A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.07.24.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.07.24-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Megszűnik KKV-k egy csoportjának nyereségadója 2021 január 1-től Albániában

Albániában 2021 január 1-től a jövedelemadóról szóló törvény módosítását követően bejelentésre került a 14M  ALL bevételt  meg  nem  haladó  kis-és  középvállalkozások  számára  a  nyereségadó  eltörlése.  Eddig  a  KKV-k  közül  a nyereségadót az 5 M ALL maximális éves bevétellel rendelkezőknek nem kellett csupán megfizetniük. A kormányzat szerint az újonnan bevezetett intézkedés közel 12 ezer KKV-t érinthet pozitívan.

 

AUSZTRIA

 

Aktuális információk a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában

Fontos információk a koronavírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó).

 

Ausztria, Németország: még a vírus sem állítja meg a kivándorlást?

Amilyen gyorsan visszazuhant márciusban és áprilisban a magyarok foglalkoztatása Ausztriában, majdnem olyan gyorsan magához térni látszik a májusi és a júniusi adatok alapján. A múlt hónapban már majdnem annyi magyar állampolgárt foglalkoztattak, mint novemberben, a szezonális mélyponton. Németországban viszont még áprilisban is több külföldi dolgozott, mint egy évvel korábban.

 

Koronavírus: megtört a 3 napos kedvező trend Ausztriában, újra nő a napi esetszám

Ismét száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma Ausztriában, az elmúlt 24 órában 129-en fertőződtek meg koronavírus által az Egészségügyi Minisztérium szerdai jelentése szerint. Háromnapos kedvező tendencia tört meg Ausztriában; vasárnap (82 fő), hétfőn (88 fő) és kedden (84 fő) is száz alatt volt az új fertőzöttek száma. A legtöbb új fertőzött továbbra is Felső-Ausztriában (52 fő), Bécsben (34 fő), Stájerország tartományban (15 fő) és Alsó-Ausztriában (14 fő) található, de Tirolban (7 fő) és Burgenlandban (4 fő) is történtek fertőződések.

 

Koronavírus -Egész Ausztriára érvényes új szabály lép életbe

Sebastian Kurz kancellár a harmonikához hasonlította a koronavírussal kapcsolatos osztrák adatok alakulását. Péntektől ismét  kötelezővé  teszik  a  szájmaszkot  a  zárt  légterű  nyilvános  helyeken,  így  az  élelmiszer-üzletekben,  a bevásárlóközpontokban, a bankokban és a postahivatalokban -jelentette  be  Sebastian  Kurz  kancellár kedd délután Bécsben.

 

Még a koronavírus sem képes a kivándorlás megállítására?

Amilyen gyorsan visszazuhant márciusban és áprilisban a magyarok foglalkoztatása Ausztriában, majdnem olyan gyorsan magához térni látszik a májusi és a júniusi adatok alapján. A múlt hónapban már majdnem annyi magyar állampolgárt foglalkoztattak, mint novemberben, a szezonális mélyponton. Németországban viszont még áprilisban is több külföldi dolgozott, mint egy évvel korábban.

 

Ausztria kiszűri a balkáni fertőzötteket

A  katonaság  bevetésével  fokozza  a  határellenőrzést  Ausztria  a  koronavírus  nyugat-balkáni  terjedése  miatt.  A Szlovéniából érkezőknek szúrópróbaszerű vizsgálatokon kell átesniük. Katonák és rendőrök fésülik át a rakományt, és mérik a belépők testhőmérsékletét. “Ellenőrizzük, van-e az utasnak érvényes negatív tesztje, karanténba kell-e esetleg vonulnia, vagy csak átutazik Ausztrián” -sorolja Thomas Enenkel osztrák alezredes. A bosnyák vagy szerb rendszámú járműveket kiemelten ellenőrzik. Az ilyen autóbuszok összes utasának le kell szállnia és vizsgálaton kell átesnie.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

A Luxemburgi Kereskedelmi Kamara ismertette a gazdasági helyreállítási tervének a részleteit

A gazdaság versenyképességének megerősítése, az állami beruházások növelése, a foglalkoztatás támogatása, az innováció ösztönzése, valamint kedvező adórendszer kialakítása. Ebben az 5 pontban foglalja össze a Luxemburgi Kereskedelmi Kamara a vállalkozások számára kedvező és fenntartható gazdasági fellendülést megcélzó ötleteit. Noha a kormány erőteljes és gyors intézkedéseket hozott a mélyebb gazdasági válság, valamint sok munkahely elvesztésének elkerülése céljából, a Kereskedelmi Kamara úgy véli, hogy “ezeket az intézkedéseket ki kell terjeszteni”, mert a csődláncolat kialakulásának a kockázata még mindig fennáll és az elkövetkezendő hónapokban nagyon is reális veszélyt jelenthet.

 

Belgium költségvetési hiánya az idén a GDP 12,3%-a lesz várhatóan, azaz 52,8 milliárd euró

Belgium költségvetési minisztériumának előzetes számításai szerint az államháztartás teljes éves hiánya 52,8 milliárd euró lesz 2020-ban,  vagyis a GDP  12,31% -a -jelentette  be pénteken David Clarinval költségvetési miniszter. Jelentős javulás várható 2021-ben és 2022-ben, 31,4 milliárd majd 26,5 milliárd euró költségvetési hiány elérésével. Belgium adósságarányát a GDP 122,1% -ára becsülik 2020-ban, szemben a márciusi 99,1% -kal. Ez az arány 2021-ben 118,1% -ra csökken, majd újból fokozatosan emelkedni fog és 2024-ben eléri a GDP 123,1% -át.

 

A cégcsődök száma 26%-kal emelkedhet jövőre Belgiumban

A  Covid-19 válság időzített bombát jelent a cégcsődök vonatkozásában -figyelmezteti Euler Hermes (Allianz), a világ egyik legnagyobb biztosító és hitelintézetének a vezetője. Jelenleg a vihar előtti csend időszakában vagyunk és noha a gazdasági aktivitás fokozatosan növekszik, Euler Hermes azt jósolja, hogy a csődök nagy része nem most, hanem az év vége felé ill. 2021 első felében következik majd be. Globális értelemben a csődök száma 2021 végére + 35% -kal növekszik a  2019-es szinthez képest (a 2020. év nem releváns, különösen a csődök befagyasztása miatt). A csődök számát az Egyesült Államokban (+ 57 %) és Brazíliában (+ 47 %) fog a legnagyobb számban és mértékben emelkedni.

 

A belga autóbuszgyártó Van Hool nehéz helyzetben van

A koronavírus-válság jelentősen visszavetette a Van Hool belga autóbuszgyártó társaság megrendelésállományát is, amely a társaság macedón üzemében 300 ember elbocsátását eredményezte, valamint 70 ideiglenes munkahely megszüntetését Belgiumban, továbbá a cég Egyesült Államokbeli első üzeme megépítésének a leállítását. “A helyzet váratlan és példa nélküli” -mondta Filip Van Hool igazgató egy interjúban. „Nem látom a normális üzemmenet visszatérést 2023 előtt. Idén és a következő évben is veszteséget fogunk termelni. Nem zárhatjuk ki, hogy Belgiumban is komoly elbocsátások történjenek.”

 

Lényegesen több holland ember szeretne a koronavírus-járvány végéig otthonról dolgozni

Az  elmúlt  hónapokban  csaknem  megduplázódott  azon  holland  emberek  aránya,  akik  a  koronavírus-válság csökkenésével továbbra is otthoni munkát szeretnének végezni. –számol be a hollandiai Mobilitás Tudásintézet (KiM: Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) közelmúltban megjelent jelentése.

 

A hollandok többet költenek online rendelésekre a koronavírus-járvány miatt

A tavaszi korlátozási intézkedések jelentősen átalakították a fogyasztók fizetési szokásait Hollandiában. A COVID-19 járvány kitörése óta a holland fogyasztók többet fizetnek olyan online fizetési módokon, mint pl. az iDEAL és a hitelkártyák, és kevesebbet bankkártyákkal továbbá készpénzzel, jelentette hétfőn a holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS: Centraal Bureau voor de Statistiek).

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Csökkent Bosznia-Hercegovina export és importja

Bosznia-Hercegovina exportja ez év január-június közötti időszakban közel 5 Mrd BAM értékben valósult meg, mely az előző év azonos időszakához képest 15%-os visszaesést jelent. Az import is csökkent a fentnevezett időszakok összehasonlítását tekintve, értéke ez év júniusáig 18%-kal volt kevesebb.

 

BULGÁRIA

 

Bulgáriában meghosszabbították a rendkívüli járványhelyzetet

A rendkívüli járványhelyzet meghosszabbításáról döntött a bolgár kormány a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt. A rendkívüli járványhelyzet július 31-ig történő meghosszabbítására vonatkozó döntést szerdán ismertette a kormány sajtószolgálata, és közölte: célja, hogy meghozhassák a betegség terjedésének korlátozásához, az állampolgárok életének és egészségének megvédéséhez elengedhetetlen intézkedéseket. Múlt csütörtökön ismét szigorítottak a korlátozásokon Bulgáriában. Az egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy bezáratja az éjszakai szórakozóhelyeket és a beltéri diszkókat, illetve nem engednek közönséget sporteseményekre, és 30 főben szabták meg az összejövetelek felső létszámkorlátját.

 

CSEHORSZÁG

 

Ha rosszabbodik a járványhelyzet Csehországban, szigorítják az óvintézkedéseket

Ha továbbra is növekszik a napi koronavírus-fertőzések száma Csehországban, az egészségügyi minisztérium újra országos szintű óvintézkedéseket vezet be –jelentette ki Adam Vojtech, a tárca vezetője szerdán este, miután az utóbbi napokban folyamatosan romló járványhelyzetről tárgyalt Andrej Babiš kormányfővel Prágában.

 

Koronavírus: 212 új fertőzött Csehországban

Akár az októberi kerületi választásokat is elhalaszthatják a járvány miatt. Kedden 212 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Csehországban, a jelentések szerint a Morva-Sziléziai kerületben a legrosszabb a helyzet. A világjárvány kirobbanása óta most először lépte át az aktív fertőzöttek száma az 5000-es lélektani határt –jelenleg 5046 fertőzöttet tartanak számon.   Csehországban a járvány kezdete óta 14324 főnél állapították meg a koronavírus-fertőzést, közülük 360-an hunytak el a kór következtében. A mai napig több mint 8900-an gyógyultak meg. Jan Hamáček cseh belügyminiszter kedden nem zárta ki, hogy a járványügyi helyzet miatt akár az októberi kerületi választásokat is elhalaszthatják. Igaz, hozzátette, hogy ez a legrosszabb forgatókönyv.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Alakul a britek végső, nagy tragédiája

A koronavírus-járvány új helyzetet teremtett számos országban, így -a brit brexiterek nagy szomorúságára -az Egyesült Királyságban is. Nőtt az esélye annak, hogy a patinás múltú Nagy-Britanniát hamarosan át kell keresztelni Kis-Britanniára vagy szóba jöhet még a Nagyobbacska Anglia elnevezés.

 

London példája mutatja, mekkora csapás a koronavírus a turizmusnak

A tavaly még az európai turisztikai célpontok között elsőként végző London egy friss felmérés szerint lecsúszott a 10 leglátogatottabb város listájáról is. A Buckingham Palota, a Madame Tussauds múzeum és a Szent Pál Székesegyház London leglátogatottabb turistalátványosságai, azonban a turisták az utóbbi időben kerülik a várost: a tavaly még leglátogatottabbnak számító európai város egy friss kutatás szerint most csak a 11. helyre fért be.

 

Komoly mellékhatások nélkül működik a brit koronavírus-vakcina

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca cég közös kutatásának eredménye, az AZD1222 nevű vakcina biztonságosnak bizonyult a korai emberi tesztek alapján, írja a Reuters. Az AZD1222 nem okozott komoly mellékhatásokat (lázat és fejfájást bizonyos tesztalanyokban igen), és T-sejt és antitest-reakciókat váltott ki a hétfőn publikált adatok szerint. A tesztet 1077 emberen végezték el, a vakcina antitesteket és fehérvérsejteket eredményezett, amik meg tudtak birkózni a koronavírussal.

 

Boris Johnson nem szeretne újabb országos zárlatot

Gyakorlatilag  kizárta  az  országos  kiterjedésű  zárlat  újbóli  elrendelésének  lehetőségét  vasárnap  megjelent nyilatkozatában  a  brit  miniszterelnök.  Boris  Johnson  kijelentette:  ma  már  van  annyi  tudásanyag  az  új  típusú koronavírusról, hogy az ország teljes lezárása elkerülhető legyen. Johnson a The Sunday Telegraph című vasárnapi konzervatív brit lapnak adott interjúban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ő is az újabb országos zárlatot kizáró francia álláspontot vallja-e. Jean Castex francia miniszterelnök a minap kijelentette, hogy nem lehet szó újbóli teljes körű,  az  egész  országra  kiterjedő  korlátozások  elrendeléséről,  tekintettel  a  járvány  elején  alkalmazott  zárlat katasztrofális gazdasági hatásaira.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Koronavírus: újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma Franciaországban, jön a kötelező maszkviselés

Miután Franciaországban a jelek arra utalnak, hogy a koronavírussal fertőzöttek száma “enyhén emelkedni kezdett”, a kormány úgy döntött, hogy már a jövő héttől kötelezővé teszi a maszkviselést a nyilvános zárt helyeken. A szabálysértők pénzbírsággal sújthatók -jelentette be Jean Castex miniszterelnök péntek este a France2 közszolgálati televízió híradójának stúdióvendégeként. A kormányfő szerint ugyanakkor nem nevezhető súlyosnak a helyzet az országban, de arra kért mindenkit, hogy maradjon elővigyázatos a nyáron.

 

Több száz járványgóc van Franciaországban

Franciaországban 400-500 koronavírusos járványgócot tartanak jelenleg nyilván és ellenőrzés alatt az egészségügyi hatóságok, de nem fenyeget második hullám –mondta hétfőn Olivier Véran egészségügyi miniszter, miközben a kormány az egész országban kötelezővé tette a maszkviselést a nyilvános zárt helyeken.

 

Francia gazdaság: az új út nagyon hosszú lesz

A pozitív jelek ellenére a francia gazdaság még messze nincs túl a nehezén és nem tér vissza a válság előtti szintre, bár az idei 3. negyedévben erőteljes fellendülés várható. „Nehéz hónapok állnak előttünk, 2021 tavaszára akár 800.000–1 millió további munkanélküli is lesz” -nyilatkozta a köztársasági elnök a július 14-i televíziós beszédében, és hozzátette: “Az ország célja nem az, hogy megváltoztassa az irányt, hanem hogy megváltoztassa az utat, és egy erős, független Franciaország legyen egy autonóm Európában.” Mindenesetre az új út hosszú és buktatókkal tarkított.

Koronavírus: a Francia Államvasutak kísérletezik az utasok hőmérsékletének mérésével

Az első teszteket kedden a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron fogják elvégezni, ahol a TGV utasok testhőmérsékletét a beszállás előtt és önkéntes alapon mérik majd meg. A pályaudvaron, a beszállási kaputól kezdődően 5 db felszerelt „egészségügyi terminál” várja majd az utasokat, lehetővé téve a számukra, hogy egy hőérzékelő kamera segítségével megmérjék a testhőmérsékletüket érintkezés mentesen.

 

A „maszk büdzsé” elérheti a 300 eurót is havonta egy 4 fős család esetében

Túl drágák a maszkok? –merül fel a kérdés Franciaországban, miután július 20-tól bevezették a maszk kötelező használatát és viselését a zárt nyilvános tereken. Természetesen sok francia embert látnak el maszkkal a társaságok vagy az állami hatóságok, és ennek folytatódnia is kell, különösen a legbiztonságosabb helyzetben lévők számára. Néhány esetben a számla személyenként azonban havonta akár a 75 eurót is elérheti. Valódi költségvetés a családok számára, tehát egy 2 gyermekes család esetében akár 300 euró is lehet.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Koronavírus: nem lassul a járvány Horvátországban

A válságstáb jelentése szerint szombaton 92-vel nőtt és elérte a 4345-öt az új fertőzöttek száma Horvátországban. Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. A betegek közül 153-an vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1207. Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, azt megelőzően egy hónapig nulla és három közé volt tehető a napi új esetek száma. A legtöbb megbetegedést, 140-et, a múlt pénteken regisztrálták az országban. Vili Beros egészségügyi miniszter bejelentette: a hétvégétől olcsóbban lehet koronavírus-tesztet végezni az országban. Azok, akik nem kapnak beutalót gyors PCR-tesztre, magánúton most háromszor olcsóbban elvégeztethetik azt. A tesztek ára 1506 kunáról (valamivel több mint 70 ezer forint) 500-700 kunára (23-32 ezer forint) csökken -hangsúlyozta.

 

KOSZOVÓ

 

Koszovó elismerése az egyetlen opció?

Miután a múlt héten Brüsszelben újraindult a Belgrád–Pristina-párbeszéd, már bizonyos részletek is kiszivárogtak arról, milyen irányba haladhatnak a továbbiakban a megbeszélések. A szerbiai tisztségviselők a téma kapcsán annyit közöltek, hogy a megbeszélés nehéz, de építő jellegű volt, s hogy az ország bonyolult politikai időszak elé néz, amelyben az egység vezethet csupán eredményre. Valamivel konkrétabban fogalmazott a tárgyalások kapcsán Avdullah  Hotikoszovói kormányfő, aki közölte, már nem lesz téma Brüsszelben a későbbiekben Koszovó területi integritásának a kérdése, ez a téma lekerült a napirendről.

 

Koronavírus -Montenegró korlátozta a belépést, Koszovó is szigorítást fontolgat

A legújabb szabályozás értelmében szerb, észak-macedón, orosz és moldáv állampolgárok nem utazhatnak be Montenegróba, míg a bosznia-hercegovinai, koszovói és albán állampolgárok negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén igen. Koszovóban egy nap alatt 4307-ről 4512-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Három halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 97-re nőtt a halottak száma.

 

LENGYELORSZÁG

 

Járvány utáni siralomvölgy Lengyelországban

Lengyelországban árengedményekkel igyekeznek becsalogatni a vendégeket a szállodák, ám nem sok sikert érnek el. A legfájóbban a külföldi turisták hiányoznak. Noha Lengyelországban a hotelek 93 százaléka működik, és a szállodák többsége  árleszállításokkal  próbál  vendégeket  fogni,  továbbra  is  nehézséget  okoz  a  szobák  eladása -írta  a Rzeczpospolita. A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarája felmérést végzett tagjai között, amiből kiderült, hogy jó néhány hotel már nem indította újra szolgáltatását a járvány enyhülése után.

 

Meghaladta a 40 ezret a lengyelországi fertőzöttek száma

Meghaladta a 40 ezret vasárnapra Lengyelországban az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma –közölte az egészségügyi minisztérium. Egy nap alatt 358-cal emelkedett a fertőzöttek száma, a hatóságok így 40 104 esetet tartanak nyilván. Vasárnapig 1624 ember halt bele a COVID-19 betegség szövődményeibe. Lengyelországban először április  végén,  majd  májusban  és  júniusban  fokozatosan  enyhítettek  a  márciusban  bevezetett  járványellenes korlátozásokon.

 

MONTENEGRÓ

 

Ismét járványhelyzetet hirdettek Montenegróban

Szerdától ismét járványhelyzetet hirdettek Montenegró egész területén, annak ellenére,  hogy  az  Adria-parti ország korábban koronamentes övezetté nyilvánította magát, hiszen 42 napon át nem volt új fertőzött. A kormány kötelezővé tette a maszkviselést szabadtéren is a felnőtteknek és a hét éven felüli gyerekeknek.

 

Sok kritika éri a montenegrói Fertőző Betegségek Nemzeti Koordinációs Testületét

A montenegrói Fertőző Betegségek Koordinációs Testülete feldühítette az ellenzéki pártokat és a polgári aktivistákat azzal,  hogy  a  COVID-19 esetek közelmúltbeli emelkedéséért az ellenzéki Demokratikus Front tevékenységét tették felelőssé. Daliborka Uljarevic, a Közoktatási Hivatal igazgatója szerint a kormányzó Szocialisták Demokrata Pártjának (DPS) jelentős befolyása van a koordinációs testületre. Vasárnap a koordinációs testület az ellenzéki Demokratikus Front tagjait azzal vádolta, hogy semmibe vették a koronavírus miatt elrendelt kormányzati megelőző intézkedéseket, „közegészségügyi veszélyt” okoztak.

 

NÉMETORSZÁG

 

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai-frissítve 2020. július 14-én.

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Németország vírus-kommunikációját tanítani lehetne

Németország megmutatta, hogy a tudományos kommunikáció létfontosságú lehet egy járvány sikeres leküzdésében. Németországban –akárcsak  sok  más  országban –voltak  olyanok,  akik  felemelték  hangjukat  a  szigorú karanténintézkedések ellen, és azt állították, hogy a Covid-19 nem is létezik. Ami azonban sok helyütt hiányzott, hogy ezzel párhuzamosan –a politikusok mellett –volt egy pár kiváló tudós is, akik rendszeresen és nyíltan kommunikáltak az emberekkel, ami a helyiek szerint hatalmas szerepet játszott a pletykák és a félreértések elkerülésében.

 

Már látszanak a javulás jelei a Daimler menedzsmentje szerint

Közzétette legfrissebb számait a Daimler, a társaság második negyedéves bevétele kétszámjegyű visszaesést mutatott, a cég üzemi eredmény soron 1,68 milliárd dolláros veszteségről számolt be, ami jobb lett a vártnál. A cég vezérigazgatója szerint már látják az eladások javulásának jeleit, a Daimler várakozásai szerint a csoportszintű üzemi eredmény pozitív lehet az idei évben, ha nem fordul súlyosabbra a járványhelyzet. A Daimler számait jól fogadták a befektetők, a cég részvényárfolyama 5,7 százalékkal került feljebb.

 

Koronavírus: közel kétmilliárd dollár értékben szállíthat vakcinát az Egyesült Államoknak a Pfizer

Szerdán az amerikai kormányzat bejelentette, hogy 1,95 milliárd dollárt fizet a Pfizernek, hogy a vállalat 100 millió dózist állítson elő és szállítson le a potenciális koronavírus-vakcinájából, amennyiben a társaság és a német biotechnológiai cég, a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina-jelölt biztonságosnak és hatékonynak bizonyul az emberek esetében.

 

Még a koronavírus sem képes a kivándorlás megállítására?

A Németországban alkalmazott magyar állampolgárok száma a februári 110 995 után márciusban 110 671-re,  majd áprilisban 109 396-ra, tehát csak kis mértékben süllyedt. Az eddigi csúcs egyébként szeptemberben volt 114 177 fővel. Amint a grafikonon megfigyelhető, telente itt is rendszeresen visszaesik a létszám. Vélhetően olyan szezonális iparágak miatt, mint a turizmus, az építőipar és a mezőgazdaság.

 

Legós megoldás segíti koronavírus-oltás gyártását

Őrült hajsza kezdődött a koronavírus elleni oltás elkészítésében: kis és nagy cégek a tömeggyártás előkészítésén dolgoznak, ami nem egyszerű dolog, mert senki sincs felkészülve arra, hogy hirtelen olyan mennyiségű oltóanyagot gyártson, amiről itt szó van.

 

A tervezettnél jóval nagyobb leépítésre készül a Daimler

A Handelsblatt című üzleti lap pénteki jelentése szerint az eredetileg tervezettnél jóval nagyobb leépítésre, húszezer munkahely  megszüntetésére  készülnek  a  Daimler  német  autógyártó  társaságnál.  A  leépítést  ugyan  továbbra is elbocsátások  nélkül,  vagyis  a  természetes  fluktuáció,  a  nyugdíjazás  és  a  közös  megállapodáson  nyugvó szerződésbontás eszközével kívánják végrehajtani, de a megszüntetendő munkahelyek száma az első tervekben szereplő 10 ezernek a duplája lehet a jelenleg világszerte csaknem 300 ezer embert foglalkoztató cégnél, a személyi költségeken pedig az eddig kitűzött évi 1,4 milliárd euró helyett 2 milliárd eurót kívánnak megtakarítani.

 

OLASZORSZÁG

 

Még meg sem kapta az EU-s pénzt, máris kinyitja a pénzcsapot Olaszország

Az olasz kormány egy újabb, 25 milliárd eurós összegű csomagot fogadott el szerda késő este, hogy segítse talpra állni a gazdaságot. Ez már a harmadik ösztönzőcsomag az országban. A csomag ideglenes segítséget nyújt a gazdaságnak, amíg az EU által odaítélt 200 milliárd euró meg nem érkezik.

 

Olaszországban zárt térben továbbra is kötelező a maszk, és távolságot kell tartani egymástól

Megerősítette a szájmaszk kötelező viseletét zárt helyen, valamint a távolságtartásra vonatkozó előírásokat Roberto Speranza  olasz  egészségügyi  miniszter  parlamenti  bejelentésében,  hangsúlyozva,  hogy  a  koronavírus  miatti járványveszély továbbra sem múlt el.

 

Olaszország piaca a kormány és a Benetton család harcát követi

Jelentős pénzügyi-gazdasági tétje van a jelenlegi olasz kormány és a Benetton-vállalkozócsoport közötti küzdelemnek, amely a két évvel ezelőtti genovai hídomlás óta az olaszországi autópálya-hálózat feletti ellenőrzésért folyik az olasz sajtó pénteki összefoglalója szerint.

 

OROSZORSZÁG

 

Orosz miniszterelnök: az egészségügy felkészült a második hullámra

Az orosz egészségügy készen áll az olyan kihívásokra, mint amilyen a COVID-19-világjárvány második hulláma –jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök moszkvai parlamenti meghallgatásán. Korábban Vlagyimir Csulanov professzor, az orosz egészségügyi minisztérium járványügyi főszakértője úgy vélekedett, hogy a vírusos, köztük a COVID-19 fertőzések második hulláma ősszel érheti majd el Oroszországot, de az nem lesz olyan erős, mint amilyen az első. A kormányfő a törvényhozás alsóházában, az Állami Dumában úgy vélekedett, hogy az egészségügyi rendszer jól vizsgázott. Kifejezte reményét, hogy Oroszországnak őszre már meglesz a vakcinája.

 

Oroszország elsőként végezhet a COVID-19-vakcina kifejlesztésével

Oroszország a többi országnál előbb fejezheti be a Covid-19 elleni vakcinájának tesztelését –jelentette ki Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva. “Ez az utolsó fázis, amely a vakcina aktív felhasználásának beindításához szükséges. Úgy gondoljuk, lehet, hogy Oroszország gyorsabban jut túl ezen a harmadik szakaszon, mint a többi ország” –nyilatkozott Dmitrijev. Elmondta, hogy a harmadik fázis a vakcina széleskörű tesztelését jelenti. “Emberek ezrein fogják tesztelni Moszkvában, és a harmadik fázisba más országokban is belekezdünk” –hangoztatta.

 

Hazaengedték az orosz vakcina klinikai tesztelésében résztvevő önkéntesek első csoportját

Veszélytelennek és a szervezet által könnyen elviselhetőnek minősítette a COVID-19 elleni első orosz vakcinát szerdai közleményében az orosz védelmi minisztérium. A tárca közölte, hogy szerdán kiírták a hadsereg központi, Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő kórházából az oltóanyag klinikai tesztelésében részt vevő önkéntesek első, 18 fős csoportját. A második csoportot a tervek szerint hétfőn engedik majd haza. A kísérlet alanyainak szervezetében antitestek képződtek. Az Interfax által idézett kísérleti alanyok azt mondták, hogy a vakcina beadását követően átmenetileg hőemelkedés vagy 38 fokos láz jelentkezett náluk, és az oltás helyén enyhe fájdalmat és keményedést éreztek. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a többség panaszmentes maradt. Az önkéntesek egyébként 100 ezer rubel (mintegy 437 ezer forint) honoráriumban részesülnek.

 

Akár három saját vakcinát is piacra dobhat Oroszország

Oroszország várhatóan két-három vakcinatípust fog kifejleszteni -közölte Vlagyimir Csehonyin, az Orosz Tudományos Akadémia elnökhelyettese csütörtökön az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

 

ROMÁNIA

 

Romániában vészesen megugrott a fertőzöttek száma, teszt és karantén vár nem csak rájuk

Romániában ismét megdőltek a koronavírus-járvány rekordjai, mind az egy nap alatt diagnosztizált új esetek, mind az elhalálozások tekintetében, de a kormány a kedden hatályba léptetett karnaténtörvény alkalmazásától a fertőzések ütemének megfékezését reméli. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint megközelítette az ezret (994) az utóbbi 24 órában azonosított fertőzöttek száma, és minden korábbinál több, 36 COVID-19-ben szenvedő beteg vesztette életét egy nap alatt. Az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos esetek297-es száma is rekordot döntött. A mai nap hatályba lépő karnaténtörvény ismét lehetővé teszi a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek kórházi, vagy otthoni  elkülönítését,  és  jogalapot  teremt  a  hatóságoknak  arra,  hogy  karanténra  kötelezzék  a  fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő, vagy a járvány sújtotta országokból érkező embereket.

 

Koronavírusos betegek szórták a vírust Romániában szabadon, karanténtörvényt vezettek be

Romániában legalább közel ezer koronavírusos állampolgár hagyta el betegen, orvosi javaslat ellenére a kórházat, mert július eleje óta a helyi jogszabályok hiányában a kormány nem tehette meg, hogy karanténban tartsa őket. Július 21-től újra elrendelheti a kormány a karantént. Az országban elszabadult a vírus, a következő hetekben naponta 1000 új koronavírusosra számíthatnak. Július másodika óta 972 koronavírusos beteget engedtek ki a kórházakból orvosi javaslat ellenére, és legalább 3680 koronavírusos beteg nem ment kórházba. Ha a járvány indokolttá teszi, cégeket, utcákat, városrészeket kötelezhet karanténra, hogy megfogják az esetleges gócokat. Romániában mindeddig 38 139 fertőzöttet regisztráltak, és 2038-an hunytak el a vírusban.

 

Koronavírus: meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában

Romániában július 15-től újabb 30 napra meghosszabbította a kormány szerdán a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, közszállításban.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Állami gyászszertartás az áldozatokért

Hivatalos állami gyászszertartáson búcsúztatták a koronavírus-járvány több mint 28 ezer spanyol áldozatát Madridban.

 

Kemény feltételt szabott Spanyolország a koronavírus-segélyért cserébe a stratégiai cégeknek

A spanyol kormány úgy döntött, hogy nem engedi bónuszt és osztalékot fizetni azokat a stratégiai jelentőségű cégeket, amelyek állami mentőövet kapnak a koronavírus miatti gazdasági nehézségeik enyhítésére.

 

Az elmúlt három hétben megháromszorozódott a fertőzöttek száma Spanyolországban

Az elmúlt három hétben megháromszorozódott az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma -közölte MaríaJosé Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfőn Madridban.

 

Rosszhír a Spanyolországba utazóknak: ismét szigorítanak Barcelonában

Barcelonában és a vonzáskörzetében található mintegy tucatnyi településen újból korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-fertőzések emelkedése miatt -jelentette be a katalán kormány pénteken Barcelonában.

 

SVÉDORSZÁG

 

Most akkor megbukott a svéd koronavírus-modell, vagy nekik volt igazuk?

Majdnem 80 ezer fertőzött és több mint 5500 halott a tízmilliós országban –a hivatalos adatok szerint egyelőre ez a különutas svéd koronavírus-modell eredménye. Ez elsőre akár teljes bukásnak is tűnhet, de ha a számok mögé nézünk, már egyáltalán nem ilyen egyértelmű a helyzet.

 

Vallomást tett Svédország: messze vagyunk a nyájimmunitástól

Annak ellenére, hogy nem vezetett be teljes lezárásokat, a koronavírussal szembeni immunitás messze nem éri el azt a szintet Svédországban, hogy a jövőben ne okozhatna a járvány komoly károkat –közölte a skandináv ország közegészségügyi hatósága. Svédországban sokkal több teszt mutatott ki fertőzést eddig, mint bármely más skandináv országban, de messze vannak attól a svédek, hogy elérjék az úgynevezett nyájimmunitást. „Tudjuk, hogy a lakosság hatalmas részei védtelenek, hiszen meg sem fertőződtek” –nyilatkozta a hatóság mikrobiológiai osztályának vezetője, Karin Tegmark Wisell.

 

SZERBIA

 

Új koronavírus-kórházakat építenek Szerbiában

Belgrád/Pristina/Szkopje/Podgorica/Szarajevó –decemberig két új kórházat építenek Szerbiában, amelyek feladata a koronavírus-fertőzöttek kezelése lesz -jelentette be a szerb elnök csütörtökön Belgrádban. Aleksandar Vucic közölte, hogy az intézmények építése a jövő héten kezdődik meg Belgrádban, valamint a közép-szerbiai Krusevácon. Az intézmények december elsejére készülhetnek el, hogy a járvány második hullámának fertőzöttjeit már ott kezelhessék -mondta.

 

Szerbia fejlesztése nem állhat le

Az ország fejlődésének útjába nem állhat egy járvány sem. A Belgrád–Szabadka autóútszakaszon pillanatnyilag is folyik az útburkolat felújítása. A munkások jelenleg a Szőreg melletti bekötőútnál tartanak, 10,8 kilométer hosszan végzik a szükséges javításokat. A 35,3 kilométeres szakaszból eddig 24,5 kilométeren fejeződtek be a munkálatok.

 

Már ezer szerbiai orvos kéri a köztársasági válságstáb lemondását

Már ezer szerbiai orvos írta alá azt a nyílt levelet, amelyben az Ujedinjeni protiv kovida (Együtt a covid ellen) csoport nyílt levélben határolódott el a köztársasági válságstábtól, és annak lemondását követeli –írja a szerb sajtó. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a hét elején mintegy 350 orvos írta alá ezt a bizonyos levelet, de néhány nap alatt az aláírók száma meghaladta az ezret.

 

Szerbia továbbra is sárga kategóriába tartozik

Szerbia besorolását illetően nincs változás, ami azt jelenti, hogy az országos tisztifőorvos határozata alapján Szerbia továbbra is sárga kategóriába tartozik. Mint ismeretes, a magyar kormány először július 12-én határozta meg és tette közzé a járványhelyzet miatt elkészített határozatát, s Szerbia akkor is a sárga kategóriába került, míg Bosznia-Hercegovinát, Albániát, Észak-Macedóniát, Koszovót, valamint Montenegrót a piros kategóriába sorolták, s ez a helyzet a módosítás után sem változott.

 

A gyerekeknek is kötelezővé tették a maszk viselését Szerbiában

A gyerekeknek is kötelezővé tették a maszk viselését Szerbiában, az utóbbi időszakban több gyereket is koronavírus-tünetekkel szállítottak kórházba –közölte a járvány kezelésével megbízott válságstáb hétfőn. A nyugat-balkáni országban egy nap alatt 20 498-ról 20 894-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 472-re nőtt.

 

Szerbiában minden fesztivált lemondtak

A koronavírus-járvány miatt bizonytalan időre elhalasztották a palicsi nemzetközi filmfesztivált, korábban pedig a szervezők lemondták a kishegyesi Dombos Festet, az újvidéki Exit fesztivált, a belgrádi Beer Festet, a nisi Nishville fesztivált, valamint a gucai trombitafesztivált is. Szerbiában egy nap alatt 19 717-ről 20 109-renőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken 10 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 452-re nőtt.

 

SZLOVÁKIA

 

Koronavírus Szlovákiában: 31 új fertőzött, 2251 tesztelés

A legtöbb új fertőzött a Pozsonyi és a Trencsényi kerületben van.31 új esettel 2089-re emelkedett a fertőzöttek száma az országban. Szlovákiában az elmúlt 24 órában 2251 tesztelést végeztek, tájékoztatott a korona.gov.sk portál. Összesen eddig 1556 személy gyógyult már ki a betegségből. Szerdán nem történt új elhalálozás, a COVID-19  miatt elhunytak száma így 28.   16-an vannak kórházban, közülük 10-nél be is bizonyosodott a COVID-19 fertőzés. Az intenzív osztályon két személyt kezelnek, senki nincs lélegeztetőgépre kapcsolva. A 7 napos medián értéke 14.

 

Szlovákia humanitárius segítséget küld Kenyába a koronavírus-járvány elleni harchoz

Szlovákia pénteken (júl. 24.) humanitárius segítséget küld Kenyába a koronavírus-járvány elleni harchoz –tájékoztatott a szlovák külügyminisztérium. A közreadott információk szerint 50 ezer diagnosztikai tesztet, 1 800 liter fertőtlenítő koncentrátumot, 20 ezer FFP2-típusú reszpirátor, valamint cipőket és ruhákat is küldenek a segélycsomagban.   A humanitárius segítség szállítása körüli teendőket a külügyi tárca fogja koordinálni, emellett a segélycsomagot az EU Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központjába (ERCC) is be fogják regisztrálni. A központ a szállítási költségek jelentős  részét vissza  fogja  téríteni  Szlovákiának.  A  visszafelé  induló  repülőjáratot  a  szlovák,  illetve  más  EU-s állampolgárok repatriációjára is kihasználják.

 

Növekszik a munkanélküliség, csökken a munkahelyek száma Szlovákiában

2020 júniusában 7,4 százalékra emelkedett a munkanélküliség Szlovákiában. Ez 0,2 tizeddel magasabb, mint májusban volt, a növekedés pedig már hatodik hónapja tart. Éves szinten a munkanélküliség emelkedése 2,43 százalék. 2019-ben az állástalanok aránya 4,97 százalék volt. A munkát kereső személyek száma júniusban 203 586 személyt tett ki, ez májushoz képest 5330 fős növekedést jelent.

 

A turizmusban dolgozók harmada veszítheti el állását Szlovákiában

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség felszólította a kormányt, tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy az ágazatban dolgozók átvészelhessék a koronavírus-járvány miatt kialakult válságot. Pozsonyban az elmúlt hónapban csupán a szállodák 15 százalékában jegyeztek fel foglalást. Marek Harbuľák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség elnöke kijelentette, hogy a szlovákiai idegenforgalom helyzete több mint kritikus, éppen ezért a szervezet felszólítja a kormányt,  kezdjen  el  komolyan  foglalkozni  a  problémákkal,  amelyekkel  nemcsak  a  koronavírus-járvány  miatti kényszerleálláskor kellett szembenézniük az ágazatban dolgozóknak, hanem a következő hetekben, hónapokban is vár rájuk.

 

SZLOVÉNIA

 

Szlovéniában betiltották a 10 főnél nagyobb összejöveteleket

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 6-tal 1946-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így eggyel 112-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon.

 

UKRAJNA

 

Ukrajna újabb 9 országnak adott zöld jelzést

Az információ szerint az Ukrán Külügyminisztérium bővítette a zöld jelzésű országok körét. Az ezekből hazatérő ukrán állampolgároknak már nem kell kötelezően két hétre karanténba vonulniuk. Makszim Sztefanov a külügyi tárca vezetője közölte, hogy az ukrán állampolgárok számára kinyitotta kapuit Albánia, Bulgária, Románia, Szerbia, Csehország, Egyiptom, Bissau-Guinea, Banglades és Surinam. A külügyminiszter elmondása szerint a zöld jelzésű országok köre azt követően bővülhetett, hogy az ukrán egészségügyi tárca 40-ről 55-re növelte a 100 ezer főre jutó koronavírusos aktív fertőzések biztonsági küszöbét.

 

Koronavírus -kedvezőbb hírek jöttek hírek Ukrajnából

A korábbi napok magas, 800-nál is nagyobb növekménye után hétfőre második napja regisztráltak kevesebb új koronavírusos beteget Ukrajnában, ezúttal 651-et -derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített napi tájékoztatóján. A megelőző napon is alacsonyabb volt a növekmény nyolcszáznál, vasárnapra 731 új fertőzéses esetet azonosítottak. Ukrajnában már korábban is általában alacsonyabbak voltak a hétvégéről jelentett adatok a hétköznapokon mérteknél. Ezt egy hete Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester azzal indokolta, hogy a hétvégén kevesebb beteg fordul orvoshoz, mint hétköznap, valamint kevesebb tesztet is végeznek.

 

KAZAHSZTÁN

 

Kazahsztánban stabilizálódik a koronavírus terjedése

Jelenleg  csökken  az  új  megbetegedések  száma.  A  kormány  beszámolója  alapján  Kazahsztán elérte  a  járvány terjedésének a stabilizációs fázisát. A fertőzés növekedésének a dinamikája a friss adatok szerint 2,1%.

 

ÜZBEGISZTÁN

 

Üzbegisztánban engedélyezték a koronavírussal fertőzöttek ellátását a magánkórházaknak

Minden magán-és nem kormányzati kórháznak joga van  PCR-teszteket végezni a koronavírus kimutatására és a koronavírus fertőzéses  betegek  kezelésére.  Abdulla  Aripov  miniszterelnök  arra  is  utasította  az  Egészségügyi Minisztériumot  és  a  khokimiyatokat,  hogy  biztosítsanak  minden  szükséges  támogatást  a  magánkórházak tevékenységeinek megszervezéséhez ezekkel a kérdésekkel és feladatokkal kapcsolatban.

 

KÍNA

 

Olcsón megússza a válságot és a jövő szuperhatalma lesz, vagy most kezd csak hanyatlásba Kína?

Kína gazdasága az idei évben is nőhet, így elsőre azt gondolhatjuk, hogy a fejlett világgal ellentétben Kína relatíve olcsón megússza a koronaválságot. Ez azonban csak rövid távon igaz, mert bár az előrejelzések egyelőre nem mutatják Kína pozícióinak számottevő visszaesését, de a kockázatok jelentős mértékben nőttek -mind gazdasági, mind politikai szempontból. Az ország gazdaságának szerkezete átalakulhat a következő évtizedben, de a növekedés fennmaradhat, külgazdasági súlya viszont szinte biztosan megsínyli a jelenlegi válságot.

 

Nem hagyja magát Kína, megvédik a Huaweit a britektől

Hua Csunjing, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint politikai döntés született, amikor arról határoztak a britek, kiteszik a Huawei szűrét az ország mobilos hálózatából. Bár az év elején még arról beszélt a brit kormány, hogy a Huawei is  részt  vehet  az  5G-hálózat  fejlesztésében,  a  döntéshozók  májusra meggondolták  magukat.   A mostani  döntés értelmében a  brit  telekommunikációs  cégek  2020.  december  31. után  nem  vásárolhatnak  5G-berendezéseket  a Huaweitől, a már beépített hardvert 2027-ig el kell távolítaniuk a hálózataikból.

 

Szöulba költözteti hongkongi szerkesztőségét a The New York Times

Januártól a dél-koreai Szöulból folytatja munkáját a The New York Times (NYT) eddig Hongkongban működő szerkesztősége. Az Euronews szerint az amerikai lap félti a sajtószabadságot, valamint a július 1-jén életbe lépett kínai nemzetbiztonsági törvény miatt bizonytalannak érzi újságírói hongkongi helyzetét.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban egyre csökken a napi új igazolt fertőzések száma

Törökországban az új típusú koronavírus okozta napi halálozások száma csökken. Az elmúlt 24 órában 18-an  estek áldozatul a koronavírusnak, ezzel az összes halálozás száma 5536-ra emelkedett. Egy nap alatt 42 846 tesztet végeztek, az újonnan diagnosztizáltak száma 928. Az elmúlt 24 órában kórházból távozott betegek száma pedig 1009 így 204 011-ra nőtt az összes gyógyult száma. “Semmi jel nem utal arra, hogy a nyári hónapokban lecsengene a járvány. A maszkviselés, megfelelő fizikai távolságtartás és néhány egyszerű higiénés szabály betartása rendkívül fontos a vírus tovább terjedésének megakadályozásában.” így fogalmazott Fahrettin Koca egészségügyi miniszter a Tudományos Tanács értekezletét követően.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Ma jöhet a nagy bejelentés: újra helikopterpénzt kaphat az amerikai lakosság

Ma várhatóan bemutatják az amerikai szenátus republikánus tagjai az újabb gazdaság-stimulációs csomagot, melynek része lehet egy újabb kör 1200 dolláros, a lakosságnak szánt pénzosztás. A Forbes összeszedte, hogy az eddig kiszivárgott információk alapján mit tartalmazhat az új stimulációs csomag.

 

Miközben tombol a járvány, a Microsoft szépen csendben rekordévet zárt

Rekord eredményekről számolt be a Microsoft a június végén zárult pénzügyi évére tegnap, az amerikai tőzsde zárása után  közzétett  gyorsjelentésében,  a  részvényei  mégis  estek  a  zárás  utáni  kereskedésben,  eltávolodva  kissé  a közelmúltban felállított történelmi csúcstól. Pedig a vállalat a járvány nagynyertese,  a  home  office  miatt  ugyanis megugrott a cloud szoftverei iránti kereslet. És a menedzsment optimista a jövőre nézve is.

 

Jöhet az amerikai gazdaság újabb összeomlása és a dollár zuhanása

Túlzottak a gazdaság gyors felpattanásával kapcsolatos várakozások, az amerikai gazdaság inkább a W-alakú válság felé halad –mondta a CNBC-nek Stephen Roach közgazdász. A szakember szerint nem csak a járvány második hullámának van reális veszélye, de a gazdaság is újabb visszaesés elé nézhet. A Morgan Stanley korábbi ázsiai vezére kiemelte, hogy a történelmi tapasztalatok alapján a recessziók általában két hullámban valósulnak meg, szerinte a mostani válság a jellegzetességei ellenére hasonló lefolyású lehet.

 

Dollármilliárdokért szereznek be új koronavírus elleni vakcinákat Trumpék

A  Trump-adminisztráció szerdán 1,95 milliárd dolláros megállapodást kötött az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyárakkal százmillió adag új koronavírus elleni vakcináról az egyelőre még csak készülőben lévő szerről –írja az MTI. A Fehér Ház által aláírt megállapodás értelmében az amerikai kormányzat még további ötszázmillió adag vakcinát vásárolhat. Az oltóanyagot a The Wall Street Journal szerint az amerikai állampolgárok ingyen kapják majd meg.

 

Több amerikai államban kötelezővé tették az utcán is a szájmaszkot

Az Egyesült Államok több tagállamában kötelezővé tették helyi idő szerint szerdán az utcán is a szájmaszkot. Ohióban, Minnesotában és Indianában is folyamatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált vírusfertőzöttek száma, és ezért mindhárom államban mindenkinek kötelező lesz a szájmaszk viselése az utcán és a munkahelyen egyaránt, írja az MTI.

 

Trump: a járványhelyzet még romlani fog, mielőtt javulna

Újabb 50 halálesettel 145 ezerre emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak, és 2500 új esettel 4 millió fölé nőtt a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban. Az újonnan fertőzöttek közel kétharmada 40 évesnél ifjabb, azaz a járvány jelenlegi szakaszában a fiatalabbak adják át, terjesztik a vírust. Közel három hónapos szünet után először tartott vírus-tájékoztatót az amerikai elnök. Donald Trump szerint a járványhelyzet még romlani fog, mielőtt javulna, valamint -átértékelve korábbi álláspontját-maszkviselésre kért mindenkit.

 

Új koronavírus-szűrőprogrammal indítanák be a légiközlekedést az USA és Európa között

Közös, európai-amerikai koronavírus-szűrőprogramot javasolt a Lufthansa Group, az International Airlines Group (IAG) és a United Airlines, hogy újraindulhasson a két kontinens közötti légiközlekedés. A három légitársaság Mike Pence amerikai alelnöknek és Ylva Johanssonnak, az unió belügyi biztosának címzett levelében azt írta, szeretnék, ha a felek megfontolnák egy közös szűrőprogram indítását. A levélben az is szerepel, hogy bár tudják, hogy bonyolult és nehéz egy ilyen program kivitelezése, de egy kísérleti programmal bizonyítani tudnák, hogy a kormányok képesek együtt dolgozni, és ezáltal biztonságosan és fokozatosan újraindulhat a légiközlekedés az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

 

Hivatalos járványügyi adatok bizonyítják: tízszer több koronavírusos lehet Amerikában, mint amiről tudunk

16 ezer ember vérén elvégzett kutatás eredményei szerint tízszer annyi lehet a koronavírusos fertőzött az USA-ban, mint ami a hivatalos statisztikákból kiderül –számol be a hírről a MarketWatch. Jelentősen alábecsülik a hivatalos adatok a valós számát a koronavírussal fertőzötteknek  az  USA-ban, legalábbis ezt támasztják alá friss járványügyi adatok, megerősítve egy múlt hónapban végzett kisebb kutatás eredményeit. A március vége és május eleje között jelentett hivatalos adatoknál tízszer több koronavírussal fertőzött amerikai lehet az amerikai járványügyi intézet adatai szerint, amely 16 ezer ember vérmintáját vizsgálva jutott erre a megállapodásra. A mintákon antitest-vizsgálatot végeztek.

 

Augusztus 20-ig zárva maradnak az amerikai határok Mexikóval és Kanadával

A koronavírus-járvány miatt augusztus 20-ig zárva maradnak az amerikai határok Mexikóval és Kanadával -jelentette be  Chad  Wolf  amerikai  belbiztonsági  miniszter. A  miniszter  egyúttal  üdvözölte  az  Egyesült  Államok  “szoros együttműködését” Mexikóval és Kanadával a járvány terjedésének megakadályozása érdekében, és hatékonynak nevezte az eddigi szigorításokat. “A szoros együttműködés szomszédinkkal lehetővé tette számunkra a gyors választ a (vírus okozta) Covid-19-re és a vírus utazások révén történő terjedésének lassítására” -fogalmazott a tárcavezető. Az Egyesült Államok március 20-án és 21-én zárta le határait a két szomszédos országgal, s azóta havonta hosszabbították a határzárlatot. Mind az északi, mind a déli határokon csakis áruszállítást engedélyeznek.

 

Figyelmeztet a bankvezér –Senki sem tudja mi következik az amerikai gazdaságban

A JP Morgan vezére szerint a koronavírus-járvány közepette példa nélküli időket élünk, és bár a bankház öt különböző forgatókönyvet is készített azzal kapcsolatban, hogy milyen utak állhatnak az amerikai gazdaság előtt, azonban Jamie Dimon is elismerte, hogy valójában fogalmuk sincs arról, hogy pontosan mi következik majd.

 

A koronavírus teljes erővel tért vissza Amerikába. De miért?

Hiába voltak már június végén is aggasztó jelek, az Egyesült Államokban újból felszökött a fertőzések száma, és a napokban megugrott a halálos áldozatok száma is. De hogyan fordulhatott elő az, hogy a világ egyik  legfejlettebb országa ilyen súlyos előzmények után sem tudta megfékezni a járvány ilyen fellángolását? Amerikának nem kellett második hullám ahhoz, hogy másodjára is csúnyán bebukja a koronavírus-járványt.

 

Kentuckyban 30 ötéves, vagy fiatalabb gyerek fertőződött meg egy nap alatt

Az Egyesült Államokban a déli államok mellett Kentuckyban és Marylandben is megugrott a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma vasárnap, írja az MTI. Ebben a két államban csaknem ezer-ezer új fertőzöttet regisztráltak. A szövetségi főváros, Washington melletti Marylandben a The Baltimore Sun című lap jelentése szerint május óta nem volt ilyen magas az egyetlen napon diagnosztizált fertőzöttek száma. Vasárnap 449 beteget kórházba is kellett szállítani, és kilencen életüket veszítették a vírus miatt.

 

85 csecsemőt fertőzött meg a koronavírus Texasban

Texas tengerparti településein 85 csecsemő van a koronavírus-fertőzöttek között –közölte egy egészségügyi illetékes. Annette Rodriguez, Corpus Christi Nueces megye tisztifőorvosa a hét végén elmondta, hogy a 85 gyerek mind egyévesnél fiatalabb, de további részleteket nem közölt arra vonatkozóan, hogyan fertőződhettek meg, írja az MTI. „Ezek a babák még az első évüket sem töltötték be. Kérjük, állítsák le a betegség terjesztését azzal, hogy a szükséges utazásokat leszámítva otthon maradnak, betartják a közösségi távolságtartást, és nyilvános helyen maszkot viselnek” – mondta a tisztifőorvos. Texas állam republikánus kormányzója is azt kérte, hogy viseljenek az emberek maszkot, hogy elkerülhető legyen egy újabb karantén, amit nem zárt ki.

 

LATIN-AMERIKA

 

Végigsöpör a vírus a brazil kormányon

Brazíliában hétfőn meghaladta a 80  ezret az új típusú koronavírus halálos áldozatainak száma, s nem sokkal később a kormány  két  tagja  is  bejelentette,  hogy  megfertőződött.  Milton  Ribeiro  oktatási  miniszter  és  Onyx  Lorenzoni állampolgársági miniszter is tudatta, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztjének az eredménye.

 

 

Ismét pozitív lett Bolsonaro koronavírus-tesztje

A brazil elnök sokáig tagadta a járvány súlyosságát, végül maga is megfertőződött. Két hete, július 7-én jelentette be Brazília elnöke, hogy pozitív eredményt hozott a koronavírus-tesztje. Azóta ideje nagyobb részét izolációban, a rezidenciáján töltötte. Most újra mintát vettek tőle, s kiderült: a szervezetében még mindig  jelen  van  a  SARS-CoV-2 elnevezésű kórokozó.

 

A brazil szója és marhahús ötöde erdőirtás után kerül Európába

Környezetvédők szerint a hamarosan végleges formát öltő, az Európai Unió és dél-amerikai országok közti kereskedelmi megállapodást felhasználható lenne arra, hogy visszaszorítsák az erdőirtásokat.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Algéria a kőolaj-és földgázipari szektor jelentős bevételkiesésével számol

Algéria  a  kőolaj-és  földgázexportból  származó  jelentős  bevételkieséssel  számol  ez  évben.  Abdelmadjid  Attar energiaügyi miniszter egy rádióban elhangzott interjúja kapcsán jelentette be, hogy a 2019-ben elért 33 Mrd USD értékű bevétel 2020-ban 23 Mrd USD-re csökkenhet, mellyel így tovább apadhatnak az állami költségvetés bevételei.

 

Marokkó a korlátozások lazításának 3. szakaszába lépett

Július 20-tól kezdve Marokkóban tovább enyhülnek koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések. A hotelek teljes kapacitáson üzemelhetnek, a városok közötti tömegközlekedési eszközök pedig 75%-os kihasználtsággal közlekedhetnek. Az éttermek és sportklubok is 50%-os kapacitással újra kinyithatnak, sportesemények pedig zárt kapuk mellett válnak megrendezhetővé. A rendezvények esetében azonban továbbra is maradt a 20 fős korlátozás, mely felett megrendezésük továbbra is tiltott.

 

Augusztus 1-gyel kezdődik Katarban a korlátozások feloldásának következő üteme

A katari állampolgárok és állandó lakosok augusztus 1-et követően korlátozás nélkül hagyhatják el az országot és térhetnek vissza, melyről az állami kommunikációs iroda számolt be. Az alacsony fertőzöttségű országokból érkezők azonban koronavírus teszt elvégzésére és egy hónapos karantén betartására kötelezettek.

 

AUSZTRÁLIA

 

A teszteltek nem várják meg otthon az eredményt. Covid-rekord Ausztráliában

Nem várják meg a teszt eredményét a tünetet produkálók, sokan közösségbe mennek Ausztráliában a betegek közül. Victoria államban 24 óra alatt 484 új fertőzöttet regisztráltak. Daniel Andrews, az állam kormányfőjének szerdai bejelentéséből szerint az újonnan regisztrált fertőzöttek száma folyamatosan nő az állam fővárosában, az ország második legnépesebb városának számító Melbourne-ben.

 

Ausztrália meghosszabbítja bértámogatási programját

Az ausztrál kormány 16,8 milliárd ausztrál dollár (11,8 milliárd USD) ráfordításával hat hónappal meghosszabbítja a koronavírus-járvány által sújtott vállalatoknak nyújtott bértámogatási programot, mivel ismét gyorsan emelkedik az új fertőzöttek száma az ország délkeleti részén, ami a recesszió elnyúlásával fenyeget.

 

Újabb szigorításokat vezetnek be Ausztráliában a koronavírus miatt

Az ausztráliai Melbourne-ben mostantól mindenki számára kötelező a szájmaszk viselése, aki elhagyja az otthonát, miután az ország második legnépesebb államában, Victoriában két hete háromjegyű a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése –jelentették be vasárnap. A szájmaszkot nem viselő melbourne-ieket 200 ausztrál dollár (több mint 43 ezer forint) bírsággal büntetik –közölte Daniel Andrews, Victoria állam első minisztere.

 

Erőre kapott a koronavírus-járvány Ausztráliában is -elhalasztották a kormányülést

Elhalasztotta az ausztrál szövetségi kormány Canberrába tervezett következő ülését Scott Morrison miniszterelnök szombaton, miután emelkedett a koronavírusos esetek száma, különösen az ország két nagyvárosában, Melbourne-ben és Sydneyben. A kormányfő közölte, hogy döntését az országos tisztifőorvos tanácsára hozta meg. Az indoklás szerint a kormányülés “jelentős kockázatot” jelentene.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara