„A szállodaipart folyamatos fejlődés elé állítja a vendégek elvárásainak változása”

A pandémiás időszakot követően ismét várja a feltöltődni, pihenni, kikapcsolódni és gyógyulni vágyó vendégeit Dél-Dunántúl egyetlen gyógyszállodája, a Thermal Hotel Harkány. A régió legismertebb és legkedveltebb fürdővárosában elhelyezkedő szálloda saját belső és külső medencéiben is biztosítja a harkányi gyógyvizet az egészségmegőrzést, a gyógyulást és a kezeléseket igénybe vevők számára. Gyógyászati részlege kitűnően felszerelt a mozgásszervi problémák kezelésére, orvosok és gyógytornászok segítik a regenerálódást. A régió legnagyobb konferenciaszállodájaként számos rendezvényt, eseményt, találkozót, kiállítást rendeztek már a Thermal Hotel Harkányban, és azért dolgoznak, hogy ez a jövőben is így lehessen. Az elmúlt hónapokban ugyanis mint az összes hazai szálláshely, a hotel sem fogadhatott vendégeket, de hogy mi újság van a hotel háza táján, arról dr. Kovács Tibor gazdasági igazgatót kérdeztük.

– A szálloda életében a 2019-es év nagyon sikeres volt mind a vendégérkezések, mind a vendégéjszakák és az árbevétel tekintetében is. Ezzel a régió egyetlen gyógyszállodája, mely a legnagyobb szobakapacitással, mobilfalakkal szekciótermekké alakítható közel 300 fős konferenciateremmel, komplex wellnesskínálattal a tavalyi évben is megőrizte vezető szerepét a piacon. 2019-ben sikerült egy jelentős komfortérzet-javító beruházást is elvégeznünk a wellness területén, ennek során lecseréltük a medence feletti teljes állmennyezetet és légtechnikát.

– A koronavírus-járvány milyen hatással volt a hotel működésére és miként tudtak, illetve tudnak reagálni a megváltozott helyzetre?

– Az idei év is szépen indult, de a járvány turizmusra gyakorolt drasztikus hatásait Harkány és a szálloda sem kerülte el. Március közepétől a kijárási korlátozás bevezetése és a határzárak miatt gyakorlatilag lenullázódott a forgalom a kereskedelmi szálláshelyeken. A Thermal Hotel Harkány erejét a saját gyógyvize és gyógyászata mellett a benne dolgozó humán erőforrás minősége adja. Ezt szem előtt tartva a cég mindent megtett annak érdekében, hogy megtartsa dolgozóit a vészhelyzet idején is. A szüneteltetés alatt elvégeztük azokat a karbantartási munkálatokat, amelyek a folyamatos működés mellett nem vagy nehezen kivitelezhetők. A pünkösdi hétvégén érkeztek az első vendégeink. A vendégek és a saját munkatársaink egészsége érdekében a szálloda nagyon komolyan vette a különböző szakhatóságok, szakmai szervezetek rendeleteit, ajánlásait. Teljesen átszerveztük a vendéglátásunkat, fokozottan figyelünk a fertőtlenítésre, a takarításra, a távolságtartásra. A szálloda számára fontos, hogy a vendégek érezzék: törődünk velük és a lehetőségekhez mérten biztonságban vannak.

– Miként érvényesülnek a harkányi gyógyvíz nyújtotta lehetőségek: a gyógyturizmus, a gyógykórházzal való együttműködés a hotel működésében?

– Harkány gyógyfürdő és nem egyszerű fürdőváros. Ráadásul a gyógyvize egyedi, különleges. Ennek vonzereje van, de önmagában idegenforgalmi vonzata nincs. Az erre épülő szolgáltatás biztosítja a gyógyturizmust. A szálloda saját gyógyvizére építve saját gyógyászattal rendelkezik. Már több évtizede a Thermal Hotel Harkány az egyetlen olyan kereskedelmi szálláshely, gyógyszálloda a megyében, amely szállodai körülmények között komplexen kínálja a gyógyszolgáltatásokat. Természetesen együttműködünk a gyógykórházzal és a gyógyfürdővel is, mert ezen a területen talán még fontosabb a szinergia, mint máshol. Sajnos a járvány miatt idén a turizmusnak ezen szegmense is leállt, de bízunk benne, hogy hamarosan újraindul, hisz a gyógyulni vágyók száma nem csökkent.

– Miként változik a vendégek összetétele, a vendégek által elvárt igények, a trendek, és ezekre miként tud válaszolni a Thermal Hotel?

– A vendégek összetétele évek óta hasonló, az év különböző időszakához igazodóan más és más. Vannak hetek, amikor a családosok, van, amikor a konferenciavendégek száma magasabb, máskor a gyógyturizmus az erősebb. A szállodaipart folyamatos fejlődés elé állítja a vendégek elvárásainak változása, az új igényeknek való megfelelés. Ennek megvalósítását szolgálja az idei évben elnyert pályázat is. A tervek szerint az ezzel kapcsolatos fejlesztések a jövő évben kezdődnek el, mely során megújulnak a szálloda szobái és egy új szárny is megépül.

Kis Tünde