A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.07.10.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.07.10-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

85 millió eurós támogatási csomag a nyugat-balkáni cégeknek

Az Európai Unió és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatást nyújt a koronavírus-járvány hatásai által sújtott nyugat-balkáni országok KKV-jainak. A pénzügyi csomag egyik része egy 15 millió eurós vissza nem térítendő EU-támogatás, míg az EBRD 70 millió EUR kölcsönt nyújt, melyet a cégek termékeik minőségének fejlesztésére és exportképességük növelésére használhatnak fel.

 

Tiranában újraindult a tömegközlekedés

4 hónap után szigorú óvintézkedések mellett újraindult a tömegközlekedés az albán fővárosban. A járatok legfeljebb 70%-os kihasználtsággal közlekedhetnek, kötelező a maszk viselete és az 1 m-es távolság betartása. Albániában 3106 fertőzést regisztráltak a járvány kitörése óta, az aktív esetek száma 1232.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában-frissítve

Fontos információk a koronavírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó).

 

Koronavírus: újra szigorúbb ellenőrzés lesz az osztrák-magyar határon

Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra -jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár. Az osztrák kormányfő azt is tudatta, hogy az új típusú koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia.

 

Koronavírus: ennek a két osztrák járványgörbének nem örülünk

Az elmúlt napokban a 40-70 közötti sávból hirtelen 85-115 közé ugrott az újonnan koronavírussal fertőzöttek száma, így a trendet megragadó 7 napos mozgóátlagunk is elindult felfelé, illetve az aktív betegek száma is újra 1000 fölé lendült. A legtöbb új eset Felső-Ausztriában, illetve Bécsben van, így nem véletlen, hogy előbbi tartományi vezetője ma újabb szigorításokat rendelt el.

 

Osztrákkancellár: A veszélyt még nem sikerült elhárítani

Ausztria könnyebben túljutott a koronavírus-járvány okozta válságon, mint más országok, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a veszélyt még nem sikerült elhárítani -jelentette  ki  az osztrákkancellár szerdán. Sebastian  Kurz kiemelte, hogy utoljára április közepén lehetett olyan magas számokat látni, mint amilyeneket mostanában tapasztalni az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzötteket illetően.

 

Három ausztriai vágóhíd tizenkét alkalmazottja lett koronavírus-fertőzött

Koronavírusos megbetegedések történtek három húsfeldolgozó üzemben Ausztriában. A felső-ausztriai cégek tizenkét alkalmazottjánál mutatták ki a gyorstesztek a fertőzést. A Ried im Innkreis körzetben található vágóhídon hét, a Wels-Land körzetbeli húsfeldolgozó üzemben három, a Braunau körzetbeli húsfeldolgozónál két pozitív teszt volt – és félő, hogy a fertőzöttek száma növekedni fog, miután a vállalatok további alkalmazottak tesztelését is kezdeményezték.

 

Nagy hír Pécsről: egy orrspray alapanyaga lesz a gyógyszer a koronavírus ellen?

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan -jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható -hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható -közölte  Jakab  Ferenc,  a  Pécsi  Tudományegyetem  (PTE)  Szentágothai  János  Kutató  Központ  virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

Megugrott Ausztria lakossága

Elsősorban a bevándorlás következtében viszonylag jelentősen megnőtt Ausztria lakossága az osztrák statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint -írja az MTI. Az idén januári adatok szerint az országban 8 901 064 ember él, 42 289-cel több, mint egy évvel korábban. Tobias Thomas, a statisztikai hivatal vezérigazgatója szerint az előző évhez képest mutatkozó növekedés 96 százalékban a bevándorlással magyarázható.

 

Munkahelyteremtő stratégiai megállapodást írt alá Varga Mihály

Új lakberendezési áruházakat és 8,2 milliárd forint értékben logisztikai központot létesít Magyarországon az MMXH Lakberendezési Kft., amelynek köszönhetően 500 új munkahely jön létre –jelentette ki Varga Mihály. Az  MMHX Lakberendezési Kft., amely az osztrák tulajdonú XXXLutz csoport magyarországi leányvállalata már 10 Mömax és 7 Möbelix  áruházzal  képviselteti  magát  hazánkban. A  cégcsoport  hosszú  távra  tervezi  magyarországi  jelenlétét, folyamatosan bővíti a beruházásait és a magyar beszállító vállalatok körét is, emellett részt vesz duális képzésben, az innováció területén pedig a jövőben magyarországi kutatás-fejlesztést is megvalósíthat.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Lecsengőben a járvány a Benelux államokban

Tovább csökkent a napi fertőzésszám Belgiumban, amíg ugyanis egy hete még átlagosan 92,6 új esetet regisztráltak naponta, addig szerdán átlagban napi 83,7, a vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt hét napban pedig átlagosan 82,7 ember esetében mutatták ki az új típusú koronavírus kórokozóját. Hollandiában szintén csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Luxemburgban alacsonyabb a napi fertőzésszám, azonban még mindig jelentősen magasabb, mint az előző hetekben.

 

Enyhítések Belgiumban: a kkv-k egyharmada még júliusra és augusztusra is tervez átmeneti munkanélküliséget

A belga kkv-k egyharmada továbbra is tervezi az ideiglenes vagy átmeneti munkanélküliség alkalmazását, mégpedig a július és augusztus hónapokban -állítja az SD Worx HR szolgáltató cég június közepén készített és július elején bemutatott   felmérése.  Különösen  a  20-50 fő munkavállalót  foglalkoztató vállalkozások érzik  ezen  intézkedés szükségességét  (56%),  amely augusztus   31-ig lett meghosszabbítva,  míg  az 5  főnél kevesebb   alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások sokkal kevesebben (29%) veszik majd igénybe ezt a lehetőséget.

 

Belga Nemzeti Bank: “A pénzügyi szektor kulcsszerepet játszhat a válság családokra és vállalkozásokra gyakorolt hatásának enyhítésében”

A  Belga  Nemzeti  Bank  (NBB:  NationaleBank  van  België) sürgeti a pénzügyi szektort, hogy vállalja  a felelősséget a koronavírus -válság kezelésében. Az NBB a 2019. évi pénzügyi stabilitási jelentés bemutatásakor negatívumként említette, hogy a kereskedelmi bankok   vonakodnak a  szabályozó intézkedések által  felszabadított  likviditási  és tőketartalékokat mozgósítani a gazdaság támogatása érdekében. Az NBB a jelentésben arra a következtetésre jutott, hogy a belga bankszektor jelentőstartalékokat halmozott fel az elmúlt években, ami kiváló kiindulási pontot kínálna a jelenlegi kihívások kezeléséhez.

 

A hollandok 500 millió euróval kevesebbet költöttek vakációra és turizmusra az első negyedévben

Az év első három hónapjában a holland fogyasztók 2,8 milliárd eurót költöttek vakációs céllal.  Ez  15 %-kal avagy 500 millió euróval kevesebb, mint az előző évi hasonlóidőszakában-jelentette be pénteken a Holland Központi Statisztikai Hivatal  (CBS:Centraal  Bureau  voor  de  Statistiek). A csökkenés teljes egészében annak köszönhető, hogy március hónapban kevesebb volt az ünnepnapok és hosszú hétvégék száma. “Ebben a hónapban az utazási kiadások 600 millió euróra csökkentek, szemben a 2019 márciusi 1,2 milliárd euróval.” –számolt be a CBS.

 

Hollandiában a sportágazat 500 milliós veszteséget szenvedett el a koronavírus következtében

A koronavírus – válság miatt a sportágazatban bekövetkező pénzügyi károk becslések szerint augusztus 1-jéig körülbelül fél milliárd eurót tesznek ki–derül ki a Mulier Intézet július elején készített tanulmányában,  amely  a  holland Egészségügyi, Jóléti és Sportminisztérium megrendelésére készült el.

 

Utrecht fegyverekkel küzd a lehetséges nagy lázadó csoportok ellen

A hollandiai Utrechtben nőtt a feszültség, amióta július elején betiltották a “Holland lázadás” nevű csoport tüntetését az “1,5 méteres őrület” ellen. A rendőrség azonban konkrét információkkal rendelkezik arról, hogy a különféle hátterű lázadók egyes csoportjai a tüntetést erőszakos konfrontációhoz akarták felhasználni, ami súlyos következményekkel járna, így azt nem engedélyezték -mondta Peter den Oudsten, Utrecht polgármestere.

 

Nem várható az ÁFA csökkentése Luxemburgban

Németország egy átmeneti adócsökkentést választott, amely az összes árut és szolgáltatást érinti, mindezt a fogyasztás növelése érdekében teszik, ám Luxemburg nem szándékozik ugyanezt az utat követni. Pierre Gramegna,  luxemburgi pénzügyminiszter úgy véli, hogy a fellendülés előmozdítása érdekében hozott eddigi intézkedések elegendőek.”Az ÁFA-kulcsok általános csökkentését nem tervezzük.” –ez  volt  a pénzügyminiszter egyértelmű válasza az Áfa-val kapcsolatosan. Luxemburg tehát nem követi a német szomszéd példáját, aki úgy döntött, hogy július 1-től december 31-ig átmenetileg csökkenti ennek az adónemnek az összegét. A nominális Áfa19% -ról 16% -ra, míg a csökkentett Áfa7%-ról 5%-ra csökken az intézkedés következményeként.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

A koronavírus-járvány hatása a bosznia-hercegovinai munkanélküliségre

Bosznia-Hercegovina statisztikai hivatalának jelentése szerint egy hónap alatt több mint 21000-en vesztették el munkahelyüket az országban. Míg márciusban még csak 398.270 munkanélkülit tartottak nyilván, áprilisra 419.582-re nőtt  a  számuk.  Az  elbocsátások  kapcsán  legsúlyosabban  érintett  szektorok  a  gyártás,  a  kereskedelem,   az idegenforgalom és a vendéglátás, míg 2019-ben ezek a szektorok még 51,14%-kal járultak hozzá a foglalkoztatás növekedéséhez. Bosznia-Hercegovinában július 8-ra 248 fővel 5869-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

 

BULGÁRIA

 

Bulgária július végéig meghosszabbítja a szükséghelyzetet

Bulgária  július  végéig  meghosszabbította  a  járványügyi  szükséghelyzetet  Kiril  Ananiev  egészségügyi  miniszter tájékoztatása szerint. Kötelező a távolságtartás és a szájmaszk viselése a zárt közösségi helyeken. Rekordmértékben növekedett a koronavírusos fertőzöttek száma az országban, július 9-én egy nap alatt 240 esetet regisztráltak, a járvány kitörése óta 6342 fertőzéses esetet vettek nyilvántartásba. A bolgár esetszám nagy kilengéseket mutat egyik napról a másikra, de a 7 napos mozgóátlag alapján a trend elég egyértelmű: meredeken emelkedik a fertőzöttek száma.

A koronavírus-járvány hatása a bolgár építőiparra

Bár a két hónapig tartó vészhelyzetben nem tiltották meg az építési munkálatokat Bulgáriában, az építési teljesítmény növekedését gátolja a járványhelyzet. A gazdasági bizonytalanság és a növekvő munkanélküliség várhatóan visszatartja majd a reáljövedelmek növekedését, mely elsősorban az ingatlanpiacot érinti majd. 2021-ben a növekedés hajtóereje előreláthatólag a sok nagy irodaprojekt befejezése és az ipari és raktárépítés lesz. A mélyépítést az út-és közműépítés fogja mozgatni az uniós alapok miatt. Az energia ágazatot a „Turkstream” gázvezeték bolgár részének folyamatban lévő munkái támogatják idén és jövőre is. Így az építőipar teljesítménye szinte változatlan marad 2020-ban (+0,3%), míg 2021-ben várhatóan 9,2%-kal nő majd.

 

CSEHORSZÁG

 

Csehországban minden egészségügyi dolgozó jutalmat kap

Korábban a cseh kormány azt tervezte, hogy csak azok kapnak külön jutalmat, akik közvetlenül foglalkoztak a koronavírusos betegekkel. Pénzjutalmat kap minden csehországi egészségügyi dolgozó, aki a koronavírus-járvány idején a kórházakban dolgozott. A kormány erre a célra mintegy tízmilliárd koronát (135 milliárd forint) különít el -jelentette be Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden Prágában. Korábban a cseh kormány azt tervezte, hogy csak azok kapnak külön jutalmat, akik közvetlenül foglalkoztak a koronavírusos betegekkel. A keddi egyeztető találkozón Prágában Andrej Babis kormányfő és az egészségügyi miniszter elfogadták a szakszervezetek álláspontját, miszerint minden egészségügyi dolgozónak jutalmat kellene kapnia a rendkívüli teljesítményért.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Több mint 55 ezren haltak meg a koronavírus miatt az Egyesült Királyságba

Már a Brit Királyi Akadémia is sürgeti a maszkok viselését. A Nemzeti Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai azt mutatják, hogy június 26-ig Angliában és Walesben 50 229-en haltak meg a betegségben, Skóciában és Észak-Írországban pedig kicsivel több mint ötezren, így Nagy-Britanniában eddig összesen 55 398 emberéletet követelt a vírus, de ebben nincsenek benne a június 26. óta elhunytak -írja az Independent.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában július 9-re  7406-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ország már készül a koronavírus-járvány őszi hullámára, több kórházat is felkészítettek nagyobb számú beteg befogadására, és ideiglenes járványkórházak felállítását is tervezik. A koronavírus-járvány elleni küzdelem a napokban háttérbe szorult, mindenki a július 13-15-i előrehozott választásokra készül.

 

Észak-Macedóniába csak negatív teszttel léphetnek be

Az észak-macedón kormány döntése értelmében csütörtöktől a szerb, a boszniai, a koszovói és a montenegrói állampolgárok kizárólag 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba. Szkopje június 26-án törölte el a beutazási korlátozásokat, ám a térség országainak járványügyi mutatóit látva ismét szigorítást vezetett be.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Gigantikus leépítést jelentett be a francia Airbus

A vállalat mintegy 15.000 munkahely megszüntetését tervezi 2021 nyaráig, erről pedig már értesítette a munkavállalói érdekképviseleteket. A vállalat 2020 őszén tervezi elindítani a folyamatot, ezért legkésőbb eddig szeretne a leépítésekről a partnereivel megállapodni -olvasható a közleményükben.

 

Városnyi embert épít le az Air France

Az  Air  France  francia  légitársaság  7.600  munkahelyet  szüntet  meg  a  koronavírus-járvány  következményeként lecsökkent tevékenységére hivatkozva. Az Air France 2022-ig tervezett leépítési programja egyszerre függ a légi közlekedés újraindulásától és a vállalaton belüli átalakítási intézkedésektől -írja az MTI.

 

Leépítések a francia gyógyszeróriás Sanofi-nál

A világszerte több mint 100 ezer embert foglalkoztató gyógyszeróriás szóvivője azt közölte, a leépítést három év alatt, fokozatosan hajtják végre, és elsősorban a kékgalléros munkavállalókat érinti. A Sanofi összesen 1.700  európai munkahelyet, ezek közül ezret Franciaországban szüntet meg. A cégcsoport már tavaly decemberben bejelentette, hogy racionalizálja működését a költségek csökkentése és a profit növelése érdekében. A Sanofi forgalma 9 milliárd euróval nőtt az idei év első negyedévében, nem kis részben a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

 

A gazdaság fellendülése jobban halad Franciaországban, mint ahogyan a Francia Nemzeti Bank előrejelzései mutatják

Biztató üzenet a  Francia  Nemzeti  Bank  (Banque  de  France)kormányzója részéről, miszerint a francia gazdasági fellendülés “kicsit jobban” megy végbe,mint  ahogyan  azt az az intézmény gondolta a közelmúltban,  amely az újraindítást levezényli. “Egyáltalán nem azt mondom, hogy kijöttünk a válságból, ez valóban egy nagyon súlyos gazdasági  krízis,  ezenkívül  a  foglalkoztatásra  gyakorolt hatása csak  idővel jelentkezik,  ugyanakkor  a  gazdaság újraindítása legalább olyan jól megy, mint amire számítottunk, sőt még egy kicsit jobban is.

 

Franciaország: a termelés növekedésnek indult júniusban

A  gazdasági termelésjúniusban újranövekedésnek indult Franciaországban, az idei év eleje óta első alkalommal, köszönhetően a Covid-19 világjárvány elleni küzdelem érdekében hozott intézkedések megszüntetésének –jelentette ki  az IHS  Markit július elején. A PMI beszerzési menedzser index, amely a gazdaság általános teljesítményét méri Franciaországban,  egy 400 vállalkozásból álló panelből gyűjtött adatok alapján, 52,3 pontra emelkedett, szemben a májusban elért 40,6 ponttal. (Az 50 pont alatti szint a tevékenység csökkenését, míg az e-feletti érték már a növekedést jelzi.)

 

Három hónapig tartó zárva tartás után újból kinyit a Louvre, de csökkentett üzemmódban

A világ legnagyobb és leglátogatottabb múzeuma, szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett újból megnyílt július 6-án. A járvány miatt bezárás már több mint 40 millió euró bevételkiesést okozott a Louvre-nak, ám az amerikai és az ázsiai turisták azonban még továbbra is távol maradnak az idei nyári szezonban. A Louvre igazgatója -Jean-Luc Martinez–3 nehéz évre számít, pénzügyi nehézségekkel, valamint fiatalabb és szerényebb látogatóközönségre, különösképpen Párizs régiójából.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Elképzelhető, hogy Horvátország ismét szigorít a járványügyi korlátozásokon

Horvátországban július 9-én a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 3325-öt. Az új fertőzések száma július 3-án elérte a 96-ot, ilyen számú napi esetet utoljára április 1-jén jegyeztek az országban, az aktív betegek teljes száma 934. Vili Beros egészségügyi miniszter szerint a legnagyobb problémát a családi összejövetelek okozzák -esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken fertőződnek meg az emberek. Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatójának tájékoztatása szerint ellenőrzés alatt tartják a vírus terjedését, és megpróbálják még egyértelműbben figyelmeztetni az állampolgárokat az intézkedések betartására, ha pedig a lakosok ezt nem teszik meg, a hatóságok fontolóra veszik a szigorúbb intézkedések bevezetését.

 

A koronavírus-járvány hatása a horvát építőiparra

Az új típusú koronavírus és a március 22-i zágrábi földrengés brutálisan legyengítette a horvát magasépítés rövid távú kilátásait, míg a mélyépítés viszonylag sértetlen marad. Az épületek esetében a járvány nagymértékben befolyásolta az építési szolgáltatások kínálatát és keresletét, míg a zágrábi földrengés elsősorban a keresletet befolyásolta. A járvány és a földrengés ellenére, a mélyépítés egészében véve továbbra is erős, ám a kereslet alszektoronként jelentősen el fog térni.

 

A horvát ipari termelés májusban 12%-kal esett vissza

Horvátországban az ipari termelés májusban 12,4%-kal esett vissza, az előző év azonos hónapjához képest, ami a legnagyobb visszaesés a 2009. évi válság óta. Ez a hetedik hónap a sorozatban, hogy a termelés visszaesett, és a lassulás nagyobb mértékű, mint egy hónappal ezelőtt, amikor a csökkenés 11%-os volt. A májusi termelés éves csökkenését öt ágazat  közül  négyben  regisztrálták,  és  a  legnagyobbat,  35,3%-ot  a  tartós  fogyasztási  cikkek  gyártásában.  A tőketermékek előállítása 17,8%-kal, a tartós fogyasztási cikkeké 15,8, a félkész termékeké pedig 13,3%-kal csökkent. Csak az energiatermelés nőtt 3,5%-kal. Az év első öt hónapjában az ipari termelés 7,4%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az RBA elemzői szerint a horvátországi belföldi gazdaság fellendülése viszonylag lassúbb lesz, mint azok a gazdaságoké, amelyek diverzifikáltabb szerkezettel rendelkeznek, vagy jobban függenek a magasabb hozzáadott értéket képviselő iparágaktól.

 

Horvátország 500 M USD összegű kölcsönt kap a Világbanktól

A Világbank ügyvezető igazgatói tanácsa Horvátországnak jóváhagyott 500 M USD összegű kölcsönt, amellyel két projekt  finanszírozását  támogatja.  Az  egyik  300  millió  USD  értékű  projekt  a  koronavírus-járvány  gazdasági következményeinek elhárítása, míg a másik a 2020. március 22-én Zágrábot és környékét sújtó földrengés okozta károk helyreállításának támogatása. Elisabetha Campannelli, a Világbank horvátországi irodájának igazgatónője szerint a járvány és a földrengés következményeinek elhárítása során Horvátországnak minden fajta pénzügyi, műszaki és tanácsadói  támogatásra  lesz  szüksége.  Bízik  abban,  hogy  a  Világbank  a  horvátországi  kormányzattal  és partnerszervezetekkel együttműködve hozzájárulhat a gyors felújításhoz.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

Koszovóban július 9-én 4100-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma és 1951 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A Koha Ditore című napilap felhívta a figyelmet arra, hogy az Avdullah Hoti-vezette kormány szükségállapot bevezetése nélkül  hoz  alkotmányellenes  korlátozó  intézkedéseket  a  koronavírus-járvány  kezelése  érdekében.  Egészségügyi illetékesekkel folytatott tárgyalást követően a kormány úgy döntött, hogy a járványgócokban, például a fővárosban, Pristinában ismét kijárási tilalmat vezet be. A kijárási tilalom 21 és másnap reggel 5 óra között van érvényben. A lap kiemelte, hogy ilyen intézkedéseket csak a parlament hozhatna, a kormány csak akkor korlátozhatja például az állampolgárok szabad mozgását, ha előtte szükségállapotot vezetett be, de ahogyan Albin Kurti, úgy Avdullah Hoti is elutasítja ezt a lehetőséget

 

LENGYELORSZÁG

 

Lengyelország visszaállította a karantént az ukrán állampolgárok számára

Ukrajna kikerült azon nem Európain Uniós országok listájáról, melyek állampolgárait korlátozás nélkül beengedik Lengyelország területére –számolt be a Korrespondent.net a lengyel külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

 

MONTENEGRÓ

 

Koronavírus-helyzet Montenegróban

Montenegróban július 9-én 960-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma 623. A  podgoricai  kormány  döntése  értelmében  egyelőre  egy  hétre  ismét  bezártak  az  óvodák,  a  vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét pedig korlátozták. Mivel Szerbiában az utóbbi napokban ismét megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, a montenegrói kormány úgy döntött, hogy a szerb állampolgárok csak 14 nap karanténkötelezettség terhe mellett léphetnek be az országba.

 

NÉMETORSZÁG

 

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai -frissítve 06.19-én

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

75 millió eurónyi hitelt kap az EU-tól egy német vakcinagyártó

Az Európai Beruházási Bank (EBB)és az innovatív gyógyszerek fejlesztésével foglalkozó CureVac biogyógyszerészeti vállalat 75millió euró összegű hitelmegállapodást kötött. Ez az összeg a CureVac fertőző betegségek elleni oltóanyagok fejlesztésére irányuló munkáját hivatott támogatni, ideértve a cég koronavírus-fertőzés elleni potenciális oltóanyagának kifejlesztését –közölte az Európai Bizottság.

 

Sikerült megfékezni a koronavírust abban a német járásban, ahol a húsüzem működik

Sikerült megfékezni az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2) terjedését a legnagyobb németországi járványgócban, az észak-rajna-vesztfáliai Gütersloh járásban, ahol így már nincs szükség újabb korlátozásokra -közölte a tartomány egészségügyi minisztere a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió keddi jelentése szerint.

 

Bemondta a gazdasági miniszter, mikortól nőhet a német gazdaság

Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés -mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban. Peter Altamier a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a legutóbbi nagy válság idején, 2008-2009-ben a világgazdaság teljesítménye csupán 0,1 százalékkal csökkent, Németország hazai terméke (GDP) mégis jelentősen, 5,7 százalékkal visszaesett.

 

A német vállalatok ötöde szerint veszélyben a túlélése

A német vállalatok ötöde gondolja úgy, hogy veszélyezteti a túlélését a koronavírus-válság –írja a Reuters. A német vállalatok közel ötöde, pontosan 21 százaléka gondolja azt, hogy veszélybe sodorja a túlélését a koronavírus-járvány a német Ifo intézet felmérése szerint. Különösen az utazási irodák, a hotelek és az éttermek körében nagyfokú az aggodalom.

 

Lassabb volt a német ipar májusi helyreállása, mint ahogy azt várták

Az elemzői várakozásokból kissé elmaradt az ipari termelés volumene májusban. Az előző hónaphoz képest 7,8% volt a növekedés, amely önmagában ugyan magas, de éves szinten még így is 19,3%-kal maradt el a német ipar tavaly májustól. Az elemzők 11,1%-os visszaesést vártak. A 7,8% ugyan egyértelmű kilábalást jelent, de az elemzők 10%-os növekedésre számítottak az április mélypont után.

 

Mély gödörben a német külkereskedelem, de már javul a helyzet

A vártnál kevésbé nőtt a német export és import májusban az előző havihoz képest, a külkereskedelmi többlet azonban nagyobb lett a vártnál és az előző havinál is, de így is messze elmaradt az egy évvel korábbitól a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján. Májusban 80,3 milliárd euró értékben exportált árucikkeket Németország, naptári és szezonális kiigazítással 9,0 százalékkal nagyobb összegben az előző havinál, de ezzel együtt is 29,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi alatt.

 

A német elektronikai és villamosipari ágazat teljesítménye is javult

Némi késleltetéssel vetették vissza a járványvédelmi korlátozások a német elektronikai és villamosipari vállalatok forgalmát és bevételét, az ágazat májusban kevesebb megrendelést kapott, mint az előző hónapban, az üzleti hangulat viszont júniusban már javulásnak indult a kilátások bizakodóbb megítélésének köszönhetően a ZVEI szakmai képviseleti szervezet legfrissebb konjunktúrabarométere szerint.

 

A legrosszabbkor jött a koronavírus a Deutsche Banknak

Lelassította a koronavírus a költségcsökkentési céllal meghirdetett elbocsátásokat a Deutsche Banknál, de jó úton van a bank, hogy teljesítse idei pénzügyi terveit –mondta a bank pénzügyi igazgatója. Az elemzők mindenesetre 1,8 milliárd eurós veszteségre számítanak idén a társaságtól. James von Moltke egy interjúban a Financial Times szerint elismerte, hogy a koronavírus lelassítja az egy éve meghirdetett stratégiai átalakítási tervük megvalósítását.

 

Megkapta az állami mentőcsomag első részletét a Lufthansa

A Lufthansa német légitársaság megkapta a német állami támogatás első, csaknem 1 milliárd eurós részletét -jelentette be a cég szóvivője. A német állammal korábban megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagot már az unió is engedélyezte, ezzel elhárult az a veszély, hogy fizetésképtelenséget kell jelentenie Európa legnagyobb légitársaságának.

 

A Daimler megválik francia gyárától

A német Daimler pénteken bejelentette, hogy a tervek szerint tárgyalásokat kezd a franciaországi Hambachban található üzemének eladásáról, ahol évek óta készülnek a Smart autók.A német határ térségében fekvő Hambachban 1997 óta működik Daimler-gyár, az üzemben jelenleg 1600 embert foglalkoztatnak. A Daimler úgy akar megállapodni a vevővel, hogy az gyártsa tovább a Smart autók jelenlegi modelljeit Hambachban.

 

Nagyot estek a BMW eladásai

A BMW eladásai 25,3 százalékkal csökkentek éves szinten az idei második negyedévben, különösen Európában és Amerikában volt nagy a visszaesés, Ázsiában viszont sikerült növelni az értékesítést.A cég kedden azt közölte, hogy a június  végével  záródott  három  hónapban  a  BMW  összesen  485  701  autót  értékesített. Európában éves összehasonlításban 45,6 százalékkal, 151 869, Amerikában pedig 41,1 százalékkal, 70 031 darabra csökkent az eladott autóik száma -írta az MTI.

 

A maszk miatt nem vásárolnak eleget a németek? Enyhítést fontolgatnak

A vásárlókat a boltokban a koronavírus-járvány miatt maszkviselésre kötelező szabály lazítását tervezik több német tartományban -írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A  gyenge  forgalomra  panaszkodó kereskedők türelmetlensége nagyon is érthető -mondta a lapnak Harry Glawe, a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi kormány gazdasági minisztere.

 

Merkel: Az EU történetének legnagyobb kihívásával néz szembe

Összefogásra buzdított a német kancellár, aki a soros EU-elnökség programját mutatta be az EP-ben.„Az EU történetének legnagyobb kihívásával néz szembe” –jelentette ki a koronavírus-járványra és annak társadalmi-gazdasági következményei  utalva  Angela  Merkel  német  kancellár  szerdán.  A  politikus  az Európai  Unió  Tanácsának  soros elnökségét átvevő német kormánycélkitűzéseit ismertetteaz Európai Parlament plenáris ülésen Brüsszelben.

 

Magyarok is érintettek a Wirecard-botrányban

Az  MNB –egyebek közt a Wirecard-ügy kapcsán is –folyamatosan  figyeli  a  határon átnyúló fintech szolgáltatók működését, az azokat érintő hatósági döntéseket és szükség esetén teszteli az általuk kínált alkalmazásokat, üzleti modelleket. A jegybank minden tőle telhetőt elkövet, hogy a külföldi felügyeletekkel együttműködve biztosítsa  a magyarországi ügyfelek számára a pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb szintjét.

 

Eldőlt: bezárnak a német szénerőművek

Évekig tartó viták után pénteken elfogadta a német törvényhozás a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról szóló  csomagot,  amelynek  értelmében  legkésőbb  2038-ig  valamennyi  szénerőművet  leállítják. Az  erőviszonyok bizonytalansága  miatt  a  szövetségi  parlamentben  (Bundestag)  úgynevezett  ajtós  szavazást  tartottak,  vagyis  a képviselők elhagyták az üléstermet, és úgy voksoltak, hogy döntésüknek megfelelően az igen,a nem, vagy a tartózkodás feliratú ajtón léptek be a terembe.

 

Menekültek elosztása: a németek nem számítanak gyorsmegállapodásra

Nem várható gyors megállapodás az Európai Unió (EU) területére érkező menedékkérők szétosztásának ügyében -mondta Horst Seehofer, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Németország belügyminisztere. A menedékkérők elosztása “nagyon-nagyon kemény dió”, valószínűleg az ügyet át kell majd utalni a tagországi kormány-,  illetve államfőket összefogó Európai Tanácshoz -mondta Horst Seehofer az ARD német országos köztelevíziónak.

 

OLASZORSZÁG

 

Olasz munkaerőpiac: a fiatalok a Covid-19 legnagyobb vesztesei

Az olasz munkaerőpiacon a fiatalok a koronavírus legnagyobb vesztesei derült ki az Olasz Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Olaszországban csak májusban a 25 évnél fiatalabb korcsoportban 23,5 %-ra emelkedett a munkanélküliségi ráta, ami Spanyolország mellett az egyik legkiugróbb szám az eurozónán belül.

 

Májusban már nem nőtt a munkanélküliség az eurózónában, Olaszországban viszont megugrott

Olaszországban nőtt a munkanélküliségi ráta májusban, így már pontosabb képet látunk a munkaerőpiacot ért hatásoktól. Az eurózónában viszont már nem nőtt érdemben a ráta az előző hónaphoz képest.

 

Olaszország szigorítja a határellenőrzéseket

Két vírusteszt és ugyanúgy 14 nap karantén vár azokra, akik az EU-n kívüli országokból lépnének be. Kétszeres tesztelésnek vetik alá az Európai Unión kívüli országokból Olaszországba utazókat a koronavírusos fertőzöttek kiszűrésére az olasz egészségügyi miniszter hétfői bejelentése szerint.

 

Kényszerkezelésre küldhetik a karantént megszegő koronavírus-fertőzötteket Olaszországban

Kényszerkezelést vezethetnek be a vesztegzár intézkedéseket megszegő aktív olaszországi koronavírus-fertőzöttekkel szemben -jelentette be Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter vasárnap, miután kiderült, hogy az előbbiek mozgása miatt a járványgörbe ismét megemelkedett.

 

Kötelezettségszegési eljárás Olaszország és Görögország ellen

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Olaszország és Görögország ellen. Az ok az, hogy a két tagállam engedélyezte légitársaságainak és hajós vállalatainak, hogy kuponokkal kárpótolják azokat a vásárlóikat, akiknek a járvány miatt elmaradt a befizetett utazásuk.

 

Német kamionokkal juthatott Észak-Olaszországba a vírus agresszív törzse

Olasz  orvosi  kutatások  szerint  a  koronavírus  agresszívabb,  gyorsabban  terjedő  törzse  Németországból  érkező kamionokkal jutott be a lombardiai Bergamo ipari térségébe, ahol eddig a legmagasabb halálozási arányt regisztrálták a világon.

 

Financial Times: az olasz maffia kötvényeit vették meg gyanútlan külföldi befektetők

Olaszország legerősebb maffiájához köthető kötvényekből vásároltak be milliárdos összegben külföldi befektetők –írja pénzügyi és jogi dokumentumokra hivatkozva a Financial Times.

 

Felszámolnák a feketemunkát Olaszországban

Feketemunkát végző illegális bevándorlók kérvényezhetnek papírokat Olaszországban, a kérvények száma azonban jócskán elmarad a várakozástól. A rendelkezés célja, hogy a feketemunkát végzők munkaszerződéssel dolgozzanak, amivel jogok is járnak és a munkások visszakapnák a méltóságukat.

 

OROSZORSZÁG

 

Oroszország olaj-és gáztermelése csökkent az első félévben

Csökkent Oroszország olaj-és gáztermelése, illetve olajexportja az idei első félévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve. Az orosz energiaügyi minisztérium által csütörtökön közölt adatok szerint az idei első hat hónapban 264,67 millió tonna kőolajat bányásztak Oroszországban, ami 4,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A napi átlagos olajtermelés 10,66 millió hordó volt. Idén júniusban az orosz olajtermelés 38,16 millió tonna volt, 16,5 százalékkal kevesebb a tavaly júniusinál, a napi olajtermelés 9,32 millió hordót tett ki. Oroszország olajexportja az első fél évben 3,3 százalékkal, 118,29 millió tonnára mérséklődött.

 

A koronavírus hatása az orosz építőiparra

A 2018. évi magas bázis után, illetve a mélyépítés csökkenése miatt (amelyet sok nagyprojekt befejezése okozott), a 2019-es építési piac volumene várhatóan minimális negatív korrekciót mutat majd (-0,2%).  2020-ban  drasztikus csökkenés jöhet az építésben (-7,4%) a gazdaságot érintő egész sor negatív tényező miatt:az olajárak csökkenése, a rubel árfolyamának mélyrepülése, valamint az azt követő járvány és az elhúzódó karantén. Mindez idén gazdasági válsághoz vezetett, mely jövőre is érezteti majd hatását Ez az építési piac minden szegmensében is recessziót okoz, kivéve a stratégiai szempontból fontos ágazatokat, mint például az infrastruktúra, az egészségügy és a mezőgazdasági épületek. 2021-ben, a nem lakóépületek és mélyépítés egyes szegmenseiben várható pozitív tendenciák miatt a visszaesés üteme valószínűleg észrevehetően lassabb lesz, ám az általános negatív trend valószínűleg folytatódni fog, és az építési piac várhatóan további 0,5%-kal csökken majd.

 

ROMÁNIA

Romániában rekordot döntött az új esetek száma

Romániában meghaladta július 8-án a 30 ezret az  azonosított koronavírus-fertőzések  száma,  az   egy  nap   alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött, 555 újabb koronavírus-fertőzést vettek nyilvántartásba. Romániában eddig egyszer, a járvány áprilisi első tetőzése idején, április 11-én haladta meg az 500-at a napi esetszám, akkor 523 fertőzést diagnosztizáltak. Az ismert aktív esetek száma is újból megközelítette az áprilisi csúcsot, július 8-án 7559 fertőzöttet tartottak nyilván. A hatóságok a távolságtartás és a beltéri maszkviselési szabályok betartására szólították fel a lakosságot,bírságolással fegyelmezik a szabálysértőket. Karanténra vagy kórházi elkülönítésre azonban jelenleg senkit sem lehet kényszeríteni Romániában, mert egy alkotmánybírósági döntés miatt július 3-án hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket, a joghézagot felszámoló törvényt pedig még nem szavazta meg a parlament.

 

Májusban 18,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában

A kiskereskedelmi forgalom volumene Romániában májusban 18,5%-kal nőtt áprilishoz képest, a kiigazított érték szerint a bővülés 20,2%-os volt. Az egy évvel korábbihoz képest azonban a forgalom 5,3%-os, szezonális és naptárhatással kiigazítva 1,2%-os csökkenést mutat. Az idei első 5 hónapban a nyers adatok szerint 0,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a bővülés 0,6% volt. A nyers adatok szerint a növekedést főleg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése támogatta, 8,5%-os bővüléssel. Az üzemanyag-értékesítés viszont 11,2%-kal visszaesett, a nem élelmiszer kategóriában 1,6%-kal kevesebb terméket adtak el az egy évvel korábbinál. A koronavírus-járvány szinte teljesen elolvasztotta a kiskereskedelmi forgalom első három havi növekedését. Az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom volumene még 9,4%-kal nőtt a nyers adatok szerint, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 7,5% volt. Az első 4 hónap után is még 1,5%-os növekedést jegyeztek a nyers adatok szerint. Tavaly egész évben 7,2%-kal nőtt a román kiskereskedelem az előző évhez mérten.

 

A koronavírus-járvány hatása a román építőiparra

A járvány és annak enyhítésére tett intézkedések a román építési piac minden szegmensét valamilyen módon befolyásolták. Az EU többi tagországához hasonlóan Romániában is recesszió tapasztalható; idén a GDP és a közösségi fogyasztás is jelentősen visszaesik. 2021-re helyreállhat a helyzet, de Románia visszapattanása lassabb lehet, mint az EU-átlag, mivel hiányzik az infrastruktúra és az állami finanszírozás. Az alacsony kereslet miatt az új lakóépületek a vártnál előreláthatólag rosszabbul fognak teljesíteni, idén és jövőre is. Várhatóan kemény évek várnak a nem-lakáscélú alszektorra is, mivel a vállalatok átgondolják majd irodaigényeiket és a kiskereskedelmi fogyasztás is átrendeződik. A válságon túl az uniós pénzek felhasználásának alacsony hatékonysága is hátráltatja a mélyépítést. Összességében az EECFA előrejelzése szerint az építési tevékenység 2,1%-os visszaesést könyvelhet majd el idén, de a gazdaság stabilizálódásával 2021-ben enyhe növekedésre lehet számítani.

 

Kibővült a lista -nem kell karanténba vonulniuk Romániában azoknak, akik ezekből az országokból érkeznek

Románia az eddigi 22-ről 44-re bővítette a koronavírus-járvány szempontjából „zöld zónának” tekintett országok listáját: az ezen szereplő államokból érkező utasokat július 7-től kezdődően nem irányítják már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba. Románia június 15-től kezdődően nem küldte karanténba az olyan európai országokból érkezőket, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet, mely kritériumnak azonban Románia sem felelt meg, így karanténba kellett küldenie külföldről visszatérő saját állampolgárait is. A visszás helyzet megoldása érdekében a járványügyi operatív törzs múlt heti határozatában új kritériumot vezetett be: ezentúl azokat az országokat sorolják a zöld zónához, ahol az utóbbi két hétben a 100 ezer lakosra jutó új koronavírus-fertőzések száma meghaladja a romániai adatot. A frissített listára további tíz európai ország –köztük Nagy Britannia, Spanyolország és Belgium –és 12 Európán kívüli állam –köztük Ausztrália, Kanada és Japán –is felkerült.

 

Csődegyezségi eljárást kezdeményezett a második legnagyobb román légitársaság

Csődegyezségi eljárást kezdeményezett a Blue Air román kereskedelmi légitársaság. Oana Petrescu, a BlueAir vezérigazgatója elmondta: az eljárás célja a csődeljárás és a vállalat számlái zárolásának a megelőzése. A következő 18 hónapban 100 millió euró adósság kifizetését kell átütemezniük. A vállalat azért jutott ilyen helyzetbe, mert március és június között a koronavírus-járvány miatt nem lehetett utazni, ami jelentősen visszavetette a vállalat bevételeit. A Blue Air 100 millió euró árbevételt tervezett erre az időszakra, amitől elesett. A légi közlekedés újraindulásával a Blue Air képes lesz a következő 18 hónapban annyi árbevételt megvalósítani, hogy kifizesse az adósságot, a járvány okozta közvetlen veszteséget pedig az állami segélyből fedezik, amelyet a bukaresti kabinet jóváhagyott áprilisban.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Spanyolországban adóreform jöhet a helyreállítás érdekében

Elkerülhetetlen az adóreform a gazdaság helyreállítása érdekében a koronavírus-járványt követően. A legmagasabb adósávokban, vagyis a magas keresetűeket érintve emelnék a személyi jövedelemadót, növelnék a nagyvállalatok társasági adóját és bővítenék a környezetvédelmi adók körét is egyebek mellett.

 

Nesze neked, nyaralási szezon: 200 ezer ember került vesztegzár alá Spanyolországban

A spanyolországi Katalónia régióban szombaton elrendelték mintegy 200 ezer ember vesztegzár alá helyezését a Lerida város körüli térségben, miután a nyaralási szezon kezdetével számottevően megnőtt a fertőzöttek száma.

 

Koronavírus: újabb vesztegzár Spanyolországban

Újabb terület került vesztegzár alá Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedés több mint 70 ezer embert érint Galícia tartományban, akik hétfőtől péntekig csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha dolgozni mennek.

 

Nem tartják meg a San Fermin fesztivált Spanyolországban a koronavírus miatt

Nem tartják meg a San Fermin fesztivált Spanyolországban –ezt Pamplona városi tanácsa jelentette be. Ezzel bővül azon kulturális események hosszú listája az ország egész területén, amin a koronavírus-járvány kezdete óta elmaradt események sorakoznak.

 

SVÉDORSZÁG

 

Svédország elmaradt tesztelési céljától

Svédországnak nem sikerült elérnie még márciusban kitűzött tesztelési célját a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, hogy hetente 100 ezer laborvizsgálatot végezzen el, a múlt héten is csak 75 ezer embert teszteltek –szembesítette a helyi sajtó pénteken a svéd kormányt ígéretével és az eredménnyel.

 

SZERBIA

 

Belgrádra és a gyülekezésre szorítkoznak csak a szerbiai korlátozások

Szerbiában július 10-én 17342-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A szerbiai válságtörzs a heves tüntetések nyomán visszakozott: a korábban belengetett szigorú járványügyi korlátozások az ország egész területe helyett csak a fővárosra és a gyülekezésre szorítkoznak. Belgrádban 10 személynél több sem nyitott, sem zárt térben nem találkozhat. Zárt térben visszaállítják a válsághelyzet idején érvényes szabályokat: négy négyzetméteren legfeljebb egy személy tartózkodhat. Ana Brnabić kormányfő azt is közölte: július 10-től korlátozzák a zárt intézmények nyitvatartását. Jellegüktől függetlenül 21:00 és reggel 6:00 között be kell zárni a vendéglátóipari és kereskedelmi létesítményeket egyaránt. A kerthelyiségek 23:00 és reggel 6:00 között maradnak zárva. Emellett 17 szerbiai településen rendeltek el rendkívüli helyzetet, ami lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy korlátozó intézkedéseket vezessenek be, például betiltsák az éjszakai szórakozóhelyek működését, vagy pénzbüntetést rójanak ki azokra, akik nem tartják be a szabályokat.

 

A koronavírus-járvány hatása a szerb gazdaságra

Az év eleje óta -főként a koronavírus-járvány következtében -jelentősen nőtt az államadósság, március és május között a bruttó hazai termék (GDP) 52 százalékáról 57,2 százalékára emelkedett és 26,79 milliárd eurót tett ki.

 

A koronavírus-járvány hatása a szerb építőiparra

Az év eleje az összes alszektorban kivételesen erős volt, mely egy újabb jó évet vetített elő az építési teljesítményre nézve; ezt viszont a járvány miatti vészhelyzet és az áprilisi karantén megszakították. De mivel Szerbiát a karantén egy gazdasági és építési felívelés kellős közepén érte el, az egyik legellenállóbb gazdaság lehet mivel gyors fellendülés várható. Ez a rendkívüli esemény határozottan befolyásolja majd az egész évi építési teljesítményt, bár még nem lehet megmondani  milyen  súlyosan.  A  korlátozások  megszüntetése  után  visszapattanás  következett  be  mind  a lakóépületeknél,  mind  a  kereskedelmi  piacokon:  a  lakástranzakciók  májusban  nőttek,  a  kiskereskedelem  pedig júniusban a válság előtti forgalomról számolt be. És jó hír, hogy a tervezett projekteket nem törölték, és a májusi számos nagy földügylet azt jelzi, hogy a beruházások tovább folytatódnak.

 

Újraindította szerbiai gyárát a Fiat Chrysler

Az FCA szerbiai üzeme volt az első, aminek működését komolyabban érintette a koronavírus-járvány Európában. A gyárat március 16-án zárták be a Fiat Chrysler lengyel és olasz gyáraival együtt. Július 7-én végre újraindult a termelés a Belgrádhoz  közeli üzemben, miután előző nap felkészítették az üzemet a munkára. A Fiat szerbiai üzemének működésében  már  akkor  fennakadásokat  okozott  a  koronavírus-járvány,  amikor  Európában  még  csak  távoli betegségnek tűnt a vírus. Az ellátási láncok megszakadása miatt rövid időre már februárban is felfüggesztették a termelést a gyárban, majd március 16-án, a járvány európai kirobbanásakor elsők között állt le a Kragujevacban, az egykori  Zastava-gyár helyén működő üzemben a termelés. A szerbiai Kragujevacban található üzemben a Fiat 500L gyártása folyik, ennek a modellnek a munkálataival folytatódott a termelés a gyárban. A gyáregység több, mint kétezer embernek ad munkát, és fontos része a szerb gazdaságnak.

 

SZLOVÁKIA

 

A veszélyesnek minősülő országokból hazatérőknek házi karanténba kell vonulniuk

Július 7-től mindazok, akik az elmúlt 14 napban olyan országba látogattak, mely nem szerepel a biztonságosnak minősítettek listáján, kötelezően házi karanténban kell maradniuk, és legkésőbb a visszatéréstől számított ötödik napon koronavírus-tesztet kell készíttetniük. Ez vonatkozik a velük egy háztartásban élő személyekre is. A kötelező házi karantén nem vonatkozik azokra a személyekre, akik záró-, felvételi vagy egyéb vizsga, illetve valamely tanintézménybe történő beiratkozás, esetleg a kollégiumból, más szállásról való kiköltözés, az ott lévő holmijuk elvitele céljából érkeznek Szlovákiába, melyhez egy kísérőt is hozhatnak magukkal. A kötelező házi karantén továbbra sem vonatkozik azokra, akik ukrajnai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek és a Szlovákia területén élő családtagjukról történő halaszthatatlan gondoskodás céljából lépik át a szlovák határt, beleértve egy kísérő személyt is. Kötelező azonban a 96 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt bemutatása. Szlovákiában is emelkedik a COVID-19 pozitív fertőzöttek száma, július 9-én 53 fővel 1851-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma 346.

 

SZLOVÉNIA

 

Gyülekezési korlátozást vezetnek be Szlovéniában

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, hogy lassítsa az új típusú koronavírus terjedését. 50 főig csak külön engedéllyel lehet rendezvényeket tartani. Ennek feltétele, hogy a szervezőnek ismernie kell a résztvevőket, adataikat nyilvántartásba kell venniük, és azt egy hónapig meg kell őrizniük. 500 főig sporteseményeket és koncerteket csak abban az esetben lehet megrendezni, ha arra megfelelő nagyságú terület áll rendelkezésre, amelyen megvalósulhatnak a társasági távolságtartás feltételei. Az egyházi intézményekre külön rendeletek vonatkoznak, amelyek betartása mellett a tömeges események megtarthatók Mario Fafangel, a népegészségügyi intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjának igazgatója elmondta: az elmúlt két hétben 9,85 főre emelkedett a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma az országban, ami eléri azt a küszöböt, amelyet Szlovénia más országokkal szemben állított mércéül. Július 9-én 24 újabb esettel 1763-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

 

Sokaknak ismét negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a szlovén határon

A szlovén kormány döntése szerint Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután  ezen  országokban  az  elmúlt  két  hétben  nőtt  a  koronavírussal  fertőzöttek  száma.  Ezen  országok állampolgárainak  meg  kell  indokolniuk,  miért  akarnak  Szlovéniába  utazni.  Ez  lehet  üzleti  vagy  más  gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. Hozzátette ugyanakkor, hogy 36 óránál nem régebbi olyan negatív koronavírusteszttel is rendelkezniük kell, amelyet valamelyik európai ország hatósága adott ki. Más európai uniós országok állampolgárai csak abban az esetben léphetik át a horvát-szlovén határt és utazhatnak át az országon, ha bizonyítani tudják, hogy valóban Horvátországban jártak, nem pedig valamelyik nyugat-balkáni államban. A szállásról vagy turisztikai illeték befizetéséről számlát kell felmutatniuk, a fokozott ellenőrzés miatt torlódások alakulhatnak ki a határátkelőhelyeken. Zöld listára került ugyanakkor Belgium és Hollandia, ezekből az országokból korlátozás nélkül be lehet utazni Szlovéniába.

 

A koronavírus-járvány hatása a szlovén építőiparra

Az építőipart idén és jövőre is a járvány okozta rövid távú zavarok és az építőipari szolgáltatások hosszú távú kedvezőbb kereslete fogja jellemezni. Az előbbi a három hónapos leállás miatt 2020-ban valószínűleg több mint 10%-kal csökkenti majd az építési munkákat, ám a válságkezelő intézkedések -ideértve a mélyépítés fellendítését is –támogatóak lesznek. Az építési teljesítmény 2020-ban előreláthatólag -5,5% lesz. Számos nagyprojekt, mely röviddel a járvány kezdete előtt indult folytatódik a karantén után, mint például a 2. vasútvonal építése a Koper-kikötő felé és a 3. fejlesztési tengely útépítés. Emiatt és az állami bérlakások jelentős növekedése miatt (főleg Ljubljanában) 2021-ben az építési piac 2,6%-kal növekedhet. Egy ilyen forgatókönyv szerint az építőipar teljesítménye nem csökken majd 3 milliárd euró alá sem idén sem jövőre, és akár az ország általános gazdaságának stabilizátoraként is szolgálhat ellentétben a 2008. évi pénzügyi válsággal, amikor az építőipari tevékenység visszaesése majdnem egy egész évtizedre a gazdasági fejlődést is visszavetette.

 

UKRAJNA

 

Koronavírus: Ukrajnában ismét nőtt a betegek száma

A július 8-i legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 807 új megbetegedést regisztráltak és ezáltal a betegek száma túllépte az ötvenezres határt (50 414). Az elmúlt nap során 23-an haltak bele a járvány okozta szövődményekbe és 1306-an a járvány kezdete óta. Eddig 23 119 a gyógyultak száma.

 

10 százalékkal esett az ukrán GDP

Elemzők azzal számolnak, hogy a június végével záródott idei második negyedévben 10 százalékkal esett az ukrán GDP éves összevetésben, és hogy a folyó harmadik, majd a negyedik negyedévben is zsugorodik a gazdaság. Amennyiben beigazolódik a szakértők várakozása, akkor a második negyedévi gazdasági visszaesés a legnagyobb lesz a 2015 második negyedévi 14,5 százalékos esés után, ami az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím-félsziget miatti ukrán-orosz konfliktus következménye volt. A Reuters által megkérdezett szakértők szerint a harmadik negyedévben 5,5 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 3 százalékkal gyengülhet az ukrán gazdaság teljesítménye, miután az első negyedévben 1,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A szakértők előrejelzése szerint Ukrajna idei GDP-je  6,5 százalékkal csökkenhet a tavalyi 3,2 százalékos növekedés után. Az ukrán kormány 4,8 százalékos idei gazdasági visszaesésre számít. A gazdaság idei második negyedévi teljesítményének az adatait augusztus közepén ismerteti az ukrán statisztikai hivatal.

 

A koronavírus hatása az ukrán építőiparra

Az elmúlt négy évben az ukrán építési piac fellendülőben volt, de a járvány és az ezt követő gazdasági válság drámaian lerontotta a várakozásokat a szektorban. A tőkebefektetések volumenének jelenlegi mutatói és az építési volumen csökkenése az építőipar visszaesésére utalnak. Ilyen feltételek mellett az állami támogatás és a bankhitelezés továbbra is megbízható eszköz lenne az építőipar számára, ám a fejlesztők abbahagyták a lakáscélú hitelfelvételt a karantén alatt, és a bankárok az üzleti hitelezés jelentős csökkenését jósolják. Az építőipar jövője nagymértékben függ a gazdasági fellendüléstől, viszont az ukrán kormány gazdaságélénkítő programja nem tartalmaz célzott intézkedéseket sem az építőipar sem a jelzálogkölcsönök támogatására, így úgy tűnik, az építőipari cégeknek egyedül kell majd megküzdeniük a válsággal. A lakáspiac várhatóan 2020-ban csökken majd leginkább, és az alágazatok várhatóan 2021-ben térnek majd vissza a növekedési pályára.

 

KAZAHSZTÁN

 

Kazahsztán újra bevezeti a karantént

Kazahsztánban a COVID-19 tüneteit mutató tüdőgyulladással rendelkező betegek száma drasztikusan növekszik, ám a koronavírus-tesztek negatívak. A fővárosi kórházak már 90% -ban megteltek. A hatóságok újra bejelentették a kéthetes karantént.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Üzbegisztánban július 10-től újabb korlátozásokat vezetnek be

Július 10-e és augusztus 1-je között tilos esküvőt és egyéb családi ünnepségeket megtartani, valamint nyilvános és szórakoztató rendezvényeket megszervezni. A 65 éven felüli állampolgárok nem látogathatnak nyilvános helyeket. Ezen felül a személygépjárművekkel történő közlekedés is korlátozva lesz.

 

KÍNA

 

Európai bankokat is szankcionálhat Amerika a hongkongi helyzet miatt

Az egyik leginkább veszélyeztetett nyugati bank a brit központú HSBC, hiszen a pénzintézet bevételének mintegy kétharmadát Hongkongból szerzi és a bank nyíltan támogatta a nemzetbiztonsági törvény elfogadását annak ellenére, hogy az sok kritikus szerint jelentősen rontja a hongkongi állampolgárok szabadságjogait és nagyobb intézkedési jogteret ad a Pekinghez köthető állambiztonsági szerveknek.

 

Drasztikus visszaesés a BMW-nél, pedig Kínában már látszik a fordulat

Nem meglepetés, hogy globálisan alaposan visszaesett a BMW értékesítése, a pandémia miatt a márkacsoport eladásai negyedéve csökkentek a második negyedévben, Rolls-Royce-ból fele annyit, MINI-ből több mint harmadával, BMW-ből pedig közel negyedével kevesebbet adtak el, mint egy éve. Reményre ad okot, hogy Ázsiában, és azon belül Kínában a tavalyinál is több autót adtak el.

 

Az Egyesült Királyságot is elveszthette a Huawei?

Meggondolhatta magát az Egyesült Királyság a Huawei-t illetően brit lapértesülések szerint. A Huawei-t érintő amerikai szankciók, amelyek a kínai vállalat 5G hálózatfejlesztésekben való részvételét korlátozzák, szignifikáns hatással lehetnek a beszállító megbízhatóságára –nyilatkozta az Egyesült Királyság kulturális minisztere hétfőn a Reuters tudósítása szerint. Hozzátéve, hogy semmilyen döntés nincs kőbe vésve.

 

Elijesztheti a befektetőket a hevesen kritizált hongkongi törvény

Az ESG-befektetések (environmental, social and governance) lényege, hogy olyan eszközöket kínálnak a befektetőknek, melyek a fenntartható fejlődést és a társadalmi egyenlőséget támogatják. Hongkongban egy éve tüntetnek már a demokrácia és a személyes szabadság leépítése ellen, a múlt héten elfogadott nemzetbiztonsági törvény miatt viszont sok nemzetközi hang úgy véli, hogy lényegében a pekingi központi kormányzás megszüntette az „egy ország, két rendszer” berendezkedést.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban alig mérséklődött a fertőzés terjedésének üteme

Törökországban július 9-én 1041-gyel emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma. A mostani adattal az igazolt esetek száma 209000-re nőtt. A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta a mostani 1041-nél alacsonyabban még nem járt.

 

A koronavírus-járvány hatása a török építőiparra

Az óvintézkedések és a török líra  euróhoz  viszonyított  zuhanó árfolyama  (13,65%-kal  2020.  január-június  között)  az ingatlanok  iránti  kereslet  visszaesését  hozta.  Az állami  bankok  lakásvásárlóknak  nyújtott  jelzálogkölcsönei  piaci kamatlábak alatt (és 90%-os hitel/érték arány mellett) hatékonynak bizonyultak: a kölcsönök június első négy hetében elérték a 101 ezret. Az építési engedélyek 2017-ben történelmi csúcsot értek el, ám a következő két évben jelentős visszaesés volt, és ez enyhe csökkenéssel folytatódott 2020 1. negyedévében is. Az építés befejezések azonban nem csökkentek úgy, mint az építés kezdések 2020 I. negyedévéig, főleg azért, mert nagy hátralékok vannak minden szegmensben, kivéve a kereskedelmi épületeket. Ezért a következő években a használatbavételi engedélyek továbbra is magasabbak lesznek, mint az építési engedélyek. Ennek ellenére idén további piaci visszaesés várható és a helyreállás csak jövőre kezdődhet meg.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Munkavállalói felét bocsáthatja el a United Airlines

Tömeges  leépítésre  készül  a  United  Airlines  légitársaság.  Az  amerikai  cég  az  egyesült  Államokban  dolgozó munkavállalóinak akár felét is elbocsáthatja. A döntést a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság légiközlekedést érintő hatásaival magyarázza. A lépés azt jelenti, hogy mintegy harminchatezer dolgozó kerülhet utcára októberben, amikor elfogy a légitársaságnak nyújtott szövetségi bértámogatás. A cég kilátásai sem javulnak, mert az Egyesült Államokban tovább emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma, ami miatt egyre több állam vezet be újra kötelező karantént az utazóknak.

 

Rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak kedden az USA-ban, már 3 millióan kapták el a vírust

Egy nap alatt 60 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban, így ebből a szempontból a kedd voltaz eddigi legrosszabb nap –írja a CNN. Január óta eddig 131 ezren haltak bele a Covid-19-be (ez olyan, mint ha Győr teljes lakossága tűnt volna el), és az új fertőzések száma 35 államban napról napra egyre gyorsabban növekszik.

 

Hiányoznak az amerikaiak Európának

Különösen a francia, a spanyol, az olasz és a német idegenforgalom szenvedheti meg az amerikai vendégek hiányát, de a többi európai országban sem így képzelték a nyári szezont. Keményen sújtja idén az Európai Unió turizmusfüggő gazdaságát a korábban várt mintegy 15 millió amerikai vendég távolmaradása –írja a Forbes angol nyelvű kiadása. A közösség ugyanis annak ellenére döntött június végén az Egyesült Államokból érkező turistákat sújtó beutazási tilalom fenntartásáról, hogy a lépés várhatóan több milliárd dollár bevételtől fosztja meg az ágazatot, noha az is igaz, hogy a járvány elleni védekezés szükségessé tette az intézkedést.

 

Nem marad el az iskolakezdés az Egyesült Államokban

Az iskolák őszi újranyitását sürgette Donald Trump amerikai elnök azon az egész napos konferencián, amelyet kedden rendeztek a Fehér Házban, Mike Pence alelnök és Betsy DeVos oktatási miniszter részvételével. A konferenciába videón bekapcsolódhattak kormányzók, polgármesterek és helyi tisztségviselők egyaránt. Azt vitatták meg, hogyan lehet  a lehető legbiztonságosabban újranyitni az iskolákat az ősszel.

 

Hivatalos: az USA megkezdte a kilépést a WHO-ból

Hivatalosan is megkezdte az USA kiléptetését a WHO-ból a Trump-kormányzat, erről már az amerikai kongresszust és az  ENSZ-t is értesítették –írja a CNN.A kilépést kezdeményező dokumentumot hétfőn juttatták el az ENSZ főtitkárságnak, erősítette meg a kormány. A levél nagyon rövid, mindössze három mondatból áll a lap forrása szerint. Trump már  áprilisban elkezdte  támadni az Egészségügyi Világszervezetet, majd a helyzet  május végére odáig eszkalálódott, hogy elnök bejelentette: az Amerikai Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val, az oda szánt pénzt pedig más közegészségügyi világszervezetekhez irányítják át.

 

Óriási pénzeket öl az amerikai kormány a koronavírus elleni vakcinába

Az amerikai kormány a koronavírus elleni vakcina fejlesztésének támogatására indított Operation Warp Speed nevű program keretében 1,6 milliárd dollár (500 milliárd forint) támogatást adott a Novavax nevű amerikai cégnek –írja a CNN. Ez eddig a legnagyobb összeg, amelyet a kormány vakcina fejlesztésre megítélt, de a Novavax már a negyedik biotechnológiai cég, amely támogatást kap erre a célra. Korábban az oxfordi Astra Zenecának adtak 1,2 milliárd dollárt, illetve a Moderna és a Johnson & Johnson is részesült támogatásban. Mindegyik cég a klinikai tesztek harmadik, azaz utolsó fázisára készül.

 

Az USA hazaküldi a külföldi egyetemistákat, ha csak online oktatásuk lesz

Külföldi diákok az ősztől nem tanulhatnak tovább olyan egyetemeken, amelyeken a koronavírus-járvány miatt csak online oktatás folyik az MTI szerint. Ezek az egyetemisták vagy elhagyják az Egyesült Államokat, vagy átiratkoznak személyes oktatást folytató egyetemekre –jelentette be hétfőn az amerikai bevándorlási hivatal (ICE). A döntés érvényes azokra a külföldi diákokra is, akik még csak most érkeznének az amerikai egyetemekre. Ők nem kapnak beutazó diákvízumot, ha a 2020–2021-es tanévre csakis online kurzusokat hirdető egyetemeken tanulnának.

 

Koronavírus: egyre romlik Amerikában a helyzet, rengeteg fiatal is elkapja a betegséget

Az Egyesült Államok egyik déli tagállamban, Arizonában hétfőn meghaladta a százezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek  száma,  a  floridai  Miamiban  pedig  a  járvány  hétvégi  fellángolását  követően  lezárták az éttermeket  és  a  tornatermeket.  Közben  Kaliforniában  egyetlen  nap  alatt  több  mint  nyolcezer  új  fertőzöttet diagnosztizáltak.

 

LATIN-AMERIKA

 

Koronavírusos Jair Bolsonaro, Brazília elnöke

Bolsonaro a brazíliavárosi elnöki palota előtt gyülekező híveinek arról számolt be, hogy kórházi kivizsgáláson volt, ahol koronavírustesztet is végeztek nála. A tesz eredménye pozitív lett –írja a Guardian Bolsonaro bejelentése nyomán.

 

Koronavírus: Brazíliában enyhítéssel hagyta jóvá a maszkviselésről szóló törvényt az elnök

Hatvanezer brazil haláláért teszik felelőssé tiltakozók az elnököt, akik szerint Jair Bolsonaro felelőtlenül kezelte a járványt Brazíliában. A héten csúcsosodott tiltakozáshullám után Bolsonaro jóváhagyta a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében az országszerte nyilvános helyeken kötelező maszkviselést előíró törvényt, de enyhítené egyes rendelkezéseit.

 

Megfertőződött koronavírussal a bolíviai egészségügyi miniszter

A 11 milliós dél-amerikai államban eddig 38 071 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1378-an  hunytak  el a kórban. Bolíviában dacára a korán foganatosított  járványügyi intézkedéseknek  az utóbbi hetekben ismét  növekedett a fertőzöttek száma.

 

Adósságcsapda –Ecuador

Quitónak Peking maradt az egyetlen reménye Latin-Amerika egyik legszegényebb országa, Ecuador hihetetlen módon ki van szolgáltatva gazdaságilag Kína jóindulatának. A koronavírus-járvány súlyos ecuadori következményei még fokozzák ezt a függőséget. Vajon Quito beleegyezik-e abba, amiről már évek óta beszélnek, hogy tetemes adósságát Pekingnek Amazonas környéki földterülete eladásával törlessze?

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Közepesen alacsony jövedelmű kategóriába rontotta le Algéria státuszát a Világbank

Az egy főre eső GNI alapján számolva a Világbank 4 kategóriába sorolja az országokat a jövedelmi viszonyok mentén. A legfrissebb publikáció alapján a nemzetközi pénzügyi intézet rontott Algéria besorolásán és a korábbi állapothoz képes egyel visszább, az alacsony jövedelmű országok csoportjába sorolta vissza az észak-afrikai országot.

 

100 M EUR francia támogatás a marokkói kikötők részére

A Francia Fejlesztési Ügynökség (AFD) egy 100 M EUR értékű, a versenyképesség növelését célzó hitelkeretet tesz elérhetővé a Marokkói Nemzeti Kikötőügyi Ügynökség részére (ANP). A kikötők fejlesztése a szerződést aláíró felek szerint tovább erősíti majd a francia-marokkói kereskedelmi kapcsolatokat.

 

Újra külföldi turisták érkeztek Dubaiba

A  Covid-19 járvány kitörése óta szünetelő turizmus újraélesztésének egyik fontos mérföldkövét jelentette az első turistákkal  érkező  gép  Dubaiba.  A  hatóságok  újra  engedélyezték  a  külföldi  turisták  beutazását,  akiket  szigorú egészségügyi és higiéniai intézkedések betartása mellett fogadtak. A beutazóktól szigorú szabályok betartását is megkövetelik, többek között rendelkezniük kell érvényes egészségbiztosítással, és 96 napnál nem régebbi negatív eredményű PCR teszttel is.

 

AUSZTRÁLIA

 

Ismét vesztegzár alá került Ausztrália második legnagyobb városa

A koronavírus terjedése miatt ismét vesztegzár alá került kedden Ausztrália második legnagyobb városa, Melbourne. A döntést, amelynek hatálya a város 4,9 millió lakosára terjed ki, órákkal azelőtt jelentették be, hogy –száz év óta először –lezárták a határt Új-Dél-Wales és Victoria állam között. Ez utóbbi fővárosa Melbourne. A városban éjféltől mindenkinek otthon kell maradnia, leszámítva, ha munkába, iskolába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra megy. Az éttermekből, kávézókból és bárokból csak elvitelre lehet ételt rendelni, a sporttermek és fodrászatok bezárnak. A családi rendezvényen részt vevők számát korlátozták, egyben meghosszabbították a jelenlegi iskolai szünetet.

 

ÚJ-ZÉLAND

 

Új-Zéland korlátozza a nemzetközi légijáratokat

Új-Zéland átmenetileg korlátozza a foglalásokat a nemzetközi légijáratokon a koronavírus-járvány miatt létrehozott karantén-és  elkülönítő  központok  túlterheltségének  elkerülése  érdekében.  Az  Air  New  Zealand  új-zélandi légitársaság már hozzájárulását adta a foglalások átmeneti szüneteltetéséhez –közölte Megan Woods lakásügyi miniszter.  Mint  mondta,  az intézkedésekkel biztosítanák, hogy a hazatérő új-zélandiaknak megfelelő mennyiségű férőhely álljon rendelkezésre a karantén-, illetve elkülönítő központokban.

 

Lemondott az új-zélandi egészségügyi miniszter, miután áprilisban megszegte a kijárási korlátozást

Lemondott az új-zélandi egészségügyi miniszter, miután megszegte a járványügyi korlátozásokat, írja a Sky News. David Clark korábban már idiótának nevezte magát a szabályok áthágásáért, most ez a posztjába került. A (most már ex)miniszter egyszer kerékpározni ment, egyszer pedig 12 mérföldet autózott, hogy a parton sétáljon a családjával. Lemondásának bejelentésekor azt mondta, a pozícióban maradása megzavarta a kormány harcát a koronavírus ellen. A politikus megtartja parlamenti képviselői posztját. Jacinda Ardern miniszterelnök elfogadta a döntést, mondván, fontos, hogy az egészségügyi kormányzás bírja az ország bizalmát.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara