vagy otthoni elkülönítésbe vonulniuk a román állampolgároknak. A június 23-tól érvényes listára ezúttal felkerült Olaszország is, ahol az elmúlt napokban  200-300 napi esetet regisztráltak. Ezen a lajstromon mostantól Finnország, Észtország, Írország és Franciaország kontinentális része is szerepel. A listára olyan országok kerültek fel, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet. Ezekbe az országokba a repülőjáratok is újraindulhatnak.

 

Kiszorítják az olcsó román kamionok a magyar kocsikat

A teherszállítók zöme ugyan nem került olyan kritikus helyzetbe a koronavírus-válság miatt, mint a buszos vállalkozások, de rajtuk is nyomot hagyott az elmúlt pár hónap. Öngyilkos árverseny kezdődött, és még inkább kiszorítják az olcsó román kamionok a magyar kocsikat, az új európai mobilitási csomag pedig növelheti a költségeket. A NiT Hungary szerint már 2019 második felében érződött, de a vírus áruhiányos időszakában még jobban kijött, hogy az olcsóbb árat kínáló, főleg román fuvarozók jelentős mennyiségű munkát vittek el a magyar vállalkozások orra elől. A magyarországi útdíj statisztika szerint az úthasználat 51 százalékban külföldi, és ennek messze legnagyobb szelete, 40 százaléka román fuvarozókhoz köthető. Úgy tudják, a román fuvarozók 0,6–0,65 euró cent/kilométer díjat ajánlanak, miközben a magyar fuvarozó önköltsége 0,85–0,90 cent körül van.

 

„Felrobbantak” a szállodai árak a román tengerparton

Hatalmas árakkal várják a nyári idényben a vendégeket a romániai szállodák. A szükségállapot miatti kényszerszünet után a tulajdonosok igyekeznek pár hónap alatt bepótolni a korábbi veszteségeket is. A tengerparti szállodák az egyszerű ember számára szinte megfizethetetlenek. Amint az egyik hazai turisztikai iroda tulajdonosa, Ioan Băsea elmondta, a hotelek jelmondata az, hogy minél többet bevasalni, minél kevesebb vendégtől. A hazai vendéglátósok szerinte abban reménykednek, hogy az emberek még félnek külföldre utazni, ezért a magas árak ellenére nem lesz hiány turistában, emellett pedig a vakációs utalványok határidejét –szintén a koronavírus miatt –meghosszabbította a kormány. A szállodatulajdonosok érvként használják fel majd azt, hogy a biztonsági távolságtartás szabálya miatt veszteségek érik őket, emellett pedig a járvány miatt a következőkben sokkal többet kell költeniük a higiéniára.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Spanyolország megnyitja a határait, de több korlátozás is érvényben marad

Feloldották a koronavírus-járvány miatt március közepén elrendelt szükségállapotot vasárnap Spanyolországban, a legtöbb európai ország állampolgárai számára megnyílnak a határok, ám több kisebb korlátozás érvényben marad.

 

Hatalmas pénzügyi csomaggal robbantják be Spanyolországban a turizmust

A spanyol kormány csütörtökön bejelentette, hogy 4,25 milliárd euróból fogják újraindítani a járványhelyzet által súlyosan érintett idegenforgalmi ágazatot az országban.

 

Százeurós büntetést kap, aki nem visel maszkot a spanyol boltokban

Feloldották vasárnap a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapotot Spanyolországban, de jó néhány korlátozás továbbra is érvényben marad.

 

SVÉDORSZÁG

 

A svéd emberkísérlet tanulsága: senki ne csinálja utánuk

Svédország végig külön utat járt a járványkezelésben, de a kívánt nyájimmunitást megközelíteni sem sikerült, a gazdaságot nem tudták másnál jobban megvédeni, és az áldozatok számát sem voltak képesek alacsonyan tartani. Svédország volt az egyetlen Európában, amely nem vezetett be kötelező érvényű, szigorú kijárási korlátozásokat, ami miatt  komoly nemzetközi figyelem irányult rá az elmúlt hónapokban. Végső ítéletet talán még korai mondani a svéd stratégiáról, de a tények magukért beszélnek, és finoman szólva sem tekinthetők követendő példának egy esetleges második hullám esetére.

 

SZERBIA

 

Szerbiában a napi új fertőzöttek száma ismét meghaladta a százat

Újra korlátozásokat vezetnek be Szerbiában, mert a napi új fertőzöttek száma ismét meghaladta a százat, egy nap alatt 13  092-ről 13235-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az országban a koronavírus-járvány kezeléséért felelős válságstáb úgy döntött, kötelezővé teszi a maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön az egész országban. Zárt térben nem kötelező, de ajánlott a maszk viselése, és az embereknek mindenhol be kell tartaniuk a legalább másfél méteres  távolságot  egymástól.  A  válságstáb  kilátásba  helyezte,  hogy  ha  nem  javul  a  helyzet,  akkor  a bevásárlóközpontokban,  a  piacokon  és  az  élelmiszerüzletekben  is  kötelező  lesz  a  szájmaszk  viselése.  Emellett meghosszabbították a látogatási tilalmat a kórházakban.

 

Szerbia felé újraindul Szabadkára és Újvidékre a vonatközlekedés

Egy pár személyvonat közlekedik Szabadka és Kelebia között július 1-jétől. A szerb vasút pályahálózatán végzett pályaépítések miatt nem közlekednek a nemzetközi vonatok Belgrád felé. A MÁV felhívja a figyelmet arra, hogy a MÁV-Start kezelési költség nélkül visszaváltja az általa kiállított nemzetközi menet-és helyjegyeket, amennyiben azokat június 1-je előtt vásárolták, de nem vennék igénybe, és az érvénytartamuk július 15-ig megkezdődik.

 

Szerbiában is felélénkült az e-kereskedelem

Az elektronikus úton történő kereskedelem iránti érdeklődés világszerte felélénkült az elmúlt hónapokban, s ez alól Szerbia sem kivétel. A Szerbiai Gazdasági Kamara kutatási eredményei alapján az online vásárlások száma a rendkívüli helyzet ideje alatt országszerte megkétszereződött. Egyes szakértők szerint könnyen megeshet, hogy az interneten végbemenő adásvétel térhódítása csak most lendül fel igazán a térségben. A gazdasági kamara elemzése szerint a járvány kezdetén, márciusban és áprilisban, az élelmiszeripari termékek iránti kereslet tízszeresére nőtt a járvány előtti időszakhoz viszonyítva. Azok a cégek, amelyek számítógépek, informatikai felszerelések, kisebb háztartási kellékek, ruházati cikkek és lábbeli árusításával foglalkoznak, ugyancsak bevételgyarapodásra számíthattak ebben az időszakban.

 

SZLOVÁKIA

 

Koronavírus-helyzet Szlovákiában

Szlovákiában az elmúlt héten a korábbi hetekhez képest enyhe mértékben emelkedett, de továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, amely már mintegy két hónapja öt körül van. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján június 25-én közölt adatok szerint június 24-én 23 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így mostanáig 1630 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Június 23-án előzetes házi karanténba került Zuzana Caputová szlovák államfő, miután kiderült, hogy az elnöki hivatal egyik alkalmazottja kapcsolatba került egy olyan emberrel, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje.

 

Szlovákia újabb országok, köztük Lengyelország irányába nyitja meg határait

Szlovákia június 20-tól újabb irányokba, köztük Lengyelország felé és a Montenegróból érkezők előtt is megnyitotta határait A kór szempontjából biztonságosnak minősített országok listája a mostani intézkedéssel 23-ra nőtt. Június 20-tól megszűnt a testhőmérséklet kötelező mérése az állami és az önkormányzatok hatáskörébe tartozó hivatalokban, valamint az uszodákban és a wellnessközpontokban, utóbbiak esetében hatályát vesztette a kötelező két méteres távolságtartásra vonatkozó előírás is. A taxik utasai már az első ülésen is utazhatnak, és júliustól -távolságtartási korlátozások betartása mellett -a több mint ezer ember részvételével zajló rendezvények megtartása is. Ugyanakkor a tömegközlekedési eszközökben továbbra is kötelező marad az arcmaszk viselése. Megszűnt az üzletek vasárnapi kötelező zárva tartásának -a vírus terjedésével összefüggésben bevezetett -gyakorlata is.

 

10 százalékos gazdasági visszaesés, 76 ezer munkanélküli Szlovákiában

A pénzügyminisztérium tovább rontott a járvány okozta gazdasági nehézségeket összesítő előrejelzésén, mely szerint idén 9,8%-os gazdasági visszaesés várható -ez az előrejelzés az áprilisinál 2,6 százalékponttal rosszabb. A tárca szerint a gazdaság az év második felében állhat talpra, jövőre pedig 7,6%-os növekedésre van kilátás. Az előrejelzés szerint csökkenő tendenciát fog mutatni a hazai és a külföldi kereslet, a cégek pedig el fogják halasztani a beruházásokat. Jelentősen gyengülni fog a munkaerőpiac, növekedni fog a munkanélküliség és visszaesik a bérnyomás. A legfőbb negatív kockázat a vírus újbóli elterjedése, ez tovább mélyítheti a recessziót. Az új uniós források ugyanakkor élénkíteni fogják a gazdaságot. A gazdasági teljesítmény várhatóan a második negyedévben fogja elérni a mélypontot. 2020-ban várhatóan 76 000 munkahely szűnik meg, elsősorban olyan területeken, mint a turizmus, étkeztetési szolgáltatások, kiskereskedelem, közlekedés. Elbocsátások lehetnek a gyárakban és az építőiparban is. A munkanélküliségi ráta 2020-ban  8,2%-ra nőhet, a rá következő években fokozatosan 7%-ra  eshet  vissza.  2020-ban várhatóan csak 2%-kal  fog emelkedni az átlagos nominálbér, az infláció mértéke pedig 1,8%-ra fog lassulni.

 

Bankadó helyett még több hitel lesz

Nyolc év után Szlovákia búcsút int a 2012-ben bevezetett banki különadónak, amelyet az elmúlt években rengeteg bírálat ért. A pénzintézetek cserébe segítenek talpra állítani a szlovák gazdaságot, több kölcsönt folyósítva a cégeknek és a lakosságnak. Az egyezség szerint a bankok által a különadón keresztül eddig befizetett összegből egymilliárd eurót vesz ki a szlovák állam a zárolt számláról, melyet a Szlovák Fejlesztési Alapba utal át. Ebből finanszírozhatók a későbbiekben az olyan állami projektek, mint amilyenek például a kórházak és bérlakások építése. A bankok cserébe évente 150 millió euróval növelhetik az alaptőkéjüket. A bankok a memorandum aláírásával vállalták, hogy évente félmilliárd eurót fordítanak az államnak nyújtott hitelekre, egymilliárd eurót pedig a céges és lakossági kölcsönökre. Vagyis ahelyett, hogy 150 millió euró lenne valahol egy zárolt számlán, a gazdaságnak évente 1,5 milliárd euró áll majd a rendelkezésére a válság utáni felépülésre.

 

Húszmilliós beruházással készül a szlovák belügy a koronavírus-járvány második fázisára

Az Sme napilap információi szerint a Roman Mikulec vezette belügyi tárca egy közel húszmilliós segédeszköz-vásárlással készülne fel a koronavírus-járvány várható második hullámára. A bevásárlás elsődleges célja, hogy a belügyminisztérium kötelékébe tartozó rendőrök, tűzoltók, mentőegységek és más alkalmazottak megfelelő védelemmel legyenek ellátva. A  nyilvánosságra  jutott  keretszerződésben  az  áll,  “egészségügyi  és  gyógyszerészeti  eszközökről”,  illetve védőfelszerelésről van szó.

 

SZLOVÉNIA

 

Szlovénia ismét bevezette a karantén kötelezettséget a szerb állampolgárokkal szemben

A koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt a szlovén kormány szigorított a beutazási szabályokon. Június 18-án éjféltől Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó a szlovén kormány úgynevezett vörös listájára került. Ezen országok állampolgárai számára ismét kötelezővé teszik a kéthetes karantént, függetlenül attól, milyen jogcímen tartózkodnak az országban. Ez alól csak azok mentesülnek, akik negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek, amely nem lehet régebbi három naposnál. A döntést azt követően hozta meg a kormány, hogy az elmúlt két hétben több Szerbiából és Boszniából érkezett fertőzöttet diagnosztizáltak Szlovéniában.

 

Nőtt a fertőzöttek száma Szlovéniában

Szlovéniában a kormány jelentése szerint június 25-re 6 újabb esettel 1547-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. A múlt héten Szlovéniában összesen 25 új Covid–19-fertőzöttet diagnosztizáltak, utoljára ennél többet, 37-et az április 27-e és május 3-a közötti héten regisztráltak. Többségében behurcolt esetekről van szó, Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból. Új halálesetet nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt.

 

Újraindulnak a nemzetközi vonatok

Július elsejétől akár vonattal is utazhatunk a szomszédos országokba, újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés. Szlovénia irányába forgalomba áll a Citadella IC, amely Ljubljanán át Koperig közlekedik.  A 1246-os és a 1247-es számú Istria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.

 

UKRAJNA

 

Szijjártó: hétfőig megnyitjuk az összes határátkelőt Ukrajna-Magyarország között

Legkésőbb hétfő reggel megnyílik mind az öt közúti átkelőhely a magyar-ukrán határon -jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kijevben az ukrán partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

 

KAZAHSZTÁN

 

A kazah fővárosban hirtelen megnövekedett a tüdőgyulladások eseteinek száma

A koronavírus miatt Nur-Sultánban a tüdőgyulladás eseteinek száma napi 80-ról 600-ra emelkedett. Kazahsztánban több mint 19,2 ezer koronavírus-esetet erősítettek meg, 11,8 ezer gyógyultat és 136 halálos esetet regisztráltak. Az utóbbi időben a koronavírus tünetmentes hordozóit külön vizsgálják a köztársaságban, ezek közül több mint 12,6 ezer található az országban.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Üzbegisztán vissza nem térítendő segélyt kapott Japántól

Június 17-én került aláírásra a 4,5 millió USD értékű vissza nem térítendő támogatásról szóló egyezmény. A támogatást a kórházak orvosi berendezésének a beszerzésére fogják fordítani, mint például: innovatív mobil diagnosztikai állomást ultrahangos készülékkel, digitális röntgen egységgel, számítógépes tomográfral, mammográffal.

 

KÍNA

 

Koronavírus: a kínai fővárosban közel 1 millió embert szűrnek naponta

A kínai fővárosban naponta közel egymillió embert tudnak szűrni az új típusú koronavírusra -közölte a város egészségügyi bizottságának szóvivője vasárnap Pekingben, ahol próbálják megfékezni a járvány újabb hullámát. A 20 milliós lakosú Peking kiterjesztette a tesztelést, amióta a városban egy hete egy nagybani élelmiszerpiaccal összefüggő új fertőző gócot fedeztek fel. A fertőzöttek száma meghaladja a február eleji első hullámban mértet.

 

Megszakadtak a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások? Trump cáfolja saját emberét

Cáfolta Donald Trump amerikai elnök hétfőn este a Twitteren a kereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro nyilatkozatát, amely szerint megszakadtak a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások. Az amerikai elnök a Twitteren leszögezte: “a kereskedelmi megállapodás Kínával teljes mértékben sértetlen”. Majd hangsúlyozta, hogy reményei szerint a kínaiak tiszteletben is tartják a megállapodásban foglaltakat.

 

Úgy néz ki, a kínai gazdaság recesszióban van -Mégsem lesz olyan gyors a kilábalás?

A kínai gazdaság a második negyedévben is visszaesést mutatott az előző év azonos időszakához képest, így az ország hivatalosan is recesszióban van a China Beige Book (CBB) szerint. A júniusig tartó három hónapban volt némi javulás az első negyedévhez képest, amikor a járvány a legjobban sújtotta a gazdaságot.

 

Kína “országos biztonsági hivatalt” tervez létrehozni Hongkongban

Kína “országos biztonsági hivatalt” tervez létrehozni Hongkongban, amelynek feladata a különleges közigazgatási területre vonatkozóan megalkotott nemzetbiztonsági törvény végrehajtásának felügyelete lesz -jelentette a Hszinhua állami hírügynökség az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának szombati ülését követően.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban ismét emelkedett az új fertőzések száma

Törökországban szerdán az előző napi 1268 után tovább emelkedve ismét 1500-hoz közeli értékkel, 1492-vel nőtt a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma -közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerda esti ankarai sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszámolt, hogy a regisztrált esetek száma ezzel 191 657-re nőtt. A korábban lassuló járvány napi esetszámai a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli szintről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe jutottak. A mutató múlt vasárnap kevéssel 1200 alá csökkent, de keddre újból felszökött 1268-ig.

 

Június közepétől így utazhatunk Törökországba

Június közepén újra megnyílt Törökország a nemzetközi látogatók előtt, a biztonságos utazás érdekében azonban bemutatták az „egészséges turisztikai tanúsítvány” programjukat. A látogatók bizalmának elnyerése érdekében a nemzetközi tanúsító intézmények igazolásokat állítanak ki a magas szintű egészségügyi és higiéniai követelmények teljesítésének elismerésével –persze csak akkor, ha a szállodák, éttermek és szállítóeszközök valóban teljesítik a követelményeket, többek közt a rendszeres és alapos sterilizálást, valamint a védőtávolság betartását.

 

Törökország gyors gazdasági fellendülésre számít

Berat Albayrak török pénzügyminiszter tájékoztatása szerint Törökország gyors, ún. V-alakú gazdasági növekedésre számít a koronavírus-járvány okozta válságot követően. A török kormány a júniusi mutatók javulására alapozza előrejelzését, nőtt ugyanis a belföldi kereslet, a fogyasztói bizalom, a beszerzési menedzser index, és 24,6%-kal nőtt az export is június első három hetében az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Három amerikai tagállam is karanténba küldi a fertőzöttebb tagállamokból érkezőket

Az Egyesült Államok három északnyugati tagállama karanténkötelezettséget rendelt el a déli és nyugati államokra, ahol gyorsan terjed a koronavírus-járvány. Az országban változatos a helyzet -az északnyugati tagállamokban kifutó szakaszában van a járvány, délen és nyugaton viszont meredek az emelkedés, ezzel együtt pedig az országos esetszámok is erőteljesen nőnek. New York, New Jersey és Connecticut is szigorít a járványügyi szabályokon: a koronavírussal leginkább sújtott államokból érkezőknek 14 napos karanténba kell vonulniuk –írja a BBC. Phil Murphy, New Jersey kormányzója úgy nyilatkozott, hogy ez a három állam már túl van a poklon, és nem akarják ezt még egyszer megtapasztalni.

 

Erősödött a járvány az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták a baltimore-i  John  Hopkins egyetem és kórház június 24-i adatai szerint. Egyedül a szerdai napon 38 672 új fertőzést diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban így már több mint 2,3 millió a regisztrált esetek száma, és több mint 121 ezer ember halt meg a vírus okozta Covid-19 nevű betegségben, jelenti az MTI. Csaknem valamennyi államban emelkedett az új fertőzéses esetek száma. A legtöbb fertőzöttet Kaliforniában, Texasban és Floridában azonosították. A nyugati parti Kaliforniában szerdán 7149 új esetet regisztráltak, a déli Texasban 5551-et, a délkeleti Floridában pedig 5511-et. Jelentősen nőtt a betegek száma Arizonában, Georgiábanés Észak-Karolinában is.

 

A vártnál jobban teljesít az amerikai gazdaság

Májushoz hasonlóan a vártnál jobban teljesített az amerikai gazdaság júniusban is az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének tanúsága szerint -írja az MTI. Ahogy a koronavírus-járvány csitultával párhuzamosan mind több amerikai magánvállalat indította újra tevékenységét, a termelés csökkenésének üteme tovább lassult, az új megrendelések állománya elhanyagolható, a munkavállalók száma pedig szerény mértékben csökkent. Február óta először a ráfordítási és a kibocsátási árak is emelkedtek, és négyhavi csúcsra nőtt a jövőbe vetett bizalom.

 

Fauci: Év végére kész lehet a koronavírus elleni oltás

Megint nyilatkozott az amerikai járványügy egyik legfontosabb alakja, Anthony Fauci. Az immunológus szerint biztosan lesz vakcina a koronavírus ellen, és nem is kell rá sokat várni. Egyes tagállamok már jól kezelik a járványt, illetve a vírus terjedésének féken tartását, míg másoknál “sok a sötét felhő és az ismeretlen tényező” –mondta az MTI szerint Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója a képviselőházi meghallgatásán.Fauci: sosem láttam még ilyen vírust, a fiataloknál is egyre több a szövődményAnthony  Fauci, az USA első számú járványügyi szakembere szerint egyre több szövődményt látnak az orvosok a koronavírus kapcsán a fiatalabb betegeknél is –írja a CNBC. A koronavírus korai szakaszában az infektológusok azt mondták, úgy tűnik, a vírus a fiatalabbakat megkíméli és inkább az idősebb korosztályra van súlyos hatással, különösen azokra, akiknek van valamilyen alapbetegsége. Fauci szerint azonban már nem ez a helyzet, ugyanis egyre több szövődményt fedeznek fel az orvosok és járványügyi szakemberek a fiatalabb szervezetekben is.

 

Fauci: zavarba ejtő mértékben nő a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban zavarba ejtő mértékben nő a koronavírus-fertőzöttek száma –jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója kedden a képviselőházban tartott meghallgatáson. Fauci, aki korábban a Fehér Ház koronavírus-járvánnyal foglalkozó munkacsoportjának egyik tagja volt, a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottságának meghallgatásán úgy fogalmazott: egyes tagállamok már jól kezelik a járványt, illetve a vírus terjedésének féken tartását, míg másoknál –ahogyan  fogalmazott –„sok a sötét felhő és az ismeretlen tényező”.

 

Az amerikai piac jól viseli a járványt követő időszakot

Májushoz hasonlóan a vártnál jobban teljesített az amerikai gazdaság júniusban is az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági  adatszolgáltató  felmérésének  tanúsága  szerint.  Ahogy  a  koronavírus-járvány  csitultával párhuzamosan mind több amerikai magánvállalat indította újra tevékenységét, a termelés csökkenésének üteme tovább lassult, az új megrendelések állománya elhanyagolható, a munkavállalók száma pedig szerény mértékben csökkent. Február óta először a ráfordítási és a kibocsátási árak is emelkedtek, és négyhavi csúcsra nőtt a jövőbe vetett bizalom.

 

A tüntetések mégsem robbantották be újra a járványt Amerikában

Amikor George Floyd halála után megindultak a több helyen zavargásokba torkollott tüntetések, amiken több tízezer ember vett részt a koronavírus-járvány közepette, epidemiológusok az aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy új gócok alakulhatnak majd ki. Nemcsak a demonstrációkról, de a megemlékezésekről, illetve a temetésről is úgy gondolták, hogy veszélyes lehet, hiszen eddig pont azt akarta mindenki elkerülni a korlátozásokkal, hogy sok ember tartózkodjon egy helyen.

 

USA: az afroamerikaiak négyszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba a koronavírus miatt, mint a fehérek

Az  USA  egészségügyi  intézmények  felmérései  alapján  mintegy  négyszer  akkora  eséllyel  kerül  kórházba  egy afroamerikai koronavírusfertőzött, mint egy fehér -írja a Reuters. Az okok között a társadalmi és jövedelmi helyzet is fontos tényezőként szerepel. A Medicare rendszer január 1-jétől május 16-ig több mint 325 ezer főt regisztrált, akik közül 110 ezren kerültek kórházba.

 

Trump kampánystábjának hat tagja koronavírusos

Pozitív lett Donald Trump szombati, tulsai gyűlésén dolgozó hat alkalmazott koronavírus tesztje –írja az Associated Press. A kampány kommunikációs vezetője egy közleményben jelentette be, mivel a tesztek pozitívak lettek, azonnal megtették a szükséges karantén-intézkedéseket. Azok az alkalmazottak nem vesznek részt a szombati eseményen, akik koronavírusosak. Ahogy a szervezőét, úgy az összes résztvevő testhőmérsékletét is megmérik belépéskor, és mindenki, aki kér kaphatmaszkot és kézfertőtlenítőt is. Az eseménynek otthont adó BOK Center 19 ezer férőhelyes. Valószínűleg ez lesz a járvány óta a legnagyobb tömeges rendezvény.

 

Újabb dollármilliárdokra van szüksége az American Airlinesnak

Az American Airlines újabb dollármilliárdokat vonna be annak érdekében, hogy javítsa a likviditási helyzetét, amit a koronavírus-járvány erősen megtépázott az egész szektorban. Részvényeket és kötvényeket bocsátana ki, valamint új hitelt is felvenne.3,5 milliárd dollárnyi friss forrást vonna be az egyik nagy amerikai légitársaság, az American Airlines. Ebből 1,5 milliárd dollárt részvények és 2025-ben lejáró átváltható kötvények formájában, további 1,5 milliárd dollárra tehet szert kötvények kibocsátásából, és egy új 500 millió dolláros hitelt kaphat, ami 2024-ben jár le.

 

Öt hiba, ami súlyosbíthatta az amerikai koronavírus-járványt

Az Egészségügyi Világszervezet immár száz napja minősítette járvánnyá koronavírus fertőzéseket, ezért a MarketWatch összeállítása több olyan kritikus hibát is kiemelt, amelyek az Egyesült Államokban súlyosbíthatták a koronavírus-járványt. Ilyenek többek között a gazdaság lezárása körüli hezitálás a járvány kezdetén, vagy az arc egy részét elfedő maszk nyilvános helyeken történő viselése körül kialakult vita.

 

Még sosem ugrott ekkorát az amerikai bankok betétállománya

2000 milliárd dollárral bővült az amerikai bankok betétállománya az év eleje óta. Csak áprilisban, amikor a koronavírus felfutóban volt az országban, 865 milliárd dollár volt a bővülés, ami több mint a tavalyi egész éves növekedés –írja a CNBC az amerikai betétbiztosító, az FDIC adataira hivatkozva. A betétállomány elsősorban az akkor még  szinte ismeretlen koronavírus terjedése miatt növekedett, a bizonytalan időszakokban ugyanis a biztonságos eszközöket keresik a befektetők.

 

Moody’s: az USA gazdaságát még a vírus sem tudja megtörni

Megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „AAA” szintű államadós-besorolását a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az amerikai gazdaság és a dollár domináns világgazdasági szerepe továbbra is kikezdhetetlen, és az amerikai gazdaságban a koronavírus-járvány mély sokkja sem okoz szerkezeti károsodást.

 

LATIN-AMERIKA

 

Tombol a koronavírus Dél-Amerikában, 100 ezer felett az áldozatok száma

Meghaladta a százezret a koronavírus okozta halálesetek száma Latin-Amerikában a Reuters szerdai összesítése szerint. Az elmúlt hetekben a latin-amerikai térség vált a világjárvány gócpontjává, a fertőzések és halálesetek száma megugrott, miközben a világ többi részében csillapodott a járvány.

 

Egymillió felett a koronavírus-fertőzöttek száma Brazíliában, már 50 ezernél többen haltak meg

Jair Bolsonaro elnök a kezdetektől ellenezte a lezárásokat, a gazdaság érdekeit hangoztatva. Mind ellene, mind pedig mellette tüntettek vasárnap Brazília-szerte.

 

Pénzbírságot kap a brazil elnök, ha nem visel szájmaszkot nyilvános helyeken

Jair Bolsonaro több politikai rendezvényen sem tartotta be a kötelező előírást.

 

Koronavírus: van, ahol 5 év börtön jár a karantén megszegéséért

Öt évre emelte a karanténintézkedések megsértéséért maximálisan kiszabható börtönbüntetést csütörtökön a chilei parlament.

 

Az utolsó kiskapu is becsukódni látszik a csődben fuldokló Argentína előtt

Felelősen nem tudja magát elkötelezni az argentin kormány amellett a terv mellett, amit a hitelezők nyújtottak be az adósság átstrukturálására –jelentette be a kabinet. Ezzel úgy tűnik, hogy az utóbbi hetek közeledése után megint eltávolodhatnak az álláspontok a csődben lévő ország adósságával kapcsolatban.

 

Trump nem tartja annyira fontosnak saját korábbi döntését Venezuela ideiglenes elnökéről

Donald Trump amerikai elnök nem zárkózna el a találkozótól Nicolás Maduro venezuelai államfővel, és nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy Washington Juan Guaidó ellenzéki vezetőt ismerte  el  a  latin-amerikai ország legitim vezetőjévé. Mindez teljes fordulat lenne az elmúlt másfél évben képviselt washingtoni politikához képest.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

A koronavírus-járvány miatt ez év első 4 hónapjában 35%-kal csökkent Egyiptom külkereskedelmi hiánya

Nevein Gameaa kereskedelmi miniszter tájékoztatása alapján Egyiptom külkereskedelmi deficitje 2020 január-április közötti időszakban a koronavírus-járvány miatt 35%-kal csökkent, melyet a külföldi áruk hazai termékekkel történő helyettesítés céljából indított  program sikerességével magyaráznak. Az  egyiptomi import (a kőolajszármazékok kivételével) ez év első 4 hónapjában 24%-kal, 2019 hasonló időszakában mért 24,5 Mrd USD értékről 18,7 Mrd USD-ra csökkent.

 

46 M USD értékű pénzügyi csomag a koronavírus-járvány érintettjei számára Bahreinben

A bahreini vezetés 46,1 M USD értékű pénzügyi segélycsomag létrehozása mellett döntött, melynek célja, a Covid-19 járvány által érintett állampolgárok és vállalkozók megsegítése. A pénzügyi segítséget a nehéz helyzetbe került családok és vállalkozások kapják, továbbá élelmiszercsomagok és diákok számára tanulást segítő számítástechnikai eszközök is beszerzésre és kiosztásra kerülnek belőle.

 

5,2%-os GDP visszaesést vár 2020-ban a marokkói Központi Bank

A marokkói Központi Bank frissítette a marokkói gazdaságra vonatkozó előrejelzését, mely alapján a 2019-ben mért 2,5%-os növekedés után 2020-ban  5,2%-os gazdasági visszaesést várnak. A visszaesés legfőbb okai a koronavírus-járvány és hatásai, melyek főleg az ország GDP-je  7%-át adó turizmust, illetve  a  GDP  11%-át kitevő mezőgazdaságot sújtó jelentős mértékű aszály. Az infláció várhatóan ez évben elérheti az 1%-ot. 2021-re az ország központi bankjának előrejelzése szerint a GDP újra növekedésnek indulhat és elérheti a 4%-ot is.

 

A bányászatból származó bevételeinek egyharmadát vesztette el Zambia a koronavírus-járvány miatt

Az ország egyik legfontosabb, jelentős exportot elkönyvelő szektora, a bányászat érzékelhető károkat szenvedett el a beszállítói láncokat is érintő koronavírus-járvány miatt. A kontinens legnagyobb rézérc-kitermelő országaként számon tartott Zambia egyik legfontosabb bevételi forrása a réz exportja, mely jelentős mennyiségű külföldi valutához juttatja egyben az országot. A járvány miatt azonban 2020 februárja és áprilisa között a várt 90 M USD helyett csupán 60-65 M USD értékben valósult meg a rézérc exportja, melynek köszönhetően így jelentősen lecsökkent az országba beáramló deviza mennyisége.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara