A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.07.03.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.07.03-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Júliustól szabadon utazhatunk Albániába

Július  1-től a magyar állampolgárok karantén kötelezettség nélkül utazhatnak be a szárazföldi határátkelőhelyen keresztül Albániába. A Wizz Air Budapest és Tirana között közlekedő közvetlen repülőjárata 2020. június 23-tól ismét működik. Albániából való hazatérésre is vonatkozik, hogy a 291/2020. Kormányrendelet alapján a magyar állampolgárok –valamint  más  ország  állampolgárságával  rendelkező  családtagjaik  is –Magyarországra  korlátozás  nélkül beutazhatnak.

 

A koronavírus-járvány miatt tovább nőhet Albánia államadóssága

A koronavírus-járvány súlyos károkat okozott sok ország gazdaságában, a Világbank elemzése szerint Albánia a vizsgált 106 közepes jövedelmű ország közül benne van abban a 15 országban, amelyben nagy a kockázata az államadósság jelentős növekedésének.2019 végén az államadósság a GDP 65,8%-át tette ki, de az előrejelzések szerint ez az érték 76,8%-ra emelkedhet a járvány negatív hatásainak következtében. A régión belül Albániában a legmagasabb az adósság mértéke, jóval magasabb az IMF által a fejlődő országokban ideálisnak tartott 60%-nál.

 

Koronavírus-helyzet Albániában

2020. július 2-án az aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte az 1034 főt, egy nap alatt 82 fővel nőtt az újonnan regisztrált megbetegedések száma. A járvány kitörése óta 2662 esetet regisztráltak összesen. A legtöbb fertőzöttet Tiranában, Shkodrában és Durresben tartják nyilván.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában-frissítve

Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Koronavírus: újra iskolákat zárnak be Ausztriában

Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban,  valamint  az  Urfahr-környéki  járásban -jelentette  be  Thomas  Stelzer  tartományi  vezető  szerdán. Az intézkedést az indokolja, hogy Felső-Ausztriában szerdára egy nap alatt 61-ről 190-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ugyanakkor már néhány nap óta megfigyelhető volt a számok “dinamikus növekedése”.

 

Ausztria a legerősebb utazási figyelmeztetést adta ki a Nyugat-Balkánra

A legszigorúbb utazási figyelmeztetést adta ki Ausztria a Nyugat-Balkán hat országára -Szerbiára, Montenegróra, Boszniára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra -a járványhelyzet romlása miatt. Ez  azt  is  jelenti,  hogy  az osztrákoknak sürgősen el kell hagyniuk a térséget. -Azt reméltük, hogy újabb lépéseket tehetünk a nyitás felé -mondta az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg. -Sajnos nem ez a helyzet. Amint az egészségügy minisztertől tudjuk,  a  Nyugat-Balkánon a járványhelyzet romlott, ezért a Nyugat-Balkán országokra a mai naptóla  legmagasabb fokozatú utazási figyelmeztetés érvényes.

 

Ausztria szigorítana, ha újra eldurvul a járványhelyzet

Ha súlyosbodna a koronavírus-helyzet, szigorítani kell az óvintézkedéseket -mondta az osztrák kancellár kedden. Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a járvány ismételt nagyobb mértékű növekedését. Kurz felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek száma ismét növekedett, de egyelőre elegendő helyi szinten meghozni a megfelelő intézkedéseket. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: ha “jó a helyzet”, semmi értelme érvényben tartani a korlátozásokat.

 

Összezuhan idén Ausztria is, a második világháború óta nem látott mértékű visszaesés jöhet

Az idén 7 százalékkal, a második világháború óta a legnagyobb mértékben csökken Ausztria bruttó hazai terméke osztrák gazdaságkutatók pénteken publikált prognózisai alapján. Az idei 7 százalékos GDP-csökkenés, a második világháború óta a legmélyebb recesszió azonban viszonylag gyors lefutású lesz és jövőre már4,3 százalékos növekedést ér majd el az ország a WiFo gazdaságkutató intézet szerint. Az osztrák gazdaság 2019-ben 1,6 százalékkal növekedett.

 

Csúnya fordulatot vettek az osztrák zavargások

Halálosan  megfenyegették  Karl  Nehammer  belügyminisztert  és  Susanne  Raab  integrációs  minisztert  a  bécsi zavargásokat követően -erről a két tárcavezető beszélt egy bécsi sajtótájékoztatón. A közösségi médiában tették közzé a halálos fenyegetést Nehammer és Raab ellen. Az indulatokat feltehetően az váltotta ki, hogy mindketten keményen felléptek a zavargások kirobbantásával gyanúsított török nacionalisták ellen -írja az MTI.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Koronavírus: Belgiumban és Hollandiában július elsejétől tovább enyhítik a korlátozásokat

Belgiumban  július  elejétől  tovább  enyhítenek  a  koronavírus-járvány  miatt  bevezetett  korlátozásokon,  aminek köszönhetően az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett megnyithatnak az ország filmszínházai, uszodái, kaszinói,  vidámparkjai  és  koncerttermei -írta  szerdán  a  helyi  sajtó.  Hollandiában  a  szaunák,  sportcentrumok, nyilvánosházak várják majd ekkortól a vendégeket. Az enyhítések értelmében Belgiumban a privát közösségi találkozók engedélyezett létszáma 15 főre bővül, beltéri eseményeken 200, kültérin nem többmint 400 fő vehet részt.

 

A belga gazdaság újraindítása érdekében a FEB rugalmasabban kezelné az esti munka fogalmát

A  Belgiumi Vállalkozók Szövetsége (FEB: Fédération des Entreprises de Belgique)  2021-ben az ország gazdasági fellendítését csak egy stabil és többségi kormány által meghozott “erős” intézkedések sorozatával tudja elképzelni.A FEB félévi gyakorisággal végez felmérést a tagsága körében (kb.40 ágazati szövetség, a magánvállalatok mintegy 75%-a és a teljes foglalkoztatottak kétharmada), legutóbb május közepén történt ez meg, íme az eredmények:

 

A nyugdíjak nagyobb tehernek tűnnek Belgiumban, mint a koronavírus-járvány az önkormányzatoknak

A világjárvány és az azt követő gazdasági válság nyilvánvaló következményekkel jár a helyhatóságok pénzügyeire is. A legnagyobb probléma várhatóan a törvényes köztisztviselők nyugdíjköltsége lesz. Mint minden évben, úgy idén is elkészítette  az  elemzését  Belgium  közösségi  pénzügyeit  és  tendenciáit  illetően  a  Belfius  (belga  bank  és biztosítótársaság/szerk.). Az idei elemzés nyilván rendkívüli, hiszen tartalmaz egy kivételes elemet, amely a világjárvány következményeit, valamint annak gazdasági és pénzügyi hatásait fejtegeti.

 

Brussels Airport: július 1-én meghaladta végre az utasszám a napi 10.000 főt

Belgiumban hivatalosan július 1-én indul a nyári vakáció. Június 15. óta, amikor is megindulhattak a repülőjáratok, a brüsszeli repülőtér minden héten növeli az úticélok kínálatát, különös tekintettel a határok megnyitására. A vakációs szezon nyitásának napján 100 desztánációt kínálnak, alapvetően Európában. Mintegy 560 járat indul ezen a héten, vagyis naponta 80 járat. Július 1-én, 3 hónap óta először fordul elő, hogy a napi utasszám átlépi a 10.000 főt a brüsszeli repülőtéren. Néhány nappal később várhatóan már a napi 15.000 utast jelentő mérföldkövet is sikerül majd meghaladni.

 

Hollandia: a költségvetés hiánya várhatóan 68 Mrd euró lesz az idén

A kabinet kezdeti becslése szerint a költségvetési hiány idén 68 milliárd euróra emelkedik. A koronavírus-járvány által okozott korlátozási intézkedések miatt a korábban várt költségvetési többlethez képest jelentős nagyságrendű lesz a hiány.  Hollandia  államadóssága  várhatóan  a  GDP  63,1%-ára  (491  milliárd  EUR)  fog  növekedni.    Mark  Rutte miniszterelnök péntek délután válaszolt a parlamenti kérdésekre, a csillagászati méretű hiányról beszélve. “Ennek oka az állam által megítélt támogatási és segélyezési intézkedések és csomagok.”

 

A KLM októberre ígéri a légitársaság teljes átszervezési tervét

Októberben a KLM komplex szerkezetátalakítási tervet fog előterjeszteni, amely a társaság méretét kisebb hálózat-hoz igazítja majd. A terv a teljes KLM csoportra vonatkozik, így a Transavia-ra is (KLM fapados leányvállalata/szerk.).A sajtótájékoztatón, ahol a pénzügyminiszter ill. az infrastrukturális miniszter közösen bejelentették, hogy a KLM 1 milliárd eurós kölcsönt kap pénzügyi támogatásként, az is elhangzott, hogy a Schiphol, amszterdami repülőtér éjszakai járatainak a száma csökkenni fog. “Kezdetben 32.000-ől 29.000-re fog csökkeni” -mondta  Pieter  Elbers,  a  KLM vezérigazgatója a magyarázatában. “Abban is megállapodtak, hogy ebből a KLM is ki fogja venni a részét., de hogy ez pontosan miként is alakul majd, az még kidolgozás alatt áll.

 

A luxemburgi statisztikai hivatal 6%-os deficittel számol az idei évben

A munkaerőpiacot és az államháztartást egyaránt súlyosan befolyásolják a Covid-19 járvány gazdasági következményei -jelentette be a luxemburgi statisztikai hivatal (Statec) június 25-én. Arra számítanak, hogy Luxemburg GDP-je ebben az évben 6% -os csökkenést fog mutatni. Május elején az Európai Bizottság bejelentette, hogy az EU tagállamok 2020-ban jelentős gazdasági csökkenést fognak produkálni, a koronavírus okozta világjárvány gazdasági következményei miatt. A vírus terjedésének korlátozására bevezetett különféle korlátozási intézkedések súlyos hatást gyakoroltak a gazdaságra, s ez alól Luxemburg sem volt kivétel. Sok európai államhoz hasonlóan az ország mély recesszióra számíthat ebben az idén.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában július 2-án az előző napi4453-ról 4606-raemelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A Covid-19 betegségbe június 30-ánketten haltak bele, az áldozatok száma összesen 188. A boszniai autós és motoros szövetség tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt csökkent a forgalom, és ezzel a közlekedési balesetek száma is. Márciusban és áprilisban 33,4 százalékkal kevesebb baleset történt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

 

Bosznia-Hercegovina állampolgárai bizonyos feltételek mellett ismét beléphetnek Horvátországba

A Horvát Polgárvédelmi Központ június 30-i döntése alapján bizonyos feltételek teljesülése esetén Bosznia-Hercegovina állampolgárai ismét beléphetnek Horvátországba július 1-től. Az egy héttel korábban bevezetett utazási korlátozás a továbbiakban nem vonatkozik az egészségügyi szakemberekre, az egészségügyi kutatókra, az időskorúakat és súlyos orvosi kezelést igénylő személyeket gondozókra, a határt munkavégzés céljából átlépőkre, a szállítmányozókra, a diplomatákra, a rendőri és polgárvédelmi szolgálatot teljesítőkre, a nemzetközi szervezeteknél dolgozókra és a nemzetközi katonai személyzetre, az országon átutazókra, valamint az oktatási, turisztikai, sürgős személyes, vagy üzleti céllal utazó személyekre.

 

BULGÁRIA

 

Bulgária: a hazai turisták is kerülik a betontengert

A július már a csúcsszezon kezdete, mégis alig lézengenek az emberek a bolgár tengerparti nyaralóhelyeken:  a koronavírus távol tartja a külföldieket, a belföldi közönség pedig régóta a török és a görög tengerpartra jár. A bolgárok kiábrándulásának  egyik  fő  oka  a  strandokat  elcsúfító  építmények  sora -rossz  nyelvek  a  bolgár  partot  csak betontengernek nevezik. A még be nem épített telkek többsége természetvédelmi területen vagy nemzeti parkokban fekszik, de a befektetők kreatívan kerülgetik az akadályokat. Ugyanakkor jelenleg az alacsony árak és a kormányzati támogatás sem elegendő, hogy életre keltse a bolgár idegenforgalmat. Az építkezések ősszel folytatódnak.

 

CSEHORSZÁG

 

Két százalékkal esett Csehország gazdasága

Két százalékkal csökkent éves szinten az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban -közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pontosított becslése alapján kedden Prágában. A tavalyi utolsó negyedévhez hasonlítva a visszaesés 3,4 százalék. Az első, májusban megjelent becslések 2,2 százalékos éves, és 3,6 százalékos negyedéves visszaesésről szóltak. A CSÚ szerint 2010 eleje óta ezek a legrosszabb negyedéves adatok. Az eredményt már erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány, illetve a járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott gazdaságot is érintő megszorító intézkedések.

 

Közös vacsorával búcsúztatták a koronavírust a csehek

Több ezer cseh ünnepelte kedden közös zenéléssel és vacsorával a kijárási korlátozások végét a prágai Károly hídon. A világhírű gótikus építmény hídfői közt, majdnem fél kilométer hosszan egy asztalt is felállítottak, amelyhez bárki odaülhetett. Reggeltől már maszkot is ledobhatják a csehek.

 

Megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban, egy bányához köthetők a fertőzések

Nagyon megugrott a hétvégén az új koronavírus-fertőzések napi száma Csehországban: szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami majdnem százzal több, mint pénteken és április eleje óta ez a legmagasabb napi szám -derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent hivatalos adatokból. Eddig 11 ezer 306 ember kapta el a betegséget. A betegek több mint hetven százaléka már meggyógyult, a jelenlegi 3277 fertőzöttből pedig 117 beteget kezelnek kórházban. Közülük mintegy tucatnyi fertőzött állapota minősíthető súlyosnak. Az áldozatok száma 347, ami kettővel kevesebb, mint a szombati hivatalos adat.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

A britek 75 országból engednek karantén nélküli beutazást

Az Egyesült Királyság 75 országból teszi lehetővé a beutazást karantén nélkül, köztük az EU országok többségéből is. Az Egyesült Királyság már korábban bejelentette, hogy feloldják a beutazási karantént a biztonságosnak minősített országokból, és már meg is határozta, mely országok lesznek azok -írja a Reuters a The Daily Telegraph értesülésére hivatkozva. A 75 ország magában foglalja az EU országok nagy részét, ezen kívül kiterjed a brit területekre, valamint Thaiföldre, Ausztráliára, Új-Zélandra és Törökországra is. Az innen érkezőknek immár nem kell kötelező kéthetes karanténba vonulniuk.

 

Johnson nem akar hallani megszorításokról

Nagy-Britannia nem megszorító intézkedésekkel, hanem milliárdos építkezési és infrastrukturális beruházásokkal lesz úrrá a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkon –mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson Közép-Anglia egyik legnagyobb ipari központjában, Dudley városában vázolta fel a kormány gazdasági kilábalási programját.

 

A briteknél is lazíthatnak a beutazási karanténszabályokon

A brit kormány péntek esti jelzése alapján a jövő hónapban várhatóan enyhülnek vagy megszűnnek számos európai ország esetében a brit beutazási karanténelőírások. A briteknél június 8-án lépett életbe az a brit kormányzati rendelkezés, amelynek alapján kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is. A kormány indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét berobbanjon.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Választások Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában július 2-án6454-reemelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egészségügyi szakemberek bevonásával  döntött  a  választási  bizottság  arról,  hogyan  voksolhatnak  a  július  15-i  választáson  a  koronavírus-fertőzöttek. A szavazás 3napig tart, július 13-án adhatják le szavazatukat a fertőzöttek. A választási biztosok egészségügyi szakemberekkel együtt  látogatnak majd el minden szavazásra jogosult fertőzötthöz. A választási bizottság tagjainak védőruhát, maszkot és kesztyűt kell viselniük, ezeket minden voksolást követően le kell cserélniük.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Koronavírus: a csökkenő bevételek okozzák a költségvetési hiányt Franciaországban

Az államnak óriási összeget kellene találnia ahhoz, hogy a 2020.évi költségvetés teljesüljön: 222,1 milliárd eurót. Az év elején még „csak” 93,1 milliárd eurós hiány volt várható és tervezhető, azonban a Covid-19 világjárvány első hullámát követően a 2020-ra várható hiány várható nagyságrendje 129 milliárd euróval növekedett.

 

Franciaország: a magánszektor tevékenysége és termelése júniusban megélénkül

Az IHS Markit június végén közzétett jelentése szerint a franciaországi magánszektor tevékenysége júniusban visszaállt a növekedési pályára. Az összaktivitás Flash kompozit indexe a májusi 32,1-ről 51,3-re nőtt. Az 50 feletti index növekedést jelöl, míg az ez alatti érték a tevékenység csökkenését jelzi.

 

Koronavírus: a felhalmozott megtakarításokból történő fogyasztás lesz a kulcsa a francia gazdaság újraindításának

A francia gazdasági konjunktúrakutató intézet (OFCE:  Observatoire  Françaisdes Conjonctures Économiques) becslése szerint  a  francia  háztartások  a  válság  kezdete  óta  75  milliárd  euró  megtakarítást  halmoztak  fel.  Júniusban  a fogyasztásnak 5% -kal kellene a válság előtti szint alatt maradnia. Ezt követően felmerül a kérdés, hogy a franciák milyen tempóban és sebességgel kezdenek el újból költeni és fogyasztani? A háztartások eddig viszonylag megmenekültek a válság hatásaitól. Az állam az adósság példátlan növekedése révén finanszírozta a gazdaság megszorításának a következményeit,  hogy  megállítsa  a  Covid-19  járvány  terjedését,  tette  mindezt  a  részleges  vagy  átmeneti munkanélküliség rendszerének a bevezetésével, valamint az egyéni vállalkozók jövedelemkiesésének egy részének a pótlásával.

 

Felére eshet vissza a párizsi turizmus

“Úgy számolunk, hogy a megszokott forgalmunk 40-50 százalékát fogjuk teljesíteni az első becsléseink szerint” -jelezte keddi párizsi sajtótájékoztatóján Corinne Menegaux, a párizsi turisztikai hivatal vezetője. “Franciaország teljes területén jelentősen visszaeshetnek a turisztikai bevételek az első előrejelzések szerint. A szakemberek 2020-ban 40-45 milliárd eurós kieséssel számolnak az évi 170 milliárd eurós bevételhez képest” -ezt már Caroline Leboucher, a francia turizmus külföldi  népszerűsítésével  foglalkozó  Atout  France  ügynökség  vezetője  mondta.  Tavaly  nyáron,  júliusban és augusztusban 55 milliárd eurós bevétele volt az idegenforgalomnak, amelyből 41 milliárd a külföldi, 14 pedig a hazai turistáktól folyt be.

 

Nem túl népszerű a franciák körében a StopCovid alkalmazás

Franciaországban nem vált be eddig a koronavírus terjedésének követésére kifejlesztett szoftver, miután négy héttel a bevezetése után csak 14 fertőzésgyanús esetet jelzett -írja az MTI a kormány közlése nyomán. A franciáknak alig két százaléka  töltötte  le  a  mobiltelefonjára  a  StopCovid  elnevezésű  alkalmazást,  amelyen  keresztül  egy  fertőzött felhasználó névtelen módon jelezheti a többi felhasználónak, hogy az elmúlt 24 órában egymás közelébe kerültek.

 

HORVÁTORSZÁG

 

A horvát kormány megsegíti a bevételeit elveszítő cégeket, hogy megmaradjanak a munkahelyek

A horvát kormány támogatja azokat a cégeket, amelyeknek a bevétele legalább 20 százalékkal esett vissza a koronavírus miatt tavalyhoz képest. A kormány havonta 2000 kunával (kb.94 ezer forint) támogat minden egyes dolgozót. A támogatásra június 1. és december 31. között jogosultak a cégek, ahol nem  lehetett dolgozni vagy rövidített heti nyitvatartással tudtak csak működni. Azok a cégek is számíthatnak támogatásra, akiknek ugyan nem esett vissza a bevételük 20 százalékkal, de a feldolgozóiparban tevékenykednek. A kormány már márciusban is 8 milliárd kunát költött a munkahelyek fenntartására azzal, hogy elengedett bizonyos adókat és támogatta a dolgozók fizetését.

 

Koronavírus-helyzet Horvátországban

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint július 2-án54-gyel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 2831-et, a járvány áldozatainak száma 108fő. A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az aktív betegek száma 568fő.Két járványgóc alakult ki Horvátországban, a kelet-szlavóniai Gyakovón (Djakovo) és Zágrábban. Utóbbiban a fiatalok körében emelkedett  a fertőzöttek száma, a vírus éjszakai szórakozóhelyeken terjedt.

 

Horvátországban 70 százalékkal kevesebb turista nyaralt az első félévben

Az első félévben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba és 7,6 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 70 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Júniusban kicsit jobb volt a helyzet, a tavalyi forgalom 32 százalékát teljesítették. Az országban nem regisztráltak egyelten koronavírus-fertőzött turistát sem. A horvát turisztikai minisztérium által elindított eVisitor rendszer adatai alapján június végéig a hazai turisták a vendégéjszakák 31 százalékát, a külföldi turisták a 69 százalékát töltötték el országban. A legtöbb vendégéjszakát a szlovénok töltötték el (26 százalék), őket a németek (25 százalék), az osztrákok (9 százalék), a boszniaiak és a csehek (7-7 százalék) követték.

 

KOSZOVÓ

 

Nő a fertőzöttek száma Koszovóban

Koszovóban július 2-án2878-ról egy nap alatt 2991 főre nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Avdullah Hoti miniszterelnök szerint ha így folytatódik a fertőzöttek számának növekedése, akkor könnyen előfordulhat, hogy úgy megtelnek a kórházak, hogy az orvosoknak kell majd eldönteniük, kinek segítsenek előbb. Amennyiben tovább folytatódik a fertőzöttek számának emelkedése, a koszovói kormány teljes vesztegzárat vezethet be, ami óriási csapást mér majd a gazdaságra és a társadalomra. Koszovóban 500 euróig (178 ezer forint) terjedő büntetést róhatnak ki azokra, akik nem tartják be koronavírus-járvány miatt előírt elővigyázatossági és korlátozó intézkedéseket, tömeges rendezvényen vesznek részt, vagy nem hordanak maszkot zárt térben.

 

LENGYELORSZÁG

 

A koronavírus feje tetejére állította a lengyel elnökválasztást

A koronavírus nélkül valószínűleg lefutott meccs lett volna az idei elnökválasztás Lengyelországban. Az eredetileg május 10-ére tervezett, de végül az első fordulóval most kezdődő választásnak toronymagas esélyeseként indult a jelenlegi elnök –az áprilisi felmérések alapján már az első fordulóban végleges győzelmet arathatott volna 50 százalék feletti eredménnyel –, ám a járvány alaposan bekavart, így a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) támogatását élvező Andrzej Duda kevesebb bizonyossággal futhat neki a június 28-ra tolt első fordulónak, amelyen 11 jelölt indul. Egy július 12-i második forduló pedig már teljesen nyílt lehet.

 

MONTENEGRÓ

 

Koronavírus-helyzet Montenegróban

Montenegróban egy nap alatt 548-ról 576-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Több mint két hónapig nem volt halálos áldozata a betegségnek az országban, de az utóbbi napokban hárman haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma az országban jelenleg 12fő. Járványügyi szakemberek szerint, amikor 42 nap után ismét megjelent a vírus az Adria-parti országban, számítani lehetett arra, hogy hirtelen megugrik a fertőzöttek száma, hiszen az új fertőzöttek számos emberrel találkozhattak, akiknek átadhatták a vírust. A  helyi  idegenforgalmi szervezetek  arra  panaszkodnak, hogy a szigorú előírások és a korlátozások miatt, amelyek értelmében bizonyos országok  állampolgárai  nem  léphetnek  be  Montenegróba,  a  potenciális  turisták  más  úticélokat  választanak, Montenegró helyett inkább a szomszédos Albániát.

 

15 országból enged be látogatókat az EU

Július 1-jétől újranyitnak az EU országai; összesen 15 országból várják a beutazókat, de az amerikaiak még mindig nem látogathatnak el az öreg kontinensre. Az EU-s döntéshozók több napig gondolkodtak azon, hogy a turizmusból fakadó bevételeket vagy a koronavírus második hulláma elleni védekezést priorizálják-e, végül többségében inkább az utóbbi mellett tették le a voksot. Az EU-ba július 1-től 13 másik ország mellett Montenegró és Szerbia állampolgárai is ismét ellátogathatnak. Az EU gazdaságainak teljes bevételeinek kb. 10%-át teszi ki a turizmus. Magyarország nem nyitja meg határait az említett országok előtt.

 

NÉMETORSZÁG

 

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai -frissítve 06.19-én

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Meghosszabbították a korlátozásokat a gócpontban, 360 ezer német csak szükség esetén hagyhatja el az otthonát

Elővigyázatosságból egy hétre meghosszabbítják a járványügyi korlátozásokat Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban, ahol tömeges koronavírus-fertőzés történt egy húsüzemben, jelentette be hétfőn a tartomány miniszterelnöke. Armin Laschet düsseldorfi tájékoztatóján elmondta, hogy a 360 ezer lakosú járásban július 7-ig hosszabbítják meg a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában,a március-áprilisi időszakban megismert korlátozásokat, amelyek többek között azt jelentik, hogy mindenki csak szükség esetén hagyhatja el otthonát.

 

Merkel: A vírus továbbra is komoly veszélyt jelent, vegyék komolyan!

Óva intette a koronavírus-járvánnyal szembeni könnyelműségtől honfitársait Angela Merkel német kancellár szokásos szombati videóüzenetében.”A vírus továbbra is komoly veszélyt jelent” -figyelmeztetett a kancellár. “Vegyék komolyan, mert komoly” -ismételte meg a válság kezdetén, március elején mondott szavait. “Könnyen elfelejtjük, mert Németország eddig meglehetősen jól jött ki a válságból, de ez nem jelenti azt, hogy védve vagyunk, hogy a veszély elhárult” -hangsúlyozta. “Hogy ez mennyire így van, jelzi, hogy egyes területeken újra felütötte a fejét, és rohamosan terjed a járvány” -folytatta.

 

Ingyen teszteltethetik magukat

Bajorországban hamarosan mindenki ingyen megcsináltathatja a koronavírustesztet, akkor is, ha semmilyen tünete nincs. A 13 millió lakosú német tartomány egészségügyi minisztériuma közleményben tudatta, hogy rövidesen bárki ellenőriztetheti orvosával, megtalálható-e a szervezetében a kórokozó. A tárcánál azt tervezik, hogy kiterjesztik a szűrést  a  legveszélyeztetettebb  csoportokra,  így  önkéntes  alapon tesztelnek  majd  a  kórházakban  és  az idősotthonokban, a húsipari cégeknél pedig kötelezővé teszik a dolgozók rendszeres vizsgálatát.

 

Mától év végéig Németország az EU soros elnöke

Július 1-tőlhat hónapig Németország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, Berlin Horvátországtól vette át, majd januárban  Portugáliának  adja  tovább  a  tisztséget.  Az  “Együtt  Európa  talpra  állításáért”  mottójú  elnökség alatt Németország  elsősorban  a  koronavírus-járvány  elleni  küzdelemre,  a  gazdasági  károk  helyreállítására  akar fókuszálni. Eredetileg, a válság kirobbanását megelőzően természetesen más kérdések álltak a tervek középpontjában, például az EU külső határainak védelme, a Kínához fűződő kapcsolatok, a klímaváltozás.

 

Magyarország is beszáll a kapacitás-újraelosztási versenybe

A gazdaságok újraindításával egy időben megindult a kapacitás-újraelosztási verseny világban, ebbe természetesen Magyarország  is  beszáll,  hosszú  tárgyalások  állnak  a  kormány  előtt Németországban –közölte Szijjártó  Péter külgazdasági és külügyminiszter Stuttgartból közzétett szerdai Facebook-bejegyzésében. Németország szerdán vette át az Európai Unió (EU) elnökségét.„Azon dolgozunk, hogy minél több vállalatot meggyőzzünk arról, hogy ha hatékonyan akarnak termelni, akkor érdemes Magyarországot választani. Németország természetesen a legfontosabb európai partnerünk, azon belül is Baden-Württemberg a második számú kereskedelmipartnerünk. Innen származik a harmadik legtöbb beruházás Németországból.

 

A Bundestag és Bundesrat is elfogadta a „corona” konjunktúraélénkítő csomagot

2020. június 4-én állapodott meg a GroKo a korona krízis ellensúlyozására egy 130 Mrd EUR-s konjunktúra csomagról, melyet hétfő délelőtt a Bundestag majd a Bundesrat is elfogadott. A csomag egyaránt tartalmaz fogyasztást élénkítő intézkedéseket (ÁFA csökkentés 2020. július 1. és december 31. között 19-ről 16, ill. 7-ről 5 %-ra), családtámogatási lépéseket (300 EUR gyerekbónusz a gyermeknevelési támogatásban részesülő gyermekesek részére), illetve vállalati likviditás fokozó intézkedéseket.

 

Ellátási láncokra vonatkozó jogszabálytervezet az emberi jogok betartása érdekében

A szövetségi Fejlesztési és Munkaügyi Minisztériummúlt év során törvénytervezet előkészítésébe kezdett, mely a vállalatokat az ellátási láncok mentén az emberi jogok tiszteletben tartására kötelezné. A törvénytervezet előkészítését, sarokkövek meghatározását 2020. március elejére tervezték. Az ellátási láncok mentén az emberi jogok tiszteletben tartásának jelenlegi állapotának betekintése érdekében vállalati felmérés készítésével az Ernst and Young tanácsadó céget bízták meg. A vállalati felmérés lezáró körének eredménye 2020. júliusra várható.

 

A Nemzetközi Valutaalap konjunktúra és az IFO intézet üzleti index jelentése

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentése szerint a korona krízist a világ minden országa kivétel nélkül megérzi, átlagosan 4,9 %-kal csökken a világgazdaság teljesítménye. Az IMF úgy véli, hogy elhúzódó válságra kell felkészülni, mivel eltérően a 2008-as pénzügyi válságtól, nincs olyan ország, mely húzóerőként tudna funkcionálni. Ez különösen az exportorientált német gazdaság számára lehet kedvezőtlen. Az IMF előrejelzése szerint 11,9 %-kal esik vissza ebben az évben a világkereskedelem, jövőre azonban egy erőteljesebb növekedés várható. Németországban a GDP csökkenését 2020-ra vonatkozóan 7,8 %-ban állapítja meg a jelentés, áprilisban az előrejelzés még -7 %-ról szólt.

 

Tovább nőhet a munkanélküliség Németországban

A  munkanélküliség további növekedését várják Németországban a járványügyi korlátozások miatt bekövetkezett helyzetben vezető német pénzintézetek gazdasági elemzői. “A munkanélküliek száma az elkövetkező hónapokban az újabb elbocsátások és a felvételek csökkenése miatt emelkedni fog” -mondta Fritzi Köhler-Geib, a KfW állami fejlesztési bank vezető közgazdásza.”

 

Négy lépésben emelkedik a minimálbér Németországban

Az aktuális 9,35 €/óráról 2022 júliusáig négy lépésben 10,45 €/ órára emelkedik Németországban a minimálbér. Hosszas tárgyalásokat követően kedden a munkaadók és a szakszervezetek megállapodtak a Minimálbér Bizottsággal a jelenlegi minimálbér emeléséről: 2021. január 1-től 9,35 €/óráról először 9,50 €-ra, majd 2021 közepén 9,60 €-ra, 2022 elejétől 9,82 €-ra majd ezt követően 2022 júliusától 10,45 €-ra.

 

Meglepetés Németországból: már nem lassult tovább az áremelkedés júniusban

A várt lassulás helyett gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme júniusban Németországban, de még így is messze elmaradt az Európai Központi Bank (EKB) célszámától. A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn azt közölte előzetes adatként, hogy az egy évvel korábbihoz képest 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban. Elemzők 0,6 százalékos emelkedésre számítottak a májusi ugyancsak 0,6 százalék után.

 

Pesszimisták a németvállalatok

A korábbinál pesszimistább módon a német vállalatok fele legkorábban a jövő évre várja a gazdasági helyzet normalizálódását, és csak harmaduk számít rá, hogy erre már az idén sor kerülhet –derül ki a német Ipari és kereskedelmi kamarai képviseleti szervezet, a DIHK felméréséből. A  DIHK  (Deutsche  Industrie-und  Handelskammertag)  mintegy  8 ezer,minden  ágazatot  és  régiót  reprezentatívan  képviselő  vállalkozás  körében  végzett  felmérés  alapján  a megkérdezettek 40 százaléka számít a gazdasági helyzet normalizálódására 2021-ben, tíz százalékuk pedig még ennél is későbbi időpontban.

 

A német cégek Brexit-kudarctól tartanak

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások kudarcától tart a brit piacokon érdekelt német cégek legnagyobb része egy pénteken ismertetett felmérés szerint. A német iparszövetség (BDI) szervezésében készített felmérés alapján a nagy-britanniai kapcsolatokkal rendelkező német cégek 30 százaléka feladta a reményt, hogy a következő szűk fél évben sikerül megállapodni a brit EU-tagság megszüntetése (Brexit) utáni kétoldalú kapcsolatok rendszeréről.

 

Fiókbezárások, elbocsátások jönnek a második legnagyobb német banknál

A  Commerzbank igazgatósága jövő héten ülésezik, ahol valószínűleg további fiókbezárásokról és létszámleépítésről döntenek, tudta meg a Börsen-Zeitung. A bank korábban bejelentette, hogy több ezer munkahelyet szüntetnek meg, a költségcsökkentési  lehetőségek  beazonosítása  folyamatban  van,  ezekről  legkésőbb  augusztusban  tesz  közzé információkat a bank vezetése, a második negyedéves gyorsjelentést követően.

 

Lemondott egy új gyár építéséről a Volkswagen

A Volkswagen német járműgyártó végleg úgy döntött, hogy nem építi meg Törökországba tervezett üzemét, amit a koronavírus miatt visszaeső autókereslettel indokolt. A Volkswagen eredetileg a törökországi Izmir közelében, Manisa városban készült egy gyártóüzemet létesíteni, amelynek beruházási költségét a német Automobilwoche autóipari szaklap a Volkswagen részéről 1,2-1,5 milliárd euróra, a beszállító cégek részéről pedig további egymilliárd euróra becsült.

 

Az Airbus válságintézkedései

A koronaválság hatására meghozott utazási korlátozások által az egyik leginkább érintett ágazat a légiközlekedési szektor, mely történelmének legnehezebb válságát éli és jelenleg a túlélésért küzd. A világjárvány kitörése óta az Airbus elvesztette polgári repülőgép-üzletének 40% -át.2020. áprilisában a légiforgalom hirtelen 90-95 százalékkal csökkent és azóta több száz repülőgép feleslegesen parkol a kifutókon. Az Airbus jövőjének biztosítása érdekében a cég vezetése „minden követ megmozgat”.

 

Az életben maradásért küzd a német botránycég, közben két nap alatt hatszorosára ugrott az árfolyam

Nem nyugodnak a kedélyek a Wirecard körül, perek sora indulhat nem csak Németországban, de más országokban is, mivel több ezer befektető égette meg magát a tőzsdei cég részvényeivel, a vállalat vezetőivel szemben már több országban büntetőfeljelentést tettek, a cég amerikai leányvállalata pedig eladó. Közben a múlt heti mélypontról meredeken emelkedik a Wirecard árfolyama, egyrészt annak örülnek a befektetők, hogy Nagy-Britanniában tovább működhet a vállalat, másrészt annak is, hogy egyre több német politikus beszél arról, hogy életben kellene tartani a Wirecardot.

 

Segélymegegyezést sürget Merkel és Macron

A következő hetekben az Európai Unió vezetőinek meg kell egyezniük a pénzügyi csomagról, amely segít a járvány megtépázta tagállamoknak kiheverni a válságot –ezt sürgette tegnapi találkozója után Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök. Az unió két legnagyobb gazdaságának csúcsvezetői két nappal azelőtt találkoztak a merseburgi kastélyban, hogy Németország veszi át az EU rotációban betöltött elnöki pozícióját, és ígéretet tettek rá, hogy együttes erővel segítik át az uniót a válságon. Együtt elérhetjük a költségvetési megegyezést júliusban–mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Macron.

 

Trump jóváhagyta, 9500 amerikai katonát vonnak ki Németországból

Jóváhagyta Donald Trump amerikai elnök 9500 amerikai katona kivonását Németországból -jelentette be a Pentagon helyi idő szerint kedden Washingtonban. Jonathan Hoffman, a védelmi tárca szóvivője részleteket nem árult el, de kiemelte, hogy a csapatkivonás növelni fogja az Oroszországgal szembeni elrettentést, és erősíteni  fogja a  NATO-t. Trump korábban többször bírálta Németországot, mert megítélése szerint Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra.

 

COVID-19 Németország: élőlánccal tiltakoztak a Schalke 04 szurkolói

Egyre több az új pozitív koronavírus teszt Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, ahol több kilométernyi sorban órákon át várakoznak az emberek a tesztre. Gütersloh járásban, ahol a tömeges fertőzés volt a helyi húsüzemben, péntekig 75 olyan ember tesztje is pozitív lett, akik nem köthetők a gócnak számító üzemhez. Szerdától két járásban visszaállították a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában bevezetett korlátozásokat.

 

OLASZORSZÁG

 

Koronavírus: 35 ezer halott és 15 ezer aktív fertőzött Olaszországban

Olaszországban újabb 21-gyel  emelkedett  a halottak száma egy nap alatt és elérte a 34 788-at az egészségügyi minisztérium által szerda este közölt adatok szerint. Az utóbbi huszonnégy óra alatt 182 új fertőzöttet szűrtek ki.

 

Koronavírus: a hétfői jó hírek után ismét emelkedett a halottak száma Olaszországban

A  bergamói  ügyészség vizsgálata  rámutatott,  hogy  Lombardiában  az  első  megbetegedések  már  novemberben megtörténtek.

 

Megvan a terv, hogyan szabadulna 8 milliárd eurónyi rossz hitelétől Olaszország legöregebb bankja

Az olasz Monte dei Paschi di Siena a hétfőn elfogadott terv szerint több mint 8 milliárd eurónyi rossz hitelétől válna meg, ami a Reuters szerint a bank reprivatizációjához vezethet.

 

Olasz, spanyol, görög és portugál nyaralóvárosokba is lehet már repülni júliustól Ryanairrel Budapestről

Negyven útvonalon indítja újra július 1-jén budapesti járatait a Ryanair. A Ryanair elsősorban olasz, spanyol, portugál és görög nyaralóvárosokba indítja el szolgáltatását, de a nagyobb európai városok is elérhetőek lesznek. A légitársaság által kínált járatsűrűség azonban még elmarad majd a járvány előtti szinttől.

 

Olaszország betiltotta a repülőkön a fedélzeti poggyásztartókat

Június 26-tól nem lehet használni az ülések feletti poggyásztartót az Olaszországból érkező és induló repülőgépeken. A koronavírus terjedését próbálja megelőzni a hatóság.

 

OROSZORSZÁG

 

Eddig nincs baja a katonáknak, akiknek beadták az első orosz koronavírus-vakcinát

Nem észleltek nem kívánt mellékhatásokat az orvosok azokon az önkéntes katonákon, akik részt vesznek az első orosz Covid-19-vakcina tesztelésén –közölte hétfőn a Krasznaja Zvezda, az orosz védelmi minisztérium napilapja. Oleg Csihljajev, a Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő központi katonai kórház szakértője a lapnak azt mondta, hogy mindeddig sem a június 18-án beoltott első, sem a június 23-án vakcinált második csoport egészégi állapotában nem észleltek a normától eltérő változást a rendszeres ellenőrzések, az önkéntesek közérzete jó.

 

Oroszország megkönnyíti a külföldi szakemberek beutazását

Oroszország megkönnyíti a magasan kvalifikált külföldi szakemberek beutazását egy Mihail Misusztyin miniszterelnök által csütörtökön aláírt rendelet értelmében. A kormány honlapján megjelent dokumentum értelmében az érintettek különleges lista alapján egyszeri beutazási engedélyt kaphatnak. A listát a külföldi szakemberek munkáltatójának vagy a szolgáltatásait megrendelőknek a kérelme alapján a végrehajtó hatalom illetékes szövetségi szervei kell elküldjék az orosz belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) számára. A kérelemnek tartalmaznia kell  a tervezett határátlépés helyét és időpontját. Az érintetteknek útlevél mellett érvényes munkaszerződéssel, avagy munkavégzésre vagy szolgáltatásra szóló szerződéssel kell rendelkezniük.

 

ROMÁNIA

 

Tătaru: Kissé túl korán lazítottunk

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint a romániai lakosság ‘kissé túl korán’ lazított a távolságtartási szabályokon. Romániában az utóbbi három hétben megduplázódott, és ismét háromszáz fölé emelkedett a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban  eddig 27  746igazoltesetet regisztráltak. A miniszter megerősítette, hogy elhalasztják a július elsejétől várt lazítást, hozzátéve, hogy július végén, augusztus elején várhatóan ‘nagyjából normális’ életvitelhez történő visszatérés.

 

Elszállt a román hiány a koronavírus miatt

A román államháztartás hiánya a román bruttó hazai termékhez (GDP) mérten 3,6 százalékra nőtt az első öt hónapban. Abszolút értékben a deficit értéke elérte a 38,84 milliárd lejt (8milliárd euró) úgy, hogy az első négy hónap után még 26,82 milliárd lej volt a hiány. Az első öthavi deficit csaknem felét a koronavírus-járvány elleni védekezés költségei, valamint a gazdaság fellendítése érdekében hozott beruházási költségek, adóelengedések, adókedvezmények tették ki. A hiányhoz az is hozzájárult, hogy a tervezetthez képest elmaradtak a bevételek a március-május közötti időszakban, miután a kormány halasztott bizonyos adókifizetési kötelezettségeket a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás miatt. A társasági adóból származó bevételek 12,5 százalékkal estek vissza, az áfából származó bevételek csaknem 19 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához mérten.

 

Brutális összegből indítaná újra a gazdaságot az Orban-kormány

Több mint 3400 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út, rengeteg kórház, több száz óvoda, iskola és bentlakás megépítése szerepel a többi között az Orban-kormány tíz évre szóló gazdasági programjában. A kabinet július 1-én mutatta be a több mint százmilliárd eurós, a gazdaság újraindítására vonatkozó tervét Klaus Iohannis jelenlétében. Az összeg 80 százalékát közlekedésfejlesztésre, egészségügyre, tanügyre és energiaügyi fejlesztésekre fordítják. A terv a kis-és középvállalkozásokra, a digitalizációra, a munkavállalók támogatására is jelentős összegeket különít el. A több mint százmilliárd euró uniós és költségvetési forrás. A kormány a többi között számol a Romániának szánt 33 milliárd eurós helyreállítási alappal is, amellyel kapcsolatban még nincs konszenzus az Európai Unióban.  A beruházások finanszírozása érdekében a kormány 300 millió euró induló tőkével létrehozza a Román Beruházási Alapot (FRI) és megalapítja a Nemzeti Fejlesztési Bankot (BND). A terv 20prioritási területet határoz meg, minden területhez konkrét összegeket rendel.

 

Újabb EU-tagállam korlátozza a román állampolgárok szabad beutazását

Mivel Portugália és Svédország után Romániában van a legtöbb új regisztrált koronavírus-fertőzött, ezért Szlovénia mellett korábban már Málta, Szlovákia, Dánia és Észtország is bejelentette, hogy korlátozásokhoz kötik többek között a román állampolgárok beutazását is. Dánia már június 27-tőlkorlátozza a román állampolgárok beutazását. Oda csak azok a román állampolgárok léphetnek be, akik bizonyítani tudják, hogy legalább 6napra szóló szállásfoglalásuk van.

 

A romániai alkalmazottak 80 százaléka otthon marad idén nyáron

A felmérés szerint a romániai alkalmazottak csaknem 75 százaléka nem vette még ki idei szabadságát, és alig 42 százalékuk tervezi ezt megtenni a közeljövőben. A megkérdezettek több mint 57 százaléka a román tengerpartra, vagy a hegyekbe készül nyaralni, csaknem negyedük pedig otthon töltené szabadságát. Ami  a  hivatali  utakat  illeti,  a megkérdezettek csaknem 88 százaléka azt állította, hogy sehova sem utazik az idén, 10 százalékuk tervez belföldi utazást és 3 százalékot sem tesz ki azok aránya, akik hivatali ügyben külföldre készülnek. A megkérdezettek 36 százaléka állította azt, hogy a járvány nem érintette a család költségvetését, 25 százalékuk bevételei csökkentek 25 százalékot nem meghaladó mértékben, 24,5 százalékuknak pedig a járvány több mint 50 százalékos bevételkiesést okozott. A felmérés kérdőíveit több mint 800 romániai munkavállaló töltötte ki június 15. és 25. között.

 

SPANYOLORSZÁG

 

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,2 százalékkal csökkent

A spanyol gazdaság teljesítménye5,2 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben az idei első három hónapban,ez fél évszázada a legnagyobb mértékű visszaesés –közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden.

 

Megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók: már tavaly tavasszal Barcelonában volt az új koronavírus

Spanyol kutatók 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét -jelentette be pénteken a Barcelonai Egyetem.

 

Megnyitották Spanyolország és Portugália közös határát

Ünnepélyes keretek között, a spanyol és portugál állam-és kormányfők részvételével nyílt meg újra a határforgalom szerdán az Ibériai-félsziget két országa között, amelyet március közepén korlátoztak a koronavírus-járvány miatt.

 

Spanyolország: nem alap a jövedelem

Alanyi jogon járó alapjövedelmet vezetett be a spanyol kormány, de nem mindenki számára. A név már magában is megtévesztő, hiszen még sehol a világon nem létezik mindenkire kiterjedő minimális illetmény, vagyis Universal Basic Income (UBI).

 

Gépeket ad el, járatokat szüntet meg az Iberia: szerintük még 3 évig nem tér vissza a kereslet a 2019-es szintre

Az Iberia 17 gépet von ki a flottájából, emellett csökkenti a járatok számát, és némely járatot meg is szüntet. A vezérigazgató szerint a légiközlekedés iránti kereslet leghamarabb 2023-ban éri el a 2019-es szintet, és ez idő alatt több rivális is eltűnhet.

 

SVÉDORSZÁG

 

Benézte a WHO a svéd koronastratégiát

Komoly csörtére került sor a WHO és a svéd fő járványügyi szakértő között. A szervezet a jelek szerint elszúrta a svéd adatok olvasását, miközben még mindig lehet, hogy a külön utas svéd modell lesz hosszú távon a nyerő. A gazdaság teljes körű leállását eredményező korlátozásokat nem bevezető Svédországban a laza védekezési stratégia a világ egyik legnagyobb halálozási arányával párosul. Az adatok szerint az egymillió főre eső Covid-19 halálesetek száma ott a hetedik legmagasabb a világon. Ennek ellenére a hírügynökség szerint Tegnell még mindig úgy érzi, a világ félreérti őket.

 

SZERBIA

 

Koronavírus-helyzet Szerbiában

Szerbiában július 2-án egy nap alatt 14 564-ról 14836raemelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb államfő július 2-áneste újabb korlátozó intézkedéseket jelent majd be, amelyek főleg Belgrádra vonatkoznak. (Elképzelhető Belgrád vesztegzár alá helyezése, az újonnan megfertőződöttek 70 százaléka belgrádi.)Belgrádban már korábban kötelezővé tették a maszk viselését zárt térben, valamint a tömegközlekedési eszközökön. Járványügyi szakértők szerint a koronavírus-járvány első hullámának második csúcspontját öt-hat napon belül éri el az ország. A nyugat-balkáni országban több közéleti személyiség is megfertőződött, pozitív lett a koronavírus-tesztje Maja Gojkovic házelnöknek,  Aleksandar  Vulin  védelmi  miniszternek,  Marko  Djuricnak,  a  szerb  kormány  Koszovó-ügyi  irodája vezetőjének, valamint Marko Cadeznek, a szerbiai gazdasági kamara elnökének.

 

A szerb állampolgárok továbbra sem utazhatnak Németországba és Franciaországba

Az Európai Unió illetékesei közzétették annak a 15országnak a nevét, amelyek állampolgárai július elsejétől beléphetnek az Európai Unió területére. A listán Szerbia neve is szerepel, viszont a rendelkezés csak akkor lép életbe, ha a tagállamok ezt saját hatáskörükben is lehetővé teszik, így a szerbiai állampolgárok még mindig nem utazhatnak Németországba és Franciaországba. Kivételt képeznek a német, vagy EU-s állampolgárok házastársai, vagy német állampolgársággal rendelkező kiskorú gyermekek szülei, ha együtt lépnek be az országba, valamint az egészségügyi dolgozók. Azok  a szerbiai  állampolgárok,  akik  tartózkodási  engedéllyel,  illetve  német  vízummal  rendelkeznek,  visszautazhatnak németországi lakhelyükre.

 

SZLOVÁKIA

 

Két szlovákiai kisvárosban bezárták az iskolákat a fertőzés terjedése miatt

Szlovákiában július 1-én 1708 koronavírus-tesztet végeztek el, ezekből 13 lett pozitív, így 1700-ra emelkedett a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma. A halálos áldozatok száma nem nőtt (28), az aktív eseteké 206-ra emelkedett. Csaca (Cadca) és Karásznó vezetése a Covid-19 betegség esetszámának növekedése miatt június 26-tól,  illetve június 29-tőlbezártaa településeken működő általános iskolákat és néhány más létesítményt. Az érintett –a szlovák-cseh és a szlovák-lengyel határhoz egyaránt közeli –régióban az elmúlt napokban néhány tíz fővel emelkedett a kórral újonnan megfertőzöttek  száma,  ami  a  korábbiakhoz  képest  viszonylag  magasnak  számít. A növekedés  alighanem  a határnyitással és a hazaérkezett „importbetegekkel” függhet össze. A helyzetre reagálva Karásznón az általános iskolák és az óvodák, Csacán pedig ezek mellett az uszoda és más sport-és kulturális létesítmények bezárásáról is döntést hoztak.

 

Augusztus végéig hosszabbították meg a munkanélküli segély kifizetését

Egy hónappal tovább kaphatnak munkanélküli segélyt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában szereplő személyek. A kormány július 1-énelfogadta azt a rendeletet, amely újabb egy hónappal hosszabbítja meg a munkanélküli segély folyósításának időszakát. Az emberek így idén augusztus 31-ig kaphatnak efféle ellátást. Az intézkedés célja, hogy enyhítse a jelenlegi krízishelyzet negatív hatásait azokra a munkanélküliekre, akik a kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzet miatt nem tudnak munkát találni.

 

SZLOVÉNIA

 

Koronavírus-helyzet Szlovéniában

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő július 1-isajtótájékoztatóján elmondta: nem veszik le Horvátországot a biztonságos országok listájáról, ha Zágráb bezárja, de legalábbis korlátozza az éjszakai szórakozóhely működését, utalva a Pag szigetén található Zrce strandklubra, ahol több ezer európai fiatal fordul meg nyaranta. Június 29-énmég arról beszélt, hogy Horvátország “sárga listára” kerülhet a fertőzések növekedése miatt, ami annyit jelent, hogy veszélyes odautazni. A legfrissebb adatok szerint Szlovéniában július 2-án21 fővel1634-renőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze nyolcan vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

 

Kevésbé csökkenhet a szlovén gazdaság a vártnál

A szlovén kormány makrogazdasági intézete (UMAR) július 1-énmódosította az idei koronavírus-járvány okozta GDP-csökkenésre vonatkozó előrejelzését, és 7,9%-os visszaesésre számít az eddigi 8,1% helyett, amely áprilisi becslés volt. Az UMAR a jövő évi előrejelzést kissé felfelé módosította: 4,5%-os növekedéssel számol,  az  eddigi  3,5%  helyett. Az intézet az idei éves inflációt 0,7%-ra becsüli, a jövő évre pedig 1,4%-kal számol. Az export ebben az évben15,9%-kal esik vissza, 2021-ben  ugyanakkor  9,7%-kal nő, míg a beruházások 15,5%-kal zsugorodnak  2020-ban, jövőre pedig 10%-kalemelkednek.Maja Bednas, az intézet igazgatója elmondta:nem számolnak a koronavírus-járvány második hullámával, de ha az bekövetkezik, a helyreállítás lényegesen lassabb lesz. Mindazonáltal jövőre fokozatos fellendülésre számítanak, amely ágazatonként változó lesz.

 

UKRAJNA

 

Koronavírus: Ukrajnában tovább nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium tájékoztatója szerint szerdán délelőttre 664új igazolt fertőzést regisztráltak az országban. A szűkszavú tájékoztató szerint ezzel megközelítette a félszázezret a vírus által megbetegedettek száma. A hivatalos adatok szerint mára 44 998-an betegedtek meg. Közülük 1173-an nem élték túl a kórt. Viszont  19  548-an gyógyultnak lettek nyilvánítva. A tájékoztató szerint Lembergben és a megyében egy nap alatt 143-mal nőtt az igazolt betegek száma. Míg a képzeletbeli dobogó második fokán Kárpátalja áll, ahol 72 új megbetegedést jegyeztek fel. Hasonló eredménnyel áll a lista harmadik helyén Rivne megye. A galíciai megyeszékhelyen már 5 578 beteget ápolnak, míg Kárpátalján a háromezerhez közelít az igazolt esetek száma. A tájékoztató szerint a nyugati megyékben a legsúlyosabb a helyzet, míg a keleti végeken a százat sem éri el a megbetegedettek száma.

 

KAZAHSZTÁN

 

Kazahsztánban egy hónapos karantén bevezetését javasolják a COVID-19 miatt

A  koronavírus  országos  terjedésének  ütemének  korlátozása  érdekében  négy  hétig  karantént  kell  bevezetni Kazahsztánban –jelentette  ki Aleksei Tsoi egészségügyi miniszter. A tárcavezető kiemelte, hogy 2020. június 10-től drasztikusan növekedett a tüdőgyulladásos betegek száma, amelyek a COVID-19 tüneteivel rendelkeznek. Az elmúlt napokban napi 2,5 ezer tüdőgyulladásos beteget regisztráltak.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Üzbegisztánban július 1-től szigorítanak a korlátozó intézkedéseken

A bevásárlóközpontok és ruházati piacok hétvégén zárva lesznek fertőtlenítés céljából. A nyilvános helyeken a lakosságnak be  kell  tartania  a2 méter távolságot, valamint maszkot és kesztyűt is kötelező viselni. Az utóbbit hétvégente ingyenesen biztosítják az élelmiszerboltok bejáratán.

 

KÍNA

 

Hongkongot szinte elkerülte a Kínán végigsöprő koronavírus, most elárulta a kormány, hogy mi áll a háttérben

A hétmilliós Hongkongban alig 1200 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus és mindössze 7-en  haltak  meg, miközben a kínai anyaországban 83 ezren fertőződtek meg és 4600-an haltak meg. A hongkongi kormány képviselői a Portfolio-nak elmondták: a SARS-vírus óta fel vannak készülve egy hasonló járványra, így időben felkészítették az egészségügyet és a lakosságot is a védekezésre.

 

Éledezik a kínai gazdaság, javult a feldolgozóipar teljesítménye júniusban

A kedden (06.30.) közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzési menedzser-index (BMI) 50,9 pontra emelkedett júniusban az előző hónapban mért 50,6 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel immár negyedik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők mérsékeltebb növekedést -50,4 pontot -jósoltak júniusra.

 

Válaszlépéseket tervez az EU a Hongkong autonómiáját veszélyeztető törvény miatt

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke keddi EU-Dél-Korea-csúcsértekezlet utáni sajtótájékoztatón egyöntetűen elítélte a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt, amelyet kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága kedden szavazott meg.

 

Peking ellenlépéseket ígér, mert Washington leállítja a fegyverek exportját Hongkongba

Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba, miután Washington bejelentette, hogy beszünteti a fegyverek exportját Hongkongba   a nemzetbiztonsági  törvénytervezet miatt,  írja  az  MTI.  Csao  Li-csien  kínai  külügyi  szóvivő  keddi sajtótájékoztatóján elmondta: ,,válaszul az Egyesült Államok elhibázott lépésére, Kína meg fogja tenni a szükséges ellenintézkedéseket saját nemzeti érdekeinek védelmére’’.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

200 ezer fölött a fertőzöttek száma Törökországban

Törökországban a világon tizenharmadikként meghaladta a 200 ezret a koronavírus-járvány igazolt eseteinek a száma július 1-én, miután az elmúlt nap során 1192 új fertőzöttet regisztráltak. A napi adat a fertőződés ütemének további mérséklődését jelzi, hiszen a hétfői érték 1374, a keddi pedig 1293 volt. A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. Az utóbbi két hétben jelentős mértékben nőtt a napi esetszám Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya és Diyarbakir tartományban.

 

A török export 20%-kal csökkent a 2020.január -május közti időszakban

A török export 61,6 milliárd USD-t tett ki a 2020. január –május közötti időszakban, a koronavírus-járvány hatására 20%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import 5,2%-kal esett vissza ugyanebben az időszakban 82,6 milliárd USD-re, amelynek következtében a külkereskedelmi hiány megduplázódott –21 milliárd USD-t tett ki. 2019 májusához képest 2020 májusában az export 41%-os csökkenéssel 10 milliárd USD-re esett vissza, míg az import 28%-kal 13,4 milliárd USD-re csökkent.

 

Törökország 1 hónappal meghosszabbítja a cégeknek nyújtott bértámogatás idejét

Törökország 1 hónappal meghosszabbítja a cégeknek nyújtott bértámogatás folyósítási időszakát a koronavírus-járvány okozta kiesés ellensúlyozására. További 1 hónappal kiterjesztik az alacsony jövedelmű családok anyagi támogatását is.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Újabb rekord, egy nap alatt több mint 50 ezer új fertőzött Amerikában

Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít –közölte a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este az MTI beszámolója szerint. Keddről szerdára 52 898 új esetet és 706 halálos áldozatot jegyeztek fel az országban, és ezzel megközelítette a 2,7 milliót az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké pedig meghaladta a 128 ezret.A tájékoztatás szerint a járvány terjedésének sebessége most a leggyorsabb az Egyesült Államokban.

 

Amerikai járványügyi főtanácsos: “Nincs garancia arra, hogy az év végéig meglesz a vakcina”

Aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány egyesült államokbeli terjedése miatt Anthony Fauci, az allergiológai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője és Robert Redfield, a betegségmegelőzési és járványügyi központok (CDC) igazgatója kedden a szenátus egészségügyi bizottságában tartott meghallgatáson.

 

Egyre több amerikai úgy érzi, hogy eltúlozzák a járványt

Egyre több amerikai úgy érzi, hogy eltúlozzák a koronavírus-járvány jelentette fenyegetést -derült ki a Pew amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből. A jelentésben ugyanakkor azt is leszögezték: bár az amerikaiak növekvő mértékben szkeptikusak a járvánnyal kapcsolatban, de nagy részük nem bízik a Fehér Házból származó információkban sem. A felmérést a június 4-ei héten készítették, tehát még azt megelőzően, hogy bizonyos -főként nyugati és déli szövetségi államokban -ismét fellángolt a járvány.

 

Beárazták a koronavírus kezelésére szánt gyógyszert

A Gilead Sciences közölte, mennyibe kerül majd a koronavírus gyógyszere, vagyis mennyit számláz majd ki a biztosítóknak. Áprilisban még azt mondták, hogy hatástalan lehet a gyógyszer, májusban azonban engedélyezték, hogy a súlyos betegek intravénásan kapják. Akkor az amerikai élelmiszer-és gyógyszer-engedélyeztetési hivatal (FDA) azt mondta, hogy a remdesivir csak indokolt estekben alkalmazható, akkor sem mindenkinél.

 

Az oltóanyag ellenére sem bízik az Egyesült Államok a nyájimmunitás kialakulásában

Faucinem tartja valószínűnek, hogy kialakul a nyájimmunitás. Szerinte ennek egyik oka, hogy a várható védőoltás nem jelent teljes védettséget, míg a másik az, hogy sokan eleve elzárkóznak az oltástól. A kettő együtt pedig ahhoz vezet, hogy nem érdemes a nyájimmunitás lehetőségéről beszélgetni. Jelenleg a kormányzat három lehetséges vakcina tesztelését támogatja, ezeket a következő három hónapban széles körben szeretnék tesztelni. Fauci elmondta, hogy az eddigi leghatékonyabb védőoltás a kanyaró elleni, ami 97-98 százalékos megbízhatóságú.

 

Republikánus kampányrendezvényeket mondtak le az egyre gyorsabban terjedő koronavírus miatt

Szombaton öt amerikai tagállamban is az eddigi legmagasabb napi új esetszámot regisztrálták a koronavírus-járvány kezdete óta. Mike Pence alelnök ezért több kampányrendezvényt is törölni kényszerült. Az Egyesült Államokban 2,5 millió fölé emelkedett az igazolt esetek száma. Az általánosan elfogadott képlet szerint ez azt jelenti, hogy az országban legalább 25 millióan fertőződtek már meg a vírustól. Az amerikai halálos áldozatok száma 125 ezer, a világon a legmagasabb.

 

Hogyhogy újra berobbant a járvány Amerikában?

Bár júniusra úgy tűnt, ha lassan is, alábbhagy a koronavírus-járvány az Egyesült Államokban, az utóbbi két hétben számos, főként déli államban meredeken emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma. Floridában, Texasban és Kaliforniában is napi rekordokat döntöttek az új megbetegedések, Arizonában rosszabb a helyzet, mint a járvány előző csúcspontján New Yorkban volt. Szakemberek szerint a korai lazítás és az egyéni nemtörődömség is hozzájárult a helyzet romlásához, a szövetségi kormány viszont nem nagyon akar foglalkozni a dologgal.

 

LATIN-AMERIKA

 

Gyors ütemben terjed a koronavírus a világjárvány gócában

Latin-Amerikában erőteljesen terjed a járvány, Ázsiában is terjedőben a vírus a korlátozó intézkedések enyhítése után. Jelenleg Latin-Amerika a világjárvány góca.

 

Durván megugrott a koronavírusos esetszám Latin-Amerikában: az egyik ország 46 ezer új esetet jelentett

Mexikóban ma reggelre több mint 5000 új fertőzöttet regisztráltak, Brazíliában 46,8 ezer új esetről érkezett be adat egy nap leforgása alatt, míg Kolumbiában is új rekord következett be az esetszámokban.

 

Argentína még nem enyhít: bezárkózásra kérik a fővárosiakat

A koronavírus-járvány miatt eddig érvényben lévő korlátozások július 17-ig  szóló fenntartását jelentette be pénteken Alberto Fernández argentin elnök, aki jelezte azt is, hogy Buenos Airesben és környékén a mostaninál is szigorúbb intézkedésekre lehet számítani a fertőzések számának utóbbi hetekben tapasztalt, rendkívül gyors növekedése miatt.

 

Venezuela kiutasította az Európai Unió nagykövetét

Nicolás Maduro, a dél-amerikai ország államfője hétfőn kiutasította az Európai Unió nagykövetét, miután a közösség szankciókat rendelt el több venezuelai tisztségviselő ellen, amiért ellehetetlenítették az ellenzéki többségű parlament munkáját.

 

Kiderült: illegális magántulajdonban van az Amazonas brazíliai esőerdeinek negyede

Illegális  magántulajdonban  van  az  Amazonas  brazíliai  esőerdeinek  csaknem  egynegyede -derült  ki  az  Ipam kutatóintézet és a Pará Állami Egyetem közös vizsgálatából.

 

Lefejezi az indián törzseket a koronavírus-járvány Brazíliában

Pótolhatatlan veszteségeket szenvednek a bennszülött törzsek a koronavírus-járvány miatt Brazíliában. Nagyon sok idős ember, köztük törzsfőnökök, gyógyítók és más szellemi vezetők is áldozatul esnek, és ezzel kérdésessé válik a törzsek kultúrájának túlélése -nem egyszer maga a közösség is végveszélybe kerül.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Katar tovább enyhít a bevezetett korlátozó intézkedéseken

Július 1-től kezdve részben újra kinyithatnak az éttermek, parkok és strandok. Az újranyitás következő, harmadik szakaszában a 6 öböl-menti ország közül a legmagasabb koronavírus-fertőzöttséget mutató Katar augusztus 1-től engedélyezné  a  koronavírus-járvány  kapcsán  alacsony  kockázatot  jelentő  országokkal  a  légiközlekedés  újbóli elindulását, illetve a bevásárlóközpontok és plázák újranyitását.

 

Július elejétől újraindítja számos nemzetközi járatát az Egypt Air

Az egyiptomi nemzeti légitársaság július elejétől több nemzetközi desztináció vonatkozásában is újraindítja járatait. Július első hetében 24 célpont között fognak repülni a légitársaság gépei, köztük 13 európai, 3 afrikai, 4 közel-keleti, 3 észak-amerikai és egy kínai desztináció közül választhatnak a légitársasággal utazni vágyók.

 

Továbbra is az EU számít Marokkó legfontosabb külkereskedelmi partnerének

Marokkó külkereskedelmének továbbra is legnagyobb része, 66%-a bonyolódik le az EU országaival. 2019-et tekintve az  EU  tagországai  közül –annak  ellenére,  hogy  Marokkó  erőteljesen  törekszik  kereskedelmi  partnereinek diverzifikálására, -a sort még mindig Spanyolország (15 Mrd USD értékű külkereskedelmi forgalom) és Franciaország (13 Mrd USD értékű külkereskedelmi forgalom) vezetik.

 

55 millió USD értékű nemzetközi segélycsomagot hagyott jóvá a Világbank Szomália számára

A Világbank által biztosított 55 millió USD értékű segélycsomag (IDA –International Development Assistance) fő célja Szomáliában a sáskajárás és a Covid-19 okozta gazdasági nehézségek kezelése, az ország gazdaságának helyreállítása.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara